Aké je skutočné ja človeka, ktorý je psychicky chorý?

19. sep 2021

Mam takú zvláštnu otázku. Aké je skutočne ja človeka, ktorý je psychicky chorý? Je to ta jeho choroba alebo to aký je keď je pod vplyvom liekov? Keby nebol chorý bol by taky ako je s liekmi? Alebo lieky úplne zmenia človeka?

bosorka2302
19. sep 2021

zalezi aka choroba, ci ma depresiu, ci bipolarku, schizu je rozdiel

autor
19. sep 2021

@bosorka2302 v čom je rozdiel? Môžeš mi to objasniť? Zaujíma ma to, ďakujem 🙂

bosorka2302
19. sep 2021

laicky, clovek co ma depresiu je smutny, nevidi zmysel zivota, berie lieky aby bol stastnejsi kedze mu chybaju nejake latky v mozgu. Clovek co ma bipolarku ma obdobia manie a obdobia depresie + manicke epizody, kde je mimo realitu. Schizofrenik ten moze pocut hlasy, mat halucinacie. Hraniciar nedokaze zvladat svoje emocie, raz je stastny raz smutny raz nahnevany, a tie nalady sa mu menia za hodinu 20x ten berie lieky na stabilizaciu nalady.
Takze neviem aku chorobu psychiatricku mas na mysli. Vacsinou pacienti idu za lekarom ked je zle, su agresivny, nevladzu robit bezne cinnosti a pod. Lieky podstatu cloveka nemenia sluzia len na znizenie negativnych prejavov (agresivita, zufalstvo, psychozy a stav beznadeje...) Zial nie kazdy liek hned zaucinkuje, preto trva dlhsiu dobu pokial pacient je medikamentovany spravne. Plus stazuju pracu aj pacienti, ked je im lepsie lieky vysadia a potom zas sa u nich prejavuju tie stavy co som popisovala vyssie

janeane
19. sep 2021

Neviem, mozno ti presne neodpoviem na otazku, ale lieky zmenia cloveka. No stav bez nich, resp. bez akejkolvek prace na sebe tiez nie je ono. Ak je nejaky problem, tak sa s nim niektori ludia moc ztotoznuju a myslia si, ze prave toto su "oni" a ztotoznuju sa so svojimi myslienkami natolko, ze ich beru ako svoju osobnost. Ak sa bavime o celkovom stasti cloveka, tak ta tkvie v tom, neztotoznovat sa so svojimi myslienkami - a to mozes dosiahnut bud tym, ze budes na sebe pracovat (meditacie, cvicenia, strava...) alebo budes brat lieky... zial, ked sa ale raz rozhodnes lieky prestat brat, tvoj stav sa ti casom vrati (takze toto beriem ako nevyhodu - vlastna skusenost)... Suma sumarum by som povedala, ze skutocna osobnost a teda skutocne "ja" cloveka je niekde pod tou chorobou a teda niekde na konci tej dlhej cesty v liecbe ci uz bez liekov alebo s liekmi... 🙂 snad to bolo aspon trochu zrozumitelne... lieky samozrejme uplne nezatracujem. pokial ale je clovek schopny racionalne uvazovat nad svojim problemom - aj ked nie vzdy - nie je na tom az tak zle, aby mu nedokazala pomoct "len" psychoterapia...

autor
19. sep 2021

@bosorka2302 ďakujem za vysvetlenie 🙂 preto ma zaujímalo, ze co je skutočne ja človeka, ktorý trpí nejakou poruchou. Ci to co mu navodia lieky alebo by bol iný keď by bol zdravý. Lebo mne to príde dat, že keď je človek nadopovany tak je šťastný, vysmiaty atď atď, ale je to umelo vyvolaný stav a nie je to prirodzené pre daného človeka

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
malinoismum
19. sep 2021

@bambulienka25 🙂…
Autorka; ja by som spomenula že existuje aj hypochonder - tiež to je psych.pacient.
Zaujíma ta, autorka aj tento “typ”?

autor
19. sep 2021

@malinoismum nie, ja som myslela rôzne psychické poruchy ako boli spomenuté vyššie, schizofrénia, bipolarka, autizmus, obsedantno-kompulzivna porucha,

marca12
19. sep 2021

Urcite to nie je prirodzene,ale taky clovek nevie bez liekov fungovat.

malinoismum
19. sep 2021

Ďakujem za objasnenie🙂 ja len za seba a laicky názor - za mna sú napr. Spomenutí autisti výnimoční.
Poznám dvoch a by som nikdy nepovedala, že je to porucha🙂 Skôr sú iní, veľa vecí chápu inak ako my, veľa nechápu vôbec - ja osobne, som sa od oboch mnoho naucila ❤️👍🏼 (Slo o deti)

autor
19. sep 2021

@marca12 takze takého človeka nikdy skutočne nepoznáš? Nikdy nevieš aký skutočne je a vnímaš ho iba ako skvelého optimistu lebo je nadopovany liekmi?

tom_i
19. sep 2021

Skutočné JA hľadaj pred chorobou, či už pod liekmi alebo pod vplyvom choroby to už nie je ON. Proste je to už iný stav. Napríklad staroba, volám s rodičmi a 3krat zopakujú to isté v priebehu 10 minút, beriem to ako fakt a nič nezmením. A to je len začiatok. Teta bola psychicky chorá po havárii. Jej JA som si pamätala do havárie. Potom to už nebola ona. Nikdy.

bosorka2302
19. sep 2021

nie nikdy ho nespoznas, je to proste chorobny stav. Ak je vysmiaty nemusi to byt nadopovany liekmi, ak ma bipolarku je to stav euforie. Proste bud toho cloveka beries takeho aky je, alebo nie. Inak sa neda, niekedy je aj dlhsie dobre, vyzera byt normalny a potom pride minimalny podnet a uz sa choroba prejavi. Autisti vacsinou nepatria do skupiny psychiatrickych diagnoz. Autizmus je autizmus nie je to psychiatricka choroba

petkasaurus
19. sep 2021

Pri uzkostiach a brani AD sa prejavi prava povaha cloveka.. Lebo ho nebrzdia uzkosti bez priciny a moze robit, co ho bavi..

margaretka2441
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kim2028
1. feb 2022

Všetko závisí skutočne od diagnózy a tiež od osobnosti človeka. Aj tá najťažšia diagnóza sa dá v pohode zvládnuť. Viem o čom píšem. Mám schizofréniu a veľmi veľa ľudí povedalo mi, že nezmenil som sa vôbec. Pracujem momentálne na sebe a učím sa nové vecí potrebné do života. Len sú prioritou iné vecí teraz, ako boli niekedy.