Aká je miera škodlivosti röntgenu, keď bol robený dvakrát za sebou?

1. jún 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať, hlavne tých, ktorí pracujú v tomto odbore. Včera ma zubár poslal na RTG zubov, aj s priľahlými sánkovo-čelustnými kĺbami. Prišli som na RTG, staršia röntgenistka, dala som žiadanku, zosnímkovala ma, vybehol jej RTG na počítači, pozerám a pýtam sa, či sú tam aj kĺby (boli len zuby). V tom zhýkla, že on chcel aj s kĺbami? Žiadne ospravedlnenie, nič, snažila sa vyhovoriť, že ona má hlavu inde. Čo absolútne nie je moja vec. Zosnímkovala ma druhýkrát a snažila sa ma presvedčiť, že to neškodí. Jasné, lebo mám IQ 5, potom prečo nebola pri mne, keď to neškodí. Chcem sa preto spýtať, toho, kto sa tomu rozumie, aká je miera škodlivosti zubného RTG, keď som ho mala robený 2krát za sebou.

viestta
1. jún 2022

No nebola pri tebe, lebo keby bola pri každom pacientovi, tak sa jej to zratava.

simonkazga
1. jún 2022

Žiadna. Nebola pri tebe preto, lebo denne robí rentgen 150-200 pacientom a pri tej davke by do pol roka žiarila v tme.

luliu
1. jún 2022

Žiaden, zbytočne panikaris. A porovnávať tvoje 2 snímky s ňou čo ich denne spraví desiatky a do týždňa aj stovky je smiesne

simca06022011
1. jún 2022

Klud, ziadny problem.

matullienka
1. jún 2022

Joj keby mala byť pri každom pacientovi tak chodí ako svetluška, tebe z 2 snímok nebude určite nič. A predstáv si seba na jej mieste keby ti ľudia tisíckrát za deň kládli takéto otázky tiež by si asi 2x milá nebola

janai1
1. jún 2022

No asi máš IQ 5 keď dokážeš porovnávať svoje 2 snímky a 1000 snímok ktoré spraví každý deň už X rokov 🤦‍♀️

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
joesvk
1. jún 2022

Nie je to veľká záťaž. Bežne sa posielajú pacienti napr na snímky rúk, nôh, kolien, chrbtice zpredu aj zboku. Bežné je poslať naraz na snímok chrbice, oboch kolien z dvoch strán Bežné je aj to, že sa snímka nepodarí a treba opakovať.
A napr. CT vyšetrenie je stonásobná rtg záťaž a napriek tomu sa robí.
Buď v kľude.

anna_2
1. jún 2022

z medicinskeho a ani technickeho hladiska Ti nic nehrozi. Ten RTG je velmi slaby. Pre jednoduchsie porovnanie, nieco ako par minut na slnku. Ona tych RTG ma velmi vela kazdy den. Kazde RTG oddelenie musi mat ochranu pre personal. A asi ju to uz nebavi vysvetlovat fyzikalne aspekty kazdemu jednemu bojazlivemu pacientovi. Skutocne je to uplne v poriadku (2 snimky po sebe).

janasim
1. jún 2022

ja robim rtg zubov,je to minimálne žiarenie ,niekedy je potrebné urobit druhy snimok len koli tomu že prvý sa zle vydarí, aj tehotné v tretom trimestri mozu mat rtg zubov v ochr.veste

jana_eyre_2
1. jún 2022

Nedávno sme sa s kamarátkou radiologickou zhodou okolností bavili o tom, že viac ožiarenia býva v lietadle ako z RTG a ľudia bežne lietajú, ani som o tom napríklad ja netušila.. takže žiaden stres 😉

diewcatqoo
1. jún 2022

Aj ja som bola vcera na RTG zubov, robila mi ho na 2x. Pred dvoma tyzdami som bola na RTG hlavy a ramena, tiez 2x fotena. Zijem 🙂
Dokonca som raz bola na RTG, ked som uz bola tehotna a nevedela som o tom. Vsetko ok. To ziarenie je naozaj minimalne, nemusis sa bat.

jana_eyre_2
1. jún 2022

Inak môj 5r syn bol v pondelok na RTG prsta, pomliazdil si ho kladivom.. tiež mu urobili dve snímky za sebou, kosť to našťastie vydržala..

ndrag
1. jún 2022

oproti takemu CT je to stale zanedbatelne oziarenie 🙂

solange7
1. jún 2022

No tak to teda mas IQ5 ked sa zamyslas nad 2 rtg snimkami. Vies o tom, ze vacsiu davku radiace dostanes v lietadle nez kdekolvek v okoli Černobylskej elektrarne?

jaskolka
1. jún 2022

Kľud, z dvoch rtg sa tebe nič nestane. Ale uvedom si, že laborantka denne robí desiatky snímkov každý deň 5 dní v týždni.
takže keby bola pri každom, tak do par mesiacov je z nej "žiarovka"

simsalabim
1. jún 2022

Mne nedavno robili rentgen klbov na nohach a kazdy bol odfoteny z 3 roznych stran... robi sa to bezne, takze nepanikar.

emalka
1. jún 2022

Si uplne v pohode 🙂 Vedela si ze taky banan je radioaktivny a ma vyssie ziarenie ako RTG? Zubny RTG je okolo 0.01 mSv a banan ma okolo 0.09 😁 Vsetko co je bohate na draslik je "radioaktivne", cize aj zemiaky 🙂. A celkovo si rtg ziareniu vystavena ozaj mimimum casu zo svojho zivota. Zatialco pani radiologicka ich urobi stovky mesacne, co uz moze byt naozaj skodlive ak by sa nechranila.

kengurica
1. jún 2022

Rtg zubov - riziková davka žiarenia je cca 200 panoramatických snímkov za sebou .
Nemusíš sa báť, zubné rtg sú veľmi "slabé", jeden zubný rtg má menšiu dávku ako 4 hodinový let na dovolenku.
Ale pri tom skoro nikoho nenapadne, koľko žiarenia do seba dostane 😜

tehotna40
1. jún 2022

Chodím na rtg nohy, už 3 mesiace po sebe na kontrolný, q snímaju mi nohu z 3 uhlov, čiže mi zakaždým robia 3 snímky, niekedy aj viac ak sa pohnem. Takže "Zuza nerob paniku..." 😉

autor
1. jún 2022

Mne išlo o to, že pani rádiologička si neprečíta žiadanku, čo má na nej napísané, nepríjemná bola, ešte som len prišla, keď videla, že urobila chybu “lebo má hlavu inde”, tak už zrazu milá bola. Mne išlo o to, že keď príde pacient, tak si prečítam žiadanku. To je všetko. A či to neškodí, som sa slušne opýtala. Ale experetky na MK sa vždy nájdu. Za každý normálny komentár ďakujem. Len som chcela vedoeť reálnu radiačnú záťaž. A chápem, že niekto ide aj 2-3x za sebou na RTG, ale ja som nemusela, keby pani “nemala hlavu inde”. Lebo ide na školenie a nemá odvoz. To bol dôvod.

autor
1. jún 2022

@matullienka Ona bola nepríjemná ešte som prišla. Keď urobila chybu, zrazu milá vedela byť. A to, že pani si neprečíta, čo má na žiadenke, lebo má “hlavu inde”, nie je moja chyba. Ona má hlavu inde, lebo ide na školenie a nemá odvoz. To bol dôvod, ktorý udala. A ďalšia vec, byť nepríjemný na ľudí ešte len vojdu. Keď ma niečo nebaví, tak to nerobím.

autor
1. jún 2022

@janai1 To som povedala ako iróniu. Ale vidím, že niekto nechápe. Mňa naštvalo, lebo “ona má hlavu inde, lebo nemá odvoz” , tak si neprečíta žiadanku? Wau. A “príjemná”, ešte len vojdeš dnu.

autor
1. jún 2022

@solange7 Mňa naštvalo, ako som písala, že pani si neprečíta žiadanku “lebo má hlavu inde, lebo nemá odvoz”, nepríjemná, ešte len vojdeš do dverí a ospravedlniť sa, že urobila chybu ani nehrozí. To, že mala byť pri mne som dala ironickú poznámku. Ok, nie je to veľká radiačná záťaž, ale keby si robila svoju prácu poriadne, nemusela som ísť na RTG 2x.

alie238
1. jún 2022

Nie každý ovláda mieru radiačnej záťaže RTG, ani ja nie. A hoc škodí hoc aj minimálne, škodí. A keby pani prečítala žiadanku poriadne, tak pani/slečna nemusela ísť snímku opakovať. A že sa pani sestrička ani neospravedlní za chybu, tiež o niečom svedčí. Stáva sa, ale aspoň sa ospravedlním. A to, že sestrička má hlavu inde a neprečíta di žiadanku, tiež nie je chyba pani. Je preto normálne, že pani chce vedieť mieru záťaže. A hoc by aj bola škodlivosť aj minimálna, je tam škodlivosť. A pani musela podstúpiť RTG dvojnásobne kvôli chybe sestry. Tak by sa patrilo aspoň ospravedlniť. A keby to mala vysvetľovať aj 100x za sebou, je to jej práca predsa. Potom ľudia nemusia chodiť ani k lekárovi, veď tomu sa to tiež nechce určite vysvetlovať každý deň to isté milión ľuďom. To by vyzeralo, keby sme boli všetci odborníci na všetko ;)

solange7
1. jún 2022

Naozaj nemusis stresovat kvoli 2 rtg. Je to fakt o velmi vela x menej ziarenia ako let niekam na dovolenku.

123andy123
1. jún 2022

No každý sa môže pomýliť. Neboj sa toľko o seba neumieras. Jasne ospravedlniť sa mohla, ale tak aj lekári sú len ľudia. Možno ju to v tej trme-vrme nenapadlo.