Ahojte , môj tatino uz dlhšie ma problémy s aftami v hrdle a v ústach ze nevedel jesť a prehĺtať a poriadne ani rozprávať , vždy mu dali nejaké antibiotiká na to a povedali ze to ma z crohnovej choroby prešlo ho to.. ale potom po čase sa to vždy vrátilo a teraz to tiež má , keď cíti že ma hlien v hrdle vykašle a trocha krvi vykašle. Dnes mu povedala doktorka ze môže mať tam v hrdle prasknuté cievky tak preto, dala mu atb a v piatok na kontrolu. A ze ma držať diétu kvôli tej crohnovej chorobe ze možno preto, ja uz neviem naozaj .. bojím sa ze je to niečo horšie a stále mu hovoria niečo čo nie je pravda. Ma zápal v krvi ešte aj k tomu a vždy to mal pri tomto. Nemá niekto podobnú skúsenosť alebo čo povedať doktorke aby ho niekam inam poslala na vyšetrenia aby sa konečne zistilo čo to je..
M.Crohn je celoživotné ochorenie, ak sa stav zlepší (remisia), pravidlá stravovania a liečby treba dodržiavať aby sa príznaky ochorenia nevrátili. Crohn sa môže prejavovať rôzne. Afty môžu byť jedným z príznakov aktívneho štádia ochorenia.
@valiant ano na vyšetreniach bol potvrdili mu crohnovu chorobu ale to už ma roky ..nikdy sa mu to neprejavovalo podobou áft a to nedržal žiadnu diétu nikdy .. až teraz jeden čas drží a keď už to nemá vráti sa do starého režimu ..len asi to je chyba , neviem dokedy ma držať tu diétu a vyradiť tie veci ? Celý život alebo ? No jemu brali krv a povedali ze ma zápal v krvi nič viac ..preto mu aj atb dala aj kvôli tým prasknutym cievkam v hrdle a tak .. tak uvidíme či mu to pomôže , len asi musí dlhodobo dodržiavat diétu
@niky_55 ak je ochorenie aktivne, treba dietu dodrziavat. Mozno by pomohlo vylucit laktozu a nasadit vit.B (B-komplex). Moze byt, ze sucasne ma zapal v hrdle, bolo by dobre keby zobrali stery na kultivaciu.
Ked ma Crohna a zapal na creve, vzdy ked je Crohn aktivny bude mat sucasne aj zvysene CRP (zapalovy marker z krvi). To by mu mohli davat ATB aj cely zivot a zbytocne. Nech mu urobia kultivaciu. V case ked nebude mat hrdlo take podrazdene, nech sa objedna na gastrofibroskopiu, nech pozru kamerou co sa deje.
Moze mat aj reflux a z toho ma opakovane poskodenu sliznicu v krku a afty. Nestazuje sa otec na palenie zahy?
píšeš, že otec má M.Crohn. Bolo ochorenie riadne diagnostikované? Colonoskopia a následná histológia? Akú liečbu má otec nasadenú? Dodržiava diétu? Je aktuálne v remisii alebo má relaps?
Toto sú dôležité otázky. Píšeš, že má zápal v krvi, čo to znamená? Myslíš tým, že má zvýšené CRP? Ak má zvýšené CRP je pravdepdoobné, že má relaps Crohna, čiže má aktuálne aktívne štádium ochorenia. V takom prípade je potrebné dodržiavať prísne bezzvyškovú diétu s obmedzením tukov, ktorá sa pri M.Crohn odporúča. Otec mal byť na gastro poučený. Tiež musí užívať predpísanú liečbu. Či už sú to dočasne kortikoidy, imunosupresíva, protizápalové lieky na sliznicu, biologická liečba.
Dietu pri M.Crohn si treba vyhľadať na webe, aj ked každý toleruje niečo iné. Väčšina pacientov má aj intoleranciu laktózy. Vylúčiť treba všetko mliečne a dráždivé.
Ak má otec aktívneho Crohna (črevo mu nevstrebáva živiny, má hnačku), je možno malnutričný, chýbajú mu vitamíny alebo minerály.
Afty sa môžu tvoriť pri Crohnovi z viacerých dôvodov:
1. poškodenie sliznice ktorejkoľvej časti tráviaceho traktu z dôvodu zápalu kvoli M.Crohn
2. dráždenie sliznice laktózou pri konzumácii mliečnych výrobkov a súčasnej intolerancii na laktózu.
3. nedostatok vitamínov (najmä skupina B vit.) kvoli sníženému vstrebávaniu v čreve, kvoli aktívnemu zápalu, alebo nedostatku v strave.