Ahojte, kvôli bolestiam hlavy ma neurologička odoslala na CT mozgu, najskôr som bola aj rada, že aspon si budem na istom čo mi je, ale teraz mám čim dalej tym vacsi strach. som objednana na buduci tyžden. Pozerala som na nete a dočítala som sa že to môže spôsobiť v buducnosti rakovinu.
Boli ste niektora na tomto vysetreni? a mate z neho následky? Bola by som rada keby sa ozvali aj zienky čo sú odborníčky, ak sa tu také nájdu. Dakujem pekne vopred.
@zuzik16 moja mama ma nador na mozgu - zistili jej ho vdaka ct - bola na nom kvoli vysokemu tlaku...bolo to pred 10timi rokmi...
od radioterapie chodi na ct a mri mozgu kazdy rok ( myslim ze prvych 5 rokov kazdy pol rok ) - nador je neoperovatelny ale momentalne vdakabohu stabilizovany...nemyslim si zeby toto sposobilo nador🙂 moja mama pred tym vysetrenim na ziadnom ct mozgu nebola😉 cize jej to mozno zachranilo zivot, kedze nador bol este len v pociatocnych fazach - nemala bolesti ani ine ziadne naznaky😉
@zuzik16 tak ako som pisala, zije s tym uz vela rokov a naucili sme sa s tou diagnozou zit vsetci😉
neboj sa - vaecsina chorob je liecitelna, len treba aby sa nasli😉 co sa tyka bolesti tie mozu mat rozne priciny .
ja som teraz riesila tuto situaciu pri mojej len 6rocnej dcere - bolievala ju stale hlava - boli sme u ocneho na vysetreni ocneho pozadia a potom u neurologa - neurolog ju na dalsie vysetrenia neposlal, len skonstatoval vysoku drazdivost na podnety - predpisal jej magnezium pre deti, dostatok spanku ( co je u nas problem, kedze dcera spanok bojkotuje ) a vela vela vody - opaet velky problem, kedze pije len ked citi smaed - co je vlastne uz neskoro...
takze my bojujeme s tymto a zatial to zabera - bolesti hlavy uz nema😉
myslim, ze MR je jedna z tych bezpecnejsich metod vysetrovania. Bola som na MR mozgu aj chrbtice... nasledky ziadne az na menej strachu z vaznej choroby... detto priatel bol na MR chrbtice pred cca 6 rokmi a nic... otec bol hadam aj 4x na MRku... nevymyslaj si rozne mozne nasledky a hlavne neries fora... budes v bludnom kruhu strachu, overenych a neoverenych informacii a podobne. Na RTG si bola kolko krat za zivot? A to tiez nie je dvakrat bezpecne... detto sono vraj je priam nebezpecne ( ?) a o CT ani nehovorim. Tak bud rada ze ides na MR, dostala si termin a aj vysetrenei bez problemov, lebo pokial viem vela ludi si ho priam ziada a nedostanu ho... ak nemas vazne problemy a teda nechces aby ti zistili z coho, tak nechod..ale inak sa ti do hlavy nikto nepozrie...
@zuzik16 ahoj bola som na ct mozgu cca pred 5 rokmi.. ziadne nasledky nemam-aspon myslim.. sibnuta som rovnako ako aj predtym 😀 😀 akurat po vysetreni mi bolo neskutocne zle z kontrastnej latky,ale cez noc som sa z toho nastastie vyspala... drzim palce,nic to nie je.. urcite zvladnes 😉
no vyber si, ct mozgu ,ktoré ti odhalí ak tam niečo je problém ,tvojich problémov a môže sa vec riešiť alebo sa budeš riadiť googlom a problém sa nenájde a budeš premýšlať ,či ti tam nerastie nejaký nádor a zbytočne si predĺžiš diagnostiku tvojho problému ,takže vyberieš si medzi niečim hypotetickým alebo reálnym a ešte niečo je to jednorazová dávka žiarenia ,ktorú prežiješ bez následkov a dupľom bezbolestné vyš. ...
@simca06022011 mr vyš.a ct vyš je rozdieľ.... 😉 ona ide na ct...
@zuzik16 CT vysetrenie ti dr. indikovala, aby sa zistila pricina, hlavne ide o vylucenie nadoru a jeho lokalitu, pretoze aj nezhubny nador v urcitej lokalite moze mat fatalne nasledky, potom sa vylucuju ine priciny-aneuryzma, koniec koncov tom moze byt od krcnej chrbtice, ORL priciny, metabolicke, hematologicke, endokrinologicke,ale bez vysetreni sa nic nezisti....zalezi aj od anamnezy, ktoru poskytla dr. a ako skoncilo neurologicke vysetrenie u nej, ci nasla nejaku symptomatiku, takze nejake ziarenie by som neriesila, lebo ak je to fakt nieco vazne, buducnost uz nemusi byt realna, nestrasim,ale taka je realita a coraz viac u mladych ludi, diagnostika i terapia v tejto dobe pokrocila, takze nebat sa a mysliet pozitivne
ziarenie pri CT ma svoju davku, no ked je nutne, tak sa v 1.trimestri tehotenstva doporucuje skor nez MR, to tiez o niecom svedci
Dcerka na nem byla pred par mesici 😉 byla jsem tam s ni..hlava bolela nekolik dni mne..😉
Nepokusajte sa diagnostikovat si vase choroby z netu, je to blbost....ja som bola a vlasten chodm pravidelne na MR uz 7rok, CT 2x a som OK...
@zuzik16 prvykrat som bola na CT v 15 rokoch (pred 20 rokmi), potom este asi 3x kontrola a aj 2x na magnetickej rezonancii (MRI). Nasledky nemam ziadne,aspon o nich neviem 🙂 vdaka vysetreniu sa prislo na to,preco ma bolela hlava a potom kontrola,ci je vsetko OK. Myslim,aj mam potvrdene,ze je to omnoho menej skodlivejsie nez RTG.
Dnes uz skor posielaju na MRI nez na CT.
@zuzik16 ahoj. ja si o sebe myslim, ze trochu rozumiem ionizujucemu ziareniu, rontgenovemu ziareniu...
CT - pocitacova tomografia je hrubo povedane zlozitejsi RTG pristroj - rontgen.
RTG pristroje generuju ziareniu (rontgenove, vseobecne ionuzujuce), pomocou ktoreho vznikaju snimky, na ktorych doktori vidia, co mas v tele - zlomenu kost, ci nieco v bruchu, v hlave...
Teoreticky akekolvek mnozstvo ionizujuceho ziarenia ti moze v buducnosti sposobit vznik rakoviny. Existuju statistiky, pravdepodobnosti... Ale tato pravdepodobnost je relativne nizka. Znamena to, ze nie je vhodne robit CT vysetrenia skrz hocico a pre zabavu. Na druhu stranu, ak je spravny dovod pre pouzitie, je to urcite lepsie.
Napr. ak si zlomis nohu, poslu ta na RTG, aby videli ako zlomenina vyzera. Aj taketo RTG ti moze v buducnosti sposobit rakovinu, ale sanca je velmi mala, takze sa oplati urobit snimok, aby ti doktor dal nohu doporiadku. Nikto (myslim) u nas neriesi, ze nerobte mi snimok, nech sa noha zrastie krivo...
Pri vysetreni dostanes na CT vyssiu davku ziarenia ako ked ti robia RTG zubov alebo nohy. Ale zasa, ak je na to dovod... ako ti pisali baby vyssie, CT vysetrenie sa robi dost casto. Ja osobne som bola na CT brucha, mala som tam cystu a bolo lepsie vediet dopredu ako to vyzera, ako sa dat hned rezat. To je ten prinos oproti riziku.
Samozrejme uplne ina situacia je v pripade, ak je zena tehotna. Lebo vyvijajuce sa bunky babatka su dost citlive na ionizujuce ziarenie a zalezi od trimestra a od celkovej davky, ale tam mozu byt aj fatalne nasledky.
drzim palce, nech mas vsetko v poriadku 🙂
@aristka viem, asi som uz bola prepracovana 🙂) napisala som jej hned do ip 🙂) aj o tom ct lebo s tym mame tiez skusenosti :P
ahojte dievcata, aky je rozdiel medzi CT a MMR? obidva pristroje su tunely? alebo CT je iba ten obluk?
mam strasnu klaustrofobiu a MMR vysetrenie by som asi nedala 😨
dakujem
@mizulienka staci si nahodit uja googla obrazky a uvidis aky je rozdiel medzi MRI a a CT. ano CT je iba obluk a nasnimana si hned. MRI je tunel do ktoreho ta vlozia a si v nom tak dlho podla toho co ti snimaju (20-30min.....)(to je dost neprijemne najma pre klaustrofobika) ak mas diagnositkovanu tuto poruchu nie je problem, donesies potvrdenie od lekara a ak je toto vysetrenie fakt potrebne vedia ta vysetrit aj inak ako len pri vedomi, napr. s oblbovakom, pod narkozou... male deti takto vysetruju bezne
@kacena4 pozrela somsi to aj na nete, len som potrebovala ubezpecit 😉 dakujem
ahoj,ja som bola na CT mozgu-tiez kvoli bolestiam hlavy,nemala som ziadne nasledky 😉 bola som aj na MR mozgu,neboj-zvladnes 😉 a od isteho casu uz negooglim priznaky chorob na nete,lebo uz som bola na prasky 😉