Ahojte, chcem sa spýtať. Môj partner má 43 rokov a ako dieťa nemal ovčie kiahne. Čo s tým? Nejaké očkovanie alebo ako ste to riešili? Je silný alergik a astmatik. Bojím sa oňho, keby ich dostal neviem ako by to zvládol. Vraj to býva v dospelosti dosť zlé. Keď sa spýtal na to on svojho lekára,tak mu povedal, že sa na to neočkuje. Ale počula som, že je aj taká možnosť. Máme 5 ročnú dcérku. Tá ich ešte tiež nemala, no je len otázka času kedy ich dostane. Pred 7 rokmi ich mala moja dcéra z prvého manželstva. Vtedy ich nedostal od nej..... Aj keď sme boli u známych na návšteve a potom volali, že majú kiahne, tak zase nič. Je možné že by ich nikdy nedostal? Aké máte vy skúsenosti? Ako ste to riešili? Ďakujem za každú radu a odpoveď.
@zuzkalujza
Ahoj, očkovanie na to je, no nám detská doktorka povedala, aby si dal najprv spraviť test na protilátky, možno ich má a tak tie kiahne ani nedostane 🙂
U nás doma to bolo rovnako, manželova mamina tvrdí, že ich nemal, ale doteraz ich nedostal a to kiahne mali už obe deti a boli sme zo pár krát tam, kde tie kiahne niekto v rodine mal ... a manžel ich zatiaľ nechytil ... tak dúfam, že už mu nič nehrozí 😀 😀 😀
Moja mama mi tvrdí ze ona kiahne nikdy nemala....ma 60 rokov, ja som to vobec nevedela myslela som si ze ich prekonala. Tak sme prišli na navštevu ked dcera mala kiahne ale ona mala dokopy asi 4 vyražky. A tak medzi rečou hovorim mame že krpata ma kiahne...tu skro porazilo. Stašne sa bala ze dostane pasový opar...vraj v dospelosti sa to prejavuje skor ako pasovy opar. Vobec sa nenakazila pritom zvykla trpiet na herpes.
Môj manžel dostal v 37 rokoch od staršieho syna, vyhádzali sa presne v ten istý deň ako mladší. Mal horúčky a mal ich tedy riadne veľa, ale myslím, že sa to dalo zvládnuť. Tiež sa pýtal svojej doktorky na očkovanie a ona povedala, že v u nás okrese sa žiadny dospelý ešte neočkoval. Možno by bolo fakt jednoduchšie dať zaočkovať dcérku a bude to mať u nej slabší priebeh a asi bude menšia šanca aby ich chytil alebo nech sa poradí so svojim lekárom
Ani ja som nemala kiahne. nechytila som ich ani od bratov, ked boli oni s kiahnami chori. To som mala 1 rok a potom pri druhom 10 rokov a spavali sme v jednej izbe. Ani v karte ich nemam napisane. Jedine, ze by som ako rocna mala extra slabu verziu, aj ked mama tvrdi, ze aj lekarke to bolo divne, ze ja som vtedy ako rocne babo nechytila od svojho brata skolkara kiahne.
@zuzkalujza ani ja som nemala kiahne a pred 3rokmi dostali deti a chytila ma panika,ale napriek tomu ze som sa o nich starala tak som nechytila kiahne. a kamoska dala maleho zaockovat kvoli tomu ze je alergik a astmatik a chytil aj tak.
@zuzkalujza jasne nech sa da zaockovt.... Moj brat ich dostal v dospelosti. Prekonal to, ale bola to katastrofa. Pocula som aj, ze po 50-tke uz clovek detske choroby nedostane (no neviem co je na tom pravdy), ale ak bol 2x v kontakte s tak infekčnou chorobou a nedostal ju, mozno je imunny 😉
nech si da vysetrit krv na protilatky, ak uz mal dvakrat moznost kiahne chytit a nechytil, tak je mozne, ze ich prekonal a nevie o tom. ak nema, moze sa dat ockovat. inak znama dala dceru ockovat a rok na to kiahne aj tak dostala, tak neviem, ako ta vakcina funguje...
Moj partner dlho nemal kiahne,a pred dvoma rokmi ich dostal.Takže je možné že ich môže dostať
Moj 62 rocny otec kiahne nemal doteraz a to bol niekolkokrat v blizkom kontakte s nakazenymi - dvaja bratia, moja sestra, susedove deti ku ktorym sme sa chodili 'nakazit'. A kiahne som nedostala ani ja, u susedov sme aj spavali, oni vyzdraveli a dostala sestra, bola som nutena s nou spavat v posteli a nic. Samozrejme mam voci kiahnam respekt hlavne ked vsade pocuvam ako to je v dospelosti horsie prekonat ale urcite to nebudem nijako riesit.
moja najmladšia mala vtedy, ked boli ostatné naše deti kiahnami doslova obsypané, dokopy asi dva malé pupáky na krku - lektárka potvrdila, že to boli to kiahne- keby ich nemali ostatní, tak vobec neviem, že ich mala aj ona - je celkom možné aj to, že ich tvoj partner už niekedy prekonal len o tom nevie...
@zuzkalujza ja som ich tiez nemala...moje dcery ich mali obe,dokonca ked som bola tehotna s mladsou ich mala starsia dcera a ja nic...natierala som obe a ja som ich nedostala...a tiez mi dr.povedala,ze ich ani dostat nemusim...mozem byt nato imunna... 😉
Ved na varicellu je ocko latka... Mmr-v ... Nech sa zaockuje.. On!nie dieta! Alebo davat pozor a ak sa Vase dieta stretne s aktivnou infekciou, treba ich "oddelit" aby sa od nej nenakazil 🙂