Obľúbená značka mliečnych výrobkov, RAJO, sa opäť vrátila na koníka. Aby si aj ľudia s intoleranciou laktózy mohli vychutnať život naplno a jesť mliečne výrobky bez obmedzení.
10 mamičiek dostalo balík plný:
• Plnotučného mlieka
• Polotučného mlieka
• Tvarohu
• Smotany na varenie
• Smotany na šľahanie
Výrobky RAJO Laktofree sú vyrobené pridaním enzýmu laktáza. Tento enzým rozkladá mliečny cukor na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné cukry.
Ani pri laktózovej intolerancii nie je dôvod vyradiť zo svojho jedálnička mliečne výrobky. Každý rok prináša RAJO širší Laktofree sortiment a ponúka stále viac možností, ako si vychutnať život bez laktózy. A samozrejme, žiť ho plnohodnotne.
Bolo to mimoriadne chutné a lahodné testovanie, tak si o ňom prečítajte viac v recenziách nižšie.
---
Viac sa o Laktofree dozviete na: http://www.laktofree.sk/
---
RAJO je na koníku obľúbenou značkou. Okrem Laktofree sme testovali aj Rajo Brejky. Prečítajte si, ako toto obľúbené mliečko dopadlo v testovaní: https://i.modrykonik.sk/rajo_brejky
Alebo máte chuť na niečo svieže? Vyskúšajte Panna Cottu od Rajo. Prečítajte si, ako tento taliansky dezert obstál v testovaní v slovenských domácnostiach: https://i.modrykonik.sk/2gukKyR
Ženy, ktoré majú rady poctivé slovenské výrobky bez zbytočnej chémie testovali novinku RAJO. Hustý Tradičný jogurt, v ktorom lyžička stojí bez zaváhania. A potešil nielen jemné ženy, ale aj hustých chlapov. Recenzie si môžete prečítať tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_rajo_hustý
Na svoje si prišli aj milovníčky slaných príchutí. Testovali sme totiž tradične netradičné Rajo slané - tvaroh a acidko. A ženy tieto parádne príchute využili v receptoch. Prečítajte si ich tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_rajo_netradicne
Som obyčajná mama troch detí, dvoch chlapcov, staršieho Brunka a mladšieho Tobiaska. A kde sa ukrýva tretie? No predsa si vegetí v brušku a čaká na vhodnú chvíľu uzrieť svetlo sveta.
Cesta ako sme sa dostali k testovaniu Raja lakto free mliecnych vyrobkov.
Začalo to asi pred pól rokom. Bolesťami bruška synčeka Tobiaska. Bolesti silneli a silneli a stali sa pravidelnosťou. Detská lekárka mu vzala krv na podozrenie z celiakie. Medzitým som obmedzila múku a kupovala výrobky pre celiatikov. O pár týždňov boli výsledky, našťastie sa nič nepotvrdilo, ale bolesti bruška pretrvávali. Lekárka mi odporúcila na mesiac vylúčit z jedálnička laktózu. Našťastie sa dá nahradiť lakto free výrobkami, lebo synček miluje mlieko a mliečne výrobky. Niekoľko rokov späť, si to neviem predstaviť, ale dnes v dnešnej modernej dobe sa dá s ľahkosťou každý problém vyriešiť. Nakúpila som mlieko, jogurty, tvaroh, smotanu a maslo. Malý nespoznal ani len náznak rozdielu, ale naopak, s veľkou chuťou a oblubou ich začal jesť. Prišli prvé dni šťastného bruška, koooonečne, bruško spokojné a naplnené.
Ako sme začali testovať kúsok (z) raja...
Napísala som kúsok môjho príbehu a moje terajšie skúsenosti s lakto free. O niekoľko dní si ma vybrali a poslali správu, že budeme 2 týždne testovať mliečne lakto free výrobky. Juuuuj to bolo radosti doma. Začali sme rajo lakto free používat celá rodinka, aj starši synček, ktorý je po transplantácii obličiek aj ja tehulka. Je ľahšie strávitelné, nenafukuje a nedráždi bruško.
Testovali sme: plnotučné mliečko, polotučné mliečko, smotanu na sľahanie a smotanu na varenie.
U nás sa najviac míňalo priam kozmickou rýchlosťou mliečko, či už do vločkovej kaše, pudingu, rýchle raňajky s cerealiami alebo do môjho obľúbeného kafička... Samozrejme okrem môjho manžela, pretože mu vadila sladká chuť mliečka, na ktorú nebol zvyknutý.
Ostatné výrobky som pridávala do varenia ako prisady.
Pridávam časť nášho testovacieho jedálnička 🍲
Kurací perkelt so smotanou na varenie lakto free a cestovinka
Tvarohový koláčik "Míša"
Recept:
prísady: ( cesto ) 2 celé vajcia, 1 hrnček kryštál. cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkov ý cukor, 1 hrnček mlieka RAjo lakto free, kakao
(krém) 1/2 l mlieka lakto free, 2 vanilkové pudingy + cukor podľa chuti, 2 tvarohy lakto free, Amaretto podľa chuti, 1 maslo lakto free
(poleva) čokoláda na varenie
Postup: ( cesto )Všetko zmiešame dohromady, plech vymastíme maslom lakto free a vysypeme múkou, vylejeme polovicu cesta, do druhej polovice dáme kakao a nalejeme na svetlé cesto a upečieme pri teplote 180 - 200 stupňov asi 15-20 minút.
( krém) V mlieku lakto free uvaríme puding, hneď do horúceho zašľaháme maslo a pridáme oba tvarohy a amaretto a ešte našľaháme. Krém nanesieme na vychladnuté cesto, uhladíme a nakoniec dáme polevu. Mňamka - hamka
Tekvicová polievočka so smotanou
Palacinky plnené tvarohom a škoricou
Zemiaky na kyslo so šunkou a volským okom
Žemľovka s tvarohom a jabĺčkom
Dezert: Panna Cotta s malinami a čučoriedkami
poriadne osvieženie na horúce slnečné dni. Odporúčam a prikladám aj receptík
3 polievkové lyžice cukru
1 vanilkový cukor
1 želatina v prášku
maliny, čučoriedky
postup : Smotanu privedieme do varu, pridáme k nej sušenú želatinu a cukor, zmes premiešame a nalejeme do pohárov. Maliny, čučoriedky zmiešame s vanilkou a cukrom a na vychladnutú pannu cottu v pohároch položíme 2 lyčice malín a čučoriedok.
Rýchle raňajky, keď nestíhame do školy.
Mlieko lakto free a Ciny minis
Moje zdravé raňajky pre dvoch - vločková kaša s ovocím a medom
Bezkofeinové latte s lakto free mliečkom.
Nemôžem zabudnúť ani na našu prírodu a pekne sme všetko separovali do farebných košoch.
Dokonca aj toto sme zbierali do Brunkovej školy pre mimozemšťana ALINA.
Chcela by som sa poďakovať za úžastný testovací týždeň, mne aj synčekovi poriadne pomohol, mňa tak nenafukovalo a synčeka nepobolieva bruško. Určite a dlhodobo budeme pokračovať a verím, že Rajo lakto free rozšíria svoju ponuku aj o ďalšie výrobky, už sa na ne tešíme.
Ďalej sa chcem poďakovať úžastnej žienke tu na modrom koníkovi, čo má na starosti testovanie Laktofree, okolnosti a komplikácie s mojím tehu, ktoré nastali v 35. tt. mi dovolila bez akýchkoľvek požiadaviek odložiť napísanie mojej recenzie na neskorší termín.
ĎAKUJEM.
Ahojte. V prvom rade by som sa chcela poďakovať Modrému koníku a spoločnosti Rajo že nám bolo umožnené testovať bezlaktózové výrobky. Intoleranciou laktózy trpí môj už skoro 3 ročný synček. Keď sme sa o intolerancii dozvedeli mal len pol roka. Začínali sme umelým mliečkom a skončili pri rajo mliečku.
Testovali sme tieto výrobky:
Bezlaktózové mlieko 3,5% - toto mliečko kupujeme denne, synček ho pije. Jeho výhodou je, že je ľahko stráviteľné no podľa mňa je aj veľmi sladké. Robíme s neho aj krupicovú kašu alebo puding s ovocím a vtedy beriem ako výhodu, že nemusím pridávať veľa cukru. 🙂
Bezlaktózové mlieko 1,5% -mlieko pridávame do varenia aj pečenia. Synček ho papá aj s cereáliami a manžel ho miluje do kávy.
Bezlaktózová smotana 30% -Na smotanu sme sa veľmi tešili. Používame ju na koláče, torty. Robili sme aj krém, ktorý si dávame na palacinky alebo len tak s ovocím. Stačí vymiešať smotanu s tvarohom a hotovo🙂 Musím však podotknúť, že už viac krát sa mi stalo ze sa nedala vyšlahať a zrazila sa.
Bezlaktózová smotana 10% - smotanu používam na varenie- hlavne omáčok. Robila som s nej obľúbenú sviečkovú na smotane. Môžem len odporučiť a chuťovo je tiež výborna. Manžel mi ju kradol do kávy🙂
Bezlaktózový tvaroh- dávame si na cestoviny je chuťovo výborný a robili sme s neho aj koláčik s ovocím. Tvaroh mu dodá lahodnú chuť. No nevýhodu tohto tvarohu vidím v tom, že je jemne hrudkový. Ja osobne by som prijala aj nejaký jemný, ktorý sa dá lepšie pridať do pečenia.
Pridávam aj recept na jednoduchý koláčik s tvarohom. Určite si ho zamilujete 😉
Celkovo sme s Rajo lakto free výrobkami spokojní, no privítali by sme aj jogurty, jemný tvaroh a ochutené acidko.
Moje zdravotné problémy začali pol roka po pôrode dvojičiek. Dokola bolesti brucha, zlé trávenie, nafúknuté brucho, hnačky striedali zápchy, dokola prelievanie v žalúdku. Po gastro vyšetrení mi bola oznámená diagnóza- laktózová intoleracia. Ja čo som odmala milovala mliečne, od jogurtov až po rôzne kaše, cheescaky, koláčiky fajne kysnuté od babky, omáčky. Neviem ako,prečo no proste to tak prišlo a už to tu asi aj navždy zostane. Prvé čo mi napadlo "Hmmm a čo budem teraz jest?"
Zachránilo ma zistenie, že existujú bezlaktózové výrobky a doplnky v lekárni na trávenie laktózy. Ako som spomínala, bolo to tak 5 rokov späť. Jediné bezlakto výrobky na Slovensku boli od Rajo, a to mlieko a maslo, ak si dobre spomínam. To bolo radosti 🙂. Postupne rokmi sa pridávali rôzny iní výrobcovia, skúšala som rôzne značky aj produkty, samozrejme veľké obchodné reťazce nezaostávajú. Prišli s lacnejšími výrobkami. Roky to bolo ok ale časom postupne mi začali opäť zdravotné problémy a opäť som si všimla, že po mliečnych produktoch. Nechápala som, veď predsa sú bezlakto.... Až časom som sa dočítala, že aj medzi bezlakto výrobkami sú rozdiely a ten najpodstatnejší je zostatkový podiel laktózy. Všetky lacné produkty od obchodných reťazcov majú zbytkový podiel laktózy 0,1 % a len Rajo a ešte nemenovaný iný výrobca má zbytkovú laktózu 0,01%, čo je podľa mňa dosť veľký rozdiel. A na to neupozornia ani doktori... Tak snáď som dakomu pomohla aspoň takto.
V rámci testovania Rajo produktov som mala možnosť vyskúšať Rajo bezlakto mlieko 1,5% a 3,5%, smotanu na varenie bezlakto 10%, smotanu na šľahanie bezlakto 30% a tvaroh bezlakto jemný hrudkový.
Mlieko u nás najčastejšie využívam na prípravu raňajok typu ovsené vločky s ovocím, ryžová kaša, rôzne pudingy a tiež do zákuskov a koláčikov. Ani jedno mlieko nemá nič negatívne a som s nimi maximálné spokojná. Má aj dostatočnú trvanlivosť.
Smotanu na varenie som vyskúšala na zapečené mäso s novými zemiačikmi v šupke, upečené v trúbe, smotana sa super vpila, jedlo bolo šťavnaté a mäkké.
Smotana na šlahanie ma sklamala. Neviem, či som ja urobila dakde chybu ale dva x sa mi zrazila pri šlahaní krému s mascarpone, čo sa mi bežne pri smotane klasickej ešte nestalo. Pýtala som sa na to aj skúsenej cukrárky a ona s touto smotanou nemá skúsenosť ale používa na šlahanie krémov len smotanu 33%. Tak neviem, či sa mi to zrazilo kvôli tomu. Použila som ju aj na prípravu ganage krému ako polevu na tortu vymiešanú s čokoládou na varenie. Smotana s čoko sa nezrazila a neboli tam ani hrudky.
Tvaroh som použila na tvarohový koláčik s kakaom, veľmi chutil celej rodine a bol jemný, chutný a šťavnatý. Pripravila som z neho aj šišky bez drožďia pečené v trúbe. Tie sa mi naopak zdali veľmi suché a také hutné pevné až tvrdé. Veľmi by som uvítala tvaroh aj taký úplne jemný bezlakto, do plniek koláčikov by bol isto lepší.
Doma mám vždy aj Rajo bezlakto maslo, s tým som veľmi spokojná, príjemná jemná chuť ľahko roztierateľné a super aj do plniek toriet. Použila som ho do pudingovej kakaovej plnky na tortu.
Osobne som s bezlakto výrobkami od Rajo veľmi spokojná. Uvítala by som isto viac druhov napríklad jogurtov, mliečne kaše ryžové, krupicové, kľudne aj dáku ľadovú kávu. Neskutočne veľa výrobkov je z mlieka, ktoré si človek s lakto into nemôže dopriať. Potešilo ma pridanie Acidka do vašej ponuky. Tam by bolo super zaradiť tiež rôzne príchute.
Som veľmi rada, že som mohla vyskúšať dané výrobky a ďakujem!
Keď má niekto zo známych oslavu alebo svadbu, často pre nich pečiem candy bar pre hostí. Najskôr reálne zhodnotím, či mám čas a ak mi to vychádza, snažím sa vyhovieť.
A potom občas príde malý kameň úrazu. Je dva týždne pred veľkou udalosťou, dolaďujeme detaily a tu mi oslávenec začne menovať intolerancie pozvaných: jeden nesmie mlieko, druhý lepok, tretí nemôže orechy, štvrtý ovocie... A začína logistický kolotoč, kedy zvažujem, čo môžem napiecť a k názvu koláčika dopisujem aj názvy ako bezlepkový, bezlaktózový a podobne (ako v bio eko raw kaviarňach 🙈 ).
Keď som dostala možnosť otestovať výrobky od Rajo z ich rady laktofree, povedala som si, že je to skvelá príležitosť overiť, ako tieto produkty fungujú a či sa z nich dá plnohodnotne piecť. Viem, že nie všetci bezlaktáči ich vedia stráviť, ale veľká časť určite áno. Takže ak máte doma malého alebo veľkého intoleranťáka, nech sa páči, tu je pár receptov, ktoré si spolu môžte pripraviť.
Klasický dezert francúzskej kuchyne. Je tak jednoduchý, ako len skvelý dezert môže byť. Skladá sa zo 4 ingrediencií, krém pripravíte bez mixéra za 10 minút a garantujem vám, že si oblížete prsty 🙂 Mne tento dezert vždy pripomenie Améliu (z filmu Amélia z Montmartru, ktorý som videla asi tisíckrát) a najviac sa teším na to, ako lyžickou rozbijem ľahkú cukrovú kôrku. Mňam!
V hrnci zohrievajte na miernom plameni šľahačku spolu, do ktorej ste pridali zrniečka z vanilkového struku spolu s prázdnym strukom.
Medzitým v miske metličkou miešajte žĺtky s cukrom. Keď je smotana horúca (ale nevrie!), prilejte cez sitko k žĺtkam cca 2 lyžice. Rýchlo celú zmes zamiešajte, aby sa žĺtky vplyvom tepla neuvarili a nevytvorili tak hrudky. Postupne prilejte celú šľahačkovú zmes a poriadne premiešajte.
Takto pripravený krém prelejte naspäť do hrnca, v ktorom ste varili šľahačku (použite sitko, aby ste zachytili prípadne hrudky) a varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť.
Rúru si rozohrejte na 180°C. Krém prelejte do zapekacích misiek a vložte do ohňovzdornej nádoby, ktorá má pevné dno a nevytečie z nej tekutina. Do tejto nádoby opatrne vlejte vriacu vodu (pozor, aby sa voda nedostala do krému!) tak, aby siahala do približne polovice výšky týchto misiek. Vložte do rozohriatej rúry a pečte približne 40 minút, respektíve do zhustnutia krému. Počas pečenia krém zvýši svoj objem, takže misky neplňte po okraj, lebo vytečie von.
Krém nechajte vychladnúť (v chladničke vydrží aj dva až tri dni). Tesne pred podávaním vytvorte cukrovú kôrku (ktorá tomuto dezertu zabezpečila jeho názov). Na vrch krému nasypte lyžičku cukru a pomocou flambovacej pištole ju skaramelizujte. Ak nemáte flambovaciu pištoľ, dajte misky do rúry na program gril a nechajte ich sprudka opiecť.
Kto nemá rád sladké raňajky? Áno, sú aj takí medzi nami, ale ja k nim určite nepatrím 🙂 A hlavne, nemám rada stereotyp. Je pravda, že keď som chodila do práce, 90% mojich raňajok tvorila ovsená kaša. Avšak čaro rodičovskej dovolenky spočíva v dlllllhých ránach, vďaka čomu môžem skúšať stále nové kombinácie. Táto je mimoriadne vydarená. Pripravíte ju pokojne deň vopred a na druhý deň ju môžte naservírovať deťom. Stačí ju trochu prihriať a pochúťka je na stole!
180g tvarohu #rajo laktofree
1 vajce
20g nasekaných mandlí
30g nasekanej bielej čokolády
20g hnedého cukru od #korunny
+ plátkové mandle, ovsené vločky, laktofree maslo od #rajo a hnedý cukor od #korunny
Tvaroh, vajce, nasekané mandle, bielu čokoládu a cukor zmiešame v miske. Rozdelíme na dve porcie a zmes vlejeme do ohňovzdorných misiek. Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C približne 30 minút.
Na panvičke zmiešame hrsť plátkových mandlí, dve hrste ovsených vločiek a lyžicu hnedého cukru, necháme skaramelizovať na jemnom ohni. Nakoniec primiešame maslo (môžeme vynechať) a zmes rovnomerne rozdelíme na obe misky.
Tieto tvarohové zapekačky môžete kombinovať s ovocím podľa sezóny. Buď ho nakrájate a podávate čerstvé (ja som zvolila tentokrát sladké jahody), alebo ich zapečiete v kréme (takto zvyknem pripravovať jablkové, hruškové, slivkové či čerešňové zapekačky).
Do receptu som potrebovala použiť maslo. Jeden spôsob bol ísť do obchodu a nájť taký, ktorý má v ponuke aj laktofree maslo od #rajo. Ale prečo si nepomôcť aj doma?
Ešte dávno som videla video, ako sa dá zo šľahačkovej smotany pripraviť maslo. V kuchyni rada skúšam takmer všetko, a tak som si povedala, prečo nie, veď naše babičky to tak robili desaťročia :D
Na jeho prípravu nebudete potrebovať nič iné, iba šľahačkovú smotanu, v našom prípade laktofree. Vlejete ju do mixéra, nasadíte nadstavec na šľahanie a šľaháte. Najskôr vyšľaháte šľahačku (áno, aj z tejto smotany sa dá vyšľahať pekná tuhá šľahačka 🙂 ) a šľaháte ďalej. Šľahačka sa "zdrcne" a hmota v mixéri bude vyzerať otrasne. A vy stále šľaháte, až kým sa v miske mixéra nezačne hmota spájať do tuhších častí a okolo nej bude plávať už skoro priehľadná voda. Túto vylejete a mixujete ďalej. Tento postup zopakujte niekoľkokrát (vyliať, mixovať, vyliať, ...) pričom vodu vylievajte tak, že do sitka s čo najmenšími otvormi položíte ešte gázu, aby ste neprišli o žiadnu tuhú časť.
Nakoniec získate maslo (ktoré bude, samozrejme, veľmi mäkké a jemné).
Ja som si časť nechala do tvarohového dezertu a druhú časť som povýšila o level vyššie a pripravila z neho bylinkové maslo.
V podstate som iba túto mäkkú hmotu zmiešala so štipkou soli a pridala som sušenú bazalku, oregano, čierne korenie a mletú červenú papriku. Takto pripravenú zmes som dala vychladnúť do chladničky, kde maslo krásne stuhlo.
Skvele chutí na domácom kváskovom chlebíku, ale aj na pečených zemiakoch je to pecka!!
Toto je jedno z jedál môjho detstva. U nás sme ich volali "gombovce" a buď sme pripravovali plnenú verziu zo zemiakového cesta, alebo tvarohovú verziu s ovocnou omáčkou.
Priznám sa, som pohodlný typ človeka, takže sa utiekam skôr k tvarohovej rýchlovke 🙂
180g tvarohu #rajo laktofree
1 žĺtok
40g jemnej strúhanky
30g detskej krupice
30g kryštálového cukru od #korunny
30g masla #rajo laktofree
+ ovocie a cukor podľa chuti
+ strúhanka, cukor a maslo #rajo laktofree
Všetky suroviny okrem ovocia vložíme do mixéra (mala som k dispozícii hrudkovaný tvaroh a chcela som dosiahnuť jemnú konzistenciu) a vymiešame hladké cesto. Vložíme ho na hodinu do chladničky odpočinúť.
Medzitým si pripravíme strúhanku na posypanie. Na panvicu nasypeme v nízkej vrstve strúhanku, pridáme cukor a zmes opekáme na veľmi miernom plameni, aby sa nespálila. Keď má zlatistú farbu, pridáme k nej maslo, dobre premiešame a odložíme bokom.
V hrnci ohrievame mrazené ovocie, ku ktorému pridáme lyžicu vody, aby neprihorelo. Dosladíme podľa chuti cukrom a varíme, kým sa ovocie neroztopí a nezohreje.
Z odpočinutého cesta tvarujeme malé guľôčky a varíme ich v horúcej vode (nemala by vrieť, aby guľôčky pekne držali pokope).
Na tanier nalejeme omáčku, pridáme niekoľko guľôčok a posypeme strúhankou.
Netajím sa tým, že pre wafle mám slabosť. Ak mám trošku viac času, vždy ich pripravujem (a hlavne konzumujem) radšej, ako lievance či palacinky. Tieto sú vydarené, krásne sa dajú vyklopiť aj z hlbokého waflovača (netreba ich dolovať ako zlato), sú tak akurát chrumkavé a vláčne zároveň a v kombinácii s ovocím sú to raňajky, ktorým chýba už jedine káva. A tú je najmenší problém si zaobstarať.
Žĺtky, cukor, olej a mlieko spolu zmiešame a postupne prisýpame zmes múky, prášku do pečiva a soli, kým nevznikne kompaktné cesto. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Pripravujeme vo waflovači podľa inštrukcií na obsluhu.
Ja na wafliach milujem ovocie, alebo si ich doprajem s nutelou, banánom a šľahačkou (ale toto len výnimočne, lebo to je aj na sladkého maniaka, ako som ja, trošku silná káva 🙂 ).
Pôvodne som neplánovala do tohto článku zaradiť aj smoothies. Mám pocit, že ich je na internete trilión a ešte trošku viac. Avšak za posledný týždeň sme si ich užívali pomerne intenzívne (s príchodom prvých sladkých jahôd je to vždy tak), tak som si povedala, že ak pre nič iné, aspoň vás to snáď nakopne, nejaké si umixovať.
Pre mňa sú smoothies predovšetkým skvelým spôsobom, ako zužitkovať veci, ktoré by sa inak mohli pokaziť. Napríklad: ak mi zostane trocha špenátu, ktorý už nie je správne chrumkavý, ale nie je pokazený, okamžite putuje doň. Rovnako to platí o ovocí.
Moje obľúbené kombinácie:
- mlieko, špenát, jahody, vanilka
- mlieko, banán, jahody
- mlieko, banán, mango
- mlieko, čučoriedky, jahody, banán
Áno, som v tomto trošku klasik, nepridávam stonkový zeler ani chia semiačka, ale sú dobré aj bez toho 🙂
Zas aby ste si o mne nemysleli, že ma o týždeň klofne diabetes, tak ja občas aj varím. Teda, varím často (ak chcem jesť, tak to inak nejde), ale takmer nikdy o tom nepíšem. Zatiaľ čo pečenie mi spôsobuje radosť a mám pocit, že výsledok je celkom k svetu, o varení sa to povedať nedá. Neviem tie suroviny tak správne doladiť, aby chutili tak, ako od maminy. Je pravda, že soľ a cukor dosť skryjú, ale nie je to, predsa, ono 🙂 Avšak cestoviny sú taká super vec. Od študentských čias na nich prežívam a viem ich pripraviť na naozaj mnoho spôsobov. Preferujem, keď sú jednoduché, s minimom surovín. Ideálne, keď si cestovinu vyrobím sama, no ale nie vždy je na to čas 🙂
Na rozpálenú panvicu nalejem olivový olej a pridám nadrobno nasekaný cesnak. Okamžite znížim plameň na minimum a opekám na miernom ohni, kým cesnak nerozvonia celú kuchyňu. Pridám šunku a nechám chvíľočku orestovať. Následne pridám cherry paradajky nakrájané na štvrtinky a špenát. Už iba chvíľku orestujem a zalejem smotanou a nechám prejsť varom. Ochutím soľou, korením a posypem čerstvou bazalkou.
Aby som to zhrnula, počas pečenia či varenia som nespozorovala žiaden rozdiel v správaní sa oproti klasickým laktózovým produktom. Rovnako som nemala pocit, že by mi chutili inak, a to dokonca ani pri káve (ktorú si dávam jedine s mliekom). Ak máte problém s trávením laktózy a tento rad výrobkov vaše telo dobre toleruje, nebudete mať žiaden problém pripraviť z neho ľubovoľnú dobrotu, na ktorú máte chuť.
Ďakujem za možnosť otestovať tieto výrobky a som si istá, že v budúcnosti si ešte dáme rande pri pečení pre ľudí so "špeciálnymi" požiadavkami 🙂
Problém zvaný intolerancia laktózy! Ten sa aj mne pred pár rokmi priplietol do života. Začalo sa to tráviacimi ťažkosťami, nafukovaním, preháňaním... Po dlhom hľadaní mi stanovili lekári diagnózu a mne najprv ostali oči pre plač. Ja, ktorá som si nevedela predstaviť raňajky bez mlieka a ceraálií, tá ktorá zbožňuje zmrzlinu, zákusky a palacinky s tvarohom... Vyzbrojená laktazanom a papierikmi o diéte som sa vybrala domov... A začala som pátranie po internete.
Intolerancia laktózy nie je choroba. Ide o problém trávenia. Laktóza je mliečny cukor. Ľuďom s intoleranciou laktózy nedostatočne pracuje alebo úplne chýba enzým nazývaný laktáza.
Čím je človek starší, tým vyššia je pravdepodobnosť, že jeho tráviaci trakt nebude schopný štiepiť laktózu. Enzým štiepiaci laktózu sa teda v čreve nachádza, len jeho aktivita postupne klesá. Prejavuje sa to najmä nafukovaním, pretože nestrávené častice laktózy putujú z tenkého čreva do hrubého, kde sa stávajú vynikajúcou potravou pre črevné baktérie produkujúce plyn. Pridať sa môžu aj kŕče, bolesti brucha, prípadne hnačka. Tieto problémy sú veľmi individuálne, záleží na tom, do akej miery enzým laktáza v organizme funguje.
Tak znela moja diagnóza. Po dlhom pátraní som objavila na internete, že to nemusí byť až tak hrozné... Našiel sa môj záchranca... Volá sa RAJO 🙂 Najprv prišiel "len" s maslom a mliekom. No neskôr začali svoje portfólio rozširovať, samozrejme ku spokojnosti svojich zákazníkov, a tak som sa jedného dňa mala možnosť zapojiť do testovania výrobkov RAJO laktofree. A jeden večer prišiel ku nám balíček
Pri testovaní som mala možnosť vyskúšať päť výrobkov:
- mlieko polotučné
- mlieko plnotučné
- smotana na varenie
- smotana na šľahanie
- tvaroh
Mlieko u nás používam hlavne ja na raňajky či už s cereáliami, vo forme pudingu, mliečnej ryže alebo len tak v šálke ako "kakao". Aj tento raz tomu nebolo inak 🙂 Mlieko má klasickú konzistenciu, mám pocit, že je trošku "nasladlé" ale to vôbec nevadí, práveže je to skôr výhoda, napríklad, keď si ho dáme do kávy, nemusíme už moc cukriť 🙂 Obe mlieka aj naďalej budú mať miesto v našej domácnosti.
Variť v jednej domácnosti viacerým členom, keď jeden z nich má intoleranciu laktózy je celkom finančne náročné. A tak veľa pri veľa jedlách používam svoje laktofree výrobky. Dcérka si zaželala puding, a aby som si ho mohla dopriať aj ja, použila som plnotučné #rajo laktofree mlieko.
Bezlaktózové smotany som využila napríklad na rôzne dezerty, krémy do torty, krém na dukátové buchtičky a podobne. Samozrejme boli veľkými pomocníkmi aj pri varení hlavných jedál do omáčok, krémových polievok. Smotane nemôžem nič vytknúť - má lahodnú chuť, s ostatnými ingredienciami sa ľahko spojí, jedlo je vláčne, jemné. Určite budem aj naďalej kupovať.
A posledným v poradí ako bodka za všetkým som vyskúšala bezlaktózový tvaroh. Upiekla som z neho pár dezertov aj hlavných jedál - žemľovku, koláčik, tvarohové guličky, či strúhanú tortu. Má klasickú tvarohovú chuť, skvelú gramáž. Je vynikajúci či s ovocím na raňajky, alebo ako prísada do varenia/pečenia.
Všetky výrobky môžem len a len odporučiť, okrem piatich vyššie spomínaných sa Rajo môže pýšiť tiež lactofree cottage cheese, maslo, acidko. Veľmi nám bezlaktáčom uľahčujú život a určite im patrí veľké ďakujem!!!
Ako sa hovorí, súčasná moderná doba prináša nové možnosti, tak v oblasti vyváženého zdravého stravovania, ako aj plnohodnotnej špeciálnej výživy napríklad pri intolerancii na laktózu. Každodenný život s laktózovou intoleranciou zažíva u nás celá naša rodina, vrátane detí. K tejto intolerancii pribudol v rodine aj zivot bez lepku. Ale to uz podrobnejšie možno v inom článku🙂
Dnes sa často pousmejem, ked kupujem napríklad pšeno, alebo iné bezlepkové či bezlaktózové produkty…. Aké jednoduché a dostupné🙂 Nebolo to tak vždy.
Dávnejšie, moje dievčatá by povedali, že v “praveku” mi dietológ odporúčal zaradiť do jedálnička napríklad už spomínané pšeno, ktoré mimochodom v tom čase bolo u nás dostupné iba v obchodoch pre zvieratká🙂 doteraz to milujú aj papagáje (sú to malé žlté guličky🙂, inak výborné a veľmi zdravé, ani som netušila, že niečo také existuje.Odvtedy sa veľa zmenilo. Postupne pribúdali obchody s bio a špeciálnou výživou, kde do sortimentu postupne pribúdali aj bezlepkové a bezlaktózové produkty. Bolo potešením zrazu mat možnosť výberu a vychutnať si konečne hlavne mliečne výrobky bez obmedzenia.
Dnes je situácia na trhu ešte lepšia. Výrobky špeciálneho stravovania sú bežne dostupné,
už aj v potravinách. Stali sa každodennou súčasťou mojich nákupov. Veľmi sme si obľúbili výrobky Rajo Lacto free. Mlieko a smotana, sú súčasťou každej mojej rannej kávy a kakaa mojich dievčat. Potešilo ma, keď som objavila, že v sortimente bezlaktózových produktov Rajo Lacto free pribudol aj cottage cheese a tvaroh.
Predpokladám, že všeobecne deti obľubujú cestovinové jedlá, v našej rodine jedným z najobľúbenejších a najjednoduchších jedál, čo sa týka prípravy (mamy asi súhlasíte🙂 sú halušky, alebo rezance (v našom prípade bezlepkové) s tvarohom, ale v poslednom čase sme si obľúbili aj s verziu s cottage cheese. K ich príprave používam aj Rajo Lacto free maslo.Skúšala som už aj Rajo Lacto free acidko🙂, výborné k pečeným zemiakom v šupke s maslom.
Moje dievčatá mi pri nákupoch pomáhajú, nie raz mi povedali: “mamka dnes kúpme radšej plnotučné mlieko (Rajo Lacto free)”, aj keď neviem prečo?🙂 Alebo prečo majú dnes iba jeden Rajo Lacto free cottage cheese? Keď ten im chutí najviac. Možnosť otestovať bezlaktózové mliečne výrobky Rajo Lacto free a preskúmať ich detailnejšie, následne napísať niekoľko osobných postrehov a odporúčať ich ma veľmi potešila, pretože stále stretávam priateľov a známych v mojom okolí, ktorí tieto produkty nepoznajú.
Testovala som tieto produkty:
Rajo Lacto free mlieko polotučné,
Rajo Lacto free mlieko plnotučné,
Rajo Lacto free smotanu na varenie 10%,
Rajo Lacto free smotanu na šľahanie 30%,
Rajo Lacto free tvaroh jemný hrudkovitý,
Rajo Lacto free maslo.
Každodenným ranným štartom / zážitkom je, ako som už spomínala moja ranná káva. Väčšinou kvalitné silné espresso (neskôr počas dňa bezkofeínové) s bezlaktózovým mliekom, niekedy polotučným, inokedy plnotučným. Dnes som si pripravila kávu s polotučným Rajo Lacto free mliekom, bola výborná, veľmi chutná. Perfektný štart do nového dňa🙂 Chuť bezlaktózového mlieka v káve mu dodáva určitú osobitosť. Moji priatelia občas poznamenajú, že ich káva doma chutí akosi inak, že im chutí moja verzia, ako to robím?🙂 Rozhodne odporúčam s dobrou náladou a žalúdkom “v pohode” začať deň🙂
Medzi obľúbené raňajky, alebo desiatu, či olovrant patrí u nás aj bryndzová pomazánka / nátierka. Robievam ju najradšej práve v lete. Dnes som ju pripravila s Rajo Lacto free maslom. Chvilinku som maslo nechala pri izbovej teplote. V miske som vymiešala bryndzu s maslom, pridala nadrobno pokrájanú cibuľku, mletú červenú papriku a trošičku soli. Stačí už iba čerstvý chlebík (u nás bezlepkový), chutí v každom čase výborne, pomáhať môžu pri miešaní aj deti🙂
Obedy varím hlavne podľa chutí dievčat🙂 Dnes biela mliečna zemiaková polievka (inokedy jej obmeny). Recept je opäť veľmi jednoduchý a polievka je veľmi rýchlo hotová. Patrí medzi najobľúbenejšie a je stále veľmi žiadaná. Hlavnou a najdôležitejšou zložkou je Rajo Lacto free smotana na varenie 10%-ná.
Obľúbené sú u nás aj prívarky. Uvarila som tekvicový prívarok . Hlavnou zložkou prívarku je tiež Rajo Lacto free smotana na varenie 10%-ná. Recept je hustejšou verziou polievky.
Niekedy keď už neviem čo vymyslieť na obed, alebo rýchlu večeru, dievčatá to vyriešia, majú chuť na rezance s tvarohom🙂 Snáď ani nie je nič jednoduchšie: rezance, tvaroh, maslo a štipka soli.
Aby to ale bolo dnes vynimočnejšie, pripravila som špenátové halušky (mala som ich predpripravené v mrazničke). Takže na kúsok Rajo Lacto free masla som na panvicu dala zohrievať moje mrazené halušky, pridala som mrazenú zmes zelenej a žltej fazuľky, nechala som pod pokrievkou trolinku opiecť, pridala som štipku soli a pred servírovaním Rajo Lacto free jemný hrudkovitý tvaroh. Inak môj asi najobľúbenejší produkt, výborne chutí a má skvelú štruktúru. Odporúčam.
A čo tak niečo sladké?
Na dukátové buchtičky (robievam bezlepkové) som použila Rajo Lacto free polotučné mlieko. A na záver, sladká bodka (možno aj pre návštevu, alebo len tak🙂 … hlavne v sezóne jahôd… Ovocie (akékoľvek) so šľahačkou. Stačí sa spoľahnúť na šľahač, alebo silné zápästia a Rajo Lacto free smotanu na šľahanie 30%, pridávam len trošku kvalitného trstinového cukru, stačí menej, lebo bezlaktózové produkty sú trošičku sladšie🙂 a vychutnávať.
Na záver by som rada spomenula aj iné obľúbené jedlá, kde odporúčam použiť bezlaktózové produkty Rajo Lacto free. Kakao, puding, krupicová kaša, brioška / rožok s maslom, zemiačky s maslom, palacinky, tvarohový koláč, rôzne druhy krémových polievok a prívarkov… mliečne koktaily, domáca zmrzlina.
S Rajo Lacto free mám najlepšie skúsenosti, odporúčam každému s laktózovou intoleranciou, pre skvalitnenie každodenného života s mliečnymi výrobkami. Ako kávičkár sa teším, že už aj v našom meste sa môže stať zážitkom, vychutnať si vo vybraných kaviarňach bezlaktózové cappuccino, možno aj s produktami Rajo Lacto free.
Je rozdiel medzi pojmami intolerancia na laktózu a alergia na mlieko, pretože i keď si mnoho ľudí myslí, že ide o jeden a ten istý problém, nie je to tak. Pri intolerancii ide totiž o problém tráviaceho traktu. Alergia zase zhŕňa komplex rôznych symptómov. Zatiaľ čo tá prvá sa môže liečiť, pri druhej ide o pretrvávajúcu záležitosť, pri ktorej musíte vylúčiť z jedálnička množstvo potravín. Intolerancia na laktózu je neznášanlivosť na glukózu, ktorá je súčasťou mlieka.
Problém u mojej dcéry začal keď mala cca 1 rok. Na tvári a na trupe sa jej objavil škaredý akzém. Keďže u detí do 3 rokov ťažko určiť alergiu lekárskou cestou, tak som sa to rozhodla odsledovať ja.
Po cca 2 mesiacoch som prišla na to , že Livinke zle trávi obyčajné mliečko.
Pár dní sme vynechali mlieko, následne sme nasadili vaše Rajo výrobky. BOL to skvelý nápad. LIVINKE po čase zmizol ekzém a začalo jej lepšie tráviť.
Vďaka našej výhre sme mali možnosť vyskúšať viacero bezlaktózových vyrobkov od spoločnosti Rajo.
Skúšali sme: tvaroh, mlieko 1.5% a 3.5%, smotanu na šľahanie, smotanu na varenie.
Vyskúšali sme mnoho alternatív s týmito výrobkami. Naša Livinka aj tak najradšej pila mlieko z fľaše. Taktiež miluje hráškovú krémovú polievku so smotanou na varenie.
Super voľbou je aj smoothie. Tých sme počas testovania urobili niekoľko. Livi chutí najviac spojenie baby špenát + banán + bezlaktózové mlieko +med+ chia semienka.
Aj táto šľahačková torta bola dobrou voľbou. Sa za ňou doslova až zaprášilo 😁.
Vyskúšali sme aj maffinky.
Upiekli, uvarili sme ešte mnoho dobrôt, ktoré sme nestihli zdokumentovať. (Rôzne polievky, palacinky s tvarohom..)
Chcem este raz veľmi pekne poďakovať spoločnosti Rajo za výborné výrobky a za možnosť testovania.
Ahojte.
Berte prosím túto recenziu a informácie ,ako rady od laika. Ako od kamarátky, s ktorou riešite tieto veci niekde na ihrisku alebo pri káve. Nie som lekár. Som len žena, matka, ktorá tiež bola pred rokmi postavená pred diagnózu intolerancia laktózy, a neskôr sa k nej pridali ďalšie iné- od mojej alergie na obilniny+iné potraviny , histamínovú intoleranciu , cez celiakiu staršieho syna , alergiu na mliečnu bielkovinu mladšieho syna, alergiu na arašidy, zeler až po jeho momentálne najnovšiu diagnózu histamínová intolerancia.
Variť pre ľudí s rôznymi alergiami a intoleranciami nie je jednoduché, ale dá sa to. Všetko je to len o zvyku.
Najdôležitejšie je prijať diagnózu ako fakt. Nehľadať výhovorky, ale riešenia. Nepozerať na to čoho všetkého sa musíte vzdať, čo všetko vám bolo zakázané. Hľadajte nové veci, nové chute, potraviny dávno zabudnuté. Berte to ako výzvu, ako cestu za zdravím. Časom sa vytratia z vášho života nepríjemné zdrav. problémy - tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, migrény, ekzém... A to predsa za to stojí. V dnešnej dobe je na trhu veľa možností, náhrad a riešení pre ľudí s alergiami a intoleranciami. Najjednoduchšie riešenie je asi, pozrieť si ponuku e-shopov so zdravou stravou. Doma v pokoji si prečítať čo, ktorý výrobok obsahuje, nájsť to, čo je pre vás vhodné.
Často sa stretávam s tým, že ľudia si mýlia intoleranciu laktózy a alergiu na mliečnu bielkovinu. Sú to, ale dve rozdielne veci. Pri alergii na mliečnu bielkovinu sa musíte vzdať všetkých mliečnych výrobkov a nahradiť ich rastlinnými mliekami (ryžové, kokosové, mandľové a pod.) Pričom pri intolerancii laktózy máte možnosť výberu aj z mliečnych výrobkov, ktoré sú upravené. Obsahujú enzým laktáza a preto sú ľahšie stráviteľné pre ľudí s intoleranciu laktózy. Rozdiel v chuti oproti bežnému mlieč.výrobku je minimálny. Niekomu sa zdajú bezlaktózové výrobky trochu sladšie ako klasické mlieko.
V dnešnej recenzii si predstavíme ponuku bezlaktózových -Lakto free- produktov našej slovenskej firmy Rajo, ktorá svoju ponuku týchto výrobkov neustále rozširuje a momentálne má v ponuke:
Bezlaktózové mlieko plnotučné
Bezlaktózové mlieko polotučné
Bezlaktózová smotana na šľahanie 30%
Bezlaktózová smotana na varenie 10%
Bezlaktózový jemný hrudkovitý tvaroh
Bezlaktózový cottage cheese biely
Bezlaktózové maslo -NOVINKA
Bezlaktózové acidko biele plnotučné 450g - NOVINKA
Otestovala som mlieko plnotučné aj polotučné, tvaroh , smotanu na varenie a smotanu na šľahanie.
Osobne som si najviac z nich obľúbila smotanu na šľahanie. Tú som predtým tak často nepoužívala, ale keďže je obdobie jahôd a iného ovocia, bola by škoda nedopriať si občas aj niečo sladké, napr. ovocný šľahačkový pohár. Prípadne tvarohový krém so šľahačkou. Kde stačí len zmiešať tieto dva produkty spolu, pridať trochu trstinového alebo iného cukru a obľúbené ovocie. Alebo palacinky s ovocím a šľahačkou.
Smotana na varenie je klasika, vhodná na omáčky, do polievky. Počas testovania som varila prívarok so zelenej a žltej fazuľky s vajíčkom a klobásou, kde som na záver pridala Lakto free smotanu na varenie. A tiež aj kuracie prsia so šampiónmi , smotanovou omáčkou a ryžou.
Všetky testované výrobky odporúčam. Nemusíte sa kvôli svojej intolerancii obmedzovať, stačí len nájsť vhodné výrobky a tými Lakto free výrobky Rajo rozhodne sú. Ďakujem za prečítanie recenzie a želám vám veľa šťastia na ceste za zdravím.
Marika
Pred dvoma týždňami som sa zapojila do súťaže o testovanie Rajo produktov bez laktózy. Som veľmi rada, že ma vybrali, pretože som si mohla otestovať päť druhou mliečnych výrobkov na vlastnej koži.
Intolerancia laktózy vzniká nedostatkom enzýmu laktáza v tenkom čreve. Organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor, čiže laktózu, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Z toho potom vznikajú rôzne ťažkosti ako nafukovanie, hnačky, plynatosť, kŕče alebo zvracanie.
Môj príbeh sa začal pred deviatimi rokmi, keď som študovala na vysokej škole. Začala som sa cítiť veľmi zle po zdravotnej stránke. Mala som tráviace ťažkosti, bolesti v krku, vykašliavala som hlieny a v nose som mala pocit akoby som mala neustále napuchnuté sliznice a nemohla dýchať. Zašla som za svojím krčným lekárom. Ten mi nevedel vysvetliť dôvod bolestí v krku a tak ma poslal na rontgen. Tam mi zistili nález na štítnej žlaze. Absolvovala som vyšetrenie na endokrinológii a taktiež na alergológii a po nich som sa dozvedela, že mám imunologickú poruchu štítnej žlazy a alergiu na mlieko, sóju, intoleranciu laktózy, celoročnú alergickú nádchu, ktorá zahŕňala skoro všetky druhy ako pele, trávy, kríky, stromy, roztoče, plesne, obilniny a podobne. Nabalená liekmi som sa vrátila domov a plná beznádeje som nevedela kde a čím začať. Vtedy nebolo toľko informácii ohľadom intolerancie laktózy a produktov tiež nebolo veľa. Začala som vylúčením mlieka a mliečnych výrobkov na dva roky.
Môj stav sa začínal zlepšovať. Zbavila som sa čiastočne hlienov a bolesti v krku. Zlepšenie stavu bolo vidieť aj na mojej pleti, keďže bola vždy začervenaná. Môj zdravotný stav sa po dvoch rokoch zlepšil, začala som pomaly pridávať do svojho jedálnička mlieko a mliečne výrobky. Začala som si vyberať zdravšie potraviny a jesť viac zeleniny a ovocia. Samozrejme, jedlo som si pripravovala doma. Dnes po rokoch zlepšenia životosprávy sa cítim lepšie. Tráviace ťažkosti ako nafukovanie, kŕče a hnačky ustúpili, pleť sa vyčistila a hlavne netrpím toľkými nádchami a zahlienením.
Teraz by som prešla od môjho príbehu k testovaniu výrobkov Rajo bez laktózy.
Testovala som všetky výrobky, ktoré som mala k dispozícii a to mlieko plnotučné a polotučné, tvaroh, smotanu na varenie a smotanu na šľahanie. Piekla som tvarohový koláč, čokoládovú Kuba tortu, palacinky a varili si soté a omáčky zo smotany.
Plnotučné mlieko si zvyknem dávať ráno do kávy. Musím povedať, že jeho chuť je sladká, čo ja vidím ako veľkú výhodu, pretože kávu nemusím veľmi dosládzať.
Mliečne výrobky som dobre znášala a nemala problém ich stráviť, okrem tvarohu. Ten mne osobne príde ťažký. Je možné, že som ho zjedla viac ako obvykle a trochu ma nadúval.
Smotana na varenie a šľahanie mi prišla identická s bežnou smotanou. Chuť smotany je výborná a lahodná. Takže ich hodnotím veľmi pozitívne a určite ich budem viac zaraďovať do jedálnička.
Na záver by som chcela odporučiť mlieko a mliečne výrobky bez laktózy aj tým, ktorí netrpia intoleranciou laktózy. Na lepšie trávenie a po prekonaní črevnej chrípky sú tieto výrobky dobrou voľbou. Nebude vás nafukovať a jedlo ľahšie strávite.