Nemecká kvalita sa pozná.
Spoznali a otestovali ju aj ženy, ktoré sa milujú točiť v kuchyni a pripravovať svojim blízkym poriadne jedlo. Testovali kuchynských pomocníkov značky Klarstein:
Multifunkčný hrniec Hotpot
Všestranný pomocník na jednoduché a priestorovo úsporné varenie. Na výber ponúka až 23 rôznych programov, medzi ktorými nájdete napríklad rýchle varenie, varenie v pare, opekanie či fritovanie.
Kuchynský robot Lucia Rossa 2G
Skutočný multitalent! Tento 3-v-1 kuchynský robot využijete na miesenie, premiešavanie alebo šľahanie. K tomu je vám k dispozícii mixér na rozdrobenie aj premiešanie a nechýba ani mlynček na mäso.
Kuchynský robot GrandPRix
Vďaka vysokému výkonu a prehľadnému displeju máte prípravu svojho pokrmu plne pod kontrolou. Či už sú to polievky, cesto, omáčky alebo dusené jedlo.
Zmrzlinovač Schneeflöckchen
Zmrzlinové a rôzne šťavnaté špeciality môžete teraz vyrobiť mávnutím ruky! Pripravte si doma svoju obľúbenú zmrzlinu, milkshake či krém jednoducho a pohodlne.
Multifunkčný mixér NutriRocket
Výkonný mixér s tvarom rakety a vysokorýchlostnými čepieľkami, ktorý ponúka rýchlu a ľahkú prípravu zdravých ovocných i zeleninových nápojov.
Sušička & jogurtovač Yoyoyofruit, 2 v 1
Suroviny na sušenie ukladáte bez pridania cukru a prísad, pričom všetky vitamíny a minerály ostanú zachované. Pri nízkej teplote napomáha tiež pri dozrievaní jogurtových kultúr.
Stolný gril Showmaster
Unikátne zariadenie s grilovacou plochou rozdelenou na dve časti. Pravá strana je ideálna na grilovanie zeleniny, pretože udržiava šťavu a vitamíny. Ľavá strana obsahuje špeciálne drážky, ktoré umožňujú prebytočnému tuku odtekať nadol, čo oceníte pri príprave hamburgerov alebo steakov.
Klarstein Schmelzlette Raclette
Rakletovací gril s prírodným kameňom odolným voči škrabancom. Ľahko a rýchlo sa zahreje a potraviny na grilovanie pripraví tak nanajvýš šetrne.
Nemecká značka Klarstein stelesňuje inováciu, nadčasovosť a vysokú kvalitu výrobkov nadizajnovaných a vyvíjaných priamo v Berlíne. Klarstein zastrešuje široké portfólio produktov modernej domácnosti
Z recenzií je jasné jedno. Že varenie s Klarstein šetrí čas a dosahuje nový rozmer. Prečítajte si ich recenzie a pridajte aj vy svoju skúsenosť.
Viac sa o Klarstein dozviete na: https://www.klarstein.sk/
Od detstva som rada pomáhala mamke v kuchyni. Začalo to vykrajovaním medovníčkov na Vianoce a neskôr pokračovalo bežným pečením a varením. Táto záľuba mi ostala dodnes. 🙂
Neviem, či si viete predstaviť tú radosť, keď mi prišla správa, že budem testovať kuchynský robot Klarstein Lucia Rossa 2G. Ak vás táto dizajnová mašinka zaujala na prvý pohľad tak ako mňa a zvažujete jej kúpu, tento článok je presne pre vás.😉
Jedná sa o kuchynský robot do kuchyne 3-v-1, ktorý obsahuje:
• zariadenie na miesenie, premiešavanie alebo šľahanie
• mixér na rozdrobenie a premiešanie
• mlynček na mäso na čerstvé mleté mäso, domáce klobásky alebo chutnú rozmanitosť cestovín
16-dielny balíček príslušenstva obsahuje: lopatku na miesenie a miešanie, metličku na šľahanie, lievik na mlynček na mäso, 3 násadky na mäso, nôž na mäso, násadku na klobásky, šesť foriem na cestoviny ako aj praktickú nádobu na uskladnenie.
Kuchynský robot Klarstein Lucia Rossa 2G som testovala 3 týždne. Prvý dojem po vybalení bol veľmi dobrý, páčilo sa mi, že robot prišiel bezpečne zabalený, jednotlivé časti boli v ochrannom sáčku pekne uložené v polystyréne a zabalené v krabici. Prekvapilo ma, že brožúrka nebola v slovenskom jazyku, ale manuál som si nakoniec našla a stiahla z internetu. https://cdn2.elektronik-star.de/images/category/new_star/manuals/SK/10031674.pdf Chýba tam však popis k mlynčeku a mixéru.
MIESENIE, PREMIEŠAVANIE, ŠĽAHANIE
Ako prvý som vyskúšala recept na letný korpus BEZ múky, BEZ mlieka, pripravený len z troch prísad. Na miešanie a šľahanie je vhodný rýchlostný stupeň od 3 do 6.
Osvedčený planetárický miešací systém od spoločnosti Klarstein, pri ktorom sa 3 vymeniteľné miešacie elementy netočia len okolo svojej osi, ale permanentne aj okolo okraja misky zabezpečia aby bolo cesto tlačené vždy do stredu a vďaka tomu je cesto vždy optimálne premiešané.
Recept na letný korpus / Ingrediencie: • 150 g kryštálového cukru • 50 g kakaa • 6 vajec
Postup:
Najskôr si oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky si vyšľaháme do svetlej peny, pridáme cukor a šľaháme, kým hmota nezačne hustnúť. Nakoniec všľaháme kakao. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne (ručne) ho vmiešame do kakaovej hmoty. Cesto prelejeme do tortovej formy ( cca s priemerom 26cm) dobre vymastenej maslom a pečieme pri 180 ° asi 30 minút – skúsime špajdlou. Necháme vychladnúť a ochutíme obľúbeným krémom, šľahačkou, alebo ovocím. 🍓🍓🍓
Upiekla som aj maslovú bábovku a oproti ručnému mixéru, ktorý som doteraz používala je to veľký rozdiel. V prvom rade ma zo šľahania nebolela ruka, cesto bolo super vyšľahané a ušetrila som aj čas. 🙂
Recept: http://www.gurmanka.cz/2009/11/maslova-babovka-jako-od-babicky
Skúšali ste niekedy čoko palacinky? Stačí do vášho osvedčeného palacinkového cesta pridať kakao a upiecť na panvičke ako zvyčajne. S výkonom 1200 W a šiestimi rýchlosťami spracuje zariadenie Lucia všetky prísady ako žiadne iné zariadenie.
Na žiadosť jednej mamičky som vyskúšala aj hnetenie cesta na chlebík z 1kg múky. Na hnetenie sa odporúča rýchlostný stupeň od 1 do 3. Pri vyšších stupňoch 4,5,6 s robotom ,, hádže,, Miska má objem 5,2 litrov.
Recept na domáci chlebík:
• 1kg hladkej múky • 1ks droždie • 3 lyžičky soli • 2 lyžičky drvenej rasce • cca 2 šálky vody (prípadne podľa potreby + / - ) • mlieko + cukor na kvások • môžete pridať aj oškvarky, sušený cesnak, cibuľku, bylinky...
Postup: Vymiesiť múku + soľ + rascu, pridať kvások ( pripravený z droždia, mlieka a cukru ) + pridávať postupne vodu. Cesto sa podobá kysnutému, je lepivé a husté. Po vymiesení som ho preložila do nádoby na kysnutie a nechala kysnúť viac ako hodinu. Potom som ho rozdelila na dve časti a na doske, len akokeby obalila v múke a spravila ,,bochník,, Preložila som do nádoby na pečenie a nechala ešte raz kysnúť. Potom šup do vyhriatej rúry piecť na cca 170-180stupňov pomaly. Čas nemám odsledovaný, vybrala som ho keď bola kôrka pekne hnedá. Po upečení som chlebík potrela ešte slanou vodou.
•Miešací hák z tlakového odliatku - na rovnomerné miešanie aj väčšieho množstvo cesta
• Hnetací hák z tlakového odliatku – napr. pre ťažké cestá, ako sú kysnuté alebo chlebové cesto
• Šľahač pre vzdušné hmoty, ako sú sneh z bielkov alebo piškótové cesto
MIXÉR NA ROZDROBENIE A PREMIEŠANIE
1,5-litrová nádoba na kuchynskom robote Lucia Rossa 2G na mixovanie je kompletne vyrobená z BPA-free skla, ktoré zachová pravú chuť surovín.
Na vrchnej časti robota treba odstrániť horný kryt a nasadiť mixér.
Príprava smoothie nápoja je teda skutočne jednoduchá. Ovocie / zeleninu len nahádžete do mixéra, zriedite vodou, mliekom, alebo jogurtom a nápoj je pripravený na konzumáciu. Ingrediencie a ich pomer si zvoľte podľa chuti. Ja som si vybrala ovocie z našej záhradky. Jahody, maliny, čerešne + jablko a voda. Mixér všetky suroviny v priebehu jednej minúty pekne rozmixoval.
Pre kuchynského robota Lucia Rossa 2G nebol problém rozmixovať ani zmrazené ovocie. Stačilo už len pridať šľahačkovú smotanu, cukor podľa chuti a malinová zmrzlina bola na svete. 🙂 Pulzačná funkcia je vhodná aj na drvenie ľadu. Oceníte to najmä v lete pri príprave mojita, alebo iných nápojoch s ľadovou drťou. 🍹
MLYNČEK NA MÄSO, KLOBÁSY ALEBO CESTOVINY
Hovorí sa, že všetko v živote je raz po prvý krát. U mňa to boli pri testovaní domáce cestoviny. Nikdy predtým som ich nerobila. Pripravíte ich na mlynčeku a na výber máte 6 kotúčov na cestoviny pre rôzne špagety, makaróny a rezance. 🍝
Mlynček na mäso je vyrobený z masívnej hliníkovej liatiny a medzi príslušenstvom nájdete 3 kotúče rôznej hrúbky pre jemné, stredné a hrubé mleté mäso. Tu mi chýbal návod. Mlynček som najprv zle zložila, konkrétne som nevložila nôž na rezanie mäsa. Po oprave už išlo všetko tak ako malo a mäsko bolo rýchlo zomleté. Pred mletím som mäso porezala na menšie časti, aby to šlo jednoduchšie.
Doplňujúce fotky 📷
PLUSY:
- krásny dizajn, červená farba je úžasná
- multifunkčnosť, môžete šľahať, mixovať a mlieť naraz
- bezpečnostný spínač proti prehriatiu: zapne sa automaticky po 10 minútach trvalej prevádzky
- prísavné nožičky pre bezpečné, protišmykové umiestnenie
- bohatý 16-dielny balíček príslušenstva
- miska na miešanie a nádoba na mixovanie kompletne vyrobená z BPA-free skla
- vyrytá stupnica na miske na miešanie ( v mililitroch a litroch ) a na nádobe na mixovanie ( v (mili)litroch, tekutých unciach, hrnčekoch )
MÍNUSY:
- v priloženej brožúrke chýba návod v slovenskom jazyku
- na vyšších stupňoch 4,5,6 je robot pri práci hlučný
- kompletné zariadenie má cca 11,5 kg, je dobre, ak má v kuchyni svoje vlastné miesto
S kuchynským robotom Klarstein Lucia Rossa 2G som veľmi spokojná, určite ho budem využívať aj naďalej. Je to skvelý pomocník do kuchyne. Odporúčam. 👍 Ak by ste mali ešte nejaké otázky rada vám odpoviem. 😉
Chcem sa poďakovať firme KLARSTEIN a @konik_testuje za možnosť otestovať kuchynský robot Klarstein Lucia Rossa 2G. ❤️
Dnes začnem asi tým, že sme s manželom spolu 8 rokov, a zapojiť sa do testovania s Klarsteinom bolo bezprostredným rozhodnutím oboch, dúfajúc, že si ma ako jednu žienku domácu z toľkého množstva žien predsa len vyberú. Keď sme si pred pár rokmi ako manželia zariaďovali svoje prvé, a stále aktuálne bývanie, boli sme radi sade hrncov od Tescomy 🙂 Netvrdím, že to bola zlá voľba, držia ešte aj dnes a slúžia, no napriek tomu, keď videla vyhlásenie súťaže od spoločnosti Klarstein, nedalo mi nezapojiť sa. Veľmi často nahliadam na MK kvôli svojim známym, ale i kvôli novinkám, ktoré stránka spostredkuje, a takým istým spôsobom som zahliadla aj súťaž na výrobky spomínanej firmy.
Klarstein ma oslovil nielen svojim jednoduchým dizajnom, ale i svojou funkcionalitou. Doteraz vlastním ako väčšina žienok, len klasický mixér, ktorý vždy doslúži, keď to najmenej čakám 🙂, ponorný mixér a nejaké misky, ktoré z nás väčšina potrebuje, nerátajúc jednu sadu hrncov. Nuž, a tak som neváhala.
Predtým ako som sa do súťaže zapojila som si zvážila, čo asi najviac potrebujem, preštudovala som si čo sa dalo,a voľba padla na mixér, alebo multifunkčný hrniec, ktorý aj nakoniec úspešne k nám dorazil.
Prvá ho s veľkou radosťou odbalila moja dcérka so sestrou, keďže som bola v práci.
Radosť, ktorú som mala ja sa asi nedá ani opísať. Bola veľká, a to nielen z pocitu zo samotnej výhry, ktorý je neopísateľný, ale aj to z možnosti testovať niečo, čo človek nepozná a sprostredkovať ľuďom svoje dojmy a postrehy sú pre mňa niečo, čo ma doslova teší a napĺňa.
Nikdy som sa netajila tým, že rada píšem, a je to pre mňa spôsob relaxu aj v týchto neskorých hodinách, keď tento článok publikujem a moje dieťa sladko spí 🙂
Ako zadefinovať tento multifunkčný výrobok? Podľa názvu z vás väčšina vie, že ide o nemecký produkt. Spočiatku ma veru zaskočil, pretože na ňom bola nastavená poistka, a myslela som si, že mi došiel chybný kus. Takže ak si ho objednáte, počkajte aj Vy do ďalšieho dňa, pretože to nebude chybným produkt, ale jednoducho ochranou zo strany predávajúceho. Na druhý deň po príchode už frčal ako mal. Od dňa kedy som testovala som sa nevedela dočkať príchodu z práce a skúšala na ňom všetky možné funkcie, ktoré som sa priznám všetky nedoskúšala ani teraz 🙂
Ale aby ste však vedeli čo má po jeho príchode doraziť, tak tu je zoznam:
Plastové produkty priložené k samotnému výrobku sú veľmi dôležité, nakoľko zabraňujú poškriabaniu a jeho znehodnoteniu. Ak by ste náhodou stratili jeden z týchto priložených pomocníkov ani drevo rozhodne neublíži. Celkový objem nádoby je označený po 3 litre, ale v návode sa píše, že zvládnete uvariť aj päť, čo je reálna možnosť a môžem potvrdiť, že som veru aj merala 🙂
Produkt má 23 programov s výkonom 950 W s dotykovým panelom a digitálnym dispelom, ktorým je potrebné prísť na chuť podľa toho, čo práve v danom momente potrebujete a varíte. Mne doteraz najviac vyhovovali programy Multicook, Fast cook, Slow cook a program na udržanie teploty, ktorý je na nezaplatenie. Mužovi, ktorý chodil neskoro z práce som vždy musela večeru zohrievať, avšak v tomto prípade bola teplá stále. Každá gazdinka si v ňom nájde niečo, čo naozaj ocení. Mne hádam najviac učarovalo to, že som mala hrniec aj pokrievku v jedom a práca pre mňa, ktorá sa týkala umývania hrncov jednoducho odpadla a aj umývačka riadu si oddýchla. Ďalšie plus Klarsteinu vidím v úprave akéhokoľvek mäsa, ktorého dusenie, restovanie či varenie mi trvalo výrazne kratšie ako s hrncom s pokrievkou. Je to najmä v dôsledku pevného uzavretia celého zariadenia, čo sa odráža aj v samotnom skrátení doby pripravovaných pokromov.
Nevýhodou pre menšie domácnosti, hoci ani ja nemám kuchyňu obrovských rozmerov a bývam v menšom domečku je možno jeho veľkosť a oválny tvar, ktorý sa nie vždy prispôsobí veľkosti kuchynskej linky a menej podrobný manuál. Čo oceňujem je však krátky súhrn receptov a pri nich uvedený program, ktorý Vás navedie ako hrniec používať. Zvyknúť si je síce trošku dlhšie, ale pre komfort, ktorý prináša to stojí rozhodne za to.
Uvádzam preto pre gazdinky, ktoré sa rozhodujú zakúpiť si uvedený produkt, jeh rozmery, ktoré sú nasledovné:
Ja osobne by som no však na dovolenku ako parťáka brala, už len kvôli hygiene, nakoľko sa ľahko a bez problémov čistí, a komfortu, pretože v ňom uvaríte pri uvedených programoch naozaj čokoľvek a v jednom hrnci. Okrem varenia, dusenia, zohrievania a iných činností zvláda aj pečenie a dokonca bez plechu 🙂 Počas testovania som uviedla niekoľko jedál spolu s programmi, ktoré som vyskúšala.
Ja osobne som v ňom vyskúšala a zvládla naozaj mnoho receptov, a pár nevyskúšaných funkcií ako som spomínala mi ešte chýba. Nezúfam však a určite zameškané dobehnem a veľmi sa na to teším, pretože si Klarstein skutočne našiel svoje miesto v mojej domácnosti. Slúži mi dizajnovo, funkčne aj výkonne.
Ak preto aj vy milé gazdinky hľadáte spoľahlivého pomocníka do kuchyne značka Klarstein Vašu predstavu určite dizajnovo, technicky, ale ani finančne nesklame. Okrem multifunčného hrnca som si preklepla ďalšie produkty, a myslím si, že naozaj stoja za to. Mať dobrého a spoľahlivého pomocníka v kuchyni je pre nás ženy predsa na nezaplatenie 🙂
Na záver by som sa veľmi rada poďakovala spoločnosti Klarstein a Modrému koníkovi za možnosť testovať tento jedinečný produkt, a byť aspoň na chvíľu ich súčasťou 🙂
Ď A K U J E M.
Spoločnosť Klarstein, ktorá na trhu pôsobí už 11 rokov ponúka okrem iného aj kuchynský robot GrandPrix. Ja som mala tú možnosť s ním stráviť 3 týždne a otestovať ho. Ako tento food procesor vidím ja?
V prvom rade ma očaril svojim jednoduchým, no stále pôsobivým vzhľadom. Kombinácia ocele a lesklej bielej farby sa hodí do každej kuchyne.
Poďme sa teraz pozrieť na parametre a príslušenstvo. Výkon motora je 500W, výhrevný výkon 1000W. Na ovladanie slúži predný panel. Na ňom nájdete nastavenie teploty od 30 do 120 stupňov C. Nastavenie času od 1 sekundy do 90 minút. Ďalej funkcie ako pulzovanie na mixovanie, ohrievacia funkcia heat, tlačitko dough na miesenie cesta, nastavenie rýchlosti v 12 stupňoch a meranie hmotnosti, teda váženie. K robotu prislúcha miska z ušľachtilej ocele s objemom 2,5litra, no napĺňa sa do 2 litrov. Ďalej čepele z ocele, nástavec na varenie na pare, košík na varenie na pare, motýľový miešač a špachtľa.
Tak teda, čo všetko dokáže? Vie miesiť, vážiť, mixovať,variť aj dusiť. Takže v preklade... môžete na ňom hravo pripraviť cesto na koláč či pizzu, rôzne šaláty, polievky, omáčky alebo dusené jedlá. Jednou obrovskou výhodou je, že všetko dokážete urobiť v jednej nádobe, bez zbytočného špinavého riadu...
A teraz k osobnej skúsenosti. Najprv som robot používala len na základné úkony, ako sú mixovanie, či miesenie. Rozmixovať ovocie do hladka zvládol naozaj za pár sekúnd.
Druhá funkcia ktorú som využila bola CESTO, pripravovala som pizzu. Potrebné suroviny som navážila priamo v mise, následne zapla miešanie, veľmi sa mi páčil detail v podobe odmerky, ktorá sa nachádza na vrchnáku. Funkcia DOUGH je predvolená na rýchlosť 3 a dobu miesenia 8 minút, potom počuť pípnutie a hotovo.
Ako som spomínala, v robote sa dá pripraviť aj jedlo na pare. Do hlavnej nádoby vlejete vodu. Treba sa pohrať s nastavenim, no približne 0.5l vody stačí na 30 minút parenia. Vložte jedlo... A čakajte🙂 Ja som vodu priebežne dolievala.
Veľmi dobrá funkcia je aj HEAT, ktorá udrží automaticky jedlo teplé po dobu max 90 minút a to na 37 stupňoch. Samozrejme, že túto teplotu si môžete nastaviť až do 120 stupňov. Oceníte to najmä pri polievkach.
Tak aby som to zhrnula, robot ma prekvapil množstvom funkcií, manipulácia s ním zložitá nie je, avšak veľkou nevýhodou je, že výrobca nepridal k mašinke aj niečo ako kuchársku knihu s nápadmi a podrobnými návodmi, ktoré by isto dovolili objaviť potenciál tohoto výrobku omnoho ľahšie.
Ak váhate či robot kúpiť, prípadne vás zaujalo niečo čo som nespomenula, napíšte mi a s radosťou úprimne odpoviem.
Linda
Veľký úsmev na tvári mi vyčaril fakt, že som bol vybraná na testovanie produktu Klarstein. Napokon som si musela ako jediná na neho dlhšie počkať, tak som pátrala na koníku aký asi produkt mi to dorazí 🙂 Tak veľmi som sa tešila na zmrzlinovač Schneefloeckchen 🙂 Napokon mi dorazil zmrzlinovač ale Bacio Azzuro.
Vždy som si myslela, že zmrzlinovač je stroj na výrobu a mrazenie zrmzliny, niečo ako taký profesionál v zmrzlinárni. Po obdržaní a neskôr naštudovaní trhu zmrzlinovačov som sa dozvedela, že sú dva druhy prístrojov - plne automatické s kompresorom, ktoré Vám priamo zmrzlinu chladia a bez kompresoru, pričom nádobník musíte na ideálne 24 hod. vopred dať zmraziť. Prístroj Bacio Azzuro je zmrzlinovačom bez kompresoru a teda nádobník je nutné vopred dať hlboko zmraziť.
Zmrzlinovač Bacio Azzuro uvádza, že pripravíte zmrzlinu za 30 minút. Pri sorbetoch to celkom platilo, pri smotanových či bezlaktózových to nie veľmi platilo, musela som nechať prístroj pracovať aj 45 minúť, pričom sa zmrzlina veľmi rýchlo topila.
Moje odskúšané recepty:
Kakaová bezlaktózová zmrzlina:
1,5 hrnčeka ryžového mlieka
2 hrnčeky bezlaktózovej šľahačky
0,5 hrnčeka kakaa
1 hrnček cukru - vanilínový
Postup:
1. mixovať mlieko s kakaom a cukrom, dokým sa cukor nerozpustí
2. primiešať šľahačku
3. spolu všetko vložiť do zmrzlinovača a nechať pracovať
Mango sorbet
1-3 mangá (ja som použila vzhľadom na veľkosť zmrzlinovača jedno mango)
šťava z limetky
1 pohár cukor
1 pohár voda
Postup: najskôr si spravíme sirup z vody a cukru, necháme zovrieť, keď sa cukor roztopí vypneme a necháme úplne vychladnúť. Rozmixujeme mango, pridáme šťavu z limetky, vychladnutý sirup, vložíme do zmrzlinovača a necháme pracovať samotný prístroj #klarstein Bacio Azzuro.
Banánovo-čokoládový sorbet
3-4 banány
3-6 lyžičiek kakaového prášku
1/4 pohára sladeného kondenzovaného mlieka (alebo cukor a kokosové mlieko)
Postup: všetko zmixovať spolu a potom vložiť do pripraveného zmrzlinovača
Výhody
Nevýhody:
Ďakujem za možnosť testovania zmrzlinovača, naša rodina je v lete obohatená o domáce sorbety a bezlaktózové zmrzliny 🙂
Vo všeobecnosti platí, čím lepší výkon motora, tým lepší mixér. Ak chcete mixovať smoothie s orechmi, semiačkami, prípadne vyrábať domáce rastlinné mlieko, siahnite radšej po výkonnejších mixéroch, ktoré majú vysoké otáčky. V takomto mixéri s výkonom minimálne 700 W ľahko zmixujete aj zmrazené ovocie alebo ľad.
Výroba smoothies sa stala za posledné roky veľkým hitom. V zahraničí som absolvovala niekoľko kurzov na ich prípravu. Je to môj každodenný rituál a celú prípravu si doslova vychutnávam. A to nehovorím o foodstylingu. Zdravý životný štýl je nie len moje hobby ale aj moja práca - dream job/práca snov.
Ďakujem, že som mohla testovať mixér NutriRocket od nemeckej značky Klarstein. Hneď pri rozbalení ma príjemne prekvapila krásna žiarivá červená farba. Toto kuchynské zariadenie, ktoré pripomína skôr raketu ako mixér je neuveriteľne ľahké, spratné a v kuchyni nezaberie veľa miesta. Tým, že veľa cestujem a natáčam video- recepty, môžem si ho zabaliť do kufra a nezaberie veľa miesta. Je to skvelé.
V balení sú dve čepele - plochá čepeľ a krížová čepeť. Plochá čepeľ je vhodná na šľahanie a mletie. S krížovou čepeľou som vyskúšala sekať aj ľad a mixér to zvládol bez problémov. Táto červená raketa zmixuje aj Chia semienka a orechy. Prikladám recept na výrobu domáceho rastlinného mlieka.
Mandľové mlieko
Ingrediencie:
Postup:
Mandle namočíme deň vopred do vody, aby sa ľahšie mixovali. Do mixéra vložíme mandle a 3 šálky vody. Zmixujeme. Takto pripravené mlieko precedíme dôkladne cez gázu. Je dobre, keď zmixované mandle vo vrecúšku postláčate a precedíte úplne všetko. Nachádza sa tam totiž najviac vitamínov.
Kokosové mlieko
Ingrediencie:
Postup:
Strúhaný kokos si buď kúpime, alebo si ho vyrobíme z čerstvého kokosu.
Pokiaľ neznášate krájanie cibule ako ja (stále totiž pri tom revem), stačí cibulu prekrojiť na polovicu a mixér si s tým bez problémov poradí. Mixér som využila aj na mixovanie ľahkých polievok.
Vegánska cviklová polievka
Ingrediencie
- 3 menšej cvikle,
- 1 mrkva,
- čerstvá mladá cibuľka,
- 500ml zeleninového vývaru,
- kokosový tuk,
- soľ,
- korenie.
Na ozdobu
- rastlinná smotana.
Postup
Očistenú, umytú cviklu a mrkvu ošmahneme na kokosovom tuku. Pridáme zeleninový vývar a varíme pokým zelenina nie je mäkká. Polievku dochutíme a zmixujeme v mixéry.
Výkonnosť mixéra je 700W, je to úplne perfektné ak chcete mixovať napríklad aj ľad. Ja ho zvyknem pridávať do smoothies a vznikne z toho úžasná zdravá zmrzka.
Slniečkové ananásové smoothie - nicecream
Ingrediencie
- 200 ml pomarančovej šťavy,
- 50 g trstinového cukru,
- 1 ananás,
- 1 marine banán.
Postup
Banán nakrájame na kolieska a dáme zmraziť. Všetky ingrediencie zmiešame v mixéri. Najprv vložíme ananás, potom banán, trstinový cukor a pomarančovú šťavu. Všetko mixujeme približne 1 – 2 minúty. Smoothie podávame chladené.
Na mixovanie ponúka mixér až tri nádobky. Prvá je 1000ml, ďaľšie dve majú 600ml. Smoothie si vďaka uzatvárateľmým nástavcom viete zobrať hocikde so sebou. Balenie dokonca obsahuje aj dva držiaky na poháre pre lepšiu uchopiteľnosť.
Mňa si tento malý super ľahko ovládateľný mixér získal na 100%. Aktuálne ho mám zo sebou aj na dovolenke a "smútička" mixujeme každé ráno. Jediná nevýhoda je, že návod som mala iba v cudzom jazyku. Pre niektorých ľudí to môže byť problém.
Všetkým želám krásne leto.
Leto je tradičné aj časom „škrečkovania“ vitamínov na zimu. Od malička si pamätám, ako som v kuchyni pomáhala umývať fľaše na uhorky, marhule, jahody, čerešne, džemy a veľa iného, čo sa u nás doma zaváralo. Netvrdím, že ma to bavilo, v tom čase som chcela byť niekde vonku. Dnes viem, o čom to celé je. Vitamíny sú dôležité aj v zime a zaváranie je jednou z možnosti niečo uchovať. Dodnes si pamätám tú vôňu sušených jabĺk, plechy sme mali po celom byte. Dnes je doba ďalej a plechy vystriedali sušičky ovocia.
Dostala som možnosť otestovať jednu z nich od špičkovej nemeckej značky KLARSTEIN. Konkrétne to bola sušička Yoyoyofruit, 2 v 1 sušička a jogurtovač. Ako správny vyznávač zdravého životného štýlu (nie až takého, aby som nezjedla čerstvý chlieb 🙂 ) som nakúpila všetko potrebné aj nepotrebné, aby som teda skúsila výhody sušenia. Sušené ovocie v našej rodine poznáme, avšak len z obchodu. Bolo načase začať sušiť doma.
Ako nevýhodu vidím absenciu slovenského alebo aspoň českého návodu. Predsa len, ak to smeruje aj na náš trh, očakávala by som návod aj v našom jazyku. Nie každý má schopnosti preložiť si anglický či nemecký návod. V obsahu sa okrem iného nachádza aj zoznam najčastejšie sušeného ovocia (13 druhov) a zeleniny (24 druhov) spolu so spôsobom sušenia a jeho dĺžkou. Ak však chcete sušiť niečo čo na zozname nie je, odporúčam google.
Za mňa osobne by som uvítala zoznam rozšíriť, poprípade pridať malú brožúrku/knihu receptov s receptami na sušenie. Doma sme skúsili sušiť viac druhov ovocia. A keďže aj pre nás to bola nová skúsenosť, nie všetko nás svojou chuťou oslovilo.
TOP sušený produkt u nás je jednoznačne jablko, banán a jahody.
BANÁN
Ak poznáte chuť sušeného banánu z obchodu, tak na ňu pri sušičke zabudnite. Je neporovnateľne lepšia. Manžel sa sušeného banánu z obchodu ani nedotkol a teraz vyjedá dózu s banánmi. Sušili sme banán nakrájaný na cca 5 mm/10 hodín/60°C.
JAHODY
Pri jahodách sme experimentovali (keďže chýbal návod na ich sušenie – googlili sme). Nakoniec to dopadlo tak, že máme nasušené tenučké plátky jahodového papiera.
Krájali sme ich na cca 3mm čo neodporúčam. Tipujem, že tak 5-8mm by bolo oveľa lepšie. Hlavne z dôvodu, že pôjdu ľahšie dole z mriežky. Chuťovo sú vynikajúce hlavne do vločiek či jogurtu. Jahody sme sušili 13 hodín/60°C.
JABLKÁ
Sušenie jabĺk pozná väčšina z nás, my sme teda skúsili niečo nové. Nakrájané jablká sme posypali škoricou, výsledok bol fantastický. Sušili sme jablká nakrájané na cca 5 mm/10 hodín/60°C (čas sušenia závisí od hrúbky nakrájaného jablka). Kontrolovala som počas sušenia, či sú jablká správne vysušené.
Skúšali sme sušiť aj kiwi, broskyne, nektarinky a hrušku. Tu sa názory na chuť ovocia v našej rodine rozchádzajú. Sto ľudí sto chutí!
Zo zeleniny za nás vyhráva sušená cvikla. Kto má rád cviklu, určite neoľutuje. Myslela som si, že si nasuším a budeme mať na neskôr. Neskôr sa nekonalo.
CVIKLA
Recept na sušenú cviklu som našla na internete. Urobili sme si variantu – čistá a ochutená. Ochutená cvikla – olivový olej a korenie (každý podľa chuti) nechať odstáť cca 20 min, odstrániť prebytočnú vodu a dať sušiť. Doma nám chutili obe varianty. Cviklu sme sušili nakrájanú na cca 8 mm/ 12 hodín/ 55°C.
Skúšali sme sušiť aj sladké zemiaky – bataty. Tie však u nás neprešli.
Záver testovania sme ukončili výrobou domáceho jogurtu. Opakovane v návode chýbala informácia, ako jogurt vyrobiť. Dostupný bol len fakt, že sa „suší“ na 45°C. Informácie od overeného internetového zdroja 🙂 + recept mojej mamy mi dal takýto výsledok:
JOGURT
Na výrobu som použila poháre od detskej výživy 8ks (súčasťou balenia nie sú nádoby na jogurt).
1l plnotučného mlieka zohriateho na cca 40°C
1 biely jogurt
Jogurt som po lyžičkách rozdelila do fľaštičiek, zaliala mliekom a premiešala. Uzatvorené fľaštičky sa „sušili“ na 45°C/7 hodín.
Výsledný jogurt bol tuhý a chuťovo lepší ako z obchodu 🙂
PLUSY
MÍNUSY
Na záver musím povedať, že ma sušenie nie len že bavilo, ale aj chutilo. Zásoby na zimu mám pripravené, len ich musím lepšie skryť. Ďakujem za príležitosť a za možnosť skúsiť niečo nové.
Pridávam zoznam, ktorý som si urobila (zdroj: návod, internet) a podľa čoho som následne sušila. Niektoré som ešte nestihla skúsiť. Berte to len ako sprievodný materiál 🙂
ANANÁS - 8 mm / 10-18 hodín / 60°C
BANÁN - 5mm / 10 hodín / 60°C
BATÁT - 6mm / 11 hodín / 55°C
MALINY, ČUČORIEDKY a iné bobuľoviny - v celku / 11-15 hodín / 60°C
BROSKYŇA - 8mm / 10-15 hodín / 60°C
CVIKLA - 8 mm / 12 hodín / 60°C
HUBY - 1 cm / 5-7 hodín / 55°C
HRUŠKA - 8 mm / 9 – 15 hodín / 60°C
HROZNO - v celku alebo na polovicu / 23 – 33 hodín / 60°C
JABLKO - 5 mm / 10 hodín / 60°C
JAHODY - 8 mm / 13 hodín / 60°C
MARHULE - na polovicu, šupkou dole - my sme mali mesiačiky / 20 – 28 hodín / 60°C
NEKTARINKY - 1cm / 9 – 15 hodín / 60°C
PARADAJKY - 6 mm / 5 – 9 hodín / 55°C
SLIVKY - na polovicu, šupkou dole / 8 – 16 hodín / 60°C
ČEREŠNE - na polovicu, šupkou dole / 13 – 21 hodín / 60°C
Grilovanie k letu naozaj jednoznačne patrí. Takéto vychytávky ako grilovanie v kuchyňi určite všetci poznáte. Nejdem klamať, jeden gril sme doma už maly. Bol jednoduchý. Grilovacia platnička a tácka pod ňou. Mala som teda možnosť gril nielen testovať, ale aj porovnávať s našim starým.
S čistým svedomím môžem povedať, že starý gril skončil na záhrade a tento určený na testovanie sme si nechali doma ako jeden z najlepších pomocníkov v kuchyni.
Jednoznačne má presvedčil svojim dizajnom. Je veľmi pekný. Sklo pôsobí elegantne. Okrem toho je doslova aj funkčné. Jedlo sa nielen griluje, ale aj prepečie vďaka horúcemu vzduchu, ktorý v grilovacej časti prúdi. Skvelá vychytávka. Náš starý gril sklo nemal. Preto sa hlavne mäso pieklo dlho a zvyklo sa skôr spáliť, ako prepiecť.
V grile Klarstein sa mi za celé testovanie nespálilo ani mäso, ani zeleninka. Dokonca som skúšala spraviť aj grilovaný hermelín. Skúšku rovnako obstál.
Presvedčiť môže však aj dvojplatnička. Časť na grilovanie mäsových výrobkov a časť na zeleninku. Perfektné! Grilujte teda naraz a chute pod sklom sa veľmi chutne spájajú. Plochy sú z nelepivých materiálov. Netreba mať strach z pripečenia ani v jednej časti. Nič som negrilovala na tácke, ale priamo v grile. Nič neostalo prilepené.
Ovládanie grilu je veľmi jednoduché. Stačí gril nachystať, vložiť do neho elektrický kábel a navoliť si teplotný stupeň grilovania priamo na kábliku do grilu.
Čo sa týka čistenia grilu, aj to bolo veľmi jednoduché. Keďže nič nepripalovalo, stačila navlečená hubka s ktorou som gril zotrela. A spodnú tácku, kde odteká výpek som samozrejme umývala normálnym umývacím prostriedkom. Odmasťovače nebolo potrebné použiť.
Za mna teda gril Klaisrtein určite ÁNO. Pokiaľ využívate v lete jedlo hlavne na grilovanie, neváhajte si ho zaobstarať. Ja som sama nad domácimi grilmi mávala rukou, ale sklo je ten pravý prvok, ktorý vie presvedčiť. Tie prepojené chute a hlavne nelepivý materiál je famózny.
Ďakujem za možnosť toto vyskúšať a mať v kuchyňi pre našu rodinu naozaj funkčný a využiteľný prvok 😊 My sme spokojní a vôbec by som neváhala s čistým svedomím povedať, že tento výrobok by som bola ochotná si zo svojho vlastného presvedčenia zaobstarať aj sama domov. Ďakujem Modrý konik a #test_klarstein za tento testovací darček 😁
Alebo - na počasí fakt nezáleží, na príma grilovačku je vždy ten správny čas.
Asi mesiac som študovala na internete recenzie na grily. Sezóna letných grilovačiek sa blížila a my sme si už druhý rok požičiavali od svokrovcov ich veľký gril. Ale hľadala som niečo skôr menšie, čo by sme ľavou zadnou hodili do kufra auta a vyrazili na chatu.
A práve v tom čase začala výzva s Klarstein. Už dlhšiu dobu som sa do žiadnej neprihlásila, ale v tejto ma zaujali hneď dva výrobky, tak som si povedala, že skúsim opäť šťastie. A veru sa pošťastilo. Jedného dňa mi zavolala svokra do práce, že mi prišiel strašne ťažký balíček...
Ponáhľala som sa domov a tam ma čakal ON.
.... racklettovací gril s prírodným kameňom a 6 panvičkami, ktorý manžel medzi časom dal do kopy a nachystal na terasu.
Fíha a teraz čo, ako sa to používa? Návod v angličtine a v nemčine mi toho veľa nepovedal. Dve strany so základnými upozorneniami a návodom ako sa zapína. (To bolo jasné aj na prvý pohľad, keďže má len jedno otočné koliesko s ktorým sa zapína, vypína a zároveň aj reguluje teplota)
No čo je to vlastne to "racklette"? Ako použiť panvičky? Čo do nich? Hneď večer som vygúglila pár záladných postupov, na druhý deň nakúpila syry a hurá na testovanie.
A kto náhodou (ako ja) nevie, čo je to vlastne racklette, ide o švajčiarsku syrovú pochúťku. Racklette syr sa rôznym spôsobom roztápa a polieva sa ním napríklad varený zemiak alebo kúsky pečiva a podáva sa k tomu nakladaná zelenina: cibuľka, uhorky a iné... Na rakletovaci panvičky sa môže dať hneď aj šunka, slaninka či kúsky opečeného mäska, preložiť kvalitným syrom s vysokým obsahom tuku a pochúťka je na svete. Najlepšie na tom je, že fantázii sa medze nekladú a tak si môže každý obložiť panvičku po svojom.
My sme ako prvé vyskúšali rýchlu a overenú klasiku. Kuracie prsia grilované na spôsob steaku a do rakletovacích panvičiek sme skúsili dať sušenú šunku, kocky chleba, chedar a racklette syr.
No čo vám budem hovoriť, hotová mňamka, ten roztečený syr bol svetový. Mali sme s manželom pocit, že rozpustený syr jeme prvý krát v živote. Švajčiarsky racklette syr nás moc chuťou neohúril ale veľmi sme si obľúbili rôzne druhy chedaru, hermelín, nivu...
Syn Adamko s radosťou ukladal na panvičky kocky potravín a mi sme už len vychutnávali maškrtku hotovú za pár minút.
Keď nás veľké teplo a muchy na terase vyhnali dovnútra, gril sme jednoducho preniesli na kuchynskú linku a grilovačka pokračovala v klimatizovanom priestore (len pozor na stenu, rozpálený kameň prská šťavu tak do 15-20cm)
Takto sme si pripavili ďalšiu lahôdku - domácu bravčovú panenku, šalát zo záhrady s nivovým dresingom a k tomu opäť rozpustený syr rôznych druhov. (podrobný popis prípravy nájdete v mojom blogu)
Keď nebol čas na nejaké to chystanie a bolo treba pripraviť rýchlu večeru pre manžela, napadli ma zapekačky. Doteraz som ich robievala vždy len v rúre ale snáď to pôjde aj pod grilom.
Miesto rakletovacích panvičiek som som tam šupla bagety obložené všetkým čo máme radi a za 10 minút bola večera na stole.
Robievate si ich aj vy?
My len tak jednoducho: rozpolená bageta potretá taveným syrom, plátky šunky, kukurička alebo šampióny a veľa veľa syru.
V čase písania tejto recenzie sa balíme na chatu, kde berieme aj nášho nového kamoša, tam ho plánujeme využiť ozaj na plno - každý deň.
Za 2 týždne kedy prebiehalo testovanie, sme gril použili asi 7x a bez väčších problémov aj keď nejaká tá chybička by sa našla. Neviem či som mala zrovna smolu na chybný výrobok z výroby alebo pri doručení sa nejako buchlo krabicou, no prírodný kameň máme prasknutý. V studenom stave je to takmer neviditeľné a aj pre to sme si to všimli až pri druhom alebo treťom použití. Teplom sa tá štrbina asi rozpína a vo vnútri kuchyne na to dopadalo tak svetlo, že to bolo ozaj viditeľné.
Chvíľu som nevedela čo robiť, či pokračovať v testovaní ďalej alebo radšej nie.... No keďže sa mi nik na moje otázky neozval, pokračovali sme ďalej v grilovaní. Našťastie sme si nevšimli, že by sa prasklina zväčšovala.
Kedže sa jedná o prírodný kameň, je skutočne riadne ťažký a rozžeravenie trvá zhruba 15-20 minút. Na to treba určite mysliť, inak budete mäsko zo začiatku len zohrievať.
Zároveň aj chladnutie trvá dlhšie ako pri klasických griloch. Pri letných horúčavách aj hodinu, kým môžeme kameň chytiť do rúk a vybrať z podstavca. Keďže je ešte dlho po vypnutí žeravý, veľmi ľahko sa na ňom zapečú rôzne koreniny prípadne marináda.
Gril sa dá ľahko umyť až keď na ňom (samozrejme vychladnutom) chvíľku necháte mokrú bavlnenú utierku alebo inú tkaninu.
Kameň má okolo celého obvodu hlbšiu ryhu na odtekanie prebytočnej šťavy ale keď sa táto ryha naplní alebo nemáte gril postavený v úplnej rovine, z ryhy začne šťava vytekať alebo ju treba rýchlo odsať papierovou utierkou.
Okrem tejto maličkosti je to super vec, steak som neurobila tak dobre na žiadnom inom grile. Prírodný kameň je na toto úplná TOPKA. Špirála pod kameňom sa rozhorúči veľmi rýchlo a za 5 minút máte syrovú lahôdku z panvičky na tanieri.
Vďaka bočným úchytom sa gril ľahko prenáša a ovládanie je tiež maličkosť.
Je skladný ale nie malý. Pre štvorčelnnú rodinu úplne postačí.
Najviac sa teším na jeseň kedy máme doma rôzne oslavy a posedenia pri vínku. Mám v pláne postaviť gril do stredu stola, každému dať do ruky panvičku a pri pohári vínka si budeme roztápať syr a počúvať prasaknie dreva v krbe.
Takže ak by som to chcela v krátkosti zhrnúť:
Plusy:
-jednoduché ovládanie
- ľahké čistenie kameňa aj teflónových panvičiek
- skladnosť
- napriek kompaktnej veľkosti je dostatočne veľký pre 4 člennú rodinu
- dobre drží teplotu
- rýchla príprava racklette panvičiek
Mínusy:
- dlhé nahrievanie kameňa
- dlhé chladnutie
- zle vymyslený odtok šťavy z kameňa
- absencia návodu v slovenskom jazyku
- veľká váha kameňa vyžaduje veľmi opatrné narábanie
- krátky elektrický kábel
Ja tento výrobok aj napriek jeho mínusom hodnotím pozitívne. Som rada, že som mala tú česť ho testovať. Úprimne priznávam, že sama by som si takýto asi nekúpila lebo prírodný kameň som moc nepoznala a asi by som zvolila skôr štandardnú platňu alebo mriežku. No teraz po vyskúšaní som vďačná za túto skúsenosť. A manžel tiež, ten má radosť z rýchleho čistenia.