Soľ nad zlato. Testovali sme nevšedné novinky Acidko a tvaroh s kyslou smotanou obľúbenej značky RAJO hneď v dvoch príchutiach:
1. príchuť syra z ovčieho a kozieho syra
2. jemne slaný
Acidko a tvaroh zo slanej slovenskej edície RAJO prinášajú unikátnu chuť inšpirovanú Slovenskom do klasických Rajo produktov. Či už jemne slané alebo s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka, nové Acidko si najlepšie vychutnáte dobre vychladené. Je skvelé na zapitie tradičných slovenských jedál alebo chutných šalátov. Slané tvarohy sú zmesou klasického jemného hrudkovitého tvarohu, kyslej smotany a jemne slanej príchute, alebo príchute syra z ovčieho a kozieho mlieka. Vychutnať si ich môžete ako súčasť vášho obľúbeného tradičného receptu, s cestovinami alebo len tak s chlebíkom, ako ľahkú a zdravú maškrtu.
Jedinečne slané a príjemne lahodné a plné bielkovín a vitamínov, tak presne takéto sú novinky RAJO, ktorými si naplnili brušká všetci testujúci.
A ako mamičkám RAJO chutilo? Dozviete sa v recenziách.
---
RAJO je na koníku obľúbenou značkou. Testovali sme aj RAJO Brejky. Prečítajte si, ako toto obľúbené mliečko dopadlo v testovaní v recenziách mamičiek.
A čo hovorili mamičky na lahodný dezert RAJO Panna Cotta? Prečítajte si, ako tento taliansky dezert obstál v testovaní v slovenských domácnostiach. Ideálne chutý studený.
RAJO myslí aj na laktózovo intolerantných. Ich rad Laktofree tiež prešiel testom. Výsledky si môžete prečítať v diskusiách.
A čo RAJO Hustý Tradičný jogurt? Stála v ňom lyžička? Dozviete sa tu.
---
Viac sa o RAJO dozviete na: https://www.rajo.sk/sk/sortiment/slana-slovensk...
---
RAJO je na koníku obľúbenou značkou. Testovali sme aj RAJO Brejky. Prečítajte si, ako toto obľúbené mliečko dopadlo v testovaní: https://i.modrykonik.sk/rajo_brejky
A čo hovorili mamičky na lahodný dezert RAJO Panna Cotta? Prečítajte si, ako tento taliansky dezert obstál v testovaní v slovenských domácnostiach: https://i.modrykonik.sk/2gukKyR
RAJO myslí aj na laktózovo intolerantných. Ich rad Laktofree tiež prešiel testom. Výsledky si môžete prečítať tu: https://www.modrykonik.sk/forum/modry-konik-testuje/vase-skusenosti-s-rajo-laktofree-2/
Ženy, ktoré majú rady poctivé slovenské výrobky bez zbytočnej chémie testovali novinku RAJO. Hustý Tradičný jogurt, v ktorom lyžička stojí bez zaváhania. A potešil nielen jemné ženy, ale aj hustých chlapov. Recenzie si môžete prečítať tu: https://i.modrykonik.sk/recenzie_rajo_hustý
Milé mamičky,
rada by som sa podelila s vami o moje skúsenosti z testovania. V prvom rade ma to veľmi bavilo a ešte raz ďakujem, že som sa mohla zapojiť. Novinky som pridávala do klasických receptov, ale lákalo ma vyskúšať aj niečo nové a zároveň vás inšpirovať.
Prvýkrát som sa zapojila do testovania a rovno som bola vybratá, čo ma nesmierne potešilo. Obchodná zastupkyňa mi štvrtok priniesla novinky Acidko a tvaroh - príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka a jemne slaný priniesla, tak som neváhala a pripravila si na večeru prvú dobrôtku.
Šalátik so zelerom, jabĺčkom a tvarohom jemne slaným (pridávam foto), ochutený bielym korením a ľanovými a slnečnicovými semiačkami MŇAM!!!
Vedeli ste, že zeler je neskutočne zdravá zelenina, ktorá má priam nekončiaci zoznam zdravotných prínosov:
1. Zlepšuje trávenie.
2. Potláča zápal.
3. Znižuje krvný tlak.
4. Reguluje pH tela-udržiava acidobázickú rovnováhu
5. Lieči zlý cholesterol-obsahuje látku butylftalíd, ktorá je zodpovedná za chuť a vôňu zeleru
6. Obsahuje „dobrú“ soľ-obsahuje prírodnú, organickú formu sodíka
7. Podporuje dobrý zrak.
8. Podporuje chudnutie.
9. Znižuje stres-upokojuje nervový systém vďaka vysokému obsahu minerálov, zvlášť horčíku, draslíku a esenciálnym olejom. Ak zjete zeler večer, pomôže vám lepšie spať.
10. Bojuje s rakovinou.
11. Zlepšuje intímny život- nachádzajú sa v nom 2 feromóny – androstenón a androstenol, ktoré sa uvoľňujú počas žuvania zeleru a zvyšujú žiadostivosť.
Nedeľu sme stavili na slovenskú klasiku a to halušky a miesto bryndze NOVINKOVÝ tvaroh s kyslou smotanou s príchuťou ovčieho a kozieho syra a so slaninkou, malý si dal aj dupľu.
Skúšala som recept, ktorý som robila prvýkrát, ale celkom zaujal a mal tiež úspech- pivove palacinky plnené tvarohom s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
Potrebujeme:
150g hladkej múky (dala som 1:1 aj špaldovú)
250ml svetlého piva
2x vajce
soľ, čierne korenie
A do plny som zmiešala tvaroh a acidko jemnw slane s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka limitovanu ediciu. Večera pre manžela hotová.
Pre milovníkov muffiny na slano aj na sladko a to so slaným acidkom. Rýchle a jednoduché aj pre neočakavanú návštevu, kt. si oblúbia aj deti.
Na slané POTREBUJEME:
*suchá čast: 1 hrncek hladkej muky, 2 hrste ovsenych vlociek , 1/2 prášku do pečiva
*mokrá čast: 50 ml oleja, 150 ml ACIDKA, 1 vajce
* prísady: šunka, dala som aj salámu, soľ, čierne korenie, poprípade oregano, bazalka alebo vášho favorita
Na sladké potrebujeme na 4 ks):
2 vajcia
40g strúhaného kokosu
200g bieleho jogurtu, JA SOM DAVALA ACIDKO
1 PL agáve/medu DALA SOM 2,NAKOLKO SOM POUZILA ACIDKO JEMNE SLANE
Ako by som zhrnula novinky od RAJO?
S tvarohom aj acidkom sa mi veľmi dobre pracovalo, su naozaj lahodné a hlavne výživné. Obe sa dajú konzumovať samostatne,ale su skvelé aj na varenie či ako prílohy. Tvaroh s kyslou smotanou jemne slané som pridávala do slaných aj sladkých príkrmov, či už do šalátov alebo ako plnku. Pri sladkých jedlách som už soľ nepridávala. Ovčí a kozí syr je pre gurmánov, ale treba ho dobre dochutiť, aby vynikol, nakolko boli pre nás menej výrazné.
Počet alergikov na kravské mlieko stupa, ak patríte aj vy do skupiny ľudí, ktorým robí mlieko problém, vhodnou náhradou môže byť práve ovčí syr. Obsahuje päťnásobne viac vápnika, vitamíny B, C a aj vitamín D, bez ktorého sa vápnik nedokáže vstrebať do kostí. Jeho cena je však oproti kravskému o niečo vyššia. A najzdravší a najmenej kalorický j je kozí syr.
Vlastnosti kozieho syru:
-zlepšuje trávenie
-zlepšuje celkový stav imunitného systému
-podporuje prevenciu rakoviny
-je prevenciou Parkinsonovej choroby
-zmierňuje nervozitu a stres
-lieči astmu
-pomáha pri alergiách
-pomáha pri ochoreniach kože
NOVINKY s čistým svedomím odporučam, ale POZOR su limitky 🙂 Tak ktorú novinku ochutnáte? Zaujalo vás moje hodnotenie a doprajete si novinky aj vy?
Deň ako každý iný, prebalujem, zabávam, kŕmim... Zavibruje telefón, okom rýchlo skontrolujem a pozerám, že koník posiela srdiečka. Rovno trikrát, ďakujem. To je jasné, zase ma nevybrali na testovačku. Neskôr začnem čítať, a čo to?? Ja a testovanie nových tvarohov a acidiek od Rajo? Normálne neverím vlastným očiam. Po troch rokoch sa aj na mňa usmialo šťastie a rovno takáto, pre mňa naozaj zaujímavá, testovačka.
Rada varím, pečiem a hlavne sa zdravo stravujem. Preto pre mňa takáto testovačka znamená niečo viac, nielen skúsiť nové produkty. Niečo si o nich prečítam a teda, vyzerá to zaujímavo. Hneď sa vrhám na net hľadať nejaké zaujímavé recepty a premýšľam čo z nich vykúzlim.
O pár dní prišla zásielka. A opäť veľké prekvapenie. Veď to nebolo len pár kúskov, ale naozaj je toho veľa. Moja hlava pracuje na plné obrátky, čo z toho urobííííím. Ide víkend, treba niečo chutné vymyslieť a s manželom si pochutíme 🙂.
Sobotné raňajky, miešané vajíčka musia byť. Skúšam pridať tvaroh s kyslou smotanou, jemne slaný. Super nápad, chutí to veľmi dobre, sviežo. A chutí aj 10 mesačnému drobcovi. 🙂 Tvaroh je vláčny, a aj samotný chutí výborne.
Na obed bude quiche, lebo máme veľa domácej cukety. Nastrúham si cuketu a jeden zemiak, osolím a nechám odstáť, aby zmes pustila vodu. Zatiaľ si ošmahnem cibuľku s cesnakom. Zmes pustila vodu, teda ju môžem vyliať, a ešte ju trochu vyžmýkam. Pridám 3 vajcia, ošmahnutú cibuľku, tvaroh s kyslou smotanou s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka, trošku prášku do pečiva, poriadne zamiešam a šup s tým do trúby na cca 30 min a 200 stupňov. Pred koncom ešte pridám plátky syra na zapečenie (vhodnejší je strúhaný syr, ale keď nie je, improvizujem). Opäť sa zalizujeme všetci traja. Toto jedlo odporúčam, je to rýchle, chutné, zdravé a tvaroh tomu dodáva veľmi dobrú chuť.
A čo tak na večeru rýchla pomazánka? Zoberiem tvaroh s kyslou smotanou jemne slaný, pridám trochu masla, cibuľku, trocha soli a červenej papriky. A večera je na stole. Tu už komentuje aj manžel, že pomazánka z tohto tvarohu je výborná vďaka tomu, že je so smotanou. Nie je suchá, ale veľmi vláčna.
A ja rozmýšľam čo ďalej. Idem skúsiť uvariť to, vďaka čomu som vyhrala. Keď sa objavilo nové testovanie, a úlohou bolo napísať čo by som z daného výrobku spravila, dlho som nerozmýšľala, ale napísala to, čo ma prvé napadlo. Studená bryndzová polievka. Tak ideme na to. Otváram acidká a hneď ich aj chutnám. Jedno po druhom. Priznám sa, samotné na pitie pre mňa dosť zvláštne chute. Mám radšej vanilkové. Osmažím si cibuľu, pridám jedno acidko jemne slané, a jedno acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka, potom pridám bryndzu, trošku červenej papriky, rozmixujem, nechám prejsť varom a polievka je hotová. Chutí senzačne, opäť aj manželovi, ktorý si k nej pridá opečenú slaninku a chlebík.
Čo s ďalším acidkom? Sestra hovorí, spravíme francúzske zemiaky. A naozaj, super nápad. Spravili sme klasické francúzske zemiaky ale namiesto smotany som ich zaliala acidkom jemne slaným. Sú až neuveriteľne dobré. Vláčne, chutné a malý synovec sa zalizuje viac ako obvykle. O pár dní opakujem a už ich pripravujem aj ja.
Nová rada od Rajo je pre mňa zaujímavá. Hlavne čo sa týka ochutených tvarohov. Sú veľmi chutné, jemné, smotana im dodáva vláčnosť, a nie sú suché. To mne vyhovuje, lebo ich viem použiť do pomazánky, do rôznych varených jedál, na šalát len tak namiesto syra, do cestovín, ale tiež mi veľmi chutili samotné ako rýchla večera so zeleninou. Chcem byť úprimná, a preto napíšem, že acidká na samotné pitie neboli pre mňa to pravé. Ale môže to byť aj tým, že ja nepijem žiadne zakysanky ani nič podobné, jedine acidko vanilkové. Ale ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Naproti tomu na varenie sú ako stvorené. Použila som ich namiesto smotany, a jedlá tým dostali lepšiu a výraznejšiu chuť. Teda za mňa, na varenie odporúčam.
Ďakujem firme Rajo a Koníkovi za možnosť zúčastniť sa testovania. A verím, že napriek tomu že som sa úprimne vyjadrila k testovaných veciam, budem mať možnosť ešte niekedy testovať. Prajem pekný zbytok víkendu.
Vierka
Nezostaňme iba pri klasike, výrobky slanej edície Rajo sa dajú využiť nápaditým spôsobom. Čím viac výrobky používate, tým viac nápadov príde a nebudete chcieť prestať.
Jemne slaný tvaroh Rajo s vysokým podielom kyslej smotany je jemný, krémový, chutný výrobok s výraznou chuťou smotany a má rôznorodé využitie. Dá sa použiť ako alternatíva tvarohu, syra ricotta alebo syra cottage alebo bryndze. Pre svoju krémovú konzistenciu sa hodí ako základ, ktorý sa dobre kombinuje so zeleninou – uhorkami, paradajkami, čerstvými bylinkami, orechami, citrónovou šťavou, balzamikovým octom, olivovým olejom, a ostrejšími koreninami. Výborne sa hodí na toast k avokádu, vareným vajciam, z korenín sme skúsili kurkumu, červenú papriku, rascu, čili a ostré jalapenos. Deťom veľmi chutila kombinácia so sladkým cukrovým melónom a baby špenátom. Zamiešali sme lyžicu tvarohu do vajec na praženicu alebo omeletu, aby neboli suché. Dopĺňa pekne aj varené vajcia, kôli farbe sa môžu pridať čerstvé bylinky a pre chuťový kontrast čierne korenie alebo čili.
Výborne sa hodí do tradičných pirohov, halušiek, skúsili sme aj ako plnku na kysnuté cesto s kôprom. Do teplých jedál sa dobre kombinuje so špenátom, slaninou a šunkou. Kto má formu na mufiny môže zmiešať tvaroh a vajcia, pridať čerstvé bylinky a šunku alebo špenátové listy a upiecť na pár minút v rúre krásne raňajkové košíčky.
Tvaroh sa dá využiť do slaných knedlíkov alebo nokov, slaných palaciniek, doliek, o nátierkách alebo dipoch ani netreba hovoriť. Tvaroh sa dá použiť aj ako náplň do mäsových roliek z kuracieho mäsa so sušenými paradajkami alebo aj do hovädzieho.
Tvaroh Rajo s príchťou kozieho a ovčieho syra sa skvele kombinuje s rukolou, hruškou a figami alebo jablkami a opraženými orechami alebo s cukrovým melónom. Je ozdobou každého šalátu a hoci je jeho príchuť výrazná, moje deti tvaroh v kombináciii so zeleninou alebo ovocím bez problémov zjedli. Chystáme sa upiecť aj klasické pagáče, kde tvaroh s príchuťou nahradí bežný tvaroh. Dobre by sa hodil aj ako náplň do lazaní alebo väčších cestovín v kombinácii so špenátom a slaninou a vajcom. Viem si ho predstaviť so špenátom aj v náplni pečiva z lístkového cesta.
Zoberte si ho na piknik alebo záhradné pohostenie s chladeným ružovým vínom alebo šampanským.
A prečo nepoložiť na gril polovice broskýň a naplniť ich tvarohom s príchuťou?? Ako ozdoba balzamikový ocot a opražené orechy. Tieto nápady nie sú len pre dospelých, s obmenami môžu chutiť aj väčším deťom.
Vyskúšali sme aj jemne slané Acidko Rajo, ktoré okrem toho, že sa hodí ako prísada do slaných pagáčov, sme použili do dressingu na šalátý spolu s kyslou smotanou a (áno, ale môžete vynechať) majonézou a posekanými čerstvými bylinkami. Pridali sme petržlenovú vňať, kôpor, pomleté čierne korenie, jablčný ocot, kajenské korenie, cesnak a sušenú cibuľu a vznikol dressing známy ako „ranch dressing“ , ktorý nie je zlý k steakom, zemiakom ale aj nakrájanej zelenine. A kto má rád kapustu, si známy šalát z jemne krájanej červenej a bielej kapusty, mrkvy a mladej cibule môže zaliať podobnou zálievkou z kyslej smotany, Acidka, majonézy, ochucovadiel a dijonskej horčice.
Acidko s príchuťou kozieho a ovčieho syra je naozaj unikát, je v ňom cítiť textúru syra.
Výborne sa hodí do šalátov, aj na zjemnenie polievok. Ja som ho pridala do polievky z tekvice hokkaido a pórovej Vichy a deti sa vôbec nesťažovali. Výborné aj do omáčok k steakom a na doplnenie omáčok napríklad pod teľacie mäso. A skúsila som ho piť aj samotné, vychladené, má charakteristickú chuť, nedá sa prestať.
Všetky štyri výrobky sú výborné, možno skôr ako prísada do studených a teplých jedál ako na priame jedenie, deťom tiež chutili, a som si istá, že si ich budú pýtať znova.
Takže uvoľnite si v chladničke trocha miesta.
A ja určite nezostanem iba pri haluškách a pirohoch, tieto výrobky Rajo nabádajú vymýšľať a skúšať.
Na začiatku by som sa veľmi pekne chcela poďakovať Modrému Koníku a spoločnosti RAJO za možnosť testovať slanú edíciu RAJO tvaroh jemne slaný a s príchuťou kozieho a ovčieho syra a acidko jemne slané a s príchuťou kozieho a ovčieho syra.
Dňa 20.7.2018 mi prišla milá pani z Raja odovzdať produkty. Nečakala som, že ich bude až toľko 🙂
Zhodou okolností pár dní pred oznámením toho, že som sa stala jednou z 10tich testovateliek som mala v pláne robiť bryndzové halušky. Starú osvedčenú klasiku s bryndzou, smotanou, opečenou slaninkou. Rozhodla som sa však, že keď už mám ten Rajo tvaroh jemne slaný tak bryndzové halušky spravím bez bryndze a namiesto nej tam tam Rajo tvaroh jemne slaný. Chutili výborne! 🙂
O pár dní neskôr som rozmýšlala čo na večeru. Zvyknem večerať žemle so zeleninou a nejakou kupovanou pomazánkou. Čas od času si spravím aj domácu. Kupovaná doma nemala tak opäť došiel rad na tvaroh jemne slaný. Postup je jednoduchý a čisto z mojej hlavy. Tvaroh jemne slaný zmiešaný s červenou paprikou a nadrobno nakrájaným pórom. Ľahká večera ako stvorená na teplý letný večer na terase.
Testovať príchuť kozieho a ovčieho syru sa mi zatiaľ nepodarilo, celý týždeň som mala dosť hektický, ale verím že si na to v najbližších dňoch nájdem čas 🙂 Zatiaľ som ho len chutnala. Chuť je dosť výrazná a budem mať čo robiť aby som na ňu vymyslela recept. Možno nejaký slaný koláč? 🙂 Nechám si poradiť 🙂
Slané prekvapenie z Raja to naozaj bolo, keď mi pani z Raja priniesla výrobky na testovanie. Testovali sme 4 druhy výrobkov a to:
· tvaroh s kyslou smotanou jemne slaný
· tvaroh s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka
· acidko jemne slané
· acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
Ako prvé sme vyskúšali acidko jemne slané. Na večeru pre deti a manžela v podobe cuketových placiek a dresingu z acidka jemne slaného zmiešaním acidka+cesnaku. Prekvapivá bola chuť acidka pri prvom súste keď čakáte niečo iné a zrazu je tu nová chuť, ktorá všetkým chutila. V porovnaní s acidkom s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka, má acidko jemne slané menej výraznú vôňu a aj chuť.
Je ľahko kombinovateľné s receptami, a aj ako nápoj sa hodí k obyčajným pečeným zemiakom. Acidko som použila aj pri slanom lepéni ako hovorí moja mamka. Pridaním korením ako je rasca a vegeta, je to skvelý slaný koláč, ktorý inokedy kombinujeme so smotanou.
Acidko s príchuťou syra má aromatickejšiu vôňu, a aj chuť je výraznejšia. Skôr sa hodí na degustáciu, ale použila som ho tiež ako súčasť náplne do cuketových lodiek spolu s tvarohom s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka.
Vynikajúcou náplňou do kysnutých koláčov boli oba tvarohy. Tvaroh jemne slaný kombinovaný s cesnakom a posýpkou zo sézamu, a tvaroh s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka s rasovou posýpkou. Týmto dvom pochutinám už nič nechýbalo, boli jednoducho skvelé.
Tvaroh jemný je chuťou veľmi chutný a myslím, že jemu nič nechýba. Avšak k raňajkám sa hodí tvarohová pomazánka so štipkou korenín.
V závere len dodám, že tieto výrobky by mohli byť kľudne predajné aj ako celoročný výrobok a nie len ako limitovaná edícia, myslím že na trhu niet porovnateľnej konkurencie, a určite si tieto výrobky zamiluje nejeden pôžitkár. Ďakujem Modrému koníku a tímu z Raja za túto skúsenosť a vrelo odporúčam tieto výrobky aj ako prezentácia našej slovenskej kuchyne a slovenskej chute.
S pozdravom Nina
Nezostaňme iba pri klasike, výrobky slanej edície Rajo sa dajú využiť nápaditým spôsobom. Čím viac výrobky používate, tým viac nápadov príde a nebudete chcieť prestať.
Jemne slaný tvaroh Rajo s vysokým podielom kyslej smotany je jemný, krémový, chutný výrobok s výraznou chuťou smotany a má rôznorodé využitie. Dá sa použiť ako alternatíva tvarohu, syra ricotta alebo syra cottage alebo bryndze. Pre svoju krémovú konzistenciu sa hodí ako základ, ktorý sa dobre kombinuje so zeleninou – uhorkami, paradajkami, čerstvými bylinkami, orechami, citrónovou šťavou, balzamikovým octom, olivovým olejom, a ostrejšími koreninami. Výborne sa hodí na toast k avokádu, vareným vajciam, z korenín sme skúsili kurkumu, červenú papriku, rascu, čili a ostré jalapenos. Deťom veľmi chutila kombinácia so sladkým cukrovým melónom a baby špenátom. Zamiešali sme lyžicu tvarohu do vajec na praženicu alebo omeletu, aby neboli suché. Dopĺňa pekne aj varené vajcia, kôli farbe sa môžu pridať čerstvé bylinky a pre chuťový kontrast čierne korenie alebo čili.
Výborne sa hodí do tradičných pirohov, halušiek, skúsili sme aj ako plnku na kysnuté cesto s kôprom. Do teplých jedál sa dobre kombinuje so špenátom, slaninou a šunkou. Kto má formu na mufiny môže zmiešať tvaroh a vajcia, pridať čerstvé bylinky a šunku alebo špenátové listy a upiecť na pár minút v rúre krásne raňajkové košíčky.
Tvaroh sa dá využiť do slaných knedlíkov alebo nokov, slaných palaciniek, doliek, o nátierkách alebo dipoch ani netreba hovoriť. Tvaroh sa dá použiť aj ako náplň do mäsových roliek z kuracieho mäsa so sušenými paradajkami alebo aj do hovädzieho.
Tvaroh Rajo s príchťou kozieho a ovčieho syra sa skvele kombinuje s rukolou, hruškou a figami alebo jablkami a opraženými orechami alebo s cukrovým melónom. Je ozdobou každého šalátu a hoci je jeho príchuť výrazná, moje deti tvaroh v kombináciii so zeleninou alebo ovocím bez problémov zjedli. Chystáme sa upiecť aj klasické pagáče, kde tvaroh s príchuťou nahradí bežný tvaroh. Dobre by sa hodil aj ako náplň do lazaní alebo väčších cestovín v kombinácii so špenátom a slaninou a vajcom. Viem si ho predstaviť so špenátom aj v náplni pečiva z lístkového cesta.
Zoberte si ho na piknik alebo záhradné pohostenie s chladeným ružovým vínom alebo šampanským.
A prečo nepoložiť na gril polovice broskýň a naplniť ich tvarohom s príchuťou?? Ako ozdoba balzamikový ocot a opražené orechy. Tieto nápady nie sú len pre dospelých, s obmenami môžu chutiť aj väčším deťom.
Vyskúšali sme aj jemne slané Acidko Rajo, ktoré okrem toho, že sa hodí ako prísada do slaných pagáčov, sme použili do dressingu na šalátý spolu s kyslou smotanou a (áno, ale môžete vynechať) majonézou a posekanými čerstvými bylinkami. Pridali sme petržlenovú vňať, kôpor, pomleté čierne korenie, jablčný ocot, kajenské korenie, cesnak a sušenú cibuľu a vznikol dressing známy ako „ranch dressing“ , ktorý nie je zlý k steakom, zemiakom ale aj nakrájanej zelenine. A kto má rád kapustu, si známy šalát z jemne krájanej červenej a bielej kapusty, mrkvy a mladej cibule môže zaliať podobnou zálievkou z kyslej smotany, Acidka, majonézy, ochucovadiel a dijonskej horčice.
Acidko s príchuťou kozieho a ovčieho syra je naozaj unikát, je v ňom cítiť textúru syra.
Výborne sa hodí do šalátov, aj na zjemnenie polievok. Ja som ho pridala do polievky z tekvice hokkaido a pórovej Vichy a deti sa vôbec nesťažovali. Výborné aj do omáčok k steakom a na doplnenie omáčok napríklad pod teľacie mäso. A skúsila som ho piť aj samotné, vychladené, má charakteristickú chuť, nedá sa prestať.
Všetky štyri výrobky sú výborné, možno skôr ako prísada do studených a teplých jedál ako na priame jedenie, deťom tiež chutili, a som si istá, že si ich budú pýtať znova.
Takže uvoľnite si v chladničke trocha miesta.
A ja určite nezostanem iba pri haluškách a pirohoch, tieto výrobky Rajo nabádajú vymýšľať a skúšať.
Milé mamičky,
rada by som sa podelila s vami o moje skúsenosti z testovania. V prvom rade ma to veľmi bavilo a ešte raz ďakujem, že som sa mohla zapojiť. Novinky som pridávala do klasických receptov, ale lákalo ma vyskúšať aj niečo nové a zároveň vás inšpirovať.
Prvýkrát som sa zapojila do testovania a rovno som bola vybratá, čo ma nesmierne potešilo. Obchodná zastupkyňa mi štvrtok priniesla novinky Acidko a tvaroh - príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka a jemne slaný priniesla, tak som neváhala a pripravila si na večeru prvú dobrôtku.
Šalátik so zelerom, jabĺčkom a tvarohom jemne slaným (pridávam foto), ochutený bielym korením a ľanovými a slnečnicovými semiačkami MŇAM!!!
Vedeli ste, že zeler je neskutočne zdravá zelenina, ktorá má priam nekončiaci zoznam zdravotných prínosov:
1. Zlepšuje trávenie.
2. Potláča zápal.
3. Znižuje krvný tlak.
4. Reguluje pH tela-udržiava acidobázickú rovnováhu
5. Lieči zlý cholesterol-obsahuje látku butylftalíd, ktorá je zodpovedná za chuť a vôňu zeleru
6. Obsahuje „dobrú“ soľ-obsahuje prírodnú, organickú formu sodíka
7. Podporuje dobrý zrak.
8. Podporuje chudnutie.
9. Znižuje stres-upokojuje nervový systém vďaka vysokému obsahu minerálov, zvlášť horčíku, draslíku a esenciálnym olejom. Ak zjete zeler večer, pomôže vám lepšie spať.
10. Bojuje s rakovinou.
11. Zlepšuje intímny život- nachádzajú sa v nom 2 feromóny – androstenón a androstenol, ktoré sa uvoľňujú počas žuvania zeleru a zvyšujú žiadostivosť.
Nedeľu sme stavili na slovenskú klasiku a to halušky a miesto bryndze NOVINKOVÝ tvaroh s kyslou smotanou s príchuťou ovčieho a kozieho syra a so slaninkou, malý si dal aj dupľu.
Skúšala som recept, ktorý som robila prvýkrát, ale celkom zaujal a mal tiež úspech- pivove palacinky plnené tvarohom s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
Potrebujeme:
150g hladkej múky (dala som 1:1 aj špaldovú)
250ml svetlého piva
2x vajce
soľ, čierne korenie
A do plny som zmiešala tvaroh a acidko jemnw slane s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka limitovanu ediciu. Večera pre manžela hotová.
Pre milovníkov muffiny na slano aj na sladko a to so slaným acidkom. Rýchle a jednoduché aj pre neočakavanú návštevu, kt. si oblúbia aj deti.
Na slané POTREBUJEME:
*suchá čast: 1 hrncek hladkej muky, 2 hrste ovsenych vlociek , 1/2 prášku do pečiva
*mokrá čast: 50 ml oleja, 150 ml ACIDKA, 1 vajce
* prísady: šunka, dala som aj salámu, soľ, čierne korenie, poprípade oregano, bazalka alebo vášho favorita
Na sladké potrebujeme na 4 ks):
2 vajcia
40g strúhaného kokosu
200g bieleho jogurtu, JA SOM DAVALA ACIDKO
1 PL agáve/medu DALA SOM 2,NAKOLKO SOM POUZILA ACIDKO JEMNE SLANE
Ako by som zhrnula novinky od RAJO?
S tvarohom aj acidkom sa mi veľmi dobre pracovalo, su naozaj lahodné a hlavne výživné. Obe sa dajú konzumovať samostatne,ale su skvelé aj na varenie či ako prílohy. Tvaroh s kyslou smotanou jemne slané som pridávala do slaných aj sladkých príkrmov, či už do šalátov alebo ako plnku. Pri sladkých jedlách som už soľ nepridávala. Ovčí a kozí syr je pre gurmánov, ale treba ho dobre dochutiť, aby vynikol, nakolko boli pre nás menej výrazné.
Počet alergikov na kravské mlieko stupa, ak patríte aj vy do skupiny ľudí, ktorým robí mlieko problém, vhodnou náhradou môže byť práve ovčí syr. Obsahuje päťnásobne viac vápnika, vitamíny B, C a aj vitamín D, bez ktorého sa vápnik nedokáže vstrebať do kostí. Jeho cena je však oproti kravskému o niečo vyššia. A najzdravší a najmenej kalorický j je kozí syr.
Vlastnosti kozieho syru:
-zlepšuje trávenie
-zlepšuje celkový stav imunitného systému
-podporuje prevenciu rakoviny
-je prevenciou Parkinsonovej choroby
-zmierňuje nervozitu a stres
-lieči astmu
-pomáha pri alergiách
-pomáha pri ochoreniach kože
NOVINKY s čistým svedomím odporučam, ale POZOR su limitky 🙂 Tak ktorú novinku ochutnáte? Zaujalo vás moje hodnotenie a doprajete si novinky aj vy?
Slané prekvapenie z Raja to naozaj bolo, keď mi pani z Raja priniesla výrobky na testovanie. Testovali sme 4 druhy výrobkov a to:
· tvaroh s kyslou smotanou jemne slaný
· tvaroh s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka
· acidko jemne slané
· acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
Ako prvé sme vyskúšali acidko jemne slané. Na večeru pre deti a manžela v podobe cuketových placiek a dresingu z acidka jemne slaného zmiešaním acidka+cesnaku. Prekvapivá bola chuť acidka pri prvom súste keď čakáte niečo iné a zrazu je tu nová chuť, ktorá všetkým chutila. V porovnaní s acidkom s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka, má acidko jemne slané menej výraznú vôňu a aj chuť.
Je ľahko kombinovateľné s receptami, a aj ako nápoj sa hodí k obyčajným pečeným zemiakom. Acidko som použila aj pri slanom lepéni ako hovorí moja mamka. Pridaním korením ako je rasca a vegeta, je to skvelý slaný koláč, ktorý inokedy kombinujeme so smotanou.
Acidko s príchuťou syra má aromatickejšiu vôňu, a aj chuť je výraznejšia. Skôr sa hodí na degustáciu, ale použila som ho tiež ako súčasť náplne do cuketových lodiek spolu s tvarohom s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka.
Vynikajúcou náplňou do kysnutých koláčov boli oba tvarohy. Tvaroh jemne slaný kombinovaný s cesnakom a posýpkou zo sézamu, a tvaroh s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka s rasovou posýpkou. Týmto dvom pochutinám už nič nechýbalo, boli jednoducho skvelé.
Tvaroh jemný je chuťou veľmi chutný a myslím, že jemu nič nechýba. Avšak k raňajkám sa hodí tvarohová pomazánka so štipkou korenín.
V závere len dodám, že tieto výrobky by mohli byť kľudne predajné aj ako celoročný výrobok a nie len ako limitovaná edícia, myslím že na trhu niet porovnateľnej konkurencie, a určite si tieto výrobky zamiluje nejeden pôžitkár. Ďakujem Modrému koníku a tímu z Raja za túto skúsenosť a vrelo odporúčam tieto výrobky aj ako prezentácia našej slovenskej kuchyne a slovenskej chute.
S pozdravom Nina
Bolo poobedie a malý sa pýtal spať. Išla som ho uložiť. Keď zaspal, mala som čas vypiť si kávičku a pozrieť sa čo "nové" na koníku. Vidím, že mi svieti správa a upozornenia. Ako prvé idem pozrieť správu. Správa od koníka - vybratá si na testovanie noviniek od RAJO. Wau, konečne sa aj na mna usmialo šťastie. Išla som to oznámiť manželovi, deťom. Super, tešili sa na tieto novinky rovnako ako ja. Acidko a tvaroh máme veľmi radi a s týmito novými príchuťami sme ich ešte neskúsili. O pár dní prišla zásielka. Na prekvapenie, bolo toho veľa ako sme očakávali.
Na testovanie od RAJO prišlo:
1. tvaroch s kyslou smotanou jemne slaný
2. tvaroch s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka
3. acidko jemne slané
4. acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka
Už sme len rozmýšľali, čo by sme z výrobkov vymysleli a do akých receptov použili.
Na raňajky sme si otvorili ako prvú z noviniek od RAJO tvaroch s kyslou smotanou príchuť syra z ovčieho a kozieho mlieka. Konzistencia pomerne hustá, na chlebe sa neroztiekol a chuť príjemná.
Na ďalší deň sme si tiež dali samotný tvaroch ale s jemne slanou príchuťou. Deťom chutil viac. Dali sme ho ako prílohu k volskému oku. Tiež môžem napísať, že je naozaj "jemne slaný", nám už netrebalo viac dochutiť, lebo takto nám všetkým ako príloha chutil. Manžel teraz menej solí, tak ocenil, že je skutočne jemne slaný.
Ďalšie dni sme skúsili Acidká. Tentokrát sme sa rozhodli,že upečieme koláč.
Použili sme Acidko s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka do kysnutého cesta namiesto kravského mlieka. Na cesto sme dali tvaroch s príchuťou syra z ovčieho a kozieho mlieka a posypali opraženú slaninku a kôpor. Táto kombinácia bola pre mňa nová, keďže som namiesto mlieka použila acidko a na prekvapnie chuť bola lepšia a výraznejšia.
Acidko jemne slaný sme použili aj do francúzskych zemiakov namiesto kyslej smotany.
Tu som žial nestihla spraviť fotku, lebo sa zjedli skôr ako som chcela odfotiť.
Skúsili sme aj samotnú chuť oboch acidiek. Tu sme sa všetci zhodli, že klasické acidká a ochutené v sladkej verzií nám viac chutia a tieto novinky je lepšie použiť do receptov.
Ako by som zhrnula novinky od RAJO?
Tvaroch s oboma príchuťami nám chutil aj ako samotný, chuť je príjemná, nerozteká sa, nie je suchý, výborný. Dá sa použiť do pomazánky s ľubovolnými príchuťami, do šalátov, palaciniek, koláčov. Acidká je výborná voľba použitia namiesto kyslej smotany do receptov.
Na záver sa chcem koníku veľmi pekne poďakovať, že som sa mohla stať súčasťou testovania noviniek od RAJO. Ďakujem za prečítanie mojej prvej recenzie a verím, že aj vy vyskúšate tieto produkty.