Velkosť topánok pre dieťa, ktoré má dĺžku nohy 12 cm

9. okt 2023

ahojte prosím poradte
akú velkosť by ste zobrali pre dieťa ktoré má dlžku nohy 12 cm?
velkosť 19 má dlžku 12,5 cm a velkosť 20 ma dlžku vnutornu 13 cm

všetci /vrátane predavačky obuvi mi tvrdia že treba kupovať o číslo väčšie a tak sme kupili na odporučanie predavačky dcere topánky velkosť 20. Teraz nosí velkosť 19 a chceli sme jej kupiť ešte jedny kedže sa nám už stalo že tie čo má doma už premokli. No a predavačka jej prikladala vložku tých topánok a povedala že treba velkosť 20 už ..ale Ked som jej ich doma obula tak v tom chodila ako potápač v plutvách :D tak fakt neviem teraz ....alebo či môže byť problém aj v tom že neni zvyknutá a preto tak chodila lebo kúpili sme protetika topánky a tie 19tky doma čo už nosila sú barefoot

katrinka8
9. okt 2023

Noha potrebuje minimálne 0,6 cm (6 mm) na pohyb+ pri menších deťoch sa berie ešte rezerva na rast nohy 0,6 cm. Čiže tých cca 1,2 cm nadmerok je OK. Takže na 12 cm nohu je topánka s vnútornou dĺžkou 13 cm OK. Treba častejšie kontrolovať - lebo taká nôžka rýchlo rastie. Plus teda dať pozor na dostatok priestoru pre prsty (nejaký nadmerok aj do šírky) a aby nebola topánka tvrdá ako sadra, mala ohybnú podrážku a nebola celkovo topánka ťažká, aby dieťatko mohlo normálne chodiť, nie ako kozmonaut na mesiaci.

autor
9. okt 2023

@katrinka8 no a mne sa práveže v tých 20tkach zdá že chodí ako kozmonaut :D a je pravda ale že materiál je taký tvrdší ....

enoula
9. okt 2023

Nasi ked zacinali chodit, tak sa im lepsie islo v topánkach s menším nadmerkom, uplne stacilo 0,5cm. Ide ale aj o sirku, aby bola dostatocna. A a co znacka, to iné miery topanky, takze kupuje sa velmi tazko.. naj doma zmerat (obkreslit nohu) a podla rozmerov topanok na nete kúpiť

1,2 cm mi pride moc na taku mini nozku.. to by dospelak pri tom pomere mal mal mat 3cm?

anavixy
9. okt 2023

Prave naopak, dospeli maju nadmerok mensi (staci minimalne 0,5-0,6 cm), tam nie je ziaden pomer k nohe. Zacinajuci chodci maju mat cca 0,8-1cm, vacsie deti max 1,2 cm. Na sirku potom tusim minimalne 0,2 cm. Samozrejme zalezi od dietata, niekomu sa lepsie chodi v mensich, niekomu nevadi ani 1cm nadmerok. No a pol cm nadmerok sa uz povazuje za male topanky, vtedy by sa malo prejst na vyssie cislo 🤷🏻‍♀️ Moja dcera nosi barefooty a je uplne viditelne, ze v nich chodi stabilnejsie ako v topankach s pevnejsou podrazkou, takze aj to je dolezite, obzvlast pri zacinajucich chodcoch. A teda take ze “kupte o cislo vacsie” je blbost, nie kazda topanka je automaticky o cm vacsia, nie kazda znacka ma rovnake cislovanie. Topanky treba dietatu vzdy vyberat podla cm nie podla cisla na podrazke.

katrinka8
10. okt 2023

@enoula - dospelákovi stačí 0,6 cm na pohyb nohy, dospelákovi netreba rezervu na rast nôžky.
Ale keď má človek správne topánky, aj do šírky, aj do dĺžky, také, čo rešpektujú tvar nohy a sú dostatočne ohybné, nevadí ani 1,2 cm nadmerok.

katrinka8
10. okt 2023

Tu v skupine určite dobre žienky poradia, aj značku topánky, druh atď.
https://www.modrykonik.sk/group/4501/