Ajojte. Synček má 14m a začína sám chodiť. Za ruky ide pekne a už aj sám prejde niečo ale také neisté je to ešte 🙂 chcem sa opýtať aké topánky dávate na prvé kroky. My sme mali teraz značku Univerzál ale už bude potrebovať väčšie. Fyzioterapeutka odporučila Wanda alebo Protetika. K fyzio chodíme lebo je predčasniatko a musel cvičiť. Už dlhšie necvicime. Sme len v sledovaní.. Aby ste si nemysleli že máme nejaký problém. Ďakujem 🙏
Nasa ma 12 mesiacov. Chodi uz 2m a kupovali sme DD stepy. Doma nenosi nic. Iba ponozky.
Pokial ti fyzio nieco odporučila tak sa toho drž avšak tieto značky nemusia sadnut´ na nohu
odporúča navštivit obchod s detskou obuvou ,poradia ,pomerajú
my sme kupovali camper, teraz len superfit ma lebo ma uzsiu nohu potrebuje spevnit klenbu a členok
ale syn chodil aj mesiac sám chodil ( hlavne nevodit za ruky ) az potom sme kupili topanky , papuce sme kupovali ciciban ale len preto lebo doma mame parkety aj tak chodil bez nich , nosil ich u svokry a mojej mami kvoli zime maju dlazbu
Ziadne, ved ledva chodi. Doma ponozky. Ked bude jeho chodza ista, tak podla tvaru nohy. Darmo ti tu napisem znacku mojho ked ma extra siroke nohy a tvoje ma napr. uzke alebo ma vysoky nart. Podla toho vol topanocky, nie podla znacky.
@beata_k fyzio povedala že mám dávať topánky. A ako že ledva chodí? Vravím prejde aj sám. Aj z kuchyne do obývačky ale chôdza je neista.. A taktiež chodíme von. Má chodiť na boso v tráve.?
My sme prve davali Wandy, neskor Protetika. Doma naboso. Za rucku ho nevod kym nechodi s istotou sam.
Teraz na boso v trave? Neblazni. Ak si myslela v lete ano, ale len na bezpecnom povrchu (v Ba je rozsypaneho vela skla, spiny, bordelu, tiez po psoch...). Zavisi aku ma nozku, ci uzku, alebo siroku, vysoky nart alebo nie...ja by som ti odporucila ist urcite do specializovanej predajne a oni ti vsetko ukazu, pomeraju.
Napr. nasa ma barefoot, Beda Boty na siroku nozku plutvicku a vysoky nart a super, fyzio primarka jej ich vychvalila a nozku ma krasne tvarovanu. Na doma odporucili iba protismykove ponozky (super su v pepcu maju aj hrubsie a aj tensie).
A nevlacit za ruky, ma chodit same...nas na toto fyzio lekarka vyslovne upozornovala. A ze ziadne hracky na tlacenie (kociky a pod), tahanie, choditka a pod.
@aliaray1 zvláštne. Naša fyzio barefoot vyslovene zakázala a odporučila to choditko na tlačenie, taký ten vozík. Za ruky povedala že neodporúča ale sama uznala že niekedy sa nedá. Máme dvor a trávu. Chodíme von a jasné že chodí po tráve aj sám, sú tam potrebné topánky. Ten môj komentár pred tým bola ironia, či ho mám dať von chodiť bosého... 🙂 Terajšiu obuv sme kupovali v zdravotníckych potrebách
Teda zvláštny fyzio čo odporučí chodítko a topánky s dropom plus chápe vodenie za ruky keď sa inak nedá.🙈 Stále sa dá inak...jednoducho nevodiť. 🤷
@evaachesa ale choditko také čo tlačí pred sebou, nie to v čom sedí.. Ja na tom tlačiacom vozíku nevidím nič zlé
Chodi neisto, takze sa este len uci chodit. Na travu hrube capacky, nie topanky. No ale ako tak citam...ked uz fyzio odporuca choditko na tlacenie, tak sa mi rozum zastavil. Zle je tom to, ze tazisko tela je uplne mimo os. Dieta je v miernom predklone.
@beata_k čo je na tom zlé?
Áno ani to na tlačenie nie je vhodné pokiaľ ešte nemá istú chôdzu a používa ho skôr na oporu pri chôdzi...je ten fyzio fakt vyštudovaný? Akosi sa mi to nezdá. 🤷
@evaachesa áno, pôsobí vo fakultnej nemocnici
Autorka, je o tom vela clankov. Isto budes nemilo prekvapena z toho co ti odporuca tvoja fyzio.
@beata_k ja som nečítala nič zlé o týchto vozíkoch. O choditkach ala pavúk áno, to som proti tomu.. Ale ja na tomto nevidím naozaj nič zlé. Neviem no.. Povedala že sa skôr naučí chodiť
Zacala by som zmeranim nozky. Nech vies, ci je uzsia, sirsia ..aky typ, ci je baculatejsia alebo nie...
Ci uz pojdete barefoot alebo nie, tak nech su tie topanky, lahucke, ohybne, dost siroke, hlavne v prstovej casti, aby netlacili... Ja som za barefoot na prve kroky.. nech si ten teren deti skúmajú co najviac, trenuje stabilitu, svaly... Nozky sa spevnia casom..
Ak ma priemernu nozku alebo uzsiu, super boli bobux explorer, froddo prewalkers
Taketo veci spomaluju vyvoj chodze. Dieta ma stale "barlicky" a nepokusa sa o samostatnu chodzu ako by sa mohlo pokusat kebyze je odkazane iba na seba.
@pralinka86 má baculatú nožku... Neviem, tie barefoot vyslovene zakázala neviem prečo. Že sa má dávať ako prvé topánky pevná podrážka... Ja som z toho už teraz fakt jeleň. Hlavne po všetkých týchto komentároch.. 😏
@minesasubu ďakujem, určite pozriem 🙂
@beata_k bežne tlačí po dome aj jedálenskú stoličku. Mám mu aj to zakázať.?
Ked ju potlaci kusok, tak sa nic nestane. Ale aby ti to vyslovene odporucala fyzio ako pomocku na rychlejsiu chodzu je nezodpovedne. Mam pochybnost o jej odbornosti. Najdes clanky aj k tym tlacitkam.
@evaachesa
@beata_k ďakujem aj Vám dievčatá.. Vy dve ste ma úplne zmiatli 😁 o fyzioterapeutke sa nechcem vyjadrovať, nechcem nijak podvrhnut jej odbornosť.. Dieťatko mi pekne ide samo, sem tam ho zamotá, ako som už písala nieje to taká,, istá " chôdza. Za ruky ho vodím na miestach kde keby spadol tak je zle.. Betón atď. A ten vozík si tlačí sám, odtlaci si ho do kuchyne, potom späť, potom si presťahuje jedálensku stoličku a zase sa venuje niečomu inému.. Myslím, že v chôdzi ho vediem správnym smerom.. Skôr mám problém s výberom tej obuvi
Postav ho na papier a obkresli nozicku. Moj do Protetiky nevopchal nohu. 🤷
Prve topanky bude mat tak mesiac dva, kup aké uznas za vhodne, uvidis, ako mu to pojde ...
Ja ked si predstavím, ze si obujem tvrde topanky, tak budem ako robot a to viem chodit .. preto mi pride logickejsie mat na zaciatok nieco lahke, ohybne, co mi nezatazi nohu
https://www.google.com/amp/s/www.stastnenozky.s...
Autorka v dobrom to píšem, nájdi si iného fyzio a skús sa poradiť nech máš aj iný názor a pohľad odborníka. Toto všetko čo ti terajší fyzio radí mi vôbec nesedí. 🤷
Skús trochu googliť....veľa odborníkov sa zhoduje na tom istom...ale nie na metódach tvojho fyzio. Fakt divné. 🙄
Ak máš FB, skús pozrieť aj tieto videá o výbere obuvi:
https://www.facebook.com/share/v/EX14GHB4XXnwg7po/
https://www.facebook.com/share/v/wBiFAQBo5Vo3M3FF/
@beata_k
@pralinka86
@evaachesa ďakujem dievčatá naozaj veľmi pekne za rady 😘 zajtra určite budem študovať všetky odkazy, ktoré ste mi sem dali a dúfam, že sa mi podarí kúpiť správne topánočky.. Tie čo má teraz boli podľa mňa fajn.. Možno sa zameriam aj na barefoot, aj keď to fyzio zakázala 🫣
https://www.facebook.com/share/p/dXUebBQeFKTPXmK6/
Zmenila by som fyzioterapeutku. Normálne ma nasrali tie jej tvrdenia. A na fyziomama najdes aj preco nepoužívat tlačítko. Dieta ma uplne inde ťažisko a je v neprirodzenej polohe a zapaja ine svaly nez ma, kladie nohy doboku a nie dopredu, aby nekoplo do chodirka a vsetko to oddialuje chôdzu, nijako to to dieťa nenaučí chodiť ani mu nepomoze.
Daj mu capacky.
A moja dcera ma herniu a diastazu, od mala je na boso a barefoot a jej fyzio povedal ze len vdaka tomu ze chodí bosa a nosi barefoot jej nespadli clenky a ma rovne nohy, lebo palec bol cely cas nohe oporou, svaly pracovali ako mali a nedovolili nohe spadnúť. Keby som davala pevne topanky a zatlacovala palec do rovnej az sikmej pozície jak to bežné pevne topanky robia, tak tie by len pasivne drzali nohu kym by mala topanky ale hned ako by topanky vyzula, clenky by jej začali padat lebo palec by neplnil svoju funkciu opory. Normálne je mi zle z takých "odborníkov" ako je tvoja fyzio
Na doma máme papučky Rak a na von kupujeme v sportissime