Obuv pre dieťa, ktoré má ploché nohy

11. sep 2024

Ahojte, viete mi niekto poradiť akú obuv vybrať pre dieťa ktoré ma ploche nohy ? Sú vhodné barefoot so spevnenou pätou?

zuzuliennka1
11. sep 2024

pre dieta s plochymi nohami by som sa ohladom obuvi radila skor s fyzioterapeutom nez tu

xxxxxnnnnn
11. sep 2024

Napíš do poradne, tam Ti poradí odborníčka. Daj vek dieťaťa, pohlavie, šírka a dĺžka nohy. Určite Ti dobre poradí https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

monika4487
11. sep 2024

no fyzioterapeut a nech vam ukaze na domov cviky a k tomu jemu vlozky na mieru do topanok... teraz sme to riesili u syna. Topanky ma normalne, ma v nich vlozy oresne na jeho nohu. Dali sme ho aj na plavanie, aby posilnil svaly.

betulinka1
11. sep 2024

určite nie sú vhodné žiadne topánky barefoot ani keď majú pevnú pätu. Potrebuje obuv s klenbou a pevnou pätou. Treba ísť na rehabilitácie, cez ortopéda potom rehabilitačný doktor a potom rehabilitácie, platné poisťovnou. Prípadne si nájsť súkromného fyzioterapeuta, ktorý vas naučí civiť, ktorého platíš. Spravidla, ak je plochá noha dlhodobo, už tam bude aj nejaké vychýlenie chrbtice, čiže cvičí sa nie len na nohy ale komplet telo, funkčný pohyb je základ, správne držanie tela, správna chôdza, naťahovanie svalov, posilnenie brušných svalov, tzv. core tela. Musí sa cvičiť každý deň aspoň mesiac, potom sa cvičí aspoň 3x týždenne. Nie doma cvičiť nestačí, lebo nenaučíš dieta správne dýchať pri daných cvikoch. Obuv je len doplnok k liecbe plochej nohy.

autor
11. sep 2024

@monika4487 no plavanie tiež zvažujem, lebo potrebujeme posilniť bruško...chodíme k fyzio ale nič špeciálne mi na obuv nepovedali 🤷‍♀️

autor
11. sep 2024

@betulinka1 viete mi aj poradiť ktoré topanky sú s klenbou a pevnou pätou?

piece
11. sep 2024

Dávajú sa robiť aj topánočky na mieru, možno ešte protetika sú fajn 🙂

petronela1985
11. sep 2024

My sme sa s tým pasovali s dcérkou, bolo to na dlhšie. Mala do škôlky sandálky na mieru robené, tuším z Neoprotu. Plus vložky na mieru do iných topánok. U nás toto nefungovalo, dcérka pri vložkách plakala, v sandálkach si nevedela zohnúť nožičky a tak padala na kolená a mala večne modriny na kolenách. Išli sme k detskej fyzioterapeutke, potom k druhej, chodili sme na skupinové cvičenia s nožičkami. Asi 3,5 roka sme chodili. Do toho som jej kupovala topánky typu pevná päta, ohybná podrážka - moja dcérka má vysoký nárt, takže som kupovala a kupujem DD step a Superfit. V škôlke a kým nosila menšie veľkosti tak Ciciban a Elefanten. Tak mi bolo poradené fyzioterapeutkou. Ako doma sme mali opatrenia tiež, veľa bola malá v trampolíne, snažili sme sa cviky od fyzioterapeutky zaradiť aj doma. Klenby sa dvihli, robila som odtlačky nôh, teraz má 9 rokov, je to neporovnateľne lepšie. Len teda je to proces. Neznevažujem rady ortopéda, boli sme u neho, ale u nás to bolo s veľkým plačom, to sa nedalo nosiť. Dcérka mala v škôlke jednu, ktorá tie sandálky na mieru nosila celý pobyt v škôlke a nevadilo jej to. Tak ja som sa musela zariadiť inak. Ešte mi napadlo, druhá fyzioterapeutka, ku ktorej sme chodili, tá veľmi odporúčala tejpovanie, ale to sme mali len týždeň asi.

daja07
11. sep 2024

Pozri fyziomama na FB. Klasicka obuv s ortovlozkou nic nevyriesi. Hlavne ak ma uplne iny tvar ako noha. Ako bolo spomenute chce to fyzioterapeuta a cvicit. Topanky podla mna barefoot alternativa. A su take ine vlozky do topanok ktore robia na mieru. Nie tie uzke orto. Pozri Fyziomamu na facebooku. Ma tam mnoho info. Aspon si rozsiris obzor a rozhodnes sa ako dalej.

stanulienkat
11. sep 2024

Ortoped ti predpise obuv s klenbou. Su vyborne. Samozrejme aj cvicenie a masaze.

hanka_se
11. sep 2024

Tu nejde o to ci klasicke alebo barefoot. Urcite vzdy je lepsie barefoot - hlavne kvoli vhodnemu tvaru, ale aj v tom, ze umela podpora klenby nic nevyriesi, kedze noha nepracuje. Ale v prvom rade treba fyzioterapeuta, ktory pozrie "cele telo" nie len nohy ako ortoped. Treba najst pricinu, preco su nohy ploche, ci je tam aj valgozita atd... Nepisete, kolko ma dietatko rokov, aj to je dost podstatne. Potom poctivo cvicit, senzomotoricke koberceky tiez nie su na skodu. Pisete, ze k fyzio chodite, ako dlho, je tam nejaka zmena? prisla na nejaky iny problem? Na topanky ste sa jej pytali konkretne? Viem, ze na fb v ceskej barefoot skupinke je jedna fyzio a napriklad aj pri valgozite su aj do bf obuvi vhodne vlozky presne na mieru - korytko na patu, aby ju pekne centrovali a noha ale popri tom spravne pracuje 🙂

betulinka1
11. sep 2024

Protetika (ale nie barefood lebo už aj oni vyrábajú), Rak treba si ísť vyskúšať do predajne.

autor
11. sep 2024

@hanka_se dcerka ma 3 roky, chodíme k fyzio cvičia s nou len formou hry pokrok nevydim.Valgozita je vylúčená u ortopeda bola vraj žiadnu špeciálnu obuv jej netreba, posilniť stred tela to je všetko, nikto sa mi viac k tomu nevyjadril boli sme aj v Dunajskej lužnej a tam zas primárka povedala ze ma krásnu klenbu tak ja tomu už fakt nerozumiem 🙉

betulinka1
11. sep 2024

Tak to potom s tou plochou nohou nie je také zlé, keď nepredpísali obuv a vložky. Doma cvič tieto cviky

https://www.youtube.com/watch?v=KSf6QDGlux4

https://www.youtube.com/watch?v=MMnlknB2nSw

+ pridaj chodenie po špičkách a pätach po dome. Dávajte si preteky. Na posilnenie brušných svalov pri trojročnej ti moc vela cvikov nedajú. Ale skús úplne jednoduché dýchanie. Lahne si na zem, celý chrbát opretý o zem (aj kríže), daj si ruku ako jej koncia rebra (oblasť bránice) a nech ti dvíha ruku. Toto je úplný základ a nie je to vôbec ľahké, lebo nejde o dýchanie do brucha a ani o dýchanie do hrude. Musí dvihnúť ten stred. Stačí ti ak to spraví správne 8x za sebou. Toto je základ na spevnenie stredu tela a dokonca sa tým upravuje aj diastáza. Ale reálne na kvalitné cvičenie to vidím od tých 5 rokov. Čiže hlavne to chodilo cvičte hrou. Ak máš doma fit loptu, tu su fajn cviky na hlboké brušné svaly

https://www.youtube.com/watch?v=wIDteMWlSjE

ale úprimne neviem či ti 3 ročná nejako vydrží. Ale tak viete sa trošku pri tom zabaviť. Potom z jogy mačací chrbát, poloha dieťaťa, kobry a psa. Toto deti celkom baví a robte to spolu.

autor
11. sep 2024

@betulinka1 ďakujem pekne pozriem si to

hanka_se
11. sep 2024

tak to znie dobre. A co sa tyka klenby, ta sa prirodzene vyvija do 7 rokov tusim (+-) , nie som si ista. Cize toto by som az tak nehrotila. Ak nie je valgozita ani nic vaznejsie, stacia kludne cviky na spevnenie stredu tela. Nasa mala valgozitu, dali sme ju na plavanie a gymnastiku ked bola malicka. Pocas korony vsetko skoncilo, ale bolo vidno rozdiel. Od mala je bf a dnes ma 10r, klenba krasna a po valgozite ani stopy. Mozno sa klenba vyvijala trosku dlhsie, ale viem, ze ma nohu "funkcnu" nie len umelo vytvorena klenba, ktora po vysadeni vloziek casom klesne. Podpora klenby je akokeby mala sadru, svaly a slachy ochabuju, lebo maju len pasivnu podporu. Cize cvicenie urcite ake pojde, aj ten kobercek, chodit po roznych povrchoch. Super su aj preliezky. Na zimu je to horsie praktikovat, ale v lete co najviac

zuzuliennka1
11. sep 2024

jaaaj tak ale 3rocne dieta este nema ploche nohy, noha sa stale vyvija.
pevna kvalitna obuv podla typu nohy - sirsia, uzka,.. vela naboso, po nerovnych povrchoch, preliezky, travnik, behat po ihrisku,…