Ahojte maminy.
Prosím, čo nosia prváčky bežne oblečené?
Pretože som čítala všelijaké diskusie a bola som prekvapená z niektorých situácii.
Už som vydedukovala, že detské a rozprávkové motívy pôjdu bokom (to mi už malá aj sama pomaly odmieta), ale môžu dievčatá nosiť legíny? Napr. s tunikou alebo šatami, na tom nevidím nič zlé, ale len tak s tričkom, to už nie?
A nosia sa teraz bežne aj šaty? A môže byť dieťa oblečené viac športovo? Či musí byť "elegantnejšie"?
Taktiež ma zaujímajú vlasové doplnky. Prečačkané sponky a mašle a podobne, to je už tiež asi nevhodné 🤔
Prosím nevysmejte ma 🙈 ale budú výpredaje aj povianočné a rada by som pomaly kompletizovala šatník, tak nech kúpim také čo sa využije.
Ďakujem
Hlavne slušne a čisto, v podstate prváci nosia úplne hocičo väčšinou legíny, tričká, svetre, mikiny, šaty len na výnimočné dni, pretože potom chodia aj tak vonku v klube a v šatách sa nehrá moc dobre v piesku a hojdackach a podobne, sponky normálne nosí detské dcera a to je už tretiacka
Kludne aj detske motivy, prepana ved su to 6-7 rocne deti. Saty, leginy, mikiny, svetre....co navymyslas? Biele podkolienky?
@matrioshka333 aj detske motivy frčia úplne v pohode.
Netreba z toho robit vedu. Ale zase dbat trosku aj na styl, tepláky do školy fakt nepatria.
nosi sa uplne vsetko, neries....
@matrioshka333 presene pre to by som zaviedla skolske uniformy, nemuselo by sa to vôbec riesit a este nedajboze nejaka sikana za oblečenie
@barka1 podla toho, do akej. V nasej boli teplaky ako odporucane oblecenie, kedze deti velmi vela chodili vonku a vela robili aj na koberci. Ucitelka bola praveze dost nestastna z dievcenskych "siloniek" a sukniciek, pretoze dievcata mali potom problem sa normalne hrat, lebo sa bali zaspinit. A tiez v zime, ucitelka chodila s detmi von podla pocasia a podla potreby deti a blbnut v snehu v satickach tiez nebolo uplne ok.. Su to stale male deti, ktore chcu blbnut a hrat sa a zaspinit sa... Takze ja fakt nechapem tuto dnesnu potrebu mat dieta oblecene v modnych veciach, ktore ked si na vytvarnej zaspini od farieb, tak jednak decko v strese a jednak niektore premotivovane matky pridu ucitelke vykrikovat, ze dieta sa zaspinilo na VV od farby.. 🙄
Deti nosia naozaj čokoľvek-aj Disney motivy ešte v treťom ročníku vidno, záleží od typu a aj od toho ako dlho Ti bude v škole. Ak ju budeš brávať o pol dvanástej domov, kľudne si ju obleč ako princeznú. Ak Ti pôjde do ŠKD určite skôr praktické veci, legíny a tunika, dlhá mikina, tepláková súprava - teraz sú všelijaké pekné. Aj obuv by mala byť tomu prispôsobena. A samozrejme nejaké slávnostné vecičky na imatrikulaciu, besiedky...
Učitelia pozerajú hlavne na čistotu a praktickosť, úprimne - ak by som mala syna od 7:30 do 16:30 v škole, tak mu určite neobliekam rifle a košieľky, ale pohodlné praktické veci.
@barka1 aj u nás každá jedna fotka čo triedna pošle tak chalani všetci v tričkách s motívom, patrola, dinosaury, super Mário, kadečo.. dievčatá vždy vymódené ,tam už motívy nevidieť, ale to bude skôr iniciatíva mám , keď prídem do družiny pre syna tak chalani sa tam v blate hrajú a dievčatá prešľapujú z nohy na nohu znudené a ešte ich aj zimou trasie v šatách. .... Náš išiel aj dnes v tričku s Grinchom, v piatok mal ninju, v stredu tučniaky z Madagaskaru 😃
@klotildabazarik s tými uniformami to nie je také ružové, keď ťa nebudú šikanovať za oblečenie tak ťa budú za to ako v tej uniforme vyzeráš... Mali sme na strednej a bola to otrava. Myslieť každý deň na to, či máš čistú košeľu.
Nosia to, čo chcú, v čom sa dobre cítia, a áno, normálne detské/rozprávkové motívy.
@barka1 tepláky normálne do školy patria, pekné teplaky sú na celodenné nosenie, sedenie, behanie, valanie sa na podlahe a pohybové aktivity v ŠKD určite vhodnejšie ako rifle.
A prečo by nemohli byť legíny s tričkom, ale musí byť dlhá tunika?
@michaela329 ok, tvoj názor.
U nás na škole su považovane za nevhodné. My sme tiez pred 30 rokmi nechodili v teplákoch. Viem, doba sa meni, ale ja mojmu synovi tepláky do školy nedávam. Má ich v šatni na prezlecenie, ked idu s družinou von.
A ako učitelka tiez nechodím v teplákoch, tak preco by mali deti?
@barka1 ja som tiež učiteľka, nerobím v prvej škole a nikde sme tepláky nebrali ako nevhodné oblečenie. Deti majú byť v čistom, suchom a pohodlnom.
Dobré duše, ďakujem za odpovede 🙂 ja som tiež myslela, že pohodlnosť a čistota sú na prvom mieste. Len potom človek prečíta komentáre ako nejakú mamičku skritizujú za dinosaurové legíny v škole a potom kde tu ešte človek niečo začuje a už to vŕta v hlave.
Nedávno som sa pýtala 3ka, že čo mu mama dáva na desiatu a či všetko zje a proste vysvitlo, že rožky sa už do servítky a sáčku nebalia, len do lunchboxov (pozor nevolá sa to obedárik, lebo to po mne mladý kukal ako by som bola z Marsu) a človek zisťuje, že aj keď má "len" 30 tak sa to v tej škole dosť zmenilo 🙈
Ukľudnili ste ma. Proste žiaden stres. Pekne, slušne, pohodlne 🙂
Ďakujem
@matrioshka333 desiatu nebalime do sáčkov, lebo nechceme zbytočne produkovať odpad 🙂 To ich už od škôlky učia. A neboj sa, časom Ti sama povie, čo chce nosiť - lebo v triede určite budú mať nejaký trend.
@matrioshka333 desiatu ani my nebalíme do sáčku, škola má také pravidlo, že to majú nosiť v boxoch. Lebo potom sú kade tade rozhádzané servítky a sáčky . A pre mňa je to tiež praktickejšie, aj pre to dieťa. Desiata to v pohode v celku prežije nech zabalím čokoľvek.
Inak to isto zalezi aj od spoluziacok ake bude mat, ci bude nejaky trend a sama povie alebo.,..ja mam prvacku a uplne v pohode ma aj detske motivy - nie nejako extra ale tricko a saty s obrazkom bezne. Este mi nehovorila zeby sa niekto zato smial. Takisto nosi saty, a nosila aj leginy a tricko ja neviem ziadny problem. Jednu jej spoluziacku som videla ano aj sportovo v teplakoch. A ano desiatu maju vsetci v boxoch, ale to ma ani nenapadlo ze by som to davala kazdy den do sacku.
Osobne nedávam obrázkové tričká ani škôlkarke, lebo na výber je dnes množstvo omnoho vkusnejšieho oblecenia. Ale detským obrázkom určite nijako hrubo nenarušíš "dress code". Pri teplákoch je to o niečom inom. Ja neviem ako vo vašom okolí, ale v mojom sa tepláky mimo športu považujú za sedlačinu najhrubšieho zrna - škola je vzdelávacia inštitúcia, mala by mať nejakú úroveň a túto úroveň by mali rešpektovať (a spoluvytvárať) aj žiaci. Dá sa dostať kopec pohodlných nohavíc aj praktickejších šiat. Osobne by som teda odporúčala vkusnú neprečačkanú jednoduchosť
Vsetko doradu vacsinou leginy take s vreckami co vyzeraju ako nohavice alebo klasicke a tricko s kratkym alebo dlhym rukavom.v triede maju horko na umretie.
Napr v skolke ucitelky nie ze zakazali ale upozornovali ze proste napr saty nie. Ze je to neprakticke. Nepohodlne. Moja dcera fakt nikdy saty/suknu nemala. Jedine na vystupenie.
Vidim ale na fotkach ze dievcatka maju aj saticky.
A dcera takto pokracuje aj v skole. Nerada saty. Ze sa jej to zle prezlieka. Ked maju telesnu. Potom zas tanecnu 😂 berie leginy,nohavice, rifle. Nejake tricko a mikina alebo sveter.
Som rada, že si poznám dcérku a viem čo sa jej páči. Oblečenie jej nakupujem len ja a to objednávam z netu, ona príde na hotové a ešte sa nestalo, aby sa jej niečo nepáčilo. Chodí oblečená aj len legíny, tričko,mikina či svetrík. Šaty väčšinou take tie jednoduché z Tesca. Vzory neriešime. Veď sú to ešte deti. Mne sa napriklad nepáči, keď vidím niektoré maličké dievčatá a oblečené ako 20 ročne študentky 🫣 Samozrejme, snažím sa to malej vždy nejako pekne zladiť a nechodí ako z cirkusu. Ale robte ako sa vám páči a aby to mala pohodlné. Ja jej napríklad rifle nedávam veľmi, ma 2je a to stojí v skrini...Až poviem pravdu, ešte jedny na traky a tie si sem tam oblečie. Inak ozaj len legíny. Dnes uz je ich na výber milión a vyzerá to dobre...No ale sa dosmejem, ked pojde do školy syn😅 zatiaľ chodi do škôlky v teplákoch, ale do školy už to praktizovat nechcem🫣 Budem musieť niečo vymyslieť 🤭 Prajem príjemné nakupovanie😁
@matrioshka333 syn je druhák a nosí aj detské motívy - Paw Patrol najmä na tričkách alebo robotov či autíčka 🙂 Hlavne je, že sa páčia jemu. A na ten vek do 3-4 ročníka sú podľa mňa rozprávkové motívy ešte OK.
Čo sa týka dievčat legíny + šaty/tunika sú úplne vpohode. 🙂 aj v lete som viac videla 3/4 legíny so šatami/tunikami a nízkymi ponožkami, než silonky (to mám pocit, že sa už nejako nenosí).
Moja bude tiež v septembri prváčka, ale nad tým, že by som sa jej mala kvôli tomu meniť šatník som sa ani nezamyšľala. Nevidím dôvod, prečo by si nemohla obliecť tričko s obrázkom, keď sa v ňom cíti dobre. Moja okrem legin nechce žiadne rifle ani tepláky, takže ich bude nosiť aj naďalej. Šaty a sukne nosí veľmi rada, kľudne keď si berie do škôlky aj bicykel. Bežne po ňu prídem, a ona v šatách visi dole hlavou na preliezke😄 hlavne čisto a pohodlne 🤗
@michaela329 deti by mali byt vedené k slušnému a vhodnému obliekaniu. Nemali by byt stále chranene ako skleníkové kvetinky. Potom z nich vyrastaju neschopaci, ktorí sa nevedia nicomu prisposobit.
@barka1 neschopaci? Deti sa majú slobodne hýbať, cítiť sa príjemne. Nie vyzerať ako cukrové bábiky a báť sa zašpiniť, lebo hysterická maminka im dala novú košeľu. Celkovo tvoje vyjadrovanie fakt srší láskou k deťom.
@michaela329 Prečo vždy, keď sa hovorí o vkusnom slušnom obliekaní, niekto vytiahne tento argument? Čo má s tým zašpinenie sa spoločné? Akože keď sa dieťa zadžabe farbami, tak škaredé tričko a tepláky proste bez ľutosti zahodíš, na rozdiel od rovnako drahého trička, ktoré na sebe nemá nejaký hlúpy nápis? Matka, ktorá má hysterický záchvat, keď dieťa prederaví slušné nohavice, zrazu pri prederavených teplákoch dieťa pochváli, takže dieťa už nebude vystresované stáť v rohu dvora a smutne sa dívať na ostatné deti, čo sa hrajú v blate?
Nikto od detí nechce, aby nosili korzety, úzke topánky a oblečenie, v ktorom sa nedá hýbať. Úplne normálne sa dá v bežných obchodoch kúpiť slušné a do školy vhodné oblečenie v rôznych cenových aj kvalitatívnych hladinách, úplne porovnateľné s voľnočasovým oblečením nevhodným do školy. Omnoho väčší problém než nejaká etiketa (na ktorú kopec ludi kašle), je v tomto smere fakt, že deti sa vyvážajú do školy v autách, že majú málo hodín telesnej výchovy, že počas prestávok nemôžu každý jeden deň vybehnúť na školský dvor, že telocvične a školské športoviská nie sú pre deti automaticky otvorené aj po skončení vyučovania - to by im s pohybom pomohlo omnoho viac ako sedlácke tepláky na vyučovaní.
@annm81 absolvovala si už taký bežný detský deň v škole? Očividne nie, tie deti trávia v tej škole už pomaly viac času ako doma a áno - je vhodnejšie voľnočasové oblečenie, či je nevkusnejsie ako rifle alebo za päť minút pokrčené chino nohavice? Po bežných detských aktivitách asi ťažko. Lebo tie deti sa hýbu, hýbu sa bez ohľadu na počet hodín telesnej alebo vychadzok na školský dvor. Ale ak ma niekto ideu o deťoch ak poslušne sedia vo "vkusnom " oblečení celý den v lavici, potom ťažko vysvetliť, prečo sú normálne tepláky a mikina vhodnejšie ako vrcholne vkusná košieľka a rifle.
@michaela329 Tak neviem, moje dieťa chodí do bežnej ZŠ v zahraničí. Majú tri hodiny telesnej týždenne, kde sa ale pochopiteľne prezlieka do kraťasov a trička. K tomu každý deň jednu 20 min. prestávku, v ktorej povinne musia ísť von, na školský dvor (hojdačky, šmykľavky, lezecká stena, preliezky, balančné prvky, futbalové ihrisko, basketbalové koše, veľké boxy s hračkami a športovými potrebami...). Na tom dvore trávia väčšinu družiny. Ihrisko je prístupné 24/7/365. Veľká väčšina detí chodí do školy bez auta - využívajú bicykle a kolobežky. Ale počas vyučovania sa môžu ešte tak prejsť k svojmu boxu s pomôckami, alebo na WC. Na Slovensku to majú deti zásadne iné? Akože počas počítania matematických príkladov skáču cez švihadlo a keď učiteľka vysvetľuje geografiu, tak sa môžu pretekať po triede? Či ako myslíš ten pohyb? Deti sedia drvivú väčšinu dňa na zadku a na tom, koľko ich je tučných, to aj vidieť. Väčšina detí nedokáže urobiť ani kotúľ. Ak nedajbože dostane z telesnej horšiu známku, rodičia už riešia učiteľov, ale my sa tu ideme tváriť, ako deti musia chodiť chúďatká v teplákoch, lebo inak ich obmedzujeme v pohybe. Moja dcéra každý boží deň (=aj teraz v zime, aj v daždi) šľape do škôlky tri kilometre na bicyklíku - aj normálne v sukničke. Druhák chodí do školy a zo školy sám- rovnako na bicykli - chino nohavice mu v tom neprekážajú...
A stále celkom nerozumiem tomu, prečo by špinavé jednofarebné tričko mala matka vnímať zásadne odlišné od rovnako drahého špinavého nevkusného trička. Na to si neodpovedala. Rovnako si nereagovala na fakt, že sa dá kúpiť vkusné oblečenie, ktoré je pohodlné a ani neobmedzuje v pohybe.
@michaela329 tvoje útoky su úplne nezmyselne. Videla si už niekedy fotky z nejakej zahraničnej školy? Kde je celkom bezne, že deti nosia slušne uniformy?, Myslíš, že trpia, lebo nemaju na sebe tepláky? Neexistuje ine pohodlné oblečenie, len to, co vyzera ako na sport?
Ja mam síce chalana, ale ako zacal chodit do skoly, detske motívy uz tiez odmieta a dokonca sa chce obliekat frajersky 😀 akoze rifle, riflova kosela, pod to biele tricko atd. Ale co si vsimam dievcata, leginy stale letia a na to predlzene tricka alebo saty uplne v pohode. Ale asi uz nie uplne take precackane.