Barefoot - za a proti

weleda123
8. aug 2024

Ahojte maminky, mám 13m dcérku, teda riešime prvé topánky. Letné sandálky na prvé kroky má barefoot. Myslela som, že v takomto type topánok budeme pokračovať aj naďalej. Avšak bola som na fyzioterapii (so sebou) a ten fyzioterapeut je naozaj špička, ktorá sa stará aj o profesionálnych futbalistov, napríklad. No a on mi práve povedal, že barefooty vôbec neodporúča. Vraj dieťa potrebuje mať pevnú nôžku. Dokonca mi vravel, že aj na doma dovnútra odporúča pevné papučky. Teraz som zneistená teda. Na september sme jej chceli už nejaké poriadne prechodné topánky kúpiť (barefoot), lebo už chodí ako raketa a teda neviem teraz, ktorým smerom sa zamerať. Chcem dcére dať to najlepšie čo môžem a je pravda, že chlapček čo u nás v rodine nosí barefooty od malička (3r), chodí veľmi čaptavo a jednu nôžku vykrúca. Nepripisovala som to typu topánok, ale tomu fyzio keď som to spomenula, tak povedal, že áno. Že toto je častý jav pri barefoot obuvy.
Moja otázka znie - aké sú vaše reálne skúsenosti? Či už s barefoot alebo klasikou. Ďakujem za odpovede.

ukgirls
8. aug 2024

@weleda123 asi az taky specialista nebde.. detska nozicka sa vyvija a dat ju do "formy" kt ju zformuje uplne inak ako sa ma kedze nieje priamo na jej telo je blbost ... ja nemam sice barefoot odskusany ale na doma rozhodne na boso ... ako inak sa ma spravit spravne klemba? zajdi si za inym dr menej odbornym kludne aj 3-alebo proste daj na svoju intuiciu

ella1234
8. aug 2024

@weleda123 každý odbornik ma svoj názor je to tak vo všetkom. Urcite nie je jediný ktorý by ti toto tvrdil.
My zatiaľ ideme cestou BF príde mi to že noha viac citi pod sebou povrch po ktorom kráča a lepšie sa vyvíja, to je moja logika v mojej hlave. Zas určite nie po každom povrchu je BF vhodný.
Ale ked vidim bežné topanky a BF tak urcite hlavne na tie detské rozcaptane nohy. (lebo všetky deti maju najskôr rozcaptane nohy) je BF prirodzenejši.

vero13
8. aug 2024

My sme teraz tiež riešili prvé topánočky a v širšej rodine mame ortopéda ktorý sa vyjadril tiež, že barefoot nieje žiadne terno, že radšej aby mala vyššiu pevnú obuv a to iste nám povedala aj pediatrička tak som od toho upustila

weleda123
autor
8. aug 2024

@vero13 akože, keď sa nad tým zamyslím, že voľakedy barefooty defacto neexistovali a my sme nosili len pevné topánky a nijako nám to nohy nedeformovalo, tak naozaj neviem. Dnes je toľko druhov všetkého na výber a naozaj aj každý lekár povie iný názor, že človek je už potom z toho až ohlúpnutý.

@ella1234 veď toto, že 100 ľudí 100 názorov a to platí aj na lekárov/odborníkov. Musím si to nechať prejsť hlavou. Možno sa skúsim spýtať ešte našej pedi na poradni. Aj keď tú máme až koncom septembra a to je dosť neskoro 😬

@ukgirls ďakujem za názor 🙂

lentilka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
thereisabear
8. aug 2024

@weleda123 no neviem, či nám to nohy ozaj nedeformovalo, hádam nepoznám dospelého, ktorý nemá problémy s chrbticou 🤷‍♀️

alex2018
8. aug 2024

@weleda123 ak mozem poradit, s detmi uz par rokov chodime po fyzio tak som sa stretla s roznymi nazormi- popravde si nepamatam ziadnu ktora by odporucala cisto BF obuv- vacsina sa priklana k nazoru pevnej paty a ohybnej spicky. Kedze mam 3 deti tak som aj odpozorovala- najstarsi syn vyrastal na pevnej obuvi typu geox a superfit, ma peknu klenbu, noha v poriadku. Druhy syn- podlahla som tiez BF manii- riesime teraz plochu nohu a vpadnute paty- musi cvicit a nosit vlozky aj ked som sa tomu chcela vyhnut- ma 6 rokov. Pri dcere som uz dala na rady fyzio s teda nosi pevnu patu a ohybne spicky. Ma pekne nohy aj klenbu, ma 5r.
Co sa tyka doma naboso tak tiez by som dala pozor na akej ploche- pokial na dlazbe a parketach tak by som davala papucky urcite- to je rovny povrch, nie dobry na bose chodenie. Pokial mate koberce popripade ortopedicke podlozky tak je to zase ine

beata_k
8. aug 2024

@weleda123 BF je obuv vhodna do lesa, do nerovneho terenu kde noha neustale pracuje. Na podlahy a rovny asfaltovy chodnik je vhodna pevna obuv. Ja BF kupujem lebo musim. Deti maju siroke nohy. Jedno uz ma vpadnute clenky a nosi ortopedicku obuv.

lentilka
8. aug 2024

Ahoj. My sme našli kompromis. Na leto sme kúpili sandálky /tuším/ Superfit - pevná päta a uzavretá špička, kožené vysoké k členkom, supermäkká a ohybná podrážka - taký vylepšený barefoot. Parádne sú, malému sa v nich dobre chodí. Len teda drahé.

janka_266
8. aug 2024

@weleda123 za mňa široký priestor na prsty, mäkšia podrážka a pevná päta, nech to drží členok

livuska124
8. aug 2024

Dcérin ortopéd sa vyjadril nasledovne: do mesta na prechádzku po chodníku, či do vnútorných priestorov, kde sú tvrdé podlahy má byť pevná obuv, čo fixuje pätu. BF obuv odporúča tiež ale na nerovné povrchy - do lesa, na lúku, na ihrisko a pod. Resp. chôdza naboso po rôznych povrchoch, po teréne (tráva, kamienky,...).

pe_mi
8. aug 2024

@weleda123 existuje bf obuv so spevnenou pätou , tak môžte ísť touto cestou.skoro každa značka bf má takú možnosť.ci sandálky, zimné topánky a podobne

zuzkacik4
8. aug 2024

Ja som zvolila alternativu bf... spevnena päta, avsak nulovy drop, dostatocne ohybna, a dbam na to, aby bola dostatocna sirka pre prsteky... ale na doma su deti naboso od malicka, nikdy papuce nemali ..aj po dvore casto behavaju bose...

weleda123
autor
8. aug 2024

@livuska124 toto mi dáva najlepšiu logiku 🤔

livuska124
8. aug 2024

@weleda123 nám odporúčal najmä kráčať naboso po kamienkoch, ktoré majú rôznu veľkosť - že to je vynikajúce na tvarovanie klenby, na posilnenie nôh. Že on aj doma má takú kamienkovú dráhu, lebo jedno z jeho detí malo tiež ploché nohy a vpadnuté členky - vyrobil dlhú, dvojmetrovú bedňu (nie vysokú) a do nej rôzne kamene nasypali.... no len toto do bytu asi ťažko vopchám 😀 tak sme kúpili iba taký "koberec" a chodíme na ihrisko, kde dcéra behá bosá, alebo u svokrovcov na záhrade. No a na dovolenke v Chorvátsku mala cvičenie každý deň - kamienkové pláže 😀

surama
8. aug 2024

@weleda123 Nam povedala dr. na ortopedii presne to iste. Maly dosiel v BF a hned vravela, ze to nie je vhodna obuv pre deti. Ze ma mat spevnenu patu a ohybnu spicku. A presne tiez doma, ze ma mat papucky s tym istym principom. Mne to dava cele zmysel a rozumiem tomu, avsak pravdou je, ze v ziadnych nechodil tak dobre ako v BF a ziadne ine mu ani tak dobre nesedia na nozke...takze ja neviem, tiez riesim dilemu.

weleda123
autor
8. aug 2024

@livuska124 áno, ortopedický koberec máme aj my pre malú 🙂 občas sa po ňom prechádza 😅 tak snáď sa to ráta.

@surama no veď my máme doma aj pevné sandálky, a malá ich nechce. Nechodí sa jej v nich dobre. Má aj tenisky, klasické. Ani v tých nechce chodiť. Ale v tých BF chodí krásne. No neviem. Asi ju vezmem do obchodu, obujem ju a budem sledovať jej reakciu.

lenkakravcova
8. aug 2024

@thereisabear problémy s chrbticou na väčšina ľudí z toho, že
- spia na bruchu (chrbtica sa deformuje)
- pracujú sedavo alebo dlho v stoji v kadejakej nesprávnej polohe (ohnutý chrbát krk)

surama
8. aug 2024

@weleda123 Chapem, chapem..aj u nas tak...a ani nehovorim kolko novych topanok mi doma stoji, co v nich maly nevie/nechce chodit. Jedny BF som posunula kamoske a nevedela si ich vynachvalit, ako sa jej malemu v nich dobre chodilo. Mozno na jesen kupim jedny BF a jedny klasicke a budem ich striedat..ako taky kompromis.

simsalabim
8. aug 2024

@weleda123 bezna obuv nohy deformuje, nerespektuje totiz fyziologicky “rozcaptany” tvar nohy. Ale barefoot zas absolutne netlmi otrasy kvoli tej tenuckej podrazke….

simona20201309
8. aug 2024

@weleda123 to je presne to.... na barefoot nenájdeš jed9ne negatívum. Ak náhodou niekedy niekde vyšiel nejaký článok proti barefoot, bol ešte v ten deň stiahnutý. Nie je to nikomu podozrivé? Skôr pri všetkom sú rôzne názory pre a proti, ale barefoot je vysoevovany kde sa len pozrieš. Je to jeden odporný biznis a odzub.
Jasne... už nie je dobrý lekár lebo si dovolil tvrdiť opak, že?
Tak ja mam skúsenosti. Švagrinána - zástanca barefoot. Od narodenia. Deti majú 12 a 8r. Obaja majú nohy ako plutvy. Rozčaptané, vpadnuté členky. Bez klenby. Starší ma problémy už s chrbticou.
Ja som dala prvé barefoot v 3r LEN na dvor. Inak ma kvalitné ecco, superfit a pod. Ma ukazkovu klembu od 2r!
Urob si názor sama. Ci si dáš poradiť od uznávaného fyzioterapeuta alebo fanatickych mamiciek uznavajucich barefoot a šatky ...

simona20201309
8. aug 2024

@simsalabim bežná obuv z H&M a deichmanu možno deformuje. Ale netvrd prosím ta ze každá obuv deformuje nohu. Máš značku a značku.

simsalabim
8. aug 2024

@simona20201309 samozrejme, ze aj bezna obuv nohu deformuje. Palec nohy totiz prirodzene NIE JE vychyleny k ostatnym prstom, ale ostava rovny. Pozri si akukolvek beznu obuv, vratane tenisiek. KAZDA ma palec vychyleny, kazda jedna. Toto je absolutne neprirodzene pre chodidlo. Postav si nohu na tenisku ci lodicku zhora, a jasne to uvidis.

veroonr
8. aug 2024

@weleda123 osobna skusenost. Pri starsej dcerke sme od zaciatku isli cisty BF. V 3r vpadnute clenky napriek pevnemu telicku. Fyzio odporucila BF so zpevnenou patou + nadalej vela pohybu. Situacia vyriesena. Pri mladsej od zaciatku ideme BF so zpevnenou patou (pre istotu). Klasicke boty su cisty zlocin, utlacane prsty sa skor ci neskor prejavia (sama som presla na BF ked moje nohy zacali vyzerat ako moje lodicky...), staci sa pozriet na chodidla starsim ludom.... Co sa tyka povrchov, BF je aj o spravnych pohybovych navykoch. Takze kto zvlada "bosu chodzu" v lese, poradi si s nou aj v meste. Ale to je vedomi proces... Nastastie BF ma siroku ponuku takze si viem na kazdy ucel vybrat vhodne boty

simona20201309
8. aug 2024

@weleda123 ja som mala odporúčanú klasickú obuv od obvodnej, od 2 fyzio, aj od ortopeda - tiež najlepší v okoli. Barefoot mi odporucal len sem tam na nervózny povrch ako je tráva, a pod.... ale podotkol, aby to neboli výlučne barefoot.

simsalabim
8. aug 2024

@simona20201309 pozri foto - ten tvar je nepopieratelny. Ale ako som pisala, podrazka v barefootoch nie je vhodna do mesta.

mimixxxx
8. aug 2024

a aku znacku na bf so spevnenou patou pre siroke nozicky odporucate? dd step maju take? resp. skuesenosti vseobecne s dd step?

levantinka
8. aug 2024

Neviem ci viete ale existuju vlozky do barefootov. Presne na beton, do mesta, rovne povrchy. Do prirody, terenu jednoznacne bez nech nozky pracuju.

weleda123
autor
8. aug 2024

@mimixxxx aj ja by som prijala nejaké odporúčania na značku teda. Dcérka má tiež širokú nôžku a vysoký priehlavok.

Chcela by som na september poriešiť nejaké prechodné, ideálne kožené, nech to má aj do dažďa 🙂 ak také dačo poznáte, tak si rada nechám poradiť.

weleda123
autor
8. aug 2024

@simona20201309 no veď ja som sa práve prišla spýtať na konkrétne skúsenosti. Lebo lekára spochybňovať nechcem. Ale veru ako tu už niekto podotkol, na BF obuv nie je defacto jediné negatívum dohľadateľné online