Ahojte, kupila som si 100% vlneny kabatik v sekaci, je akoby plsteny … mal tam tu znacku rucne pranie na 30 stupnov … dala som ho teda do pracky, rucne pranie / vlna ( vzdy tak periem vlnu a vsetko ok ) ale tento krat sa akoby stiahol o pol cisla … ma niekto skusenost ci sa casom zas uvolni ako napr rifle? lebo vtedy bol ako zo mna a teraz je na mne vypasovany.
100% vlna do práčky je riziko. Ponosíš a uvidíš, či povolí.
@grace55 ani znova vyprat a ponatahovat za mokra? :D niekde som toto citala ako radu o zrazenom svetri :D
Skus, ale už by som ho vyprala len ručne.
Vzdy po prani ponatahovat a susit len na vzduchu
Napariť žehličkou pomaličky naťahovať
Znova namočiť, dať do vody aviváž, nechať postáť a ešte v avivazi dobre ponaťahovať. Vtedy vlákna povolia. Vystiskaj z vody,rozprestrie na uterák,zaroluj a na zemi po valceku dobre postupaj aby voda vsiakla do uteráka. Daj čistý uterák na sušiak na lezato a naň rozprestri sveter, vytvaruj ho do peknej fazonky a nechaj na vzduchu voľne vysušiť. A už nikdy nedávaj vlnu do práčky ak si nechceš zničiť pekné kúsky. Vlna sa nemusí často prať,lebo nechytá pot ani pachy a odpudzuje spinuy. Ozaj len ak sa ti podarí kúsok okydat alebo vidíš že je po dlhšom čase uspineny
@sidonika
@lopuch22
@majlo1234
@grace55 no znova som ho len namocila a ponatahovala viac krat aj pocas susenia a pomohlo to :D dakujem za rady ,mam praveze merino svetre ktore maju upravu ze sa daju normalne prat a tie vzdy periem v programe na vlnu s gelom na vlnu a vzdy prezili… neperiem casto ale ked kupim v sekaci tak to vzdy vyperiem lebo tie z textil house maju specificku vonu ktoru chcem dat vzdy prec :D
Už to nespravíš podľa mňa, vlna sa trochu splstila. Ja som takto zmenšila mužov sveter, bez šance.