Ahojte…mozno divna tema ale som nejak zaplavena informaciami a neviem sa v tom vyznat … takze.. fast fashion - nenakupujem fakt ze roky lebo nemam ani kedy ani zaco - cize veci pre seba a deti kupujem v sekacoch alebo bazaroch .. za tie roky som si celkom vycibrila nos a daju sa kupit skvele kusky za neskutocne dobre ceny … mala som predstavu vytvorenia si minimalistickeho kapsuloveho satnika kde budem mat len kvalitne nadcasove kusky, ľan, bavlna merino, pravá koža , kožušina .. pripadne na šport a outdoor mam zopar vzacnych vintage kuskov.. no a dnes som vytiahla svoj kabat z ovčej kože aby som sa pozrela ako mi sedi lebo za posledny rok som schudla .. no a tu prisla dilema .. sla som sa pozriet na google ze kedy sa nosia take kabat ci ňto nebude divne predsa len pred par dnami bolo 20 stupnov :D no a tam som narazila na jednu influencerku co sledujem na insta … dlhodobo riesi fast fashion z pohladu prace deti, zlych podmienok nevyplacania miezd pracovnikom vo vyrobniach atd. atd. proste jedna z tych vegan - eko-bio bojovnicok za lepsi svet :D a davala nejaky prispevok o tom ci sa ma citit ako pokrytec ked nosi kozuch z lisky ktory kupila v sekaci za 100€ aj ked je to vlastne sekac, nepodporila to priamo a je to omnoho udrzatelnejsie nosit taky kvalitny kozuch cely zivot nez tie umeliny co nic nevydrzia … no a mali ste vidiet tu sprsku ze to su mrtve zvierata, ze v zivote by to na seba nedali a pri umeline aspon nik nezomrie … ale je to take ciernobiele??po prve pri tych umelych handrach sa tvori neskutocny odpad ako to nema ziadnu kvalitu a neda sa to zrecyklovat .. a narozdiel od toho koza a kozusina je odburatelna uplne v pohode … napriklad umele topanky ja na seba uz nedam v zime totalne sa mi v tom potia nohy.. a menim ich kazdu sezonu co nic nevydrzia. No ja neviem mne nepride ok ani priemysel s polyesterom ani pre ludi ani pre ovzdusie a ani pre zemegulu .. Takisto som teraz citala ze merino svetre nemame kupovat lebo merino ovce su vyslachtene maju vela vlny a koli tomu zomieraju ze je im v tom horuco, z chvostov im trhaju kozu atd… ale aka je nahrada? to nevieme prinutit svet aby zvierata sice pouzival ale spraval sa k nim dostojne? ci to fakt mam nosit polyester sveter, polyester topanky a nato polyester kozuch a menit kazdy rok lebo to vyzera po sezone hrozne? A ked nie, co mam teda nosit? Vsetko mam z druhej ruky, nepodporujem tento priemysel priamo ale som proste z toho znechutena ze nic vlastne nie je spravne …Toto je len taky podnet k diskusii ze aky mate nato nazor vy a ako to riesite?
A preco ta zaujima co si myslia iny? Ak si ty s tym ok tak to nos a vyprdni sa na ostatnych. Ja tiez mam radsej kozenu bundu a kozene topanky, ktore vydrzia a citim sa v nich 100x lepsie ako v umeline 🤷🏼♀️
@lauriik lebo neviem sama co si mam mysliet .. ze co ma clovek kupovat aby sa zachoval “ spravne” … pri vsetkych typoch vyroby okrem slow fashion si myslim ze trpia bud ludia alebo zvierata .. a na slow fashion kazdy nema 🤷🏼♀️
a čo je to správne? to čo ti povedia druhí alebo čo si myslíš ty? Ja tiež nosím kožené topánky a mám aj pravý kožuch. Ale keďže tu nie sú také zimy ako bývali, už ho ani nenosím. Ak by bolo -15 nemám problém si ho obliecť a je mi ukradnutý názor ostatných.
Svet je plný premudrelych idiotov ktorý vlastnú blbosť zakrývajú buzeraciou okolia. Kašli na nich tak akoby si kašlala na klebetnu tetku Anču od susedov.
Eko/vegan koža je marketingový odrb a keď to niekto propaguje tak to svedčí o prinajmenšom o nedostatku kritického myslenia.
Nos svoj vintage kožuch a kožené topánky ďalších 10-20 rokov. Vždy lepšie ako 'ukricane' uvedomele' po ktorých ostane MT Everest z plastu.
jedno z kriterii, kitoreho sa ja drzim je to, ci konkretnu vec pripladne budem vediet predat - preto nakupujem velmi vela zo Zary (priklad) - 90 percent z toho potom predam na bazare (nie tu) - organizujem bazar u nas v SC niekolkokrat rocne
cize pre mne je aj toto cesta.
mam rada modne oblecenie, mam vela naozaj nadcasovych a kvalitnych (aj fakt drahych) veci...ale chcem aj sezonne vychytavky a toto, co vyssie pisem, je pre mna velmi prijemna cesta 🙂
a mam aj kozuch, pravy...aj kozene bundy, aj kabelky, aj topanky
Som vegetariankou vacsinu svojho zivota, ale umele oblecenie a topanky na sebe neznesiem. Merino sveter sa s akrylom komfortom nosenia a trvacnostou neda ani porovnat. Detto topanky. A navyse sa domnievam, ze tieto umeliny paradne skodia zivotnemu prostrediu.
Prosim znalych problematiky, aby ma pripadne vyviedli z omylu, ale ja si myslim, ze co sa týka kožených vyrobkov, tak tie su prevažne z koze zvierat, ktore sa spracovávaju celé, teda cast na maso, koza na vyrobky. Ale kozuch z lisky, cincily, noriek, tak tam sa zviera zabije cisto len kvoli kozuchu, preto je to podla mna z hľadiska modneho priemyslu zatracovane. U merino som citala, ze treba sledovať nejaky certifikát, ktorý deklaruje, ako sa so zvieratami zaobchadza, ze pritom neprichádzajú k nejakej ujme.
Nos si čo ty chceš, mne je úplne jedno, keď vidím nejakú ženu, čo má na sebe, či je to pravé či aké, fakt ma to nezaujíma a myslím, že nie som jediná.
@nyusika no ale ked mam kabat z ovčej kože? Vrch hladký a vnútro proste baranica tak dúfam že tá ovca neumrela len koli kabatu / kozuchu ale primarne koli mäsu?
hm, tak zlatá stredná cesta...mám veci aj zo sekáču, ktoré nosím roky a nekupujem si každý rok ďalšie a ďalšie, teda aj tie "umeliny" sa dajú nosiť a vydržia dlho
Podľa mňa máte správny názor. Ja mám napríklad starší kožuch čo som dostala do daru a nosím ho. Umeliny nielenže stále treba kupovať nove ale aj odpad z nich je. Pravý kožuch je na celý život.
@90909 v garbiarňach kde sa spracúva koža na kabelky, topánky, bundy a inú módu sa používa veľa chemikálií čo znečisťuje vodu, ovzdušie. Zamestnanci sú vystavení zdraviu škodlivému prostrediu, robia za minimálne mzdy. Často napr. v Taliansku v týchto fabrikách zamestnávajú prisťahovalcov, ktorí robia dlhé smeny, nevedia dobre jazyk a nie sú znalí legislatívy, keď majú následkom toho zdravotné problémy tak sa s nimi rozlúčia. Síce sa firmy tvária, že "fair trade", ale nie v celom procese. Je o tom natočených zopár dokumentov.
Tu by som veľmi nešla cestou "nezaujíma ma, čo si kto myslí", tu si treba zistiť fakty o procese fast fashion, aj keď nie každému sa to chce zisťovať do detailov, aspoň zhruba. Je to veľmi komplexný problém a sama neviem zaujať jednoznačné stanovisko na všetko. Ja sa riadim zásadou, kúpim si len to to čo potrebujem a čo vynosím. Kupujem v sekáčoch ale aj v reťazcoch, ale fakt posledné mesiace som si asi nič nekúpila, rada kombinujem, občas si s kamoškou vymeníme čo už nenosíme, posunieme si keď niektorá priberie/schudne a už to nesedí a máme ako nové. Mám jednu koženkovú bundu už viac rokov, topánky mi tiež dlho vydržia, kupujem kožené, ale fakt ich mám málo a 4 roky ich s prehľadom vynosím. Čiže minimalizmus. Lebo problémom sú tie kvantá vecí čo sa kupujú a tým pádom vyrábajú a potom sa vyhadzujú, lebo to nie je kde skladovať. Sú na to ostrovy kde sa to vyváža a tie vyzerajú ako skládky. Treba obmedziť spotrebu, to je alfa a omega, kľudne si kúpte kabátik podľa vášho gusta, kožený či koženkový, ale noste ho 10 rokov.
@namornicka ano ten svoj minimalisticky satnik planujem nosit do “ zodretia” praveze ja nie som typ co musi mat najnovsiu modu ale skor som za nadcasovost
Super podnet a príspevok po veľmi dlhom čase. Ďakujem zaň. Sme nastavené podobne, autorka. Veľmi ma zaujímajú názory.
mňa napríklad štve že sa človek ani nedopátra ako sa spracuvaju napriklad tie kože.. keď dám niečo podobné do google najde mi bud jednu alebo druhu stranu barikady… bud vseobecne opisy ako je koza v danom obchode ( ked to je eshop) “top” atd alebo potom veganske clanky ktore mi pridu tiez jednostranne zamerane.
"múdrych" ľudí je čím dalej tým viac, konaj ako chceš ty. Kožušina pravá sa mne hnusí, nedala by som si. Ale pravá kožená bunda, kožená kabelka alebo topánky z pravej kože bez problémov.