Ahojte,
co si obliect na vecerne predstavenie do SND?
Do divadiel chodim na take bezne predstavenia cize aj rifle tam vidim aj minisukne, vacsinou si obliekam nieco neutralne, slusne nohavice-bluzka, sako, ale v SND som este nebola tak nech viem ako to tam chodi. Ci je tam nejaky prisnejsi dresscode.
Nie som suknovy typ takze urcite pojdem v nohaviciach.
@iwesska dakujem aj som si myslela ze nejaky neutral bude stacit
Určite nie rifle a tenisky. Slusne nohavice, bluzka, kostym, ideal malé čierne, elegantne saty.
Kedysi sme do opery chodievali v dlhych vecernych satach, ale to dnes uz nie je zvykom, je to skoda, pretoze to bolo pekne…tu latku hodne znizili skupiny turistov, ktori chodia na jednodnove vylety a vylet zakoncia napriklad operou., ked cele autobusy pridu v sportovom, uz to degraduje ten pocit pre vsetkych, ale v ich pripade to chapem…ja si myslim, ze urcite dekorum by sa malo zachovat, take male cierne by boli vhodne
Takto, áno chodia žiaľ aj v rifliach. Je to najvyššia kultúrna inštitúcia našej krajiny. Takže podľa mňa rifle legíny a tenisky nie sú vhodné. A je mi jedno, čo majú druhí, keby aj v plavkách prišli - nešla by som tak. Inak na premiéru opery sa stále chodí v dlhých šatách bežne, čo je super podľa mňa.
Chceš vyzerať ako skutočná dáma a páčiť sa sama sebe a ostatným? Tak si na predstavenie do SND nedávaj rifle, ale uži si ten pocit výnimočnosti večera. Ak máš pekné šaty tak si ich určite obleč.
Ženy v pekných šatách sú zaujímavé a príťažlivé. Je to vidieť najmä cez prestávku.
A mužom sa páči pokukovať po pekných šatách a pekných ženách v nich. 😉
Tak zase je aj rozdiel, či ideš na činohru, alebo na operu, či balet. Na činohru je to voľnejšie, ale na operu by som ja osobne nešla ani v nohaviciach, určite máš doma aj nejaké šaty.
Moja cerstva skusenost zo vcerajska - rifle,tenisky,tricka - zeny aj chlapi...🙈 A bolo ich dost. Nastastie aj tych,ktori vedia,ako sa do divadla chodi.
Tak zo stvrtka, boli aj zeny v dlhych satach aj malych ciernych, aj v mini a kozenkovych nohaviciach, aj leginy, aj rifle.
Zeny v dlhych satach vyzerali nejako "nepatricne", ja som videla zo 3 dlhe plesove roby. Kedze bola prevaha bezneho slusneho oblecenia tak aj ti v rifliach zapadli viac ako roby.
Ja som mala cierne nohavice, cierny top a slavnostnesako a citila som sa dobre.
@jasminet Do divadla sa dá ísť úplne v pohode v rifliach a tričku, nielen do nášho SND, ale aj do divadiel v Londýne či NYC. Dnes sa už s oblečením nešaškuje. Stačí ak je čisté a dosť slušné na prechádzku na ulici. Keď je nejaký dresscode, tak kvôli konkrétnej akcii (a to bude na pozvánke uvedené). Ale bežne kupované lístky na verejné podujatia sú bez dress kódu.
@hanika7 to nie je šaškovanie, to je umenie vedieť sa obliecť na každú príležitosť. Ja viem, že sedláci si obleču na seba hocičo, ale myslím že keď sa slušne a kultúrne človek oblečie, že aj sám sa dobre cíti.
@beataxxx nemyslím, že tú latku znížili jednodňovi turisti. Stačí si prečítať názory na koníku. Máme tu sedliakov viac ako dosť. A ja už som videla v divadle žabky, šortky a tričko-ako z kupaliska.
@stanulienkat Každý nech sa oblečie, ako uzná za vhodné. Pre teba je divadlo príležitosť vyobliekať sa, to je v poriadku. Ale nie každý to tak musí vidieť. Pre niekoho je divadlo príležitosťou oddýchnuť si po náročnom dni alebo na nabratie novej inšpirácie. Nevidím dôvod prispôsobovať sa tvojmu videniu sveta. Ostatní tu nie sú preto, aby ti robili krásnu kulisu pre tvoje zážitky. Sú to bytosti žijúce svoj život, podľa seba, nie tvojich predstáv. Nemáš žiadne morálne právo ich súdiť. Ak ti ich výber oblečenia kazí zážitok, no smola, trpíš tým jedine ty. Oni sú na tom podstatne lepšie, lebo im je pohodlne a netrápia sa tým, čo má hentá alebo tamtá na sebe.
@hanika7 Fúha, teba to teda riadne berie.
Vieš, niekomu je najpohodlnejšie v pyžame, niekomu v župane, inému úplne bez oblečenia. Ale pokiaľ ide človek medzi ľudí, tak nech sa nečuduje, že si o ňom pomyslia svoje, keď tam príde takto oblečený (respektíve neoblečený, ak je to ten, čo mu je pohodlne holému). Už som sa ťa pýtala, čo sa stalo, že ťa to podnietilo prispieť sem do viacerých starších diskusií o oblečení do divadla. Neodpovedala si, na čo máš plné právo. Ale ak by ti to nevadilo, naozaj by ma to veľmi zaujímalo.
@hanika7 "...Pre niekoho je divadlo príležitosťou oddýchnuť si po náročnom dni alebo na nabratie novej inšpirácie..."
A teda to je dovod preco sa neoblecie slavnostnejsie? Zaujimave.
Myslim, ze uz male deti sa v skole ucia ze do divadla sa treba obliect primerane, zachovat nejaky dresscode. Ale chapem ze aktualne je doba "lebo chcem a mooozem". Takze kazdy podla seba, rifle, zabky, croptopy. Skoda.
Zase na druhej strane ked vidim ako sa oblieka ministerka kultury tak sa uz nicomu necudujem.
Deti sa v škole učia všelijaké "somariny" a retro vychytávky ako vypĺňanie šeku na poštu apod, takže to ako argument neberiem. V divadle oficiálny dress code nie je. Primeranosť je relatívna, každý ju vidí ináč. Čo sa týka ministerky, na to som už v nejakej diskusii reagovala. Je to skôr argument proti vašim tvrdeniam. Vyobliekaná je stále, no slávnostné oblečko očividne nie je zárukou kultúrnosti. Toľko k vášmu uctievanému dress codu.
@h2 Odpovedala som. Dôvodom bolo to, aby ľudia nedostávali len jednostranný názor od zástancov fintenia sa. Oficiálny dress code pre divadlo neexistuje, napriek tomu tu nanucujete svoje osobné predstavy. Casual štýl je pre divadlo úplne v poriadku. A kto sa chce parádiť, nech sa páči. Nik vám to neberie.
@hanika7 Vieš, to sa ale veľmi mýliš, že dress code pre divadlo neexistuje. Existuje. To, že ho niektorí ľudia neovládajú, alebo ignorujú, neznamená, že neexistuje. Nebudem ti tu kopírovať články, predpokladám, že googliť vieš aj sama, tak si skús pozrieť. 😉
Samozrejme, nie je divdlo, ako divadlo. Ináč sa človek oblečie do opery, ináč na nejakú alternatívnu scénu. Ak chodievaš len do takýchto divadiel, je tvoje ležérne oblečenie akceptovateľné.
@h2 Nevymýšľaj. Existuje len nepísaný dress code, niečo ako "verejná norma". No a táto norma sa postupne mení, nie je vytesaná do kameňa. Ty to ešte vnímaš staromódne a rigidne. A zrejme je taká ešte väčšina, najmä v našich končinách. Ale to je v poriadku, obliekaj sa, ako chceš. Len, prekristapána, nenúť svoje videnie sveta na iných. Nemáš na to žiadne právo.
@hanika7 A ty kde vidíš nútenie?! Napísala som svoj názor. Nikoho nenútim. 14 rokov som robila uvádzačku v divadle. Nikdy sa nestalo, že by som niekoho nepustila z dôvodu, že by nebol oblečený podľa bontónu, ani som si nikdy nedovolila to nikomu čo i len naznačiť. Práve preto, že to nie je norma, vytesaná do kameňa, ako píšeš. Ani pozdraviť, keď niekam prichádzaš, či poďakovať, keď pre teba niekto niečo urobí, nie je zákon, nikto ťa nemôže nútiť urobiť to. Ale normálny človek vie, čo sa patrí. Zaobaľuješ si svoj pohľad do modernosti a svetovosti, je mi to akurát tak na smiech. 😉
@h2 Čítaš ty niekedy po sebe? Ako sa oblečieš sama, je tvoja vec. Ide o to nadradzovanie tvojho názoru nad rozhodnutia ostatných. To je to, čo som nazvala nútením. Ja napíšem, že sa oblečiem, ako chcem a ty sa obleč, ako chceš. Ale to pre teba nie je OK. Ty potrebuješ tvrdiť, že ty sa nejak oblečieš a ostatní by sa mali obliecť, ako sa patrí (t.j. tak, ako si to predstavuješ ty). Vnímaš ten rozdiel? To nie je o modernosti, či zahraničí. To je o tom, že doba, kontext a všetko sa vyvíja. A ľudia s otvorenou mysľou tieto nuansy vnímajú. Ale niektorí budú vždy zaťato trvať na opakovaní všetkého tak, ako kedysi. A to isté budú chcieť od ostatných a budú to nazývať slušnosťou a normálnosťou. To sa mi zdá omnoho viac komické. Wow, uzurpovať si právo na morálne súdy. Od uvádzačky poriadne trúfalé.
Ak nejdes do opery,tak kludne ako chodis bezne do divadla. Ziadne roby som tam nevidela, dokonca tam boli zeny v leginach a teniskach🙈