Nevyhnutnosť v šatníku

4. okt 2024

Co je podla vas nevyhnutne mat satniku?

Pytam sa, lebo su tu castokrat temy typu su tieto saty vhodne na svadbu, za svedka, na stuzkovu, na skusku, na stanice, na pohreb, na pohovor. Vidim, ze zeny maju problem sa obliect a vo vacsine pripadov ide podla fotky o odev, ktory je uplne nevhodny. Bud nesedi na postave alebo je nevhodny na danu prilezitost.
Rovnako ako u muzov. Moze mat moj muz na svadbe kratku koselu? Vestu? Musi mat sako, kravatu atd.?
Vidim aj na stene alebo v modnych skupinach, ze zeny su ochotne kupovat akekolvek rychlokvasene nekvalitne produkty vo fast fashion shopoch, kde teda bud ide o nieco gycove prvoplanove alebo strasne nekvalitne umele. Alebo ide o nieco "modne" v tomto obdobi a potom sa to zahodi do spodku skrine, lebo tato oranzova alebo ruzova uz nebude in. Vidim veci s logom, napismi, monogramove veci a veci vo vseobecnosti od elegancie velmi daleko.
Fakt malokedy tu vidim fotku, kde ma zena dobre padnute klasicke cierne alebo tmavomodre sako, alebo dobre padnute nohavice ci suknu. Nerozumiem, preco su niektore zeny ochotne vyhadzovat kazdy mesiac peniaze na nejake prvoplanove smejdy a potom ked je treba ist na nejaku prilezitost, tak je problem zohnat sako na pohovor, cierny kabat na pohreb, minimalisticke univerzalne saty na svadbu a podobne.
Preto sa pytam - co je podla vas zeny nevyhnutne mat v satniku? Pre zenu ale aj pre muza.

Ja osobne si myslim: Minimalne jedno cierne kvalitne dobre padnute sako, aspon 2 kvalitne nepriesvitne biele kosele, jeden par ciernych kvalitnych topanoch idealne kvalitne lodicky bez vselijakych ozdob a gycovyn, nohavice alebo sukna ktora sedi na postave, nie je kratka ale aspon po kolena alebo pencil sukna, jeden kvalitny vlneny kabat v univerzalnej farbe, tmavomodry,camel,cierny,odtien sivej. V idealnom pripade este nejake jednoduche univerzalne saty ktore sa daju nosit ako business so sakom, ale daju sa obliect aj na svadbu ako host s nejakym vyraznejsim sperkom napriklad.

Co sa tyka muzov, kazdy jeden by podla mna mal mat dobre padnuci tmavy oblek a tiez aspon 2 kosele s dlhym rukavom v neutralnych farbach a aspon 2 klasicke kravaty a poltopanky.
Potom by sa nemuseli zakladat temy ci mozem mat bielu vetrovku na pohrebe. Alebo ci nemoze manzel mat koselu s kratkym rukavom na svadbe. Uff nic horsie neexistuje ako kosele s kratkym rukavom.

Takze otazka: Co je podla vas nevyhnutne mat satniku? Alebo aky kusok vlastnite vy, ktory vas uz dostal z problemov a necakanych situacii?

A nie nemam co na praci, ano zavidim, ano aj ja by som chcela mat kazdy den taky nudny ako je dnesny a k tomu prezidentsky plat. Dakujem

sszuzu8
4. okt 2024

Z toho co si napísala ako must have šatníka nemam Ani jediný kus a žijem.
Nemám sako nemám kabát nemám také sukne. A aj pres to sa dokážem obliecť na pohovor alebo na pohreb bez toho aby na mne nechali oči ze v com som preboha prišla.

victoriab
4. okt 2024

A naco by mi toto bolo v satniku v malom byte, ked na svadbu idem raz za 5 rokov a priberam skrz stitnu zlazu furt? Naco su mi lodicky, ked je partner nizsi a neobujem ich aj 5 rokov? Proste naco? Ked zhanam nieco, idem do sekacu, kupim, posuniem dalej. Naco bude pani, ktora robi v obchode alebo pekarni skladovat tieto veci cely rok, ked ich nevyuzije?

autor
4. okt 2024

to je v poriadku, preto sa pytam v druhej casti, ze aky kusok vlastnite vy, ktory vas uz dostal z necakanych situacii?

doriiis
4. okt 2024

Ja musím mať v šatníku.Cierne gate,obyčajné bez hocijakých ozdôb,rolák,tričko typu tielko,mikinu cez hlavu,flanelovu košeľu ( klasickú kockatu,ideálne červenú),pletený pulóver,členkové ponožky.

doriiis
4. okt 2024

Mám doma jedny jedine šaty,jednu blúzku,jednu kabelku na výnimočné udalosti.Nemam žiadne sukne a vysoké podpätky a žiadnu inú kabelku.

autor
4. okt 2024

@doriiis super paci sa mi ta kombinacia a inac flanelove kosele milujem aj ja :D

biba_18
4. okt 2024

@doriiis na firemný večierok alebo na malú svadbu na úrad by si išla v čom? alebo do divadla? aha. vidím že v tých jednych šatách. ok ...

victoriab
4. okt 2024

Ja som v darovacej skupine mestskej, ked nieco surne potrebujem a nemam to doma, lebo to vyuzijem raz za 5 rokov, tak si to poziciam alebo dma dopyt na darovacku. Nasledne to znova posuniem, lebo mi je to zbytocne skladovat.

januska12323
4. okt 2024

Nie netreba také veci doma skladovať keď viem, že ich roky nevyužijem. Keď idem na svadbu vyskúšam čo mám doma a ak nič nesedí idem nakupovať. Väčšinou teda už nesedí keďže človek priberá, chudne, má iný vkus. Jedinú vec, ktorú považujem za nutnosť je niečo slušné tmavé na pohreb keďže v tom čase nemáš čas ani chuť behať po obchodoch.

doriiis
4. okt 2024

Jaj a zabudla som.Kedze ja mám oblečenie na ,,von" a ,,na doma".Takže doma nechodím v tom,v čom si obliekam von a opačne.Na doma musím mať pododlne legíny a flufate ponožky🤷🏻‍♀️😊

victoriab
4. okt 2024

ja do divadla chodim teda casto a rada pekne oblecena, ale ja fakt idem do sekacu, kupim si nieco a obleciem parkrat a posuniem dalej. Z toho, co mam doma, sa viem vzdy pekne obliect 🙂

victoriab
4. okt 2024

@januska12323 tak ja milujem ciernu, takzs moj satnik je skoro cely zrely na pohreb 🤣

autor
4. okt 2024

@victoriab je mi jasne, ze zamestnanie zeny ma vplyv na satnik a zena, ktora napriklad nosi v praci uniformu toho bude mat menej, ale toto som ani nepisala do uvodu, lebo to je uplne logicke, ze zena v kancelarii toho bude mat prirodzene viac.Len ma prekvapila poznamka o skladovani. Kde toto vsetko bude skladovat ? Co mas na mysli to jedno sako, nohavice alebo suknu a jeden par slusnych topanok je problem skladovat? Potom kde su tie zeny ktore niekolkokrat rocne daruju vrecia s oblecenim a kabelkami kadetade a nosia do Humany? Riesim to,ze vela zien nakupuje tie fast fashion handry, ktorych maju doma plne skrine ale miesta na jedno sako,nohavice a kabat uz niet. Celkom zaujimave zistenie.

doriiis
4. okt 2024

@biba_18 ....firemné večierky sa u nás volajú teambuildingy a chodíme opekať,na paintball,brodiť sa blatom a stanovať v lese.😄
Do divadla chodím v čiernych elegantných nohaviciach,elegantnom roláku alebo v jednoduchých,elegantných tunikach.Na svadbe som bola v živote dvakrát a na úrad sa neobliekam nejak extra ale nechodím tam ani v teplákoch.
Ja nepotrebujem extra veľa oblečenia,na koľko v práci mám povinné pracovné oblečenie.Tam svoje oblečenie nosiť nemôžem

autor
4. okt 2024

V ramci mojej prace je business oblecenie uplny standard, takze ja mam kosiel a sak habadej. Ale chapem, ze to nie je klasicky satnikovy model., preto som sa pytala na taky must kusok. A mna tiez prevladaju tmave farby, zemite, hnede, sive, tmave modre a cierna. S ciernym sakom alebo tmavomodrym sakom zena vybavi velmi vela spolocenskych udalosti. Preto sa cudujem ak niekto napise,ze ho nema. Ale zato ma farebne pulovriky s napismi a ine blbosti, ktore sa len tazko kombinuju alebo hodia na nejaku vaznejsiu udalost

snowflakenel
4. okt 2024

Na oblecko si moc nepotrpim, nemiso byt znackove. Ale topanky a.tenisky mam.rada kvalitne.

Must have? Cierne a klasicke modre.rifle, svetriky, rolak, zakladne tricka a topy, sportovo elegantne sako,,co oblecoem aj k nohavociam a aj k rifliam. Najnovsie mam.rada body. Mam len 1 coerne.s.dlhym rukavom. Na zimu merino tricko.

zitaje
4. okt 2024

Tak šatník predsa závisí od životného štýlu. Ja pracujem z domu, mám veľa detí, na svadby ani do divadla nechodím, na pohovory a spoločenské akcie tak isto nie. Mám tepláky, rifle, čierne nohavice, tričká, svetre, mikiny, tenisky. Keby som potrebovala ísť na nejakú akciu (čo som už roky nikde nebola, kam sa treba obliecť nejak elegantnejšie, do kina / múzea / na hrad / na výlet idem v teniskách a tričku) tak áno, budem si musieť niečo kúpiť. Zatiaľ neplánujem 😀

nafka0483
4. okt 2024

- male cierne saty (mam take co su viac biznis a druhe co su viac zdobene cize divadlo, svadba...)
- nesmrtelna kombinacia pencil skirt, bluzka/kosela a sako
- rifle (klasicky strih, modre, ziadne ozdoby ani roztrhane)
- biele a cierne tricko "tielko"
- cierne nepriesvitne leginy
- na zimu upletove saty, termopancuchy

Ja v leginach chodim doma, vybehnem aj do obchodu ci odviezt malu do skolky. Som ale velkost S a mam vysportovanu postavu, nosim ich nepriesvitne, nevytahane...

ibrunova
4. okt 2024

Ale to je hádam každého vec, nie? Pre mňa nech nosia aj tigrovaný kostým, ak sa im to páči, kto vlastne určuje normy? Áno, semtam treba vedieť, čo sa hodí a čo nie, ale rozoberať to tu v siahodlhom príspevku, akí sú všetci nevkusní, no neviem.

pralinka25
4. okt 2024

Prisla som po rokoch k zaveru ze netreba mat v satniku preventivne nic. Doba sa meni, strihy, materialy. Ked niekam idem kupim si. Napriklad pohreb. Kupila som si raz pekne saty cierne ze vsak sa zidu keby daco ideal na pohreb. Mam ich uz 10 rokov v zivote som ich nemala lebo na pohreboch som sice bola ale zatial sa ani raz netrafili do pocasia. To iste ine udalosti. Mam zopar veci na prilezitost a aj tak sa nikdy poriadne nehodia pretoze bud uz to neni uplne in strih, alebo nieje ideal pocasie atd. Skratka ked k tej udalosti pride kupim. Ved dnes su obchody nonstop k dispozicii, milion online shopov. Nie je nutne mat v satniku veci ako kedysi ked bol jeden butik v meste.

biba_18
4. okt 2024

@doriiis večierok je asi niečo iné ako teambuilding, no ale neva. proste nemáte vianočné alebo iné večierky... 🙂

kavasmliekom
4. okt 2024

Ja mam v šatníku asi 6ks čiernych legíny obyčajných za 4e z Kik 😁 obyčajne tričká čierne z newyorkeru za 5e, s dlhým rukávom čierne z lidl za 7e potom riflovu bundu zdedenú, koženú bundu čiernu . 2 páry tenisiek, jedny také tmavé, aby "nekricali" jedny ružové 😄 jedny lodičky z detského oddelenia 😂 a 2 svetre, čo už asi aj vyhodím lebo sa rozpadnú, keď ich rozložím, čo som ich nemala na sebe možno aj 7 rokov 😬
Pripájam sa do klubu oblečenia na pohreb. Keď by na mňa nikto nepozeral že by som prišla v leginach 😁 keď budem potrebovať, kúpim si z aktuálnej ponuky, podľa príležitosti, kde pôjdem von, na ihrisko, so škôlky, obchodu mi to stačí. A aj v robote mi to stačilo.

biba_18
4. okt 2024

@doriiis no a že máš predpísané pracovné oblečenie je predsa niečo iné ako bežná žena ...

januska12323
4. okt 2024

@victoriab výborne, prídem k tebe nakúpiť 😁 naposledy som mala problém lebo sa mi nohavice nejak v skrini zmenšili neviem kto ich tam prešíva.

zitaje
4. okt 2024

A k tomu saku - naozaj neviem, kam by som si ho obliekla. Moja 16r dcéra chodí takto elegantne oblečená aj do školy, ale ja nechodím nikde, kde by som potrebovala sako, ani na spoločenské podujatia, nemám "vážnejšie udalosti" v živote, nepohybujem sa v takých kruhoch a nemám rada strohé ani elegantné modely. Nie každý pracuje na takých pozíciách, že využije lodičky, šaty, sako, alebo teda že by to bola nutnosť, takto sa obliekať. A to teda mám prácu s VŠ vzdelaním, nepracujem fyzicky (tam je tá nepotreba elegantných modelov myslím zjavná).

biba_18
4. okt 2024

@pralinka25 no, potrebuješ, kúpiš, použiješ raz - a potom čo?

doriiis
4. okt 2024

@biba_18 ....bývali niekedy.A niektoré úseky majú aj dodnes.Robim vo firme so 4000 zamestnancami.Je úplne jasné,že zatiaľ čo dámy z kancelárií,alebo zmiešané kolektívy,vyhľadávajú iné typy posedenia a partia 40 mužov tiež iné.
My sme sa rozhodli,že miesto nezmyselného chlastania a prejedania sa v decembri presunúť nás teambuildingy na leto a ísť robiť niečo zazivnejsie.🤷🏻‍♀️

0silvia0
4. okt 2024

Moje must have su rolakove pulovre s dlhym aj kratkym rukavom. A rifle a sukne.

Lodicky mam, nosim vynimocne, bielu farbu nenosim, a saka neznasam. Pripadam si v tom ako v uniforme.
A tak isto, 70% mojho satnika ma ciernu farbu.

doriiis
4. okt 2024

@biba_18 ....jaj som si nevšimla,že otázka je len na bežné ženy.Ja som narozdiel od tvojho rypania odpovedala k veci a na otázku,čo musím mať v šatníku.😉

autor
4. okt 2024

Preco mi tu niektore pisete,ze to je kazdeho vec co nosi?Akoby som bola nejaky dirigent. Ved ja to viem. Ja nehovorim nikomu co ma nosit a co nema nosit. Mna nezaujima,ze si nejaka 100kilova zena do Tesca oblecie leginy ved mne to je jedno, to je jej problem. Tema je o klasicky must kuskoch, ktore by u ziadnej zeny nemali chybat. Lebo ano, mame volnost v tom co a kde si obliekame. Aj mna by nasralo, keby mi niekto urcoval co si mam obliect. Ale stale existuje urcita etiketa, dress code.
A tie co robite v HR sektore, nehovorte mi, ze oblecenie nepredava. Lebo predava. Lebo aj skusajuci sa pozrie ci ma studentka klasicky nicim nezaujimavy outfit alebo mikrosuknu a cicky ven. A aj na svadbe ako hostky sa pozriete na ine zeny, ktore vylozia silikonove cecky do vystrihu, daju si biele saty alebo keby si niekto na pohreb vo vasej blizkej rodine niekto dal zlte ci cervene saty.
Rovnako ako si vsimneme, ked niekto vedla nas sedi v divadle v monterkach alebo deravych rifliach a teplakoch. Takze oblecenie stale predava a etiketa a take, ze dress code sa coraz viac ignoruje. Lebo vsak nech si kazdy chodi v com chce.