Koľko a akého oblečenia máte,ak máte kapsulovy šatník? Aké farby,aký typ oblečenia, čo nosite? Hľadám inšpirácie, ja sa vôbec neviem obliekat a zladit. Vždy kúpim nejakú blbosť, čo mi k ničomu nepasuje a stojí v skrini. Pozerala som pár videí na YouTube a tam z par kúskov nádherne žena zladená a perfektne oblečená na niekoľko dní...
Podla mna zalezi aj od toho kde pracujes/co rada nosis, a potom asi na doma,/volnocasove😂
Kapsulový šatník je výmysel ktorý ťa má iba donútiť kúpiť si celý šatník u jednej značky.
Skús chvíľu, možno pol roka vôbec nekupovať oblečenie. Nos to čo máš doma a potom spraviť inventúru. Ak som niečo rok nemala na sebe dať to preč. Šatník si tak vytriediš tak aby si tam mala iba veci, ktoré nosíš. Potom keď sa na to pozrieš tak zistíš čo je vlastne tvoj štýl. Mne to veľmi pomohlo. Dobrá rada pre mňa bola kupovať si veci v neutrálnych farbách respektíve keď si chcem niečo kúpiť predstavím si minimálne tri outfity do ktoré už doma mám a vedela by som to zakomponovať. Ak ich nenájdem, nekúpim si to. Ono to dáva zmysel. Zelený kabát asi nenakombinujem k veľa veciam ak nemám nič neutrálne.
Čo mi pomohlo nekupovať blbosti bolo zrušiť newsletre a prestať na instagrame sledovať osoby ktoré mi furt cpú zľavové kódy. Keď to nebudeš vidieť ani ti nenapadne, že to potrebuješ.
A druhá vec je počkať tri dni. Toto na mňa fungovalo hlavne online. Keď som niečo chcela, dala som to do košíka a počkala tri dni. 80% vecí som si potom nekúpila lebo buď ma to prešlo alebo sa to vypredalo a neskôr som si uvedomila, že keby to nebolo v zľave tak by som si to nekúpila. To je tiež dobrá otázka, keď niečo chcem spýtať sa sama seba, či by som si to kúpila za plnú sumu. Ak nie tak to nekúpim ani v zľave.
@ysseba no vieš čo, ja nosím rifle a tričko, na to nejaky kardigan. Tiež obľubujem farby čiernu, sivú, tmavomodrú, kaki. Veľmi sa mi páči hnedá a chcela by som ju zaradiť to šatníka. Ale ja sa fakt neviem obliekat. Ani vrstviť. A veľmi sa mi to páči. A ďalšia vec, kde by človek kúpil nejaké kvalitné veci. Teda mne ešte ok prídu veci zo sekaca, tam už vidím,aký je stav po oprati a nosení... Inak neviem kde kúpiť kvalitné veci a aby mi ostalo aj na jedlo 🤣🙈
@klotildabazarik pracujem v sklade, ale je to čistá, neprezliekam sa,ale mám tam chladnejšie,takže furt nám na sebe kardigan.
Kludne aj ten sekac, podla mna v dnešnej dobe fakt kvalitnu handru nezozenies, vsetko je len o znacke🙄, mam rifle zo sekaca za 2eura aj ked rifle vlastne nenosím 😂som
@ms_green vieš čo, ja nám už veci práveže malo. Lebo všetko čo som nenosila,som vytriedila. Teraz som trochu pribrala na bruchu, tak nosím čierne tričká, tých nám 7 kusov, potom 7 kardigany vo farbách siva, čierna, jeden bordovy, jeden červený, ktorý nosím už 13 rokov🤣 no a mám trojo riflí. To je všetko na jeseň,zimu. Ale tak rada by som sa trochu smrcovnrjsie obliekla. Napr na videu som videla biele košeľové šaty,ktoré kocka malá na x spôsobov, aj k rifliam ich dala, na voľno, s opaskom, na to vestu atď. No zašla som. Ja nemám vôbec žiadny cit pre módu.
U mna sú prevažne farby čierna, biela, hnedá a béžová. Sem tam niaka tá bordová a modrá. Odporúčam kupovať oblečenie bez vzorov, tiež nie moc trendy, taktiež monochromaticke outfity su super pre začiatok a pekne to oživíš doplnkami 🙂
Ono to podľa mňa nie je o presnom počte kusov ale o tom mať v šatníku len to čo nosíš. ☺️ Skús si otvoriť pinterest a spraviť si tam nejaký board s tým, čo sa ti páči a potom hľadaj spoločné prvky.
Pocet veci nie je asi (aspon podla mna) klucovy. Podstatne je, ze vzdy, ked si nieco nove kupujes, tak by si mala mat predstavu, ci to mas s cim skombinovat, ci to naozaj vynosis. Proste kupit si nieco, co potom nebudes nosit, nie je dobry napad. Kupit si nieco, co vyzaduje, aby si k tomu komplet vsetko musela dokupit, to si nie kazdy moze dovolit-ci uz z financnych, alebo priestorovych dovodov.
@dskjhfdlkdjhl no veď práve, zvykla som takto nakupovať, že mi nič k ničomu nepasovalo.
@ms_green tak z kapacitných dôvodov veľa veci nechcem mať. Aj z finančných. Len naozaj okrem troška, sveta a riflí sa neviem vôbec obliecť inak. Zaujimavo. Pekne. Sexi.
Mam tzv. basics - body s dlhým rukávom, tielka, obyč tričká s krátkym rukávom, oversize tričká, rolaky, crop topy Farby : biela, krémová, čierna, sivá, antracitova hnedá, béžová.
Potom mam zaujímavejšie topy, cca 6ks.
Biela košeľa, modrá pruhovana košeľa.
Rifle - svetlo modré, modre, krémové, sivé - všetko straight fit ci mierne baggy.
Nohavice - čierne, biele, béžové - taktiež voľného strihu
Letné nohavice (nenaoadne mi ako sa volajú, ale nosím ich v lete ci na jar, sú voľné, dlhé ) čierne, krémové, biele
Kratasy - modré, čierne, biele
Sukne mam len saténové - čiernu a bezovu
Šaty moc nenosím, ani neviem aké mam
Sako - čierne a hnede
Teplákove supravy - krémová, čierna, sivá.
Svetre - sivý, čierny, krémový, hnedý, pasikovy, sivý - ci už na zips, gombíky, oversize, do pasu, mam rôzne.
Leginy - čierne a hnedé.
Skort - čierny, hnedý, béžový biely
Bunda, kabát, bomber bunda, kožená - čierna, sivá, béžová
Veľa rôznych doplnkov - do vlasov, šperky, silonky, opasky...
Topánky - gumáky, čižmy, uggy, samby, nike airforce biele, čierne a béžové šľapky, čierne lodičky, čierne a biele sandálky na opätku.
Možno som na niečo zabudla, ale toto je môj šatník. Všetko so všetkým ladí, vždy som pekne oblečena, pohodlne. To je u mňa najdôležitejšie.
Tak ono je to také.. Kvalitné veci na oko vyzerajú draho. Kabát za 200-300 eur. Ale taký kabát ti vydrží roky. Taký kabát za 40 eur zo Zary nosíš týždeň a žmolkuje. 🤷🏼♀️ Skús pozrieť sekáče, tam sú občas pekné veci za fajn ceny. ☺️
Nekupuj si oblecenie po kusoch.
Ked sa ti jeden kusok zapaci, skus ho uz pri nakupe nakombinovat do celeho outfitu. Ak sa ti to nepodari, potom to nekupuj vobec, lebo ho nebudes vediet nakombinovat ani s tym co uz mas
Vždy čo kupujem kupujem s tým, že viem k čomu to budem nosiť.
Nohavice mám - biele, svetlo hnedé, tmavohnedé a čierne. Všetky sú strihu ktorý sa mi hodí.
Topíkov mám kopec.
Svetrík mám čierny, biely a smotanový.
Sako mám biele a smotanové.
Topánok mám kopec od výmyslu sveta.
Kabeliek tiež.
Šaty mám snáď jedny, hnedé.
Sukne cca 5ks vrátane ružovej riflovej keď chcem barbie štýl.
Kabátov mám cca 7, biely, svetlo hnedý, tmavohnedý, modrý, čierny. Mám aj kratšie aj dlhšie verzie.
V podstate nepotrebuješ žiadny pseudo kapsulový šatník. Potrebuješ kupovať veci o ktorých vieš že k sebe budú pasovať a potrebuješ kvalitné kúsky bez potlače.
Za mňa je najdôležitejšie mať veľa základnych veci - obyčajne tričká s dlhým a krátkym rukávom (kupujem väčšinou H&M, kde som objavila za mňa kvalitné a vyhovujúce) v neutrálnych farbách
Ja mam šatník čisto neutrálne farby, nemám žiadne vzory a na pár výnimiek ani farebné veci. Ak mám niečo farebné, je to sako alebo kabát.
Ďalšia vec, čo spraví veľa sú doplnky - hlavne opasky, šperky.
Keď nakupujem, poriadne si premyslim k čomu všetkému sa daná vec hodí. Keď skúšam novú vec, musím sa v tom cítiť na 100% príjemne a pohodlne, musí mi dokonale sedieť a byť dobrý materiál, ináč hneď vraciam, prípadne ak som už mala oblečené, tak posúvam ďalej. Nedrzim taketo veci v šatníku, lebo zo skúseností viem, že to už nikdy neobleciem.
Najlogickejsi návod na kapsulovy šatník má Barbora Yurkovic - https://www.barborayurkovic.sk/prvy-krok-ku-kap...
Ja som si prečítala jej články a páči sa mi, že šatník sa skladá podľa danej osoby a jej stylu a nie univerzálne, ako radí každý - biela košeľa, pásikavé košeľa, čierne sako, atď...
Ja kapsulovy satnik nemam, lebo pre mna to nie je. Ma ho ale kolegyna, nosi vylucne len ciernu, sivu a bielu. Nic ine. Ma zopar veci, co vie spolu skombinovat a ked sa jej zunuju, kupi nove a tie nosene popreda.
Nemusis mat satnik v 4 farbach, ale navzajom kombinovatelne veci. Jednofarebne sa ladia k sebe dobre.
Su znacky ako napriklad Cos, Arkett alebo Acne Studio, co cielene vyrabaju veci tak, aby boli kombinovatelne.
Podla mna je cielom kapsuloveho satnika to, ze mas par kvalitnych veci, ktore spolu kombinujes a vies ich nosit roky. Nie ze si niekto nakupi haldu lacnych cierbych, bielych alebo sivych triciek co po par praniach su tak na handry.
oblecko, co nenosím alebo nie je momentálne in, nevyhadzujem. Pockam desat rokov a potom vytiahnem, lebo trendy sa zvyknú točiť. Mam teda dva šatníky, kapsulovy, aj mix štýlov. Nosim, co momentálne chcem a mam naladu a na bežný den do prace kapsula. Čiže asi desat nohavic vrátane denimu, zo päť sukien/skortov, siat zo päť. Svetrov a pulovrov, tak do desat ks. Tričiek a topov asi do desať cca a košele asi 5ks. Zbytok v pivnici a caka na svoju reprizu, ked tieto šialené dvetisicky pominu.
@barborachors Trošku nerozumiem tomu ako sa dá mať kapsulový šatník a "mix štýlov". Nie je pointa kapsuloveho šatníku mať málo vecí mimo trendov, ktoré sa dajú nosiť stále práve preto aby som nemusela mať sakle vecí, ktoré aktuálne nenosím? 🙈 (Nechcem vyrývať, len ma to zaujíma ako si to myslela.)
@klotildabazarik ja mám teda kvalitné veci a sú síce značkové, ale kupujem prevažne také, že nikto na okolí ani netuší aká je to značka. A pritom vidím ten rozdiel doma. Keď to poriadne pozrieť, operiem a prežehlím, že je to kvalitou úplne inde ako nejaká ZARA alebo HM atď.
@sasa1310 napríklad?
@klotildabazarik čo napríklad?
@sasa1310 ze co je podla teba kvalitna handra
@klotildabazarik kvalitné oblečenie je za mňa oblečenie, ktoré drží svoj tvar aj farbu, neprekrúca sa po opraní a nepára sa a vydrží aj 2-3 roky ako nové.
kapsulovy satnik je fajn, ale treba si nsjst svoj styl a system, lebo co vyhovuje jednemu, druhemu nemusi. Nedavno som natrafila na fajn osobnu stylistku Michaela Tutko. Ma celkom fajn napomocne videa na youtube ako si vyberat oblecenie a v decembri bude mat aj workshop zdarma pre prihlasenych ako kombinovat farby
Ja nemam kapsulivy satnik, ale do prace vacsinou nosim saty. To netreba kombinovat a som vzdy upravena. Mne to takto vyhovuje, nemusim stat v skrini co s cim nakombinovat. Mam aj rifle a nohavice, par sukien. Topy, tricka, kosele, ale to nosim menej.
V prvom rade treba spoznať samú seba, aký máš štýl, aké máš potreby, čo nosiš a čo sa ti páči. Pripadne aké farby sa ti páčia, hodia.Treba pretriedit šatník a analyzovať, prečo je tá vec tvoja obľúbená, rada ju nosiš a tie iné nenosiš hoci sú ti dobré veľkosťou.( Môže to byť nevhodná farba, strih, štyl, vzor).
No a potom si treba napísať čo treba v šatníku doplniť k tým veciam čo tam máš a držať sa toho.
Určite ti treba neutraly, lebo to sú také základy na ktorých vieš stavať. Dobré je mať väčšinu vecí Basic.( Ale nemusia to byť len neutrály, myslím skôr veci bez nápisov vzorov, jednoduchý strih). Zároveň ale potrebuješ aj ku každému outfitu nejakého "hrdinu"outfitu. Hrdina môže byť niečo zaujímavé farbou, strihom, vzorom, aby to ozvlastnilo outfit. Alebo to môže byť zaujímavý doplnok ako náhrdelník, kabelka, šatka a pod.Ak potrebuješ inšpiráciu určite treba hľadať na Pinterest.
Mne veľmi pomohlo určenie farebného typu a potom kurzy kde som sa naučila o štýle, strihu a ako kombinovať farby. Takže teraz nosím farby v ktoré mi pristanú, Tým pádom viem, že sa budú v outfite hodiť aj k sebe, čiže sa mi bude hodiť všetko ku všetkému, plus už viem ako skombinovať aj štylovo aby to malo hlavu a pätu a nevyzeralo to ako vypadnute zo skrine 😀.
Naučila som sa napríklad aj to prečo nemám rada hada , alebo pásiky ( sú hranaté vzory). Viem aký štýl sa mi páči a aké sú moje potreby takže podľa toho si spravím zoznam čo potrebujem doplniť. Na druhej strane som sa naučila využiť a skombinovať aj menej vhodné farby tak aby to stále vyzeralo dobre.
Každého šatník vyzerá trochu inak čiže netreba sa pozerať aké veci má ten druhý, lebo zrejme nemá taký štýl a životné potreby ako ty... Keď pôjdeš podľa toho čo píšem kapsule sa ti vytvoria samé bez toho aby si ich premyslene tvorila.
Skutočný kapsulovy šatník je pre 2 typy ľudí:
1. Pre takých ktorým nevadí nosiť stále to isté a neriešia či ich kolegyne ohovoria za to ako sa obliekajú.
2. Pre takých čo veľa cestujú a potrebujú z kapacitných dôvodov veľmi málo vecí čo sú navzájom ako tak kombinovatelne.
Všetci ostatní sa na kapsulovy šatník hrajú, tvária sa uber eko a pritom žijú svoj bežný extra konzumný život.
Všimla si si že tie kapsulove šatníky menia každú sezónu?
V com sú iné od paničky čo každý štvrtrok nakúpi novú kolekciu a starú trepne do koša lebo treba byť trendy?
Ďalšia vec, ak nemáš veľmi štíhlu, veľmi sumernu postavu, vyzerať elegantne a upravene pri kapsulovom šatníku je nemožné.
Keď ideš po meste veľmi ľahko rozoznás kto je turista aj keď sa nefoti, nepozerá do mapy, nehovori cudzou rečou. Na pomerne drahom outfite je dačo divné - je vytvorený z "kapsuloveho" šatníka čo si priviezli v kufri a tie veci k sebe tak úplne nejdu.
Prestaň úplne nakupovať oblečenie a rok nos iba to čo máš v skrini. Ak máš veľa veci v kominkoch tak nie kominky občas otoč inak ostaneš pri horných 4-5 veciach.
Outfity si fot. Keď po roku dostaneš chuť na nákupy, kúp si veci len takej farby a textúry ako na fotkách.
Ja som mal kapaulovy satnik 5 rokov. Bolo to najnudnejsie, najcernejsie, smutne bezove biele a sede obdobie mojho modneho zivota. Neutralne farby nie su zaklad ani vyhra, lebo nie kazdemu sa hodi cierna, biela alebo siva a bezova. Ja som teply letny typ, mna tieto farby nesmierne zostaruju a zovsednuju. Taka cervena, tehlova, hneda, olivovo zelena, to je uz uplne ina pesnicka pre mna. Treba najst svoje farby a nepozerat na kapsulovy satnik ako na satnik o 10 kusoch co ma prevazne neutralne farby aby to bolo "kombinovatelne".
Prevaha basic kuskov vie aj z krasnej zeny urobit nudnu vsednu mysku.
Ja som svoje super basic veci predala cez tu platformu na v, ktoru keby menujem celu tak mi zmazu komentar :D
Momentalne mam tiez nieco ako "kapsulovy satnik" lebo nosim 20 veci dokolecka (s vynimkou spodneho pradla samozrejme) ale teda kazda jedna vec ma bud farbu alebo vzor lebo mi to pristane a citim sa v tom dobre.
Ahoj. Tak tato tema zaujima aj mna 😀 aj ja sledujem tipy na kapsulovy satnik, aj by som taky chcela. inak ja tipy sledujem na pintereste. Ak sa raz odhodlam, tak “moje farby” budu urcite zemite, cierna a cervena. Tie vlastne aj teraz u mna prevladaju.