Ahojte? Nosíte oblečenie z ľanu? Napr šaty, sukne? Kde kupujete kvalitné? Nezrazi sa to praním? Treba to asi žehliť však? Nepôsobí to vykrcene?
Nenosim, je mi to neprijemny material
Žienky, povedzte, ako to žehlíte a v ako veľmi naplnenej práčke to periete (poloprázdnej)? Mňa veľmi odrádza to, že je to po opratí totálne požuvané, dokrkvané a ani vyžehliť to nejde, musí sa to žehliť asi mokré. Ale asi som to vzdala moc skoro.
@basska_b presne aj mňa to odrádza...
Tieto som si kupovala posledne. Tu je veľ 46, čiže myslím že to bude sedieť tak na M. Vyzerajú fakt dobre na leto, keď niekto hľadá maxi šaty. Majú opasok v páse takže sa stiahnu.
A normálne periem v plnej práčke 😀 nezehlim ich. Skúsim odfotiť ako vyzerajú po vyprati o pár minút, nedávno som ich dosusila.
@basska_b
@basska_b fotka po vysušení. Prane v plnej práčke. Len vyvesené rovno. Bez žehlenie vyzerajú takto. Používané od leta, asi 10x prané celkovo (Bordel v pozadí si nevšímajte 🤣)
Za mňa je lan a bavlna naj kombinácia. Čistý lan je trochu drsný. Ideálne je keď ako tieto majú prídavok bavlny, aspoň v podšívke 🙂
Nekvalitny lan hryzie. Tak treba vyskusat. Najlepsi je 1:1 s bavlnou, alebo viskozou.
V najhorsom sa pod to da nosit bavlnena spodnicka, ak sa ti kusok velmi paci, no na tele ho neznesies.
Niektore saty ju maju rovno vsitu, tak isto lepsie nohavice mavaju do polovice vsite vnutorne bavlnene vsadky. Je to aj poistka proti presvitaniu.
Zrazi sa po prvom prani, potom uz nie. Kvalitnejsi o 1-2cm (ani nepostrehnes), nekvalitnejsi aj o 5cm.
Po prani vec treba dokladne vytrepat a zavesit rovno. Na vesiak napriklad. Potom ak nieco treba, tak aj dozehlit. Napr. na nohaciach puky.
Nesmies nechat uschnut pokrcene. Ak sa stane, tak zehlit parou, alebo cez vhlky obrusok.
Nosenim sa automaticky ihned pokrci. Ale spolocensky sa to berie v pohode, nie ako neupravene. Lebo je to vlastnost materialu.
@moonlight1210 presne aj tie sukne, čo som videla, presvitali...a sa sa to nosiť aj teraz v zime? Povedzme Janova krátka alebo midi sukňa? Či je to odveci? Asi popozeram skôr v sekaci, ak tam majú...
Ak si pod to das termopancuchy, alebo tensie termoleginy, tak hej.
Kvalitný lan (alebo lan a bavlna) nikdy nepresvita. Je ťažší /hmotnostne/ ako napr čistá bavlna. Keď si našla niečo čo presvitalo, tak to nebolo kvalitne tkané. Tie nekvalitné sa pohybujú cenovo okolo 15-20€/sukňa 25€/šaty. Kvalitné sa zvyčajne predávajú od 35€/sukňa, od 50€/šaty (aj tie čo som ti poslal fotku tak takto stáli a nie je to čistý lan ale lan a bavlna, čistý kvalitný lan je ešte drahší). V akcii môžeš kúpiť samozrejme aj tie kvalitné za nižšiu cenu. Ale keď vidíš ľanové šaty bez akcie za 25€ tak budú na 99,99% priesvitné a nekvalitne spracované.
@lenkakravcova a kde kupuješ v bežných obchodoch?
@lenkakravcova wau tak tie sú parádne a máš krásny pestrý šatník.👍
@autorka V Reserved, Lindex, CaA. Niekedy majú aj v HM (tam skôr tenšie mavaju na leto)
Keď objednávam online tak beriem 2-3 veľkosti (a čo nesedí vraciam), lebo zatiaľ som online nikdy netrafila lan na prvý krát - úplne rôzne tie veľkosti z nich mám (niektoré menšie ťahajú pod rukávmi, niektorý výrobca už ráta že sú menšie a prečisťuje si to sám, takže pri online nákupe je tá veľkosť, ktorá sadne, aspoň u mňa, otazna)
@cafelatte to v pozadí je dcerin. Ale áno, aj ja mam väčšinu šiat svetlo-farebných (čo sa kus bije s bežným názorom, že muslimka chodí len v čiernom a tmavom 😀)
@lenkakravcova dakujem
V lindexe som si kraťasy kúpila lanové a sú top. Prijemne na telo a v lete priedušné. Nežehlím, len zavesim a vyschnú do rovna
Mala som predsudky k ľanu, lebo voľakedy sme mali z toho plachty, neznášala som ich, ťažké a drsné ako smirgel. No teraz sa ľan inak spracováva, je mäkčeny, býva v rôznych hrubkach, ja mám rada kombináciu s viskózou alebo bavlnou, skúšala som aj s 20% polyesterom, aj to bolo ok. Muž nosí lanovo- bavlnené košele aj teraz, tie hrubšie. Ja v zime uprednostňujem iné materiály, kombináciu letné šaty a hrubé pančuchy neuznávam.
Ja zehlim rada a mám rada vyžehlené oblecenie. Nedokážem si obliecť pokrčené.
V horúcom lete je od ľanu lepší len popelin a madeira. Aj to sa musí žehliť. Nedávam naše oblečenie do sušičky, krajčírky to neodporúčajú. My máme oblečenie viac rokov a pekné.
Tak záleží od teba, akú filozofiu obliekania si zvolis. Menej robiť -menej kupovať -menej vyhadzovať.
@basska_b No to vôbec nesmie byť po oprati totálne pozuvane. To ozaj len dozehlujem do dokonalosti, lebo ja musím 🤭
Zboznujem lan,hlavne v lete,ale ano,krci sa to velmi😁Ja to zehlim naparovackou ,netreba to vsak nechavat velmi uschnut po vyprati.
Ja mam len nohavice biele. Milujem ich, hlavne v lete. Šaty tske nenosím, nehodia sa mi.
Ľan je veľmi príjemný na nosenie hlavne v lete ale veľmi sa krčí pracovala som v jednej firme a tam bolo veľmi veľa výrobkov z ľanu išli na dračku
ľan je prírodny materiál môj muž ma košele z ľanu ale aj po 8 rokoch vyzeraju ako nove. Nepotiš sa v tom a nie je v tom ani horúco.
Nosim,ľanove tricka a topy cez,leto. Niektore mam uz vela.rokov. periem ich rucne alebo v pracke na jemne pradlo. Nedavam do susicky. Na vesiaku volne uschnu.
Mam aj,suknu,,aj,letne mini saty. Ta sukna Bola.draha.,,stala ma.cca 120 eur. Ale tu prezehlim, lebo je to taky ten tuhý ľan.
Ozaj, nie je tu niekto z piestan? Par rokov dozadu sme tam boli a bol tam jeden skvely obchod s ļanovym oblecenim. Nepamatam si nazov bohuzial....neviete o nom, ci nemaji e-shop?
Ja mam makceny lan z jednoduse-len.cz krasne sukne topy a nemam ziaden problem... je makceny, nic neskriabe, krci sa asi tak ako ostatne obkecenie, nic strasne
Ja neznášam ľan, pre mňa najhorší materiál.
Ja veľmi rada nosím ľan, nepotim sa v ňom tak ako v synteticke. Mám veľa kúskov, lacnejšie košele aj šaty ale nám aj drahšie ako tieto červené od Son de flor. Áno krčí sa, ale mne to nevadí, sú rôzne typy, jemnejšie sú priesvitnejšie, no žiadne má neškrabu. Nosím ľan aj v zime, sukne v kombinacii s hrubšimi pančuchami. Za mňa je to kvalitný a nadčasový materiál. Väčšinou si veci z ľanu len nechám uschnúť na vzduchu a oni sa pri nosení uvoľnia a zmäknú, alebo naparovačom. S každým nosením sú mäkšie a netreba ich prať po jednom oblečení. Vrelo odporúčam.
lan sa super nosi, ale brutalne krci (rychlo pokrcene, velmi vyrazne ryhy). cisto lanove oblecenie preto nenosim.
Mám dve ľanové košele, ale sa strašne krčia. Za mňa nie, neoslovilo ma to.
Ja si kupujem sama zo zahraničia. Ale pár kusov mám aj z Reserved, Lindex a CaA. Hlavne šaty. Nezrazia sa určite.
Len ber do úvahy že treba kupovať väčšiu veľkosť celkovo, lebo lan nie je vôbec elastický. Ja nosím bežné xs-s (34-36) a ľanové šaty mám veľkosť M - 40 a sú mi presné.
Čo sa týka krcenia, po praní ich vyvesim, zvyčajne keď sa vysušia rovno tak sú okej. 🙂 raz za čas treba niečo dozehlit, ale časté to nie je.