Homeschooling móda

27. dec 2024

Vsimli ste si ze na kazdej socialnej sieti je vo vysokej miere prezentovany tento trend vyucby deti z domu?? Dokonca stranka spolu poza skolu s niekolko tisic zenami.. Ja mam uz pocit ze ked poviem niekde ze dieta ide do jasli,skolky,skoly akoby som spadla z jahody a uz hned som neakceptujuca matka. Ked som si pozrela o co tam ide tak som mala dost.. Maju tie zeny aj vzdelanie na tieto vystrelky ? Ci sa im uz nechce vraciat do prace ? Vsetci sme chodili do ZŠ SŠ skolky niektori jasli a sme tu. Niekedy strach povedat medzi mamickami nieco ze 2 rocny ide do skolky alebo jasli…

ina2405
27. dec 2024

Mám pár známych, ktoré učia deti doma. Ale určite nejde o nejaký masívny trend. Nijako ma to neznepokojuje a ani neirituje.

mamamasama
27. dec 2024

Áno, máme na to vzdelanie. Ak nie vzdelanie, tak garanta. To nie je móda, ale nespokojnosť s dnešným školským systémom. Ak by sme mali v blízkosti bydliska alternatívne školy, možno by sme nemali homeschoolerov. Stačí ti táto odpoveď? Dôvodov na homeschooling máme omnoho viac. V mojom prípade je to cestovanie. Manžel má home office, ja som na RD. Nie sme obmedzovaní jedným miestom. Deti spoznávajú svet, učia sa jazyky, zažijú rôznorodú kultúru.

hederamonstera
27. dec 2024

Tak doba ide dopredu a pomaly sa zistuje ze nutene vzdelavanie je skor na skodu ako na pomoc.
Domace vzdelavanie narozdiel od povinneho vzdelavania nie je vynutene, ked s tym nesuhlasis, tvoje dieta moze dalej pokracovat v skolskom systeme. Tu ide o otvorenie hranic, ale neboj sa, na slovensku je to este velmi uzavrete(bohuzial)

misslilac13
27. dec 2024

Keby ze si to môžem dovoliť, tiež ostanem doma s deťmi tak si ich nechám všetky doma, ale bohužiaľ keďže musím chodiť do posahanej roboty musia aj oni. Tak je bohužiaľ nastavený tento sprostý svet aby deti nedajbože nevyrastli mimo system

milanemila
27. dec 2024

Nie nic take som si nevsimla. Nepoznam osobne nikoho, kto deti uci doma a podla mna sa vobec neda hovorit o nejakom masovom trende.
Ja si musim uprimne priznat, ze by som to nedala, nechcelo by sa mi byt nonstop doma s detmi 🤷🏼‍♀️ mam rada svoju pracu aj v nej dobre zarobim. Podla mna je dolezite, aby sa deti konfrontovali aj s nie uplne idealnym kolektivom a dokazali sa tak vysporiadat aj s problemovymi situaciami (samozrejme nemyslim sikanu alebo nejaky extrem) ale taky bezny diskomfort a konfrontacia s realitou, ze niekedy treba robit aj to co ma nie uplne bavi a aj vtedy ked nemam naladu atd.
Na druhej strane vobec neodsudzujem ak sa niekto rpzhodne ucit deti doma, je to kazdeho rozhodnutie a zodpovednost a verim, ze su deti kt to da viac ako bezna skola.

betulinka1
27. dec 2024

Ja im to aj závidím, ze maju taku moznost rodicia sa rozhodnut. Podla mna to je uplne super. Vies si zadelit dni na predmety, deti nemaju každodenný stres z ucitelov, maju preskúšanie, mozu s nimi cestovat.

thereisabear
27. dec 2024

Sociálne siete ti prezentujú hlavne to, o čo sa zaujímaš. Mne to vôbec nevychádzajú. Ak by si hľadala novú panvicu, tak tu budú masívne prezentovať nové panvice.

autor
27. dec 2024

Vdaka za vysvetlenia , mate pravdu mozno aj pripady kde je vzdialenost k skolam a k praci problem tak to rodinam pomoze..

@thereisabear Tak toto teda vobec nevyhladavam😁🙏🏻 ale je pravda ze sledujem stranky o rodicovstve vo vseobecnosti

hederamonstera
27. dec 2024

@milanemila ono existuju tzv domskolacke skoly pre rodicov, ktori musia pracovat. Neznamena to vzdy, ze deti su doma

tiika
27. dec 2024

A ty sama si sa priamo stretla s nejakym odsúdením za to, že chceš dať dieťa do klasickej školy/škôlky? Či je to skôr tvoj pocit?

milanemila
27. dec 2024

@hederamonstera ano ano aj na to som uz narazila. Nase skolstvo urcite potrebuje reformu a aj toto je cesta, je fajn ze clovek ma rozne alternativy na vyber.
A existuju take aj stredne skoly? Lebo mne to pride, ze ak je dieta zvyknute na iny pridtup a zrazu musi nastupit na klasicku strednu skolu, musi to byt pre neho sok. VS uz je zas o niecom inom a iny styl vyucby.

hederamonstera
27. dec 2024

@milanemila neexistuju, bohuzial u nas je homeschooling povoleny len pre prvy stupen zs, mozno uz aj druhy, teraz som si nie ista

autor
27. dec 2024

@tiika Ano praveze ano a vtedy som si to isla cele nastudovat o com to hovorila🙈na jednej oslave.. a ani som nevedela reagovat ta pani na mna az utocivo zacala ze to nemyslim vazne ze moj syn chodi do jasli a neskor skola skolka ze mam to zvazit ze ako mu ublizujem, psychicky vyvoj a emociaonalny .. pozerala som na nu doslova ako puk. Syn je stastny, rano uteka k detom, spickova starostlivost o deti… a samozrejme ze ide normalne dalej skola skolka …

autor
27. dec 2024

@milanemila a ked raz pojde do prace tak co? Prvy kolektiv v 30tke ? Ako ja nechcem byt zla ani odsudzovat ale nie je to trosku crazy?….. ved nemozme porovnavat skolstvo za sociku a teraz. Vsetko je moderne aj pedagogovia na uplne inej urovni🙏🏻

abbey1
27. dec 2024

@milanemila Na Svk je povolené domáce vzdelávanie len prvý a druhý stupeň základnej školy. Stredné školy už riešia rodičia zápisom dieťaťa na strednú školu v zahraničí, súkromnú strednú na Svk, alebo deti nastúpia na klasickú strednú školu. Tú si už deti vyberajú podľa záujmu, čiže ten prechod tam nebýva problematický. Aspoň čo sledujem vo svojom okolí.

abbey1
27. dec 2024

Prečo by išlo do prace až v 30? Prácu si predsa človek vyberá. Nepáči sa ti? Ideš ďalej.
Reálne koľko takých detí poznáš?

ina2405
27. dec 2024

Nechceš odsudzovať a predsa to odsudzovanie z tvojho príspevku srší.

zuzulka558
27. dec 2024

Mala majú v skolke také deti, ktorym by sa zišlo doma učiť, učiteľka je zla lebo vie zakričať a mamičky hned nadávajú,, keď chodím pre malú do škôlky mam dosť, dieťa reve jeduje sa cvičí z rodičom a nič rodič ani slovo ešte sa s ním dohaduje 🤣 som zástancom toho ze rodič ma mat rešpekt u dieťaťa a nie sa mu prosiť nech prestane a pôjde tam alebo kúpi mu to,, pri mne keď sa sťažujú na učiteľku alebo sa ma pýtajú ci sa mi ľúbi tak poviem áno, dieťa má mať svoje hranice a nie za všetko pišťať ak nemá niečo dovolené

hederamonstera
27. dec 2024

@zuzulka558 a ked tvoje dieta pisti, ked nieco mu nedovolis, tak ako to riesis?;)

zuzulka558
27. dec 2024

@hederamonstera nepiští vie ze si to nemôže dovoliť za blbosť pišťať a keď začne dám dôvod na to zbytočné pistanie nech ma teda prečo,, ale nedovolí si do mňa kopať a vešat sa hulakat ako jej traja spolužiaci po rodičoch a ešte sa opýtaj a co placka nekop ma

hederamonstera
27. dec 2024

@zuzulka558 ako si ho to teda naucila? Bitim? Teda ja neviem, ale moj 1,5r a skoro 3r nerozoznaju co je pre mna blbost a co nie

zuzulka558
27. dec 2024

@hederamonstera prečo bitim nemám k tomu dôvod, dat len hranice hneď a hotovo učiť ich co kozí a co nie a vedieť aj dvihnut hlas,, nevrestat za niečo co im nedovolím napr rozhadzovat všetko chcieť na čo si ukázať,, funguje to u nás neplače za každú somarinu,, ma 4 ďalšia 11 aj ta občas skúša ale keď sa u nás povie NIE tak to proste platí

abbey1
27. dec 2024

@zuzulka558 Prosím ťa, čo má nevychované dieťa a domáce vzdelávanie spoločné?

hederamonstera
27. dec 2024

@zuzulka558 vsak a ako das tie hranice? Myslim ze krici kazda jedna matka😂

zuzulka558
27. dec 2024

@abbey1 také co nedovolia učiteľke skriknut po dieťati ak nepočúva učiteľku alebo robí po svojom a rodič ešte učiteľke vynada taky by si mali mat deti doma ak sa im nepáči skolka

zuzulka558
27. dec 2024

@hederamonstera to ti neviem napísať, proste ako som mala prístup išlo to samé na to tabuľky neexistuju

zuzulka558
27. dec 2024

@hederamonstera myslíš na koníkovi keď je diskusia krik po dieťati tak vtedy ttu taka žiadna není 🤣🤣 všetky dohovaraju

abbey1
27. dec 2024

@zuzulka558 Ty si do školy chodila? Nie som si veľmi istá.

senta_sofia
27. dec 2024

Ked vidim, aki ludia idu za ucitelov a ucia, tak ma vobec neprekvapuje, kam smeruje nase skolstvo. V triedach mojich deti je mozno 5 deti, co sa pripravuju, zvysok sedy priemer. Homeschooling je cesta pre deti z podnetneho prostredia.

zuzulka558
27. dec 2024

@abbey1 jasne ze áno,, ako si to usúdila nemám tu životopis,, tuším sa ta to dotklo keď začínaš takto,, v tejto dobe sú učitelia a UČITELIA,, v škôlke mame UČITEĽKU a ta není obľúbená lebo vedie deti k rešpektu a ucte okolo seba,, zažila som matku co robila krik preto ze ma malý naopak oblečené tričko a toto je normálna matka myslíš?