Čo robíte s oblečením?

11. feb 2024

Ženy, milujem sledovať trendy, či už na mobile alebo na ulici, rôzne outfity. Mám v skrini ešte svoje oblečenie, zo strednej čo som si vtedy kupovala. Momentálne si tiež zvyknem niečo kúpiť a proste mne sa to tam nezmestí už. Blbosť je kúpiť novú skriňu. Mám dostatočne veľkú. To oblečenie som nosila, nosím to niekedy aj teraz (takto to znie ako keby to sú dve pary gatí a dve trička s bundu ale je toho oveľa viac ) ale neviem to proste unosit. Mám aj rôzne štýly, neviem si nájsť svoj štýl a nosím podľa nálady. Len to je to že každé oblečenie mi príde že si to viem obliecť s tým a s tým. Nechcem to vyhodiť ani predať ani nič. Vlastne tiež máte tak vela oblečenia ? Lebo moji známi keď vidím skriňu majú tam kôpky oblečenia a proste napríklad (teraz trepnem) 8 mikín a ja mám napríklad 30 mikín z toho niektoré farebne niektoré elegantnejšie niektoré cropnute, niečo voľne, iné nejaké zaujímavé niečím. A vlastne neviem čo robiť keď proste nechcem sa toho vzdať keď mi je ľúto aj že som si to kupovala za peniaze čo nerastú na strome a aj za to že napríklad nechcem vyhodiť niečo čo proste sa mi páči a aj keď neviem všetko nosiť naraz, tak viem že bude čas keď si to oblečiem… neviem si predstaviť mať napríklad jeden červený svetrík, jeden biely jeden taký hrubší jeden krátky jeden pásikavý jeden s nápisom a jeden obyčajný krémový. 😅neviem či píšem pochopiteľne ale keby mám takto 10 svetrov tak proste mi príde že nemám čo si obliecť a že vlastne dokola nosím to iste. A zas keby si mám po každé jeden vyhodiť zo šatníka a jeden kúpiť ako nový, tak mi je ľúto napr tých peňazí alebo že je pekný a môžem ho ešte nosiť.
A vlastne takto mám ešte oblečenie zo strednej,

17alexis
11. feb 2024

Ja som raz napocitala, ze mam 47 ks oblecenia. V tom je vsetko, aj sportove aj na doma aj von aj na oslavy...vsetko je lahko kombinovatelne a nemam pocit, ze si nemam co obliect. Nosim velkost S, teraz som trochu pribrala, uz sa v nej necitim ok, tak rozmyslam, ze si kupim jednu suknu a jedny nohavice. To mi postaci kym tych 5 kg navyse zhodim. Len teda ja nesledujem trendy. Nosim to, co sa mi paci, farby a strihy, ktore mi pristanu. Mozno by ti pomohlo nieco aspon vytriedit alebo si precitat o tejto teme nejaku knihu lebo toto je podla mna diagnoza.

vler
11. feb 2024

Ked len mikin mas 30 😮, tak to musis mat strasne haldy oblecenia. Ak sa pytas ze nevies co robit a vravis je Ti aj luto penazi, co tak napriklad prestat uplne nakupovat a vyberat z toho co mas doma aby si vsetky tie veci aj skutocne vynosila

wolf_
11. feb 2024

Chápem ťa, ja to mám tiež tak ako píšeš (až na tie trendy, tie ja nesledujem). Už som toho veľa aj vytriedila lebo nemám rada preplnené skrine, ale to fakt len také, čo už nebolo dobré (vyťahané, s dierkami atď) alebo také čo sa mi už nepáčilo. Ale zostalo mi toho aj tak veľa (čísla naozaj radšej písať nebudem). Ale ja som tak spokojná. Základ je nájsť si systém, mať to prehladne a dobre systematicky uložené. Možno by ti stačilo lepšie si to do skrine poukladať, možno do nej dať nejaké organizéry, inak skladať/odkladať oblečenie. To už záleží od toho akú máš presne skriňu. Ja mám predsa len skrine dve. Mne to tak vyhovuje. Jednu skriňu mám takú letnejšiu variantu oblečenia, druhú zimnejšiu. Kedysi som každú sezónu skriňu menila (a to druhé som odkladala mimo), ale nakoniec mi to viac vyhovuje takto.

januska12323
11. feb 2024

Neviem si predstaviť toľko oblečenia. Napríklad mikin mám asi 5 a to mi stačí. To sú aj tenšie aj hrubšie, žiadne dizajnove. Keby mám 30 mikin len na ne by som potrebovala novú skriňu. Máš vôbec prehľad čo už máš?

nickpick
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
11. feb 2024

Oblecenie je vec spotrebna a netreba si k tomu pestovat chorobny vztah. Aj mne je luto vyhadzovat,ale ked ma chyti upratovacia mania,vtedy triedim obleceniem a vyhadzujem do kontajnera.

trema
11. feb 2024

Pozri si kapsulovy satnik a budes si mat co obliect 🙂

matkav21
11. feb 2024

No podla toho co pises sa toho oblecenia vzdat nechces, ale uz sa ti to ani nezmesti nikam. Takze by si si mala urcit prioritu, ci chces mat doma v tom aj nejaky poriadok a tym padom sa vzdat nejakeho oblecenia, alebo obetujes priestor a budes mat velku skrinu, satnik kde sa ti to zmestit bude. Premysli si v com si ochotna urobit zmenu. Mozno by to bolo pre teba tazke vzdat sa nejakeho oblecenia, ale urcite by si nasla take kusky, ktore nosis minimalne a poradila by si si bez nich.

azzflo
11. feb 2024

A inak si ok? 😀 Nemyslim v zlom, ale nekompenzujes si nakupovanim oblecenia nieco ine v zivote? Lebo mat 30 mikin podla mna fakt nie je normalne. Ked mas doma pracku, uplne v pohode ti staci oblecenie na 1-2 tyzdne. Mas na to nejaky planner alebo ako docielis to, ze aj tak nenosis dookola to iste? Pri tolkom obleceni nemas sancu mat prehlad, co vsetko v tej skrini mas, obzvlast ked tvrdis ze to rotujes. To kazdu mikinu chytis do ruky max raz za mesiac?
Nikto ma nepresvedci, ze jeden clovek potrebuje tolko oblecenia a pre mna je to nechutny konzumerizmus 🤮 Keby ti pri 10 svetroch prislo, ze si nemas co obliect, tak problem je podla mna v tvojej hlave. A to ti hovorim fakt v dobrom, podla mna by si to mala normalne riesit, lebo taketo hoardovanie blbosti ti bude extremne komplikovat zivot.

aaadkaaa
11. feb 2024

Ja som za minimalizmus. Ale ked uz tie veci nakupene mas a nosis ich,je zbytocne ich vyhodit. V prvom rade si uz nekupuj nic dalsie, lebo toto musia byt neskutocne haldy oblecenia. Roztried si oblecenie podla rocnych obdobi a neaktualne si daj do vakuovych vriec. Roztried si oblecenie aj podla prilezitosti a taktiez to,co nosis menej casto (bluzky, saty alebo naopak sportove oblecenie) daj do nejakych krabic, zatial aj mimo skrinu. Zvysok si uloz do krabic alebo na vesiaky a bez vzdy z predu dozadu alebo z prava dolava, po oprati zarad veci na koniec radu, aby si vsetky prestriedala a zistis, ci vsetko chces,ci ti vsetko sedi, vo vsetkom sa citis prijemne. Pri tom, pri com budes vahat, to daj do vreca/krabice, na povalu alebo pod postel a pockaj par mesiacov,ak ti to nebude chybat, vtedy to vyhod/zanes do azylaku/predaj...proste to daj prec.

jeanne14
11. feb 2024

Oblečenie darujem. Či moje alebo po deťoch. Pravidelne triedim, ak si kúpim niečo nové, vždy vytriedim a odnášam do inštitútu kde sú ženy s deťmi.

1gramofon
11. feb 2024

Pozri si nejaké videa, clanky o hromadeni. Toto uz nie je ani pekne, ani normálne.

marcellka32
11. feb 2024

Prejdi na kapsulovy šatník a minimalizmus....
Všetko vyber zo skrine, a triedis na 2 kopy: ostáva a ide preč(darovať, predať),ale radikálne vytriedenie...malo by ti z každého druhu ostať max 5 veci...čiže 5 riflí, 5 mikin, 5 košieľ, ...odlahcis skriňu a hlavne psychiku
Odporúčam z tých veci nechať hlavne farby: biele, béžové, šedé, čierne...tieto farby vieš dokola kombinovať s farebnými doplnkami: kabelka, šatka, topánky

mk1111111111
11. feb 2024

Neboj, nie si sama. Ja mam tiez vela oblecenia, ale ja ho teda aj nosim. Ale, to co sa aktualne uz nenosi, posuniem dalej, nech sa niekto potesi, nosim kvalitne veci, tak vyhodit ich je skoda. Ja nefajcim, nepijem, tak miniem na oblecenie. Vzdy lepsia alternativa. A ze mam toho vela, tak to preto, ze vec si obleciem len raz a potom ju periem, ale neperiem doma kazdy den, tak ich musim mat viac. Samozrejme kabaty a bundy neperiem po jednom pouziti. Chodim do prace v elegantnom, so zvieratom v lezernom, na sport zasa ine, na turistiku tiez ine, domace oblecenie, oblecenie na varenie a tak sa mi to nakopi, ze neviem ani ako 🙄😵‍💫🤣

letfenixa
11. feb 2024

Oblečenia mám veľa, ale mikinu presne jednu

simsalabim
11. feb 2024

Spocitala som svoje mikiny - mam ich 5. Dve nosim doma (jedna v prani, druha na sebe), jedna je taka cez hlavu bez kapuce na vylety pod bundu, 2 na bicykel (obycajna a hybridna). Oblecenia mam inak viac ako dost, ale to je dane jednak zivotnym stylom (do prace mam uplne ine oblecenie ako na volny cas) a jednak inymi vecami, co nechcem rozvadzat.
Niekomu minimalizmus vyhovuje - mna by stresoval a nudil - a niekto ma rad vela oblecenia, ale nevie, co s nim a stale si "nema co obliect". Ty patris asi k tym ludom, co maju kopec oblecenia, ale kazde z casu na cas prevetraju.... ak ti to vyhovuje, tak len dokupit skrinu 😂

asdfka
11. feb 2024

Tiez som bola na tom ako ty, vzdat sa veci ani za svet. Niektore som roky nemala na sebe a aj tak mi ich bolo luto, vsak to sa este prida 😃
Az jedneho dna mi preplo, a urobila poriadok v skrini, a veci ktore som nenosila dala do vreca. O tom potom ze mi to stale stoji doma akurat ze nie v skrini ale v ciernom velkom vreci 😃
No a uz sa to chystam aj predavat, ale este som sa k tomu nedokopala 😁

ivik4
11. feb 2024

Ja kazdeho cca pol roka vyhodim zo 4 vrecia oblecenia. Nakupovat neprestanem ale ani kopenie veci tu neznesiem. Ked to nechces vyhodit,darovat ci predat tak neviem,potom smola

klementinka58
11. feb 2024

ja mam celu jednu miestnost ako satnik a tam mam svoje oblecenie a v spalni jednu velku 4m skrinu po plafon tiez so svojimi vecami. Oblecenie kupujem casto tak ako bolo spomenute vyssie, nefajcim, nepijem tak si kupim lebo vzdy sa mi nieco zapaci. Teraz som si dala od noveho roku predsavzatie, ze mesacne miniem len urcitu sumu na oblecko. Lebo uz som to miestami prehanala. Konkretne mikyny mam styri. Ale nosim iny styl do prace, iny styl do fitka, iny styl na turistiku, iny styl na kavickovanie, vylety do mesta, iny styl na detske ihrisko. Takze ked sa tak nad tym zamyslam, nosim vacsinou vsetky kusy a co nenosim tak po roku vyhadzujem. Ta moda sa obmiena, takze priebezne selektujem, necakam, ze sa moda vrati. Oblecenie je pomerne dostupne cenovo. Mam aj zopar drahsich kuskov, tie nosim dlhsie ale umrela by som kebyze mam kapsulovy satnik 🙂 Tiez kupujem uz len overene a pohodlne topanky, ktore mi drzia aj tri sezony.

barborachors
11. feb 2024

Na tvojom mieste by som si najala stylistku. Vyprace ti obstarozne handry, zadá ti základ satnika k tvojmu fototypu a ostatné budete variovat podla tvojich individuálnych dalsich potrieb. V dnešnej rýchlej dobe je nezmysel skladovat doma tony oblečenia len za to, že sa hodi jeden pulover zo sto k jednym gatiam zo stopäťdesiat. Radsej investuj do dovolenky, zazitkov. Ako zaťažovať planetu a ekosystem.

katka700
11. feb 2024

Nemôže byť každý minimalista. Ak veci nosíš nie je dôvod vyhadzovať kým slúžia. Kým objednáš niečo nové poriadne prejdi skriňu - určite tam už niečo podobné máš.

milanemila
11. feb 2024

U mna plati pravidlo, co som nemala 1-2 roky na sebe ide prec 🤷🏼‍♀️ proste ak mam napchaty satnik, tak je to neprehladne a mam stale pocit, ze nemam co na seba. Cize obcas urobim velke triedenie, kupujem uz minimum oblecenia a zameriavam sa radsej na kvalitnejsie veci, kt vydrzia dlhsie a daju sa pekne zladit navzajom.
Zdaleka este nie som na urovni minimalizmu alebo kapsuloveho satnika, ale snazim sa to regulovat najviac ako viem. Ak ma clovek vela aktivit potrebuje aj viac druhov oblecenia. Ja musim mat do prace elegantne veci, na chatu zas nieco starsie, rozne sporty zas dalsie oblecenie, ked idem von s detmi nieco pohodlne a na bezne nosenie zas nieco medzi 🤷🏼‍♀️ plus v priebehu 3 rokov som bola 2x tehotna, tak mam aj rozne velkosti tym padom, ale akonahle sa mi zastabilizuje vaha, tak velke veci poletia prec :D

minenkak
11. feb 2024

Všetko čo rok neobleciem, ide preč,topánky tak isto

missviolet
11. feb 2024

no.... tiez mam problem... mam stovky ks oblečenia, netusim presne kolko - hlavny problem je, ze mam ich vo velkosti m-l-xl-xxl, pretoze som schudla 40kg. ale neverim si, vsade pisu, ze 95% ludi to priberie naspat, tak sa bojim vsetko dat prec, nakupovanie oblecenia pocas chudnutia mi zozralo financie, ale nedalo sa inak, chodila som ako hastros, vsetko plandalo... a tiez si vravim, ze ved je to pekne, paci sa mi to... a tiez mam viacere štýly, vyslovene zensky, potom rock chic... a to mam home office!!! takze to fakt nemam kam nosit a tym padom ked mi toto doslo skutočne prestavam nakupovat. a kazdych lar dni ai zoberiem jednu kopu a aspon jedinej veci sa zbavim, ide to tazko, ale snažím sa

cimage
11. feb 2024

Ja mam tzv letne a zimne veci. Tie menim a pocas toho prehadzovania hned aj triedim. Vidim co som nemala a to moze ist prec. Mne sa to takto osvecilo. Tak isto detom ked prehadzujem, vyhodim co je znicene, vyrastli, atd. Detske nosim vacsinou na swap, alebo darujem niekomu kto ma dieta priblizne v ich veku.

thoughtfulweirdo
11. feb 2024

Veci, ktoré nosíš, nevyhadzuj, len proste nekupuj nové, kým nevynosíš tieto. Alebo navštevuj lokálne swapy a meň si kus za kus.

1gramofon
11. feb 2024

@marcellka32 prejdi na minimalizmus? To pre autorku nie je veľmi dobra rada. Pre ňu by to bol ďalší extrém a skôr by ju to rychlo odradilo a bola by nespokojná aj naďalej.
Minimalizmus nie je pre každého a to je úplne v poriadku. Môže byť niečo medzi tým a časom sama uvidí

ysseba
11. feb 2024

Nechceš vzdať žiadneho kusu oblečenia, nechceš novú skriňu. No je to ťažké s tebou 😀 Ešte asi nikto nevymyslel riešenie medzi tým. Buď zmenšíš objem svojho šatníka alebo zväčšíš objem svojho úložného miesta. Iné riešenie nie je. Alebo vlastne je.... niektoré kúsky, ktoré až tak nemusíš, až tak sa ti nepáčia, sú už opotrebované, tak tie zabalíš, dáš niekde do pivnice a keď si na ne rok nespomenieš, tak vyhadzuješ. Ale pozor! Základné pravidlo - už do tej tašky nepozeraj a nepreberaj tie veci. Proste keď bez toho vydržíš rok, tak už to skútočne nebudeš potrebovať. A ešte dobré je pravidlo - koľko príde, toľko odíde. Keď kúpis dva kúsky oblečenie, dva iné musia z tvojho domu preč.

lavender94
11. feb 2024

Ty si presne ako ja, ničoho sa nevzdám, lebo je to mi to dobre, je to nostalgia, aj keby som si to mala obliecť raz za rok, tak sa to počíta. Vyhadzujeme skutočne len obnosené oblečenie. Ja som to vyriešila tak, že som rozdelila letné a zimné veci a a take tie neutrálne. Tie neutrálne mám stále v skrini a v zime vytahujem zimné a letné idú do vreca takého čo vysávačom vytiahnem vzduch a dám to do gauča, alebo pivnice. A zas naopak v lete vytiahnem to, a zimné poperiem a odložím . Inak dobrá vec je ešte skriňa na kabáty a bundicky niekde do chodby, lebo to zaberá veľa miesta. A napríklad veci, ktoré mám na špeciálne príležitosti ako plesove šaty, muzove obleky tak tie su tiež preč vo vreci. Inak ja nakupujem malo, tak tri štyri krát do roka urobím nálet, ale za tie roky sa to nakopilo.

marcellka32
11. feb 2024

@1gramofon minimalismus vobec nie je o extrémoch ;)
Každý má toľko veci koľko stíha vynosiť, niekto 5 niekto 10....podľa toho kam chodí, či športuje...