Ahojte..možno sa.mnohe z vás chytíte za hlavu že zakladam takúto tému ale nedá mi to .dnes som bola na pohrebe starkej ktorá nás opustila v krásnom veku 88 rokov po dlhej chorobe keďže bolo vonku trochu chladnejšie zobrala som si na seba aj sako ( foto nižšie )..obliekla som si pod neho čierne šaty po kolená čierne pančuchy a lodičky..pred obradom ku mne prišla sesternica s ktorou sa odmalička veľmi nemusíme a spustila na mňa za či sa mi zdá vhodné prist na pohreb našej starkej v takom saku že ona by si to na pohreb nikdy neobliekla..že také sa nosi do kancelárie a nie na pohreb ...mňa to zaskočilo a urazilo jasné že som jej hneď odpovedala že čo by si obliekla alebo neobliekla je jej vec ale aj tak chcem sa opýtať či je podľa vás tiež to sako až také nevhodné. Podotýkam že nič som na vrch iné nemala..a keď tak vo veselsich fabach a nemala som kde ani kúpiť. Keďže včera večer som pricestovala z dovolenky
Je úplne v pohode, nič pohoršujúce 👉👍
Sesternici by som povedala, že ak je na pohrebe niečo nevhodné, tak prísť za iným smútiacim pozostalým a začať mu vyčítať oblečenie. Nie každý má doma komplet čierny outfit pre prípad pohrebu za každého počasia. Na saku nič nevhodné nevidím.
Podla mna to nevhodne nie je, ostatne si mala cierne. Dobre si jej povedala. Mam pocit ze niektori sa chodia na pohreby len predvadzat a potom tam teatralne placu, hoci su rodina z osmeho kolena. Samozrejme hned za tym ohovoria najblizsiu rodinu-co mali oblecene a ci dostatocne davali najavo smutok. Mne je z takych ludi zle.
Tak ja si vzdy len cierne davam a to aj ked idem len nejakym susedom z ulice. Ziadny cierny sveter kardigan nevlastnis?
Sesternicu si mala poslať do mačky 😂
Ak si k tomu mala to, čo hovoríš, je to absolútne v poriadku, dala by som si to tiež. Vôbec nerieš.
Inak podotýkam že to je tá istá sesternica ktorá mi pred mojou svadbou povedala že aj keď sa dáva bežné 100 eur do obálky tak nech od nej nečakám viac ako 50..
Ja som sa zlakla, ze cely ten outfit si mala, akoze rifle…🙈 ale na tom co pises plus teda to sako mi nepride nic take nevhodne. Viac zalezi na tom ako sa clovek k zosnulemu spraval pocas zivota ako na tom, co si oblecie na jeho pohreb 🤷🏼♀️
Ja som čakala že tam bude nejaké krikľavo červene sako 😃 toto je absolútne v poriadku za mna.
@slavomira236 mam svetrík ale pri obliekaní som si všimla že je na rukáve diera..a deravá som nechcela ísť..
Ja by som si dala niečo čierne taketo sako určiye nie ja keď som bola na pohrebe nemala som čierne sako kamaratka bola taka zlata že mi požičiala
Tvoja sesternica by si nejaku zamienku rypat nasla tak ci tak. Tu neslo o sako, tu slo (u nej) o princip, rypnut si. Keby to nebolo sako, boli by to kvety co si doniesla, malo by si plaka, vela plakalu... Na pohreboch sa jej nevyhnes, ale inac ju treba vytesnit so zivota a budes mat kludnejsi zivot.
@nikolca ja som tiež chcela iné ale priletela som z dovolenky o ôsmej o pol desiatej večer som sa dostala domov a pohreb bol na druhý deň o jedenástej..ešte som musela ísť kúpiť veniec ísť po rodičov..nič som nestíhala..
No mala by som jej názor v ....paži😉. Kašli na ňu. Len si potrebovala rypnúť - asi to má v povahe.
Bola si Ok. Sesterka ma problem sama so sebou, nikto pricetny by nekomentoval outfit aky si popisala. Keby si bola mrcha tak si jej mohla splechnut ze na jej pohreb si ho oblecies tiez....
Za mňa úplne v pohode, absolútne by som sa nad tým nepostavila. Veď si bola celá čierna a sako sivé. Úplne ok. Ale keď píšeš, že čo ti povedala pred svadbou, tak vôbec ma ten jej koment na tvoje sako neprekvapuje 😀
Obmedzená osoba, ktorá má asi problém sama so sebou. Aj keby si prišla komplet čierna, tak si na tebe niečo nájde, napr, že si sa mala lepšie očesať, lebo ti stal jeden vlas na hlave.
Sako je v pohode, nevhodne je na pohrebe riesit co ma kto oblecene, je to rozlucka so zosnulou nie prehliadka . Uprimnu sustrast..
Ach bože 🙈 to sa dnes ešte rieši kto v akej farbe príde oblečený na pohreb? Demencia čistá. Nie je pohreb o rozlúčke so zosnulou osobou? Keby si prišla aj celá v ruzovom, prišla si sa rozlúčiť, nie ukazat 50 odtienov čiernej 🤦♀️ ja akoze nie som žiadny novodoby moderny typ cloveka, ale takuto sprostost by mi nenapadlo riesit .
Vôbec z toho nemaj mindraky, to sako je úplne v pohode, nijak si zosnulu osobu tou sedou farbou neurazila ...omg
Podľa mňa je nevhodne. Ale keď si si chcela dať čierny sveter a ten bol deravý, bolo to núdzové riešenie. Ja si myslím, že každá dospela žena by mala vlastniť čierne veci na pohreb. Či už v lete sa konajuci alebo v zime..,
Prijmi úprimnú sústrasť, krásneho veku sa starká dožila.
Za mňa sako úplne v pohode, ja som bola tiež na pohrebe v bielo-sivo-čiernom kabáte a nikto mi nepovedal ani pol slova, ved si nešla oblečená ako kolotociar, aj keby si išla sesternici to môže byť jedno, hlavne správať sa úctivo a prejavovať lásku, všimnúť si starých rodičov pokiaľ sú medzi nami
ak si mala vsetko ostatne cierne, tak je to v poriadku, vhodne. a mimochodom, keby aj nie, ze nemas doma poruke cierne oblecenie, dolezite je asi to, aky ste mali vztah a to, ze si vobec sla na pohreb. a nie to, ci si cela cierna.
@eternity24 iste, kazda dospela zena ma doma v skrini cierne oblecenie pre istotu, lebo co ak niekto tento rok umrie? 🙄 napriklad ja mam len rifle a leginy. keby som musela ist na pohreb v novembri a neskor - zima, musela by som si nieco narychlo kupit, nemam tmavu bundu. a nemienim si ju kupovat vopred, pre "istotu", aby som mala na pohreb.
Za mna... sako by som si pocas pohrebu dala dolu (teda ak si nemala saty na ramienka).
A pozn. u nas co pamatam ak napr.deti nemali vhodne oblecenie davala sa im na vrchne oblecenie hrubsia cierna stuzka okolo ramena. Na znak smutku. Neviem ci sa to este robi. Normalne sa poverila nejaka osoba a pred obradom a ponukala cierne stuzky ak niekto potreboval.
@eternity24 mozno by som vedela vyskladat vsetko v ciernom, pretoze mam basic kusky v ciernom v satniku. Ale sorry, kupovat to so zamerom, ze musim mat, ved co keby dakto umrel? To snad nie.
Navyse stacia tmave farby.
Dnes sa uz ani polroka, ci rok, ci viac (podla pribuznosti) ani smutok nedrzi, ani sa veci v ciernom nevyvaraju, aby nebol doma jediny farebny kusok, ako kedysi.
Tak ja som si pozrela odporucania co si obliect na pohreb, lebo ma sokovalo, ze aj tu sa niekto nasiel, komu take sako vadi.
A teda je uplne normalne obliect si odtiene aj sedej, modrej akejkolvek tmavej farby. Nechapem naozaj ci su este na dedinach nejake zvyky a kto moze za taketo sako sudit. Ak by mne niekto toto povie alebo ma ohovori, tak ma poriadne nastve a vie trt o tom co ano a co nie - v nasich koncinach.
Dôležitejšie ako oblečenie je modlitba za toho človeka.
Úprimnú sústrasť, nedaj sa ňou zdeptat, záleží ako budeš na starku spominat. Ak je ta sesternica taká osoba tak keď ťa o pol roka stretne a ty nebudeš celá v čiernom, tak ti naloží že nenosis smutok.
na pohreb starkej by som si ho isto nedala...mne sa na pohreb nehodí.
No,ak si nevedela nič iné obliecť,nie je to nevhodný outfit.
Ale úprimne sa divym týmto témam.
Dospelý človek má mať v šatníku aj tmavé oblecko-nie iba na pohreby,ale aj ako pohotovostné slávnostné oblecko,kde sa vie s čiernou,či tmavou skombinovať čokoľvek.
Preto mi je vždy divné,že ženy majú milión topánok,kabeliek a somariny,ale problém je pohreb.
Bože