Aky je rozdiel medzi drahymi slnecnymi za napriklad 100 eur a slnecnymi lacnymi z Dmky ? Su tie z DMky chraniace? Maju Uv filter?
Okuliare z DM určite majú UV filter. Ale ak chceš mať kvalitne chránené oči, nestačí mať 100% uv ochranu. Podstatný je aj materiál skiel (sklo alebo umelá hmota), kvalita šošovky (ak nie je kvalitná, tak zrenička je stále rozšírená a tak je citlivejšia na poškodenie), tiež farba skla je podstatná.
Kedysi som citala, ze UV filter je tak lacna zalezitost, ze vobec sa neoplati obabravat vyrobu tym, ze by sa tam nedal.
Mne sa zda ze som kdesi zachytila ze vsetky slnecne okuliare na slovenskom trhu musia mat uv filter. Inak neviem v com je rozdiel ale napr ked soferujem a mam lacne okuliare tak nevidim na displej a v tych kvalitnych z optiky hej.
Pamätám si reportáž spred veľa rokov, testovali UV filtre na lacných čínskych okuliaroch (predávaných v SR). Na ich prekvapenie, všetky mali ochranu akú deklarovali (najvyššiu) 🙂
@nikolani toto som kdesi dávno aj ja čítala, že bryle z trhu majú tiež filtre
@really8 Nie je to s tým displejom naopak? V okuliaroch môže byť navyše polarizačná vrstva, ktorá odfliltruje konkrétnu časť svetla. Nesuvisí to so zdravým pre oko, pri niektorých činnostiach je výhodné mať polarizované a pri niektorých zasa nepolarizované svetlo - okuliare s filtrom neprepustia odrazy napr. od vozovky alebo vodnej hladiny ale tiež svetlo z displeja.
Keď pri pohľade na displej otočíš hlavu nabok, mala by si vidieť rozdiel.
Rozdiel asi taký, že si priplácaš za značku. Nie vždy čo je drahé rovná sa kvalitné.
okrem znacky samozrjeme, doplacas za kvalitu, material. Ale napr. pri slnecnych okuliaroch je rozdiel polarizacia, neviem ako dmkove, ale napr. z optiky okuliare to maju oznacene. neodraza sa teda svetlo, ziadne odlesky, duhy, proste vidi clovek jasno...
Samozrejme,že nie všetko je iba o značke.
Ale nie je to iba o UV filtroch,ono ide aj o materiál SO-aj rámu (nie je plast ako plast) a skiel,pretože lacné fólie často skresľujú,či pridávajú dpt,cylinder,sú to vylisky kadečo a z kadečoho. Tak isto ako je to s lacnými okuliarmi s dpt.
Nič sa človeku nestane,ak ich príležitostne použije.
Ale fakt chceme šetriť na očiach?
Vždy sa tak divím,keď sme ochotné dať za nechty na mesiac ,či u kaderníčky nechať majland,ale na očiach šetríme.
Vlasy a nechty dorastu,dajú sa nadpijit aj umelé.
Oci nám nárastu nové?
No, takto ti poviem. Drahsie veci zvycajne byvaju kvalitnejsie a z kvalitnejsich materialov,to je fakt. A co ti mozem povedat napr. ja osobne. Kym som nosila obycajne okuliare,vydrzali mi tak sezonu,bud sa znicili,unava materialu,alebo som ich niekde zabudla,ci prisadla. Odkedy mam dizajnovky,tak maju aj 7, aj trebars 10 rokov a stale vyzeraju ako nove. Az ma to rozculuje,lebo chcela by som dalsie,ale luto mi je. Preco? Lebo si na ne sakra davam pozor okrem ineho 🤣. Vsade v puzdre,cistene jemnou handrickou. A pouzivam kazdodenne,minimalne namiesto celenky,ked idem na obed.
V 80% je rozdiel len v značke rámu.
@misanthropicdann to nie je pravda
Ak si dobre spomínam, tak podľa d-testu vychádzajú slnečné okuliare z dm veľmi dobre.
Nepriplácaš za značku...
Konkrétne vlastnosti musíš pozrieť priamo na konkrétnych okuliaroch, napríklad:
https://www.mojadm.sk/sundance-slnecne-okuliare...
"Tieto slnečné okuliare sú v súlade s nariadením EÚ 2016/425 o OOP a normou EN ISO 12312-1:2013+A1:2015. 100% UV ochrana. Odpovedajúcu kategóriu filtra nájdete na vnútornej strane rámu."