Ako sa naučiť pekne obliekať?

19. jún 2024

Baby, poradte prosim, ako sa naucit pekne obliekat, ja nemam ziadny styl, neviem ani zladit farby. Ja si nakupim plno veci, lenze potom cumim, ze ich nemam s cim skombinovat, napriklad kupim saty, ale nemam k nim topanky, alebo naopak topanky mam, ale zas nemam kabelku. A dalsia vec, ja v obchodoch neviem nic najst, teraz hladam pekne letne saty, ale najdem bud uplne mini, co na mne vysokej postave 175 vypadaju ako tunika, takze to vyznie smiesne, alebo maju volany na rukavoch co ma rozsiruje a robi to zo mna "obrynu" alebo maju gumu pod prsiami a tak vyzeram ako tehotna. A ked konecne najdem nieco pekne, tak to zas pokazia nejakou blbou aplikaciou alebo snurkou. Obcas nieco pekne najdem v orsay, inak nic moc. Takze potrebujem pomoc s dvoma vecmi 1. ako sa naucit obliekat a zladit a za 2. kde nakupovat.
Dakujem 🙂

liz_lemon
19. jún 2024

skus pinterest pozriet

kristinka92
19. jún 2024

aky máš vek? skus pozriet pojem “kapsulovy satnik” - je to spôsob, ako s vyslovene pár basic kúskami vyskladať plno pekných outfitov

autor
19. jún 2024

@kristinka92 Mam 34, uz som to pozerala, ale ja jednoducho nemam cit na modu.

sun_shine_2020
19. jún 2024

Pozri FashionSpy na IG alebo Beloka na IG. Casto radia co s cim kombinovat. Pripadne si daj usit nejake saty, napr od AniDizajn 🙂
Chod na nakup s kamoskou, aby ti poradila.
Drzim palce s nakupovanim.

Co sa tyka toho co uz mas doma - pretiet to: co rada nosis, v com sa citis/necitis dobre, co vies ze sa ti nehodi atd....

laurita285
19. jún 2024

Však kúpiť čierne mokasíny, bledé lodičky, nejaké neutrálne našuchovačky a s topánkami si ready.
Kúpiť bledý pri tvojej výške skôr dlhší kabátik a nejaké bledé/tmavé cigaretové nohavice a si ready. Topíkov máš zaručene kvantum doma

babulkomale
19. jún 2024

Daj si usit na mieru presne co chces plus nakup basic veci. Uloz si outfitu, co sa ti pacia, vyberaj jednoduche veci lahko kombinovatelnych farieb.

thereisabear
19. jún 2024

Pozri sú kapsulový šatník. Nekupuj všetky farby a divoké vzory.

shee11
19. jún 2024

alebo skus kuknut slovensku slow fasion modu. je drahsia, ale kvalitna, nadčasová a férová. napr. lovecolors slovakia, lull.sk , jeejdesign vtacatko.sk greenbutik severanka pohan

martinkatinka
19. jún 2024

Ja mam napriklad uplne minimum vzorov a najradsej nejake basic kusky. Takto aspon nekombinujem nieco divoke..

luccija
19. jún 2024

Popozeraj na Pintereste ja beriem odtiaľ inspiraciu

lucia13022023
19. jún 2024

1. Musíš vedieť aký máš tvar postavy. Jendoducho nie všetky tvary oblečenia na tebe budú vyzerať dobre aj keď to bude neviem aký pekný kúsok.
2. Zisti si svoju farebnú typológiu. Nie je to pravidlo, no sú farby ktoré na tebe vyniknú viac, budeš vyzerať proste lepsie.
3. Zisti si aký máš štýl. Ja napr vôbec nie som kostýmová, iné ženy napr neznesú taky ten basic style, sú skôr na vzory, farby
4. A Š týmto informáciami chodnna pinterest.

moonlight1210
19. jún 2024

Na zaciatok si zhodnot svoj typ postavy.

Potom si pozri, ake typy oblecenia sa k takej postave hodia.

Potom zhodnot svoju vysku a proporcie: dlzka krku. Trup vs. dlzka noh. Sirka ramien vs. boky.
(dost dolezite pri niektorom type oblecenia. Ako ho vyvazit. Napr. pri dlhsom trupe a kratsich nohach nohavice s nizsim pasom narobia galibu, mas viditelne kratke nohy. Pri opacnom pomere trupu a noh nohavice s vyssim pasom posobia ako “dedkove gate”, vytiahnute pod prsia. Detto naberane volankove rukavy na sirokych pleciach, vyzeras ako zapasnik. Vystrih uzavrety ku krku na kratsom krku instatne sposobi, ze tvar vyzera tucna.)

Potom ako roznymi typmi oblecenia, co sa hodia k tvojej postave, vyvazit proporcie postavy na vysku (to ta totiz vie urobit vyssou/nizsou a opticky zostihlit).

Az potom zacni vyberat styl. Ci skor romanticky, elegantny, jasne linie, sportovy,…

A na zaver farby.
Vsimni si, ktore ta rozziaria a ktore utlmia. Nepozeraj na to, ze farba sa ti paci. Paci sa nam farba casto preto, ze na niekom inom posobila skvele a to si pamatame. Ale to mas ako s parfumom. Na inom je uzasny, na nas vonia divne, lebo mame iny typ pokozky.
Takze si danu vec vzdy prirovnaj k tvari. Hlavne pri vrchnych kuskoch. Tricka, bluzky, topy, svetre, ale aj kabaty, vetrovky - vsetko, co bude bezprostredne pri tvari. Da sa to trochu zachranovat vyraznymi nahrdelnikmi, satkou, salom - ze to urobi predel od toho topu, kabatu,… Ale aj opacne - pozor na satky, saly a nahrdelniky, ak maju tvoju nevhodnu farbu. Mozu naopak pokazit dojem.

Ak vyzeras s danou farbou zrazu v tvari bledo, zeleno, zlto, sedo, tak to nie je tvoja farba. Casto sa stane, ze zistime, ze sa nam hodia farby, co sa nam velmi nepacia. Je to len o zvyku. Ked raz v nich posobis sviezo a znes komplimenty, rychlo si zvyknes a oblubis si ju.

Najprv prezri satnik, co z toho uz nakupene cez tie impulzivne nakupy mas a hodi sa ti to. A zvysok si postupne dokupis.
A nehodiace sa predas, das do zberu.

muchotrafka298
19. jún 2024

Pre kazdeho znamena "pekne sa obliect" nieco ine. Neexistuje univerzalna rada. Ja napriklad mam vzory, farby, ale malokedy to kombinujem ako v modnych casakoch alebo na internete. Proste to neviem, cize do nejakych trendy kombinacii sa nepustam. Pre mna by kapsulovy satnik nemal vyznam, kedze mam veci viac a nie su neutralne.
Pokial si fakt nebudes vediet poradit, najdi si nejaku stylistku, ktora Ti preberie satnik, pozrie co tam mas, nemas, pojde s tebou nakupovat. Toto je ale platena sluzba, nie je lacna a tiez to oblecenie co si nakupis nieco stoji. Na toto treba pamatat.
Nakupovat mozes aj online, mas obrovsky vyber eshopov, kde co nesedi vratit. Co sa tyka obchodov, tak kazdy preferuje nieco ine a zalezi aj na tom, ake veci nosis. Lebo darmo Ti poviem, ze chod do Peek and Cloppenburg, S.Oliver alebo Comma, ked ty chodis napriklad v rifliach a tie si kupis hocikde.

domkakvet
19. jún 2024

Treba nakupovat priebezne, ja ked si poviem, ze treba mi saty na leto, alebo kratasy, tak jasne, ze akurat, ked potrebujem, tak nemaju, preto nechodim do obchodu s cielom nieco konkretne kupit, ked mam cas, tak sa zastavim v nejakom obchode a ked sa mi nieco zapaci, tak si to kupim, napriklad maju pekny sveter, tak si poviem tych mam malo a urcite ho vyuzijem a kupim, ale nikdy nechodim s cielom, vtedy nikdy nic nezozeniem.

kati301
19. jún 2024

Nechcem aby to vyznelo necitlivo, ale vkus a cit pre módu sa nedá naučiť. S tým sa proste musíš narodiť. Vies sa naučiť čo k čomu ladí a aké strihy ti pristanú, to áno. Ak máš pocit, že to nevies, odporúčam ti nájsť si módnu poradkyňu, ktorá zanalyzuje tvoju postavu a aj reálne s tebou pôjde na nákupy do obchodov a ukáže ti čo s čím kombinovať a čo to sedí, z internetu a videi sa takéto veci nenaučíš.. a ak aj tak chceš ísť do toho sama, tak tu platí len skúšať a skúšať.. sama podľa mna uvidis rozdiel ak nájdeš nieco čo ti sadne(teda vytvorí peknú postavu, zúži pas, vyzdvihne tvoje ženské krivky) a nieco čo ta bude deformovať..hlavne si vziať a skúšať v kabínke rozlične vzory, štýly, farby.. keď raz nájdeš nieco čo ti sedí, kupuj si nieco podobne.. napríklad teraz je modernejšie nosiť voľnejšie, širšie nohavice než obtiahnuté “mrkvace” ako to bolo doteraz.. a fakt to veľa krat lepsie vyzerá, keď si to skúsim tak a tak.. a teraz ich je aj kooopa v obchode 🙂 a ešte tip, pozri si obcas v tv nákupné maniačky, veľa krat dajú porotcovia super tipy a nápady na outfit 🙂

babulkomale
19. jún 2024

Inak tiez si myslim ze cit pre kombinovanie sa naucit neda, moja kamoska to o sebe vedela, tak to riesila tak, ze ma kopirovala od ucesu az po obliekanie, takze aj tak sa da, vybrat si vzor a drzat sa ho.

madeincssr
19. jún 2024

A nejaka kamaratka/kolegyna, ktora sa (podla teba) pekne oblieka a spravit si "modnu prehliadku" (ty sa budes obliekat podla jej vyberu z tvojich veci a spolu posudite, co ti naozaj pristane a v com sa citis pekna) najprv u teba doma a potom prejst obchody po meste (pokojne, bez ambicie hned/vela nakupovat) - najst spolocne v com si kocka.

lavender94
19. jún 2024

Ja som zástanca jednoduchosti. Vôbec si nejdem farby, snažím sa mať par základných kúskov a tie kombinovať. Veľa robia doplnky- hodinky, náhrdelník, náušnice, prstene… ale tiež to netreba prehnať. Jedine pravidlo čím sa riadim je, že vyberám oblečenie podľa mojej postavy a v podstate nevybočujem z tých nadčasových kombinácii, ktoré sa hodia snáď každému. Čo som si všimla v mojom okoli tak veľa žien čo vyplakávajú, že nemajú čo na seba nakupujú úplne bezhlavo, nemá to ani hlavu ani pätu. Napríklad páči sa ti niečo v obchode. Základná otázka - máš to k čomu obliecť? Keď je odpoved nie, kúp si niečo s čím to budeš nosiť. Pozri si pinterest, zisti aké outfity sa ti páčia a aké kúsky ti chýbajú a dokúp ich. Ja som si raz urobila zoznam základných kúskov (bluzka, biele a čierne tričko, nohavice čierne, džínsy, sako čierne, kožená bunda, biele tenisky, lodičky čierne a svetle…..) takych zoznamov je na internete plno, stačí si ho upraviť podľa seba a potom sa už aj take outfity podľa internetu ľahšie skladajú.

larinka552
19. jún 2024

Ja vzdy pozeram po mladych ludoch ake nosia oblecene a inspirujem sa 😃
Ale teda posledne roky je to cista katastrofa a mam pocit, ze cim viac bezdak imidz, tym lepsie.
Takze uz sa tym neriadim a ostala som zaseknuta na mode niekde spred piatich rokov.
Nosim basic tricka, na to kosele alebo mikiny, rifle, leginy, sukne, sem tam saty, skor na prilezitosti. Paci sa mi ak mam nejaky vzor bud na vrchnom diely alebo na spodnom. Nikdy nie naraz a nikdy nie vela kriklaveho dohromady. Aby som nebola ako papagaj 😃
A este to co pise @domkakvet u mna 💯 % plati

muchotrafka298
19. jún 2024

Ja si myslim, ze sa obliekam pekne a mam aj vkus, toto pisem nie preto, ze sa vychvalujem, ale preto, co napisem dalej. Oslovila ma kolegyna, ze ci by som s nou nesla nakupovat, ze si nevie nic kupit, ani topanky, ani oblecenie. Fajn, isli sme do obchodov, kde bola tona tovaru. Ona ale nebola ochotna ani schopna vybocit z toho, co nosila. V kabinkach mala tonu krasny stylovych veci, ktore sa jej hodili, aj by jej sadli do satnika, cenovo v poriadku. Nic z toho sa jej nepacilo, s nicim sa nevedela stotoznit. Kupila si jedine jedny sive lodicky, co ako tak navela prekusla, ze nie cierne. Takze ani vyssie spominane nakupy s kolegynou nemusia dopadnut dobre. CIze mozes tristokrat niekomu povedat, ze nech si skusi puzdrove saty, co sa hodia vsade, stale, nie, lebo dotycna to nenosi, nechce to, nevie sa pohnut dalej v obleceni.
Dalsia kolegyna si tiez chcela veci nejake kupit, hovorim, ze ved si vyber na nete. Vsetko co si vybrala vratila, lebo nic jej nesedelo, nepacilo sa jej a skoncila v riflach a tricku s nejakym gycovym napisom, co nosi uplne bezne a stale. Nechce vystupit z komfortnej zony, pricom aj vo velkosti L/XL sa daju najst pekne kusky.

evcagabi
19. jún 2024

Na instagrame reknianostylu - robi prirucky podla typu postavy a mozes si kupit aj asistencne nakupy ak mas blizko ČR

gab
19. jún 2024

cit pre modu a vkus sa bohuzial naucit nedaju. Bud to ma clovek v sebe alebo nie.

Skus si pohladat na pintereste typ zeny podobnej tebe. Aby mala podobnu postavu, vysku, hlavne farbu vlasov, farba oci. Je tam naozaj vela prevela rôznych typov zien, ich fotografie. A potom popozerat, "odkukat" co ma oblecene, ako to ma farebne zladene. Tak sa uberat tym smerom.

petronelag
19. jún 2024

@gab Je to tak, to buď niekto má vkus alebo nemá, poznám dlhšie jednu pani z nášho mesta, už má po 60-tke, ale tá má vždy tak zladené oblečenie, že vyzerá ako z prvej kategórie a ani toho oblečenia nemusí byť veľa a značkové.

maryetta
19. jún 2024

Presne tak. Ja ani nic pekne nevidim. Sem-tam na nejskej zienke ale…..presne. Mam 178 a mini mam pod zadok. Midi nad kolena co vyzera akoby mi to bolo male.
Potom nieco blby vzor. Nieco material. A uz ked aj nieco fajn tak cena 😂🙈

kiki68
19. jún 2024

Za mna asos tall edition, ked mas nejak okolo 175cm, vyberat kombinovatelne farby a kusy, ktore vies pouzit co najlepsie dokopy. Napr na leto ked si vysoka su krasne volne nohavice, top a k tomu dokupit nejake sako. Tiez k tomu prikupit nejaku suknu, ktora sa hodi strihovo a mozes nosit taky kusok cele leto po koniec sezony. To iste topanky, vzdy mysliet na to, ze ich pouzijes napr do prace a tiez na dalsie bezne nosenie. Treba si to vyskladat. Takto to robim aj pre klientky v butiku. Lebo vela z nich nevie, co sa k comu hodi.