Krst - bez svadby

olivka2023
26. jún 2023

Kde v okolí MI by nám pokrstili malú? (5mes)
Hľadáme rimskokatolícky kostol.
Brali sme sa len na úrade.
Krstná mama: krst birmovka (greko) a krstny otec: krst a 1.sv.prijimanie (nemá birmovku).

sajmonka_1216
26. jún 2023

@olivka2023 podľa Kanonického práva (kánon 874) musí mať birmovku.. inak môže byť možno tak svedok krstu, ale nie krstný rodič

olivka2023
autor
26. jún 2023

@sajmonka_1216 svedok krstu nesmie byt katolik vraj, a brat je katolik - rimo. Na dedinach krstia bez toho, v greko by nam pokrstili bez vsetkeho len chcela by som najst rimo :/

sajmonka_1216
26. jún 2023

no ak to je v kanonickom práve, malo by to platiť všade rovnako... nie že na dedine tak a v meste tak...
ale často sa stáva, že niekto pokrstí dieťa nezosobášeného páru, niekde nie..
myslím si ale, že birmovku musí mať, aj ostatné sviatosti, pretože to sa všetko zapisuje a ak nie je z tej farnosti, tak sa to dohľadáva..
ale každý tu môže mať iné skúsenosti, radšej sa opýtajte priamo na fare a povedia..
ale tuto to majú celkom pekne popísané
https://farnostnizna.sk/sviatosti/podmienky-pre...

janetinka27
26. jún 2023

ahoj, neviem ako inde, ale v rimskokatolickom pokrstia dieta paru nesobaseneho v kostole. moze sa stat, ze na priprave sa vas knaz opyta, ci mate nejaku prekazku vziat sa v kostole.
co sa tyka krstnej, tak greko maju krst aj s birmovkou naraz, opytaj sa knaza, ci moze byt krstna greko. a krstny musi mat birmovku, ak nema, bude len svedok krstu. na krst staci jeden krstny.
a preco by svedok krstu nemohol byt katolik?

vkatush
26. jún 2023

@janetinka27 nám bolo vysvetlené, že svedok krstu je pre ľudí inej viery, nie katolíka, avšak musí tiež spĺňať podmienky usporiadaného života.
Katolík musí spĺňa podmienky kanonickeho, inak nemôže byť krstný rodič.

Nemohli sme mať krstných, ktorých sme chceli, lebo neboli sobášení v kostole, len na úrade. Ona katolíčka, on kalvin, tak robili kompromis. Keby boli sobášení v kostole, tak by mohla byť krstná a on svedok. Ale keďže podľa kanonickeho nežijú usporiadaným životom, tak ani jeden nemohol.
Nikoho netrápilo, že chodia do kostola, dcéru majú krstenú, že sú spolu XX rokov... Nie je jedna podmienka (svadba v kostole), nemôžu byť krstní.

Autorka, to že vy nie ste sobášení v kostole prekážka nie je, pokiaľ ja viem, ide o krstných rodičov.

janetinka27
26. jún 2023

@vkatush ahoj, tak ono je to velmi pekne a vzorne, ked dvaja spolu ziju krestanskym zivotom a su vzorom pre ostatnych, ale urcite rozumies, ze musia byt sobaseni v kostole. krst je velky sviatok, velka oslava, ale najma duchovna. dnes sa to tak uz neberie, ale keby clovek uvazoval nad tym, aky dolezity je krst, potom by chapal, preco je dolezite, aby krstny rodic zil sviatostne.

svedok krstu sa u rimskokatolikov akceptuje aj katolik, aj ked ako katolik by mal byt bud iba krstny alebo nic (ani krstny ak nema birmovku atd, ani svedok), ale bezne sa tak deje - neviem, ci je to tym, ze u svedka neskumaju prislusnost, neviem.

olivka2023
autor
26. jún 2023

@janetinka27 tak nam povedali, ze ak je katolik, moze byt lek krstny ale svedok krstu sa ho netyka, to vraj moze byt len ak nie je katolik. Ale krstny nemoze byt lebo ma 20r a nema este birmovku.
Tak asi skocime do greko, tam neziadaju nic len spoved a urobi krst za 30min.
Chcela som rimo lebo som rimo a chodila som aj na cirkevnu skolu ale asi dame greko no. Len nechcem v pravoslavnom kostole.

janetinka27
26. jún 2023

@olivka2023 a nemozete si dat niekoho ineho? katolik by nemal byt svedok, ale robi sa to. asi sa uz nezistuje, kto je akeho vierovyznania, neviem. mne sa zda, ze potom u greko sa "dedi" vyznanie podla otca (to je tradicia).
my tiez nemame v pripade potreby nikoho, kto by mohol ist za krstneho, mne to "nevadi" z hladiska pravidiel, ja to respektujem. len uz su vsetci porozvadzani a ziju v novych partnerstvach alebo nemaju birmovku.

olivka2023
autor
23. júl 2023

Dakujem vsetkym, urobili malej v Klokocove - neboli ziadne podmienky ;) dali sme greko, mohla byt pomne rimo ale farar spravim naraz krst, birmovku aj prijimanie (vraj v 3r ZŠ uz bude robit len sviatost spovede ak bude chciet chodit na eucharistiu lebo po novom deti maju od miminka eucharistiu vraj a po 12r uz iba ak maju sviatost spovede.) 🙈🙉🙊🙆‍♀️🤷🏻‍♀️
Ale nebolibziadne podmienky rodicov ani krstnych rodicov ;)