Ahojte. 🙂 Rada by som otvorila novú a aktuálnu diskusiu hlavne o detských oddeleniach na psychiatrii v Michalovciach, Prešove a Košiciach + liečebňa v Hrani. Privítam všetky pravé skúsenosti z Hrane za posledných 15 rokov a najlepšie za roky 2018-2019-2020. Zamerala by som sa hlavne na všetky praktiky ako sú: neprimerané fyzické zákroky voči deťom, chýbajúca zdravotná dokumentácia, zákaz návštev rodičov, neustále menenie tabletiek, vymyslené diagnózy, okamžité odporúčania do Hrane (keď si to stav ani nevyžaduje), zanedbávanie zdravotnej starostlivosti, porušovanie ľudských práv... Kto má akúkoľvek skúsenosť (negatívnu) či už ako rodič, alebo človek, ktorý sa o tom odváži napísať po rokoch, privítam každú informáciu. Zároveň viem aj ja poskytnúť nové info. Týka sa to aj personálu (doktori,sestry....). Kto sa chce podeliť o svoju skúsenosť, píšte mi správu. 👏 ❤
@sisa142 toto je predsa forum, diskusia. Vsetky mamicky, ktorych sa tato tema tyka, su zvedave na kazdu informaciu. Vidim, ze ste sa sem zaregistrovali len teraz, mozno neviete, ze sem si chodia maminky po radu, po skusenosti, su smutne, bezradne...😔 Otvorili ste temu, preco Vam maju poskytnut informacie maminky do spravy? Nalinajkovali ste si, co presne chcete vediet, co konkretne Vam maju pisat, dokonca ste vymedzili za ktore obdobie, vyzyvate k Vasmu" zamerania sa na vsetky praktiky...." Priklady tych praktik uvadzate len negativne, akoby slo o koncentracny tabor.
Nic tu nepredavate (je to tu bazarik a pramen rad a skusenosti), inzeratov 0, nic neradite, nesustreduju sa informacie pre vsetkych...Ak pisete nejaku pracu, normalne to uvedte. Lebo len ciste vytahovanie informacii do internej posty nevyznieva prilis seriozne. Ak je to tak, vyberte si na to iny portal... Sem si chodime po radu, ci nieco kupit.
@sisa142 a na margo - prispevok zacinate slovami, ze otvarate diskusiu. Viete, co je diskusia? Je to usmerňovaný rozhovor, výmena názorov na daný problém. Nie vytahovanie Vami vyziadanych negativnych info do Vasej spravy.
A este tak zosiroka zacnete o Michalovciach, Presove, Kosiciach a...Hrani... A potom uz Vas zaujima len Hran. A len negativa! Vskutku detinsky priehladné.... Mnoho rodicov ine vychodisko nema a su nuteni svoje dieta do Hrane umiestnit, lebo liecbu potrebuje...tak neviem, o com Vam ide. Zastrasit rodicov? Znemoznit liecebnu??? Tie praktiky, ktore ste vymenovali, to ste museli zazit inde....
@sisa142 uz je to vcelku zaujimave, az usmevne....😊. Nie problematika a liecenie pacientov v DPL Hran, ale to, aku silnu potrebu mate znegativizovat vsetko, co sa Hrane tyka. Od vasho prveho prispevku, kde chcete zazitky a skusenosti mamiciek za obdobie poslednych 15 rokov (preco nie 20?😊), aj to LEN!!! negativne. Pozitivne nie, len vyssie nacrtnute Vami vymenovane negativa. A cuduj sa svete, nie verejne - napriek tomu, ze je toto diskusne forum. Haloooo! Diskusne forum neznamena ziadat info do sukromnej spravy. Plati to vsade - diskusia je diskusia aj na Trebisovsku, aj v Poprade, aj na Orave😉
@bassoon a @sisa 142 - mile damy, oba profily prazdne, oba profily bez inzeratov, oba profily nove...niektore maminky naozaj prezivaju so svojim dietatom problem a ina cesta ako liecebna obcas vazne nie je...😔. Uzkostlivo cakaju na kazdu info, ktora suvisi s mamickami s podobnymi diagnozami deti. Prestante tu trepat s odpustenim hluposti, aj ked sa zda, ze ide o jednu osobu cez dva nicky. Vytvorte si ich este aspon osem a diskutujte tu vlastne sama so sebou! Nestraste tu maminky vasimi hlupostami, su fakt bezradne ako vsetky mamy, ktore maju deti s trapenim. Nemam ziadny profesny vztah s DPL, ale s istotou viem, ze su tam uzasne, priatelske a fundovane lekarky, terapeuti... Preto ma mrzia taketo hlupe a hluche reci..... A ze je tam striktny a presny rezim - ved to nie je wellnes kongres hotel, ani detsky tabor za odmenu Je to nemocnica! Liecenie spojene s navstevovanim skoly, zamestnanie detskych ruk peknymi pracami, zamestnanie mysle terapiami! Cinnosti sa tam striedaju s pestrostou. Vazne ma mrzia taketo lacne osocovania. Posudzovat laickym rozumom odborne lekarske poatupy... Este raz - nepracujem tam, ale to tam poznam uz peknych par rokov.
Nedavajte svoje deti do Hrani! keď mate niejakde problemy radčej si ich vyriešte doma sami, alebo s psychologom. Neodporučam tuto hospitalizaciu! Bol som v Hrani 5 krat hospitalizovany, prvykrat od maja do jula 2011, druhykrat od februara do juna 2012, tretikrat od oktobra 2012 do juna 2013, štvrty krat od septembra 2013 do juna 2014 a pjaty krat od septembra 2014 do juna 2015. Keď tam niekto pride ako novy tak musi odovzdať všetky ostre veci, opasky a šperky, ktore väčšinou po odchode domov nezvyknu vraciať, musi si vyzliecť svoje osobne oblečenie a odložiť, pošlu ho do sprchy aby sa osprchoval a umyl hlavu so šamponom na vši, potom mu daju ustavne oblečenie, ktore tam bude nosiť. Personal katastrofa, ale zopar sa našlo dobrych, strava humus, sprchovanie len 2 krat do tyždňa, 3 krat na deň davaju podrvene tabletky, vychadzky len v areali, telefonaty s rodinou, navštevy a terapie su len za odmenu, aj to telefonaty su povolene len raz v tyždni na 5 minut a navšteva len raz za mesiac. V škole su len 4 vyučovacie hodiny a s toho 3 alebo 2 hodiny voľné, v školskom klube sa len kresli a viacej nič, na oddeleni cely deň v spoločenskej miesnosti sa pozera televozor, ale len to čo sestričky chcu pozerať, nemože isť ani na izbu, lebo izby su zamknute, musi sa len sedieť pozerať TV a byť ticho, keď nieto začne rozpravať, alebo je hlučny, tak hodia do neho papuču, alebo mu daju facku, od 12:00 do 16:00 je odpočinok, kde každy na oddeleni musi v tichosti po tme ležat a nemôže sa ani pohnuť, lebo ho daju do konca odpočinku kľačať, keď niekto dostane zachvat, zmlatia ho, poviažu, pichnu injekciu, predavkuju tebletkami a zavru na samotku, keď sa niekto pomoči, alebo pošpini, dostane ľadovu sprchu, keď niekto niečo vystroji zle, pobije sa, alebo sa pokusi o utek či samovraždu, dostane injekčnu liečbu, zakaz TV, zakaz navštev a telefonatov s rodičmi a cely tyždeň na samotke, keď sa niekto nechce stravovať, tak to do neho napchaju, dostane tebletky na chuť do jedla, B12 a zakaz sladkosti. Je tam paru dobrych a tolerantnych sestričiek, s ktorymi som sa mohol aj porozpravať, ktore povolia dlhšie telefonaty aj zmiernia tieto pravidla.
@pravdapravd to ste sa teraz aktualne zaregistrovali na modry konik, aby ste tu vyliali zo seba tieto hluposti? 🤣 Cerstvy nick a dovod registracie na portale pre mamicky, aby sem "chlap"🤣🤣🤣 popisal svoje traumy. Ake priehladne. Tí, ktorí rozmyslaju logicky to musia vidiet rovnako ako ja. V Hrani su pacienti na zaklade rozhodnutia. Nejaky mlady muz si to tam odzil a chce to dat zo seba von. Kde to tak asi spravit. Pracne si na nete vyhlada priestor pre mamicky a byvaly pacient ma potrebu sa zaregistrovat prave medzi ne, medzi kamosky!!!🤣 Bazarik nula, prispevky nula. Tie zamerne gramaticke chyby....ach jaj, slaby pokus. No nic...dva novozalozene nicky, teraz treti... Vy sa musite, mila pani, tam kdesi v tom razovitom kraji velmi nudit....🤔😊
@pravdapravd čas plynie, ale v Hrani sa nič nemení... Toľké roky prešli, toľko zničených detských životov. Človek s tým nespraví nič "cez internet"... Je ťažké postaviť sa "lekárom/lekárkam", ktorých odbornosť spočíva iba v písaní diagnóz na papier (ktorý vždy znesie veľa a má väčšiu váhu ako pravda), no napriek tomu si myslím, že je dôležité nájsť odvahu a hovoriť o tom nahlas. Máš právo SLOBODNE vyjadriť to, čo bolo prežité na tvojej vlastnej koži, keďže to vieš IBA TY. Hovorí sa, že: „Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič.“ Súhlasím s tým, že veľká časť problémov sa dá vyriešiť doma, no na to je potrebná vôľa všetkých strán. A ak si človek myslí, že riešenie neexistuje - tak vždy existuje. Ďakujem za tvoj komentár, všetci vieme aká je pravda.
Moja skúsenosť z hrane je hrozná, prídete dajú vás na oddelenie medzi všetky deti oni na vás pozerajú a vo neviete čo čakať. Na druhý deň vám zrobia odbery nasadia liečbu a keď nemáte tablety tak hneď dostanete budete ich brať 2-3 tízdne a potom ešte budete dostávať depotnu injekciu aby sa dlhšie udržali lieky. Zdravotní personál sa hrá na mobile a medzi tím deti pozerajú tv kanál Mtv kde ide 7 pesničiek dookola celí deň. Von idete 2 krát do dňa a chodíte po ihrisku furt dookola kim sa nejde dnu z toho dostanete 3× loptou do hlavy od nielo kto hrá football. Terapiu máte že 1× za týždeň aj to nieje isté či pôjdete. V škole 4 viučovacie hodiny a nič sa neučite a keď prídete na normálnu školu môžete bi radi že prejdedo ďalšieho ročníka zo 4kami. A tie jogurty jesť z 1rok starou plastovou pôžičkou po niekom inom 🤮. A keď skončí skola idete do klubu a to je že miestnošť kde sa nedá ani chodiť je tam 6 deti + 1 vichovavaťel. Telefonáti že 1 za týždeň na 5 minút (teraz tam mám sestru a už to zrobil tak že keď volaťe tak musiťe sestričke povedať kód pacienta aby ste mohli volať + nahrávajú hovorí súkromné) a každý utorok majú deti vizitu z doktormi aj tak sa váš spitaju jak sa máte a nič viac. Hygiena že sprchovať sa 2× do týždňa a ja prezliekať + vám ešte dajú podpísať papier keď vám ukradnú oblečenie tak zato neberú zodpovednosť. Ale keď mam povedať dačo dobre tak to že dobre varia a niektoré sestričky sú ako vlastne mamy a niektoré sestričky púšťajú filmy z USB. Ja som tam bol 6 mesiacov a 3 tíždne a Tom som išiel na reverz že ma zobrali rodičia abo ma tam doktori chceli ešte 2 mesiace. A hlavná primárka Katarína ackerman sa svojim pacientom visloveňe vihraža že pôjdu do DPL hran. Moja skúsenosť zňou je od 4 ročníka základnej školy aheď mi nasadila lieky a ona vás nevnímam aké ste vi ale ako ste po liekoch keď som odišiel z hrane tak som v škole spal lebo som nebol zvyknutý na 6 vyučovacích hodín ale ja som išiel potom do LVS Barca a tak je škola pre deti s poruchami učia nebol som na internáte ale keď som prišiel do školy tak som zaspal na 1 hodine a vstal som 3 hodine ale tam to aspoň rešpektovali a spal som stoho že mi nasadili až veľkú dávku a pani ackermanova mi ani nechcela pri mojich problémoch znížiť dávky tak som prestal bravať tabletky a potom začal školský rok 2020/21 to som bral už Primeranu dávku a od začiatku letných prázdnin roku 2021 som nezobral ani jednu tabletku a už sa cítim jak normálni človek keď mi povie že ma znova začať bravať lieky tak nezačnem a verím tomu že keď pridem za ňou a zistí že ich neberiem ta sa bude vihrazať že pôjdem do hrane naspäť na nastavenia liekov a budem tam znova pol roka
@adokid už ste trápna s tymi novozaloženými nickmi😁. Aj tento založený včera. Príspevkov nula, bazár nula. Skúste to ešte inak, keď ste taká šikovná🙂. Akurát akýsi chlapec - mladý adolescent, ktorý bol nedávno liečený v Hrani, psychiatrický pacient, má potrebu vyliať si dušu na mamičkovskom portáli🤦♀️🤦♀️🤦♀️. Ako stará učiteľka slovenčiny vnímam zámerné chyby. Ale nemecké meno p. primárky napísané správne. Až na malým napísané zaciatočné pismeno - úbohý zámer😁...aj tí najslabši žiaci, aj ten s najväčšími problémami píše meno a priezvisko s veľkým začiatočným písmenom. Vnímam správnu štylistiku, prerývanú zámernými chybami a na oklamanie dlhými vetami. Ak ste si už zvolila milá pani očierňovať na sociálnych sieťach pre nejakú Vašu či niečiu potrebu, robte to menej priehľadne a na úrovni, prosím....
@adokid Vďaka za tvoj komentár - recenziu. Každý má právo na informácie, hlavne rodičia, by mali vedieť všetko o tom ako to skutočne v DPL je, keďže nikto iný im pravdivé informácie neposkytne... Tých recenzií je už na internete toľko za posledné roky, že človeku sa ani nechce veriť, že stále to tak je. Na hlúpe komentáre, nemá zmysel reagovať 🙂 Vieme dobre, čo je ich cieľom. Drž sa. Na margo toho vyhrážania... žiaden lekár/lekárka nemá právo ľudské a ani profesné sa takto chovať k pacientom - deťom - pretože sú zvlášť chránenými osobami a majú tiež svoje práva. Viem, že to je ich obľúbená veta na zastrašovanie a ona nie je jediná, ktorá sa takto správa... Síce je ťažké nájsť dobrú lekárku, ale treba hľadať, určite sa nájde niekto lepší... Od rodičov závisí, či do Hrane pôjdeš alebo nie - nie od lekárky - pretože oni dávajú písomný súhlas. Ak skutočne ide lekárovi o dobro, tak pacienta počúva a nerobí si čo chce iba preto, že je to DIEŤA. Takže nikde nie je napísané, že nemôžes zmeniť lekárku, ktorá bude k tebe pristupovať tak ako má...
@vysost ja som napisal čistu pravdu, vôbec som si to nevymyslel.
@sisa142 ja som napisal len pravdu, aby každy kto tam dava svoje deti vedel čo sa za murami liečebne robi.
@vysost keď mi niekto neveri tak nech tam da svoje decko a potom zisti že tieto negativne komentare su pravdive. Boli ste tam?
@pravdapravd Ja viem, že je to pravda... ako aj mnohí ďalší.
@pravdapravd súhlas
@sisa142 V liečebni som bola hospitalizovaná v rokoch 2017/2018. Keď som nastúpila všetko sa zdalo byť ok. No iba prvý týždeň. Prvé čo ma zarazilo bola osobná hygiena čo sa týka sprchovania. My dievčatá keď sme mali svoje dni sme mali sprchu povolenú častejšie ale inak sa sprchovalo RAZ DO TÝŽDŇA (vrátane výmeny oblečenia a posteľného prádla)!! S právanie sestričiek je neprofesionálne, arogantné no hnus. (Boli tam až dve sestričky ktoré boli fajn a som vďačná že aspoň ony dve tam boli) ako písala @nikola09876 tak môžem potvrdiť komunikáciu sestričiek v maďarčine čo mi príde ako vrchol drzosti. Vrátim sa ešte ku hygiene. Asi tri či štyri krát sa počas mojej hospitalizácie (bola som tam 3mesiace) objavili vši. Sestričky to riešili (lacnými "odvšivovákmi", raz použili šampón proti blchám alebo nám žehlili vlasy) na tom by nebolo nič až také zvláštne, zarážajúce bolo na tom to že nám hovorili aby keď nám príde návšteva aby sme to tajili rodičom. Tu by som chcela naviazať na kontakt s rodinou a návštevy. Návštevy som mala povolené po cca mesiaci a telefonáty po 2týždňoch!!! Nakoľko pochádzam z Košíc tak Hraň nie je až tak ďaleko čiže za mnou chodili rodičia častejšie ako ku iným deťom (boli tam aj deti z Bratislavského kraja a podobne), to sa sestričkám nepáčilo a povedali mi (po svojej rozprave medzi sebou v maďarčine) aby som povedala mojim rodičom ABY ZA MNOU NECHODILI TAK ČASTO! Nie nevymýšľam si, kto tie praktiky v DPLke nezažil neuverí/nepochopí. Tu by som prešla ku ďalšiemu bodu. Lekárska starostlivosť. Mám odmalička atopický ekzém, ktorý sa mi zvykne vyhodiť na jeseň/zimu. Keď si to raz na obede sestrička všimla tak na celú jedáleň začala hlasnejšie aby to všetci počuli rozprávať a pýtať sa že čo to mám na krku a povedala nech to poviem na vizite, tak aj bolo ale nič sa neriešilo. Ďalej, v prípade, že niekto dostal záchvat agresie, amok a pod. pacient bol buď 1. ODTIAHNUTÝ V OBLEČENÍ DO ĽADOVEJ SPRCHY alebo 2. PRIVIAZANÝ O POSTEĽ POPRUHMI (väčšinou potom následovala injekcia na ukľudnenie. Tiež mi viac krát menili lieky (cca 4-5x za hospitalizáciu), keďže nám lieky dávali v malom kelímku tak som videla xy druhov tabletiek v tom mojom. A posledný bod "TERAPIE". Silné slovo. Z psychologičkou som sa videla 2x, ďalej terapie vyzerali tak že sme buď šili, kreslili, Maľovali atď. Nič čo by mi pomohlo z môjho vtedajšieho stavu, z ktorého som sa dostala sama.
@livia128 jasné že to nieje povolené ale oni vedia čo robia nikto ich ztoho neusvedči lebo sa vyhovoria na úkor dietata že si vymýšla vzhladom na jeho psychickéé problémy,nieje tam povolený mobil na kamerovanie a ani nahrávacie zariadenie vtedy by konali inak lebo polovica ztoho zdravotného personálu by skončila bez práce alebo pred súdom!!!!
ja som sa z tade teraz vratila a mozem to vsetko potvrdit. ked sme mali vsi tak to sestricky ani poriadne neriesili. povedali ze sa k nim nemame priblizovat. same sme si navzájom museli cistit vlasy od hnid, ak sme nechceli aby nám oholili hlavu do hola. ked mal niekto "potvrdene" vsi tak mu mozno ze raz alebo dva razy za tyzden umyli vlasy vsivakom a to bolo ich "osetrenie". ked sme chceli aby nám vyzehlili vlasy tak povedali ze sa im nechcea realne len jedna sestricka bola ochotna to urobit. ako to to vsetko "zazracne" nepomohlo tak pýtali od rodicov povolenie na oholenie hlavy s tym ze sa tomu už neda pomoct. co sa tyka tych praktik tak teraz som sa už nestretla so studenými sprchami ale bežne tam používaju popruhy a izoláciu a HLAVNE injekcie. velmi sa smejes, dostanes injekciu, velmi places, dostanes injekciu. je to tam velmi slabo zabezpecene ludmi, ktorí aspon trochu rozumejú psychológii a myslím si, že ked sa to vola psychiatrická liecebna tak by to malo byť samozrejme.
stala sa mi tam konkretna vec. tri mesiace som tam bola dobra ako anjel aby ma z tade pustili co najskor. realne ste odo mna ani nepoculi slovo ze tam som. potom nastala taka situácia, že jedno dievča dostalo panický záchvat. chcela byť sama tak išla do izby. vedela som že sa chce ísť rezať tak som ju chcela isť ukludnit. no ked som za nou prisla sestricka zacala po mne vrieskat, že to robi len pre pozornost a ze mam odist. tak som ju pocuvla. ona ostala v izbe a stala nad tou dievcou dalej. baba si vytiahla taky pliesok a začala sa rezať. sestrička nad nou dalej stala a len sa na nu pozerala. prakticka sestra si začala z nej robit srandu ze "nech sa reze, doneste jej nozik". to mi prislo ako moc tak som isla naspat a chcela som jej zobrat ten pliesok a zazracne jej ho zrazu isla zobrat aj ta sestricka. zacala som sa s nou hadat ze ako sa moze na nu len pozerat ako sa reze, kde je jej psychologicky výcvik. oni to vyhodnotili ako drzost a bezrespekt. dokonca za mnou dosla aj vrchna sestra a vycitala mi ze co si dovolujem, že sem naozaj patrim. potom neskor na velkej vizite(aj s primarkou a vsetkými doktormi) som mala z toho velmi zle lebo som si dovolia kricat na sestricku za to že nechala dievca rezat sa🙂. nikto z nich mi neveril a sestricky povedali ze som si to vymyslela. pritom toho boli vsetky dievcata svedkami pretoze sa to dalo vidiet zo spolocnej miestnosti. povedala som im nech si to teda pozru na kamerach ked mi neveria no pani primarka povedala ze nemusi pretoze by za tie pani sestricky dala aj ruku do ohna.
ked som im dalej hovorila že si z toho dievcata robili srandu tak povedali ze aj to som si vymyslela. dokonca aj ta sestricka mi do oci povedala ze nic take nepovedala. VSETKY dievcata ju poculi to povedat. ked som sa pani doktorky( konkretne dr. rušinovej) opýtala či by svojmu dietatu zo srandy povedala nech sa reze, doneste jej nozik, s vážnou tvárou povedala že ano.
nemusite mi nikto verit ale toto sú moje skúsenosti s dpl hraň.
@pravdapravd nádherné prostredie, profesionálny prístup, poznám veľmi spokojných rodičov🙂
@sisa142 z hrane som prišla 31.7.2020
Keď som prišla brala som tabletky ,ktoré mi predpísala moja Psychiatrička
No ale po dvoch týždňoch mi Pani primárka zmenila liečbu a dala iné tabletky za 6 mesiacov 192-dni som mala liečbu menení 4 krát a to je dosť
Pretože na nové tabletky si zvykate 1-2 týždne
Keď som si opýtala menej tabletiek lebo som z nich bola strašne unavená nevedela som pomaly ani hovoriť nevedela som prehĺtať sliny tak mi povedali že si treba zvyknúť ....prešiel týždeň a už sa za mňa ozvala Pani sestrička že mám strašne veľa tabletiek tá svoj vek tak mi tabletky znížili .......
Menses mi meškal 9 mesiacov tak som sa začala sťažovať a oni mi nato povedali že to máš z tabletiek potom poslali sestričku so mnou na izbu a nech mi stlačí prsia či mi nejde mlieko či nemám vysoký prolaktín ....
Správanie sestričiek je u každej iné u niektorej je úplne super a u niektorej je to strach
Pár krát keď deti mali záchvat tak ich sestrička udrela bez výčitiek
Keď plačete tak po vás zjapu že ste mali plakať pred tým ako ste robili somariny
No ale podľa mňa sa každý potrebuje vyplakať
Sestričky mi tam prídu ako Bacharky ,ktoré len kričia a nadávajú väčšinou keď niekoho ohovárali tak po maďarsky ale bolo tam aj veľa deti čo vedeli po Maďarsky tak nám to prekladali a zostali sme pozerať ako Puky väčšinou to bolo že aké sme nevychovane že nás rodičia mali zhltnúť a tak 👌🏽Ako mne to prišlo úbohé ako to môže povedať sestrička ,ktorá má tiež deti 😕sestričky sa väčšinou sťažovali že len sú stále v robote pritom len sedeli a hrali sa na mobile potom praktická sestra išla s deťmi von a hlavná zostala písať zápisy do počítača
Terapie tam boli väčšinou take že šitie cvičenie kreslenie atď
Terapie s Psychologičkou 1x za 6 mesiacov
Ako vola sa to Detská psychiatrická liečebná
Ale je tam 5 údržbárov a 1 psychologička
Sprchujete sa tam 2 x do týždňa prezliekate sa tam 2x do týždňa
Je to hnus
Keď máte jogurty jete z plastových ližiciek z ,ktorých niekto jedol stále dávali tie iste
A keď má prísť hygiena tak robia veľké upratovanie no je to úbohé z mojej strany asi všetko
Bola som tam 2 x a vôbec mi to nepomohla dostala som sa z toho sama