Milé mamičky, myslíte, že deti by sa mali učiť angličtinu už v predškolskom veku? Kedy je najvhodnejšie začať? Aké máte skúsenosti? Jednu z vás za príspevok odmeníme zajtra 3 balíčkami Disney kartičiek a raňajkovou kašou 🙂
@mata_tesco aj od narodenia,ak ma s nimi kto hovoriť a školka je na zaciatok idealna 🙂
My zijeme v zahranici a moja mala bude mat 2r. Slovensky rozprava uz uplne vsetko aj to co nemusi :D a s anglinou ju este nechceme motat ale uz vie ze tu v obchode sa musi pozdravit hello a bye bye :D ale zacina sa na nu lepit uz aj anglina 🙂)
@mata_tesco , tiez si myslim, ze cim skor, tym lepsie 🙂 Nasa mala ma 16 mesiacov a navstevujeme kurz AJ vyse mesiaca a uz par sloviciek v anglictine hovori 😉
Čím skôr tým lepšie, ale nič nasilu 😉
Pokial v rodine rozprava rodic anglicky, je to samozrejme, ze od narodenia alebo ak ste v zahranici.. Na SR si myslim, ze sa moze zacat v ramci skolky uz okolo 2 rokov, ale pocuvat napr. pesnicky mozu deti aj skor. Ale okolo 2 rokov uz pekne vnimaju aj rozdiely a vacsina uz zacina rozpravat. Dokonca sme zistili, ze niektore deticky skor povedia anglicku basnicku nez slovensku :D Trojrocne uz vedia pekne posediet napr. v kruhu alebo spolupracovat, odpovedat 🙂 Oni si to napocuvaju a neskor, napr. v skole vela veci uz ide rychlejsie, lebo maju zaklady 🙂 Dokonca okolo 4 roku deti nemaju zabrany, nebojá sa rozpravat po anglicky, aj ked zle. Ak sa to podchyti, neboja sa rozpravat ani neskor 🙂
😝 jazyk aj vsetko ostatne s mierou a lahkostou .... hrou, pesnickami a jednoduchymi slovnymi spojeniami, a kedy? hocikedy 😉
u nás sme nemali podmienky na výučbu AJ mojej dcérke, teraz keď má 3,5 roka, pozerá si rozprávky, pesničky na PC po anglicky a niečo sa na ňu nalepilo, tak teraz zháňam nejaké nám finančne prístupné kurzy, nakoľko v našej škôlke AJ nemajú...
@mata_tesco ja si myslím že treba aby sa deti učili po anglicky a aj ja by som chcela dať dcérku do škôlky kde vyučujú anglický jazyk nakoľko tie tri roky sú tak akurát aby sa dieťa začalo učiť . 🙂
Najskôr má dieťa vedieť materinský jazyk a v prvom rade treba viesť dieťa k vzťahu k materinskému jazyku.
Dieťa by sa s cudzím jazykom malo zoznamovať čo najprirodzenejšie, najlepšie tak, aby si to nevšimlo. Určite by sa nemalo učiť slovíčka alebo mať „lekcie“ cudzieho jazyka. Učenie cudzieho jazyku by malo mať čo najprimeranejšiu, jednoduchú formu, napr. prostredníctvom pesničky, rozprávky...
Nas syn sa uci uz v skolke AJ, som tomu rada, dokonca aj nieco z NJ sa ucia. Najprv som si myslela, ze sa mu to bude pliest, ale nema s tym nejako problem🙂 Samozrejme, vsetko hravou formou. Ked sa ho spytam co robili na AJ, tak si kreslili a spievali:D
Myslim si, ze ak rodicovi zalezi na tom aby jeho dieta ovladalo cudzie jazyky tak urcite od narodenia. Samozrejme hravou formou ako pocuvanim pesniciek v cudzom jazyku, nieskor pozdravmi a tak dalej 🙂 🙂 🙂 Nic tym dieta nestrati, len ziska 🙂
Ja z vlastnej skusenosti odporucam zacat cim skor (idealne aj od narodenia). My sme zacali asi v 10 mesiacoch, pricom ja hovorim na dcerku nemecky, manzel anglicky a cela ostatna rodina slovensky. Sme na SR. Treba dodrzovat strikne pravidlo jeden clovek = jeden jazyk. Venovanie sa jazykom je vsak narocne, treba to podporovat - odporucam dat dieta do jazykovo zameranej skolky (ak peniazky dovolia) a samozrejme citat a pozerat rozpravky len v cudzom jazyku. Dietatko bude vzdy provotne vnimat jazyk prostedia a bude k nemu inklinovat, preto treba pomahat vytvarat pozytivny vstah k druhemu jazyku cez ostatne prostriedky, ako TV, knizky, hry - vsetko by malo byt v druhotnom jazyku. Kazdopadne drzim palcky 🙂
nasa mala isla v 2.5 roka ako slovensky rozpravajuce dieta do nemeckej skolky - doma s nou hovorime len po slovensky... do konca skolky zacala velmi pekne rozumiet a ciastocne rozpravat... Teraz bude pomaly koncit prvy rocnik a hovori uz velmi dobre, bez zabran, krasne pise etc. ...
malinky ma 2./5 roka , nevie este po slovensky, napriek tomu navstevuje tu istu skolku - su v triede tak pol na pol nemecke a slovenske deti - chyta slovicka slovenske aj nemecke, nema ale vobec problem prepinat... Doma s nim hovorime len po slovensky...
co sa tyka rozpraviek - tie pozeraju deti v roznych jazykoch - najviac po nemecky, dost aj po anglicky a samozrejme slovensky - absolutne s tym nemaju problem, reaguju na vsetky reci... - myslim ze toto je taka najjednoduchsia a najprirodzenejsia cesta pre deti - rozpravnky, pesnicky, denny kontakt s jazykom ( viem ze pre dospelych je to otrava a sama sa napr. do anglickych programov musim nutit, pre mna je prirodzena slovencina a nemcina, na anglictinu sa uz musim sustredit, pre deti je to ale v pohode...)
No ja si myslim, že čím skor tým lepšie, mi sme to síce nevystihli skoro ale syn chodí na AJ od 5 rokou a dcéra chodí od 4 rokou ...
zasa budem za vynimku ale ja si napr. nemyslim ze deti nieco zmeskaju ak nezacnu s jazykom este pred skolou ... dokonca si myslim ze kludne mozu zacat az od tretej triedy kedy uz maju zafixovane zaklady materinskeho jazyka ...
samozrejme je ine ak dieta vyrasta bilingualne, alebo chod do cudzojazycnej skolky ... alebo jasne ked prirodzene nasava slovicka napr. z telky ked pozera rozpravky v anglictine alebo hra na IPAD aplikacie v anglictine .. ale cielene ucit to nie ... tie cislovky, zvieratka a tak sa nauci velmi rychlo v skole ... kludne aj v tretom rocniku, dieta ma mat detstvo a ucit sa prirodzene, zo situacii ... osobne vidim skor vyznam v rozvoji kreativity, schopnosti vyjadrovat sa v materinskom jazyku, alebo proste len naberat skusenosti z hier a socialnych kontaktov medzi detmi ..
Suhlasim s maznacik007 a aj s nazorom moje2deti . Každé dieťa je iné a netreba ich zbytočne zaťažovať. Áno, začat sa dá už po narodení, niektorí tvrdia že už počas tehotenstva. Potom keď deti nastúpia do ZŠ zisťujeme, že niektorí nezvládajú ani základné učivo a materinsky jazyk.
Mamičky, ďakujem za vaše príspevky, stretneme sa opäť zajtra. Pekný večer! 🙂
Myslím si, že netreba dieťa do ničoho nikdy nútiť. Všetko príde samo. Napríklad naša dcérka dostala na 4 narodeniny DVD Spievankovo 4, sama príde za mnou a prosí ma, aby som jej ho pustila, že sa chce učiť. Najskôr som tomu nevenovala až takú pozornosť ale po čase som spozornela a zistila som, že si dcérka spieva piesne z DVD po anglicky. Potom sme jej kúpili v Tescu Čierneho Petra s jednoduchými obrázkami, kde sú názvy obrázkov taktiež v angličtine, tie si tiež veľmi rada prezerá a sama chce vedieť ako sa to povie po anglicky. Nie som zástanca toho, aby sa dieťa niečo učilo nasilu ale ak má samo o to učenie záujem, tak si myslím, že by sme mali naše deti v tom podporovať. 😉
Určite áno, detičky v maličkom veku sú ako špongia, všetko doslova nasávajú 🙂 My sme začali s 2-ročným synčekom práve pred týždňom.
ja som vyrastala v dvojjazycnej rodine a nepamatam sa ze ma to niekto ucil.....proste odmalicka sme isli ,,aj aj" 😀
Ja planujem zacat ked maly bude mat cca 2 roky a bude uz rozumiet slovensky. Zatial ma len 9mes a to este nic nechape bolo by to zbytocne zacinat uz dnes.
Detičky zvládajú dva jazyky naraz úplne v pohode odmalička, ak s nimi jeden rodič hovorí jedným jazykom a druhý rodič druhým jazykom, dokážu sa naučiť oba jazyky na úrovni materinského jazyka, je to pre také detičky veľké plus. A ak sa nikto z rodičov nenájde, kto by sa vedel s dieťaťom rozprávať po anglicky, tak je dobré začať dieťa zoznamovať s angličtinou (alebo hoci aj iným cudzím jazykom, pre aký sa rodič rozhodne) od škôlkarského veku, deti si zapamätajú veľa slovíčok a pochopia ich význam napríklad aj z rozprávok, ktoré vidia v cudzom jazyku. A malé deti vôbec neprotestujú, ak im pustíte rozprávku v angličtine, je dobré využiť to a základy cudzieho jazyka sa na ne nalepia ani nevedia ako.
Nas syn ma rok a teda s nim zacinam uz teraz, sice len formou pesniciek zo Spievankova, ale aj tam nieco podchyti po anglicky a po nemecky s nim rozpravam ja 🙂)
Syn začal formou zábavy jednoduché frázy ako 3-ročný.
Od narodenia ho ucim par sloviciek po anglicky. No teraz ako 16 mesacny uz rozumie par slovam anglickym... Tak pozvolna ho ucim, aby to bolo pre neho prirodzene a aby nemal v hlavicke mis mas... Teraz rozumie frazam give me five... takze mi tlapne rucickou po ruke alebo bye bye kyveme ked od nas ludia odchadzaju z navstevy
boze ledva sa dieta narodi a uz , skola, skola vysoka, i anglicky a 10 jazykov :((( boze smutne :((( kedy budu detmi asi nikdy :(((((((( neni im dopriate...... :((((
@mata_tesco Cim skor, tym lepsie 😉 Cize ak su na to vytvorene podmienky, tak od narodenia. 🙂