Aké bylinky najčastejšie používate v kuchyni?

mata_tesco
2. apr 2014

Bylinky vedia obzvláštniť aj obyčajné jedlo. Ktoré najčastejšie používate vy? Pestujete si vlastné? Jednu z vás zajtra - vo štvrtok 3.4.2014 za príspevok odmením balíčkom kartičiek Disney a ovsenou kašou 😉

zabka88
2. apr 2014

@mata_tesco veru veru, pestujem 🙂 aj teraz už mám na podokenici vysadenú záhradku .-) najčastejšie používam bazalku, oregano, rozmarín alebo k sladkým jedlám mätu 🙂 kupujem si kurkumu a muškátový oriešok, lebo tie asi v paneláku nedopestujem ;-P rozmýšľam nad steviou, ale ešte nie som rozhodnutá 🙂

tinaaa84
2. apr 2014

@mata_tesco Ja pestujem a používam bazalku, šalviu, tymián. rozmarín, mätu, materinú dúšku, medovku, levanduľu.

hrjanka
2. apr 2014

@mata_tesco už mi v truhlíkoch na terase rašia pažítka, bazalka, tymián, rozmarín, mäta a medovka, z posledných dvoch je vynikajúci čajík, zvyšné používam do varenia. Okrem nich kupujem ešte majoránku, oregáno, provensálske bylinky, bobkový list do polievok a v mraziaku mám zamrazenú petržlenovú vňať na celoročné používanie.

tinaaa84
2. apr 2014

@mata_tesco som zabudla, ešte na pažítku 😀

titkovamiriam
2. apr 2014

u nas je top bazalka,mäta,pažítka,pamajoran,chren/aj ked to asi nieje prava bylinka/,vnatky všeho druhu-zelerova,petržlenova ,kerblík,libeček

zugas
2. apr 2014

ja tiež pestujem pažítku, bobkový list, ale chcela by som to rozšíriť o bazalku, oregano, rozmarín....som len začínajúca pestovateľka 🙂

darina1952
2. apr 2014

@mata_tesco so synom pestujeme pažítku - tú potom spolu striháme 😉 a dávame si ju na chlebík s maslom 😀

maznacik007
2. apr 2014

ja si pestujem bylinky .. teraz mam matu, rozmarin, pazitku, petrzlen, este si chcem nejake dokupit .. tymian, majoran, kopor ten uz mam semienka ...
pouzivam vela byliniek do varenia...

lary777
2. apr 2014

vsetko co rastie v zahradke, a v lese. potom to zavaram. velmi nam chutia zavarane paradajky a melony domace 😀 uz sa neviem dockat 😝

xarra246
2. apr 2014

@mata_tesco Aj my pestujeme, na záhradke: stéviu, ginko, kôpor, citrónovú trávu, bazalku, rozmarín, pažítku, oregano, tymián a kupujeme majoránku, šalviu, bobkový list... My sme dosť maniaci na bylinky 🙂

slunce3
2. apr 2014

na balkone pestujem, klasika pažítku, bazalku, materiná dúška (tú používam aj ako korenie aj ako čaj) je to to isté ako tymián len ten už je šlachtený a mám radšej divé formy a najčastejšie šalviu, mätu, petržlenovú a zelerovú vňať, kôpor, rozmarín a kari - to je taký rkík nejaký vyšlachtený rozmarín, fakt chutí aj vonia ako kury :D medvedí cesnak teraz sa zásobujem, robím z neho bilinkové maslo aj z 2-3 kg masla, zabalím do šulcou do alobalu a hodím do mrazáku a odrežem kolko potrebujem, cesnak aj mladý s listami,

katarinka26
2. apr 2014

milujeme medvedi cesnak, pridavam ho najma do salatov, ale aj len tak do zemle s maslom, samozrejme bazalku tiez pouzivam, oregano na doma robenu pizzu, Matu si pestujem na chate, ale tym ze nase Tesco extra ma velky vyber vzdy cerstvych byliniek, tak ich nemam ani velku motivaciu pestovat 🙂 , idem aj o polnoci a kupim 🙂

slunce3
2. apr 2014

@slunce3 a žíhlavu som zabudla, mňam má skvelú chuť keď je mladučká ani ju netreba obárať do šalátou alebo aj polievku z nej ako zo špenátu, má takú jemne orieškovú chuť, ale kľudne si požujem aj staršiu a vôbec mi nevadí ked prli, je to sranda :D

cherryl
2. apr 2014

Pestuju moji rodičia a rada používam kôpor,rozmarín ,cesnak-sušený aj nakladaný ,čili papričky,vegetu /neviem ci je to presný nazov ale po usušení pomelú a používame ako dochucovadlo-vegetu/ matu , petrzlen.vňaťku , šalviu a doma sa dobre darí bazalke, pažítke a tymiánu 🙂 ostatne ako Bobkový list ,majoránku ,kmín ,čierne aj nové korenie ,cervenú papriku ,škoricu , klinčeky , muškátový orech , vanilku kupujeme 🙂 ani som si nemyslela že tolko toho použivame ale pritiahla som ci k PC stojan s koreničkami tak som múdra 😵

bubelko
2. apr 2014

mäta, bazalka, tymian, oregano, rozmarin, petrzlen - to su take najcastejsie a tie si aj pestujem. okrem toho este bobkovy list, muskatovy orech, korenie (cierne, cervene,biele aj zelene), paprika, rasca, zazvor, curry, klinceky a skorica 😉

ajino
2. apr 2014

Už mám zasiate bylinky a sú to bazalka, oregano, a mám mätu, šalviu, pažítku, tymián, rozmarín. Veľmi rada používam pri varení bylinky, bez toho si varenie ani neviem predstaviť.

jabadaba
2. apr 2014

@mata_tesco pouzivam zasadne cerstve alebo hlboko zmrazene a to najma petrzlenovu vnat, bez tej sa mi den nerata, bazalku, kopor, tymian ci pazitku. Na balkon si vysadzam na jar svoje, aj oregano.

marta222
2. apr 2014

Ja používam najčastejšie petržlenovú vňať a pažítku (čerstvú alebo mrazenú - to si dopestujem sama) a ďalej majorán, rascu, oregano, bobkový list, bazalku, muškátový oriešok, provensálske bylinky, mätu, sem-tam rozmarín a tymián - tieto hlavne k divine a tú teda nemáme často 😀 😀 😀

horana
2. apr 2014

Pestujeme si petrzlenovu vnat, kopor, bazalku. Do jedal, do pomazanok, len tak na chleba, bazalku na cerstve rajcinove platky...Rastie nam aj nezmar rozmarin, ten moc nepouzivame, ale rastie prakticky sam, tak nech rastie.
A este matu a medovku na cajik, v letnych horucavach sa urobi vzdy do velkej priesvitnej konvice kopa citronady s ladom a do toho sa len tak vnori prave odtrhnuta medovka a/lebo mata. Symboly leta na zahrade.
Toto vonku, vo vnutri zeruchu cely rok na vlhkej vate.
Obcas kupim pazitku, vacsinou na trhu. Medvedi cesnak rastie kusok od nas v lese na mraky.

Neviem ci pocitat medzi bylinky, ale pestujeme aj jedle kvety, hlavne kapucinku, je ozdobna, a vybrona k jedlu. Taktiez kvety sedmokrasky, pupavy a pastiersku kapsicku ktore rastu na travniku same teraz na jar sup na chleba s oblubenou pomazankou.

dulilinka
2. apr 2014

ja si pestujem bazalku z albertu ale ta mi rychlo zdochne - staci odist na vikend a je to. okrem toho mame petrzlenovu vnat v tanierikoch - asi takto:
http://www.sikovnamamina.sk/bylinky/

laila22
2. apr 2014

@mata_tesco ja pestujem a pouzívam matu a medovku a do jedál rozmarín, kopor, petrzlenovu vnat, bazlku, pazítku na chlebík, majoran... a jedle kvietky fialku a kapucínku 🙂

mata_tesco
autor
2. apr 2014

Milé mamičky, ďakujem za príspevky, stretneme sa opäť zajtra 🙂 Pekný večer! 😉

majik66
2. apr 2014

bazalka, mata, rozmarin 🙂 to su u mna najcastejsie bylinky 🙂

lucianoska
2. apr 2014

ja mam na zahradne vyvsadene oregano, bazalku, matu, medovku, ligurcek, estragon, tymian, rozmarin, kopor, cesnak, majoran, petrzlenovu vnatku, salviu, levandulu, pazitku a tento rok som zacala s habanero a jalapeno paprickami tak uvidim ako mi pojdu

miracle
2. apr 2014

my to streidame...stalicami je mata, medovka, levandula, petrzlen, pazitka, ligurcek, majoran, rozmarin a tymian. Okrem toho sem tam mame steviu, lipiu, zeleznik, salviu...

a okrem toho nam rastie spenat, pupava, sedmokrasky a aj nimi si spestrujeme jedalnicek

lubina
2. apr 2014

Mame zahradu takze si sami aj pestujeme bylinky, ale obcas aj nieco kupim, ak ma samozrejme zaujme. Mam rada bazalku do salatikov, ale aj vnat z petrzlenu do polievky a aj magi listky a najnovsie nam pribudla vlastna rastlinka bobkoveho listu, z ktorej mame radost a mame takto cerstve listky napr. do paradajkovej polievky 🙂

saskarisko
2. apr 2014

my bylinky pouzivame neustale. takze pestujeme: bobkovy list, maggi (ligurcek), pazitka, petrzlenova vnat, oregano, rozmarin, bazalka (aj zelena,aj cervena), tymian, koriander (výhodou je, ze sa po roku sam vysemeni), kari (toto bola novinka minuly rok, a v pohode prezila zimu. casom to bude krik ako rozmarin), medvedi cesnak, majoran, mata (skusali sme rozne druhy, ale tento rok zostaneme pri klasike), medovka, salvia, rukola, kopor

steviu sme mali minuly rok, ale tento rok ju uz nekupim. ta jedina sa mi neosvedcila.

tento rok nam uz pribudli - materina duska, echinacea, plucnik a santolina rozmalinolista

na zimu ich susime, alebo mrazime (vnat,pazitka,oregano,kari,rozmarin,kopor), takze realne nakupujeme cervenu papriku, cierne korenie, nove korenie a sol

bandurka1979
2. apr 2014

U nas medzi najviac použivane bylinky patria take bežné ako pažitka, kôpor, petržlenova vnať , bazalka tieto si aj pestujeme .. a pouzivame aj oregano ,bobkovy list ,kari , cierne a nove korenie ale tieto si kupujeme.. Uz aj deti sem tam postrehnu ked pridam nejaku bylinku ktoru som predtym nepridavala a pytaju sa co som tam dala 🙂

monhla
2. apr 2014

@mata_tesco Pažítku už máme aj tento rok. No s dcérenkou sme už vypestovali rozmarín, bazalku, oregano a majoránku.
Najradšej máme bazalku a veľa oregana na domácej pizze 🙂 Tymián k zemiakom a majoránku do oblúbenej polievky mojich báb - do rajčinovej so syrom.
Z kupovaných byliniek skúšame postupne takmer všetky. Napr. staršia miluje "mojito". Voda + trošku sprite + medovkové listy. Chýbal mi totiž v lete drink na oslavách a keď som bola tehotná, tak mi drahý "vytunnoval drink" 😀

mata_tesco
autor
3. apr 2014

Milé mamičky, ste skvelé! Ďakujem vám, ja bylinky tiež milujem. Odmenu tri balíčky kartičiek Disney a ovsenú kašu pošlem: @slunce3 . Prosím výherkyňu o zaslanie adresy do IP. 😉