Je Mucosolvan junior vhodný na suchý alebo na vlhký kašeľ?

katka2209
9. nov 2011

Dobry den, môj skoro 10m syn mal minuly tyzden laringitidu. Kym dychal pekne, tak bol lieceny fenistilom a mucosolvanom, tiez calciovym sirupom, pri zhorseni stavu mu dr predpisala ventolin a sumamed s tym, ze mucosolvan mu mam podavat stale 2-3x denne. Svokra pracuje v lekarni a podotkla, ze pri laringitide nie je vhodny mucosolvan juniur az kym nezacne vykasliavat, aby som mu ho nedavala. Ja som ho davkovala podla rady lekarky, po zlepseni stavu a vykasliavani bol pomaly vysadeny aj ventolin, calcium, fenistil a mucosolvan mu davam este kym kasle. Chcela by som sa opytat na vas nazor, ci je v takomto pripade vhodny mucosolvan junior, alebo nie, ci je vhodny skôr na suchy, alebo vlchky kasel (v buducnosti). Dakujem za radu.

burajka
9. nov 2011

@katka2209 zdravim, tvoja svokra ma pravdu, mucosolvan sa dava, ked je vlhky kasel, mne kalciovy sirup obaja vzdy vyvratili, tak isto nemozeme tusin, stoptusin ditustat na kasel, vzdy vracaju, my vzdy pri laryngitíde skoncime na pohotovosti s injekciou hydrocortisonu a s cipkami rectodelt,

zuzana581
10. nov 2011

@katka2209 ahoj. Súhlasím. Tvoja svokra má pravdu. Na lahšie laryngitídy zaberá calciový sirup a fenistil. Vždy keď som malej dala nejaký iný sirup na kašel, tak sa jej stav zhoršil. Ten sumamed pri laryngitíde, čo ti tvoja dr predpísala bol úplne zbytočný podla mňa. Nie som lekár, ale pokial nie sú horúčky a crp nie je vysoké, tak načo atb? Ventolín je fajn ale nám pomáhal najviac ecobec pri silnejších záchvatoch. A pri tých najhorších už iba hydrocortison, ako píše @burajka. Požiadaj svoju lekárku o rectodelt čípky a maj ich doma v prípade potreby. Nám síce na tie silné záchvaty nezabrali, ale na slabšie sú super. Prajem vám čo najmenej laryng. záchvatov. Ja som ju mala ako dieťa a s dcérou máme za sebou 5 krušných rokov s laryng.

layla06
10. nov 2011

@katka2209 Moj syn ma laringytidu prvy krat ako 11mesacny... z nicoho nic sa nevedel nadychnut a tak sme utekali do nemocnice...Co zabera mojmu synovi najlepsie je , ked inhaluje 10 minut adrenalin co mu v podstate stale daju v nemocnici a potom inhalujeme cca tyzden doma ale bez adrenalinu...co sa tyka sirupov doteraz mu ziadny nepomohol a to sme vyskusali za 5 rokov dost toho...takze my stale inhalujeme....

zuzana581
10. nov 2011

Inhalátor je super vec. Lekárka ti ho môže predpísať a nemusíš ho platiť. Myslím, že to môžu alergologičky a plúcne doktorky. Nám ho predpísala alergologička. @layla06 to ste museli mať tiež škaredý záchvat, keď vám dali inhalovať už adrenalín. Fuj, tá laryngitída je hnusná choroba a nikdy jej nebolo tolko, čo za posledné roky.

layla06
10. nov 2011

@zuzana581 no veru ako pisem maly ma 5 rokov a roko co rok s tym bojujeme☹ najhorsie obdobie ma od oktobra do februara...ale tento rok sme to stihli uz 11.9:-( chcem aby to uz skoncilo!!!!

zuzana581
10. nov 2011

@layla06 Malej sa to začalo po tom 5tom roku zlepšovať a vtedy sme boli aj posledný krát v nemocnici. Teraz už máva len tie plechové kašle, občas, keď sa ráno zobudí, ale na druhý deň je už dobre. Ešte do tejto jari nám ale nonstop išiel zvlhčovač a pri každom náznaku choroby sme inhalovali. Syn je našťastie odolnejši a mal laryng. iba dva alebo tri krát a to len velmi slabunkú, takže sme ani v nemocke neboli.

katka2209
autor
10. nov 2011

@burajka - maly kalciovy sirup nastastie nevyvratil, len ho z toho naplo, ale i tak som rada, ze sme neskoncili v nemocnici, lebo ten kasel bol hrozny ☹ .

katka2209
autor
10. nov 2011

@zuzana581 - crp mu nerobila, horucky nemal, ale v to rano, ked sa nevedel nadychnut a stale sa dusil, som ho zobrala opat k dr a ta pri pocuvani podotkla, ze uz pocuje nalez na prieduskach, tak asi preto mu dala antib. Ale som rada, lebo po 1. davke to uz bolo lepie a po druhej uz pohodicka. ani ja nie som za antibiotika, ale ked treba, tak treba. lepsie, ako keby mal skoncit v nemocnici. Ja som sa najviac bala toho, ze sa mi zadusi, ze nezasiahnem vcas. ten hydrocortison je na dusenie, na zmensienie opuchu v dychacich cestach? A rectodelt cipky?

katka2209
autor
10. nov 2011

@layla06 - ako citam, tak ten inhalator predpisuje plucna, to uz asi musi mat castejsie laringitidy, ci to uz predpise aj pri prvej navsteve?

katka2209
autor
10. nov 2011

Baby, ako citam, tak sa normalne toho bojim. Dufam, ze maly to nebude mat teraz kazdu chvilu, vsak to bolo hrozne! Velmi som sa o nho bala! Muz mal ako dieta stale laringitidy spravadzane vysokymi horuckami, tak dufam, ze nie je v tomto po nom!
Laringitida je skôr virusoveho pôvodu, alebo je to tym, ze nachladne, nahlta sa studeneho vzduchu....?

jedina30
10. nov 2011

ahojte..aj moj syn maval opakovane laryngytidu..pri zachvate som ho dala vzdy do okna-cerstvy vzduch a bolo mu potom lepsie..pri prvej som bola v soku,ale tie dalsie sme zvladli s inhalovanim(sol rozpustena v horucej vode) v kupelni,fenistilom,sirup Stodal,teple obklady na krk= plienka okolo krku 😉 ..inac doktorka nam dala Rectodelt cipok.ten mam stale v chladnicke ,ak bu m bolo tazko a nevladal dychat..takze verim,ze uz nas neprekvapi...

burajka
10. nov 2011

@katka2209 hydrocortison je kortikoid, ano na zmensenie opuchu, rectodelt (prednisonum) je nieco podobne. je to virusove ochorenie, a nemusi byť len cez zimu, my me ju mali 2 krat cez leto...

zuzana581
10. nov 2011

@katka2209 podla mňa nemusíte mať časté laryng. aby vám predpísali inhalátor.Držím palce. Buď hlavne kludná. Pri tejto chorobe vela spraví psychika. Čím je dieťa vystrašenejšie, tým to môže byť horšie. Musí sa ukludniť.

layla06
11. nov 2011

@katka2209 ahoj, no mojmu synovi to predpisali v nemocnici, kedze videli, ze sme tam kazdy rok 4-5 krat. ze sak mu mozem aj ja doma pomoct s inhalovanim...ale to co inhalujeme doma to mi tak pomoze na 60%, jednoznacne tak ci tak potrebujeme do spitalu na adrenalin...

hajanka
11. nov 2011

@katka2209 je virusoveho podovu, takze netreba podavat ziadne ATB a CRP to potvrdi. Je to vlastne zdurenie hornych dychacich, v dosledku ktoreho nastava opuch hrtana, sprevadzaju ho vysoke horucky, moze byt komplikaciou nachladnutia, ochorenia dychacich ciest ale aj pretazenia hlasiviek napr. po placi.

hajanka
11. nov 2011

@jedina30 teple, ci chladne obklady sa maju davat? Ja vsade citam, ze chladny (resp. izbova teplota) olejovy zabal/obklad na krk.

kilian
11. nov 2011

@hajanka vlazne obklady to maju byt.

hajanka
11. nov 2011

@kilian vlazne, cize treba ten olej trochu prihriat, alebo nie?

kilian
11. nov 2011

@hajanka ja by som to len uplne minimalne zohriala,aby to nebolo ladove.ale inac izbova teplota je fajn,to by aj stacilo.nemoze to byt uplne studene,lebo dieta sa moze dostat do soku,ale zase ani teple. 🙂

katka2209
autor
12. nov 2011

@hajanka - mne lekarka kazala nechat odstat vodu z vodovodu aspon 2 hodiny, aby malo izbovu teplotu a obklady vymienat, aby sa zmiernil opuch. podla mna by sa olej ohrievat nemal. ale nema sa ten olej davat nahodou na pluca?mne tak radila dr...

kaby
12. nov 2011

@katka2209 moja dcera mala laryngitidu niekolkokrat od 11 mesiacov... . vzdy jej museli najskor pichnut hydrokortizonovu injekciu, a nasadili jej kalciovy sirup a sumamed... nikdy nie Mucosolvan....v izbe muselo byt vlhko a co velmi pomahalo, bol teply olejovy zabal na krku...
museli sme riesit aj posilnenie imunitneho systemu, po liecbe laryngitida vymizla...
Inac neprajem tuto chorobu ziadnemu dietatku... 😒

kaby
12. nov 2011

@hajanka ja som olej prihrievala, potom sa vylial na kus vaty a vlozilo sa to na starsiu plienku. Kym je to teple (nie horuce, pozor koza na krku je citliva, treba vymaknut spravnu znesitelnu teplotu) prilozi sa to na krk a plienka sa obviaze. Dietatko by s tym malo i spat.
Velmi ucinne..... odporucam z vlastnej skusenosti...

michaelapillarova
12. nov 2011

@katka2209 Tak mucosolvan urcite nie na suchy kasel, to je na vlhky, cize, na podporu vykaslavania, na laringitidu je najlepsie cipok rectodelt, to je ako prva pomoc, pri laringitide, treba zvhcovat vzduch, aby sa laringitida nevratila, netreba miestnost prekurit, nefajcit a prva pomoc pri laringitide je este otvorit okno a stat pri nom, alebo chladnicku

katka2209
autor
12. nov 2011

@michaelapillarova - nechapem, naco mi ten mucosolvan ta dr kazala davat 😠 .
a to este aj po chorobe treba preventivne zvlhcovat vzduch? 😕 inak zdalo sa mi, ako keby maly opat zacal plechovo kaslat, ale to len vecer, ked uz spi, cez den pekne vykasliava. mozno je to tym suchym vzduchom...

katka2209
autor
12. nov 2011

@kaby - takze aj vy ste dostali sumamed? ako tu citam, tak zatial atb nikto nemal..., ale nam pomohli.

kaby
12. nov 2011

@katka2209 hej, my sme dostavali aj antibiotika a tiez pomahali... ale vzdy to bolo vazne, vysoke horucky, nad 39 C... ☹
Prvykrat v nemocnici malá potrebovala aj kyslik a maximalne vlhky vzduch... Casom sme sa to naucili zvladat. Velmi zakerna choroba, k nam prichadzala nahle a velmi necakane...

blau
12. nov 2011

@katka2209 jednoznacne vlhky vzduch v spalni a poriadne vetrat. Naj je okolo 18stupnov, maleho oblec a zakryvaj.
Pre nich je to utrpenie ten suchy teply vzduch.
Zelam vsetkym detickam, zdravie a tym, ktore su chore, rychlo nech su fit a nech sa ta potvora nevracia.

michaelapillarova
12. nov 2011

@katka2209 tak teraz, ked sa kuri je dobre zvlhcovat vzduch, mi mame kurenie nastavene vecer na 19 stupnov,daj osusku mokru stale na radiator vecer ked ide spat a aj cez den. Niekedy sa asi aj lekar myli, ja tiez sa musim pytat, minule mala dceta anginu a dala jej len ATB, potom dobrala ATB isli sme na kontrolu a este mala sople a kaslala, tak sa jej pytam ci netreba od kaslu a ona , ze ano kupte si .... ked sa neopytam ta mi nepovie sama

katka2209
autor
13. nov 2011

@michaelapillarova - tak podobnu dr mam aj ja, ale kedze mam uz druhe dieta, tak niektore choroby zvladam automaticky bez asistencie lekara.

ladywitch26
13. nov 2011

dcera mala prvy zachvat ako jeden a pol rocna a hned taky, ze sa mi o polnoci zobudila, ze nemohla dychat. antibiotika su zbytocne, je to virus. inak ked bola malinka, bola prechorena, ale mali sme kupeny listok na svk, tak som zasla k doktorke po radu. kedze sa jednalo o cestu lodou, 18h bez pristupu do nemocnice, dala mi vtedy steroidy na zmiernenie opuchu, ak by sa nahodou zacala dusit. vtedy sme ich nepouzili, ale stale som ich mala zabudnute v kabelke. ked dostala ten zachvat, spanikarila, zacala este viac plakat a behom chvile omodrievala, co sa nemohla poriadne nadychnut. na najblizsiu pohotovost to mame pol hodinu, tak som sa vtedy strasne bala. nastastie som si spomenula,ze v kabelke stale mam tie steroidy a dala som jej jednu tabletku. behom 10minut uz dychala ovela lepsie. na pohotovosti mi vtedy dali davku este na dalsie tri dni. je to pekne svinstvo, vedlajsie ucinky atd, ale ked sa dieta dusi, tak kasle na to. ☹ teraz ked na malu nieco lezie, tak jej hned davam zvysenu davku vitaminu C a zatial mame pokoj. inak co som si vsimla, tak je dobre udrziavat teplotu v spalni tak na 18-19st. maximalne. ak je teplejsie, tak mna rano v momente boli hrdlo.