Aké potraviny sú najvhodnejšie, ak má dieťa atopický ekzém?

drobec33
24. jan 2012

Kedze ja som celiaticka uz skoro 34 rokov a mam aj psoriazu, nas predpoklad u oboch deti je na 50% akakolvek alergia. Aby som bola presna, kvoli celiakii. Starsia ma zatial potvrdenu krizenu pelovo-potravinovu alergiu a mladsia ma podozrenie na atopicky ekzem. U nas je to dane hlavne geneticky, avsak som si ista, ze spravnym stravovanim sa s tym mozeme popasovat. Celiakiu zatial nastastie nemame, ani ine kozne ochorenia.
Snazime sa o to, aby v jedalnicku nechybalo nic dolezite, ale kedze je vela potravin, ktore nemozeme, je to velmi tazke. Viete mi prosim poradit, akym sposobom mozeme nasim dievcatam pomoct bez toho, aby sme boli nuteni siahnut na lieky proti alergii, alebo inym liekom? Dakujem velmi pekne. 🙂

desszi
24. jan 2012

Jednoznacne dodrziavanim diety 🙂 viem o com hovoris, pasujeme sa s podobnym problemom. Od zakladov sme zmenili malemu stravu - zakladne veci ktore sme vynechali su: lepok najma psenicny (ovsenny lepok moze), mliecne bielkoviny a laktoza, vajcia a cukor. Okrem toho my musime davat pozor aj na rozne E-cka a pridavne latky.
Nahradili sme bezlepkovymi produktami, tu pozor aj na kukuricu, moze byt alergenom (v nasom pripade aj je), dalej ryzovym, ovsennym mliekom, javorovym, agavovym sirupom.
Ovocie a zeleninu sa snazime jest nase a hlavne v case sezony, mame vacsinou od babicky.
Maso konzumujeme vsetko, takisto vacsinou mame od babicky alebo znamych, ktori chovaju zvieratka.
Jednoducho sa snazime vyhybat vsetkym produktom, ktore by mohli mat v sebe vela pridavnych latok a pesticidov, pretoze tie tiez mozu ekzem zhorsovat.
No a pripravujem jedla doma, nedavam ziadne hotove vyzivy, polotovary ani kasicky.
Je toho vela na co treba dat pozor, ale v skratke asi tolko.

Okrem diety berieme urcite vyzivne doplnky.

interklinik_martina
26. jan 2012

Máte skutočne zvýšené riziko pre výskyt kožných resp. alergických ochorení na základe genetickej predispozície. A veľmi správne usudzujete, že sa to dá primeranou zdravou životosprávou výrazne ovplyvniť. Základ je vo vyváženej a pravidelnej strave, v primeranom pohybe a vyváženej psychike 🙂 . Extrémne dôležitá je pestrosť v potravinách aj receptoch. Mala by sa dodržiavať strava bohatá na zeleninu, vlákninu, doplniť čo najviac vitamínov - antioxidantov, probiotické výrobky (živé jogurty a kefíry prip. tabletky). Obmedziť rafinované cukry - sladkosti, bielu múku a tzv. nasýtené tuky (nachádzajú sa v červenom mäse, údeniny, bravčová masť, maslo). Zaradiť zdravé tuky - 3omega nenasýtené mastné kyseliny (v rybách). Takisto je veľmi dôležité odstrániť hlavné alergeny z jedálnička - optimálne na základe absolvovaní testu potravinovej intolerancie. Používať alternatívne celozrnné múky (špalda, pohanka, ovos, jačmeň) a čo najmenej kvasníc (droždia). Je vhodné doplniť k pestrej strave aj výživové doplnky.

veronika164
9. máj 2012

Ahoj, ak ešte hľadáš odpoveď, poviem ti, a mám to overené, že všetkých týchto ochorení sa môžeš veľmi ľahko zbaviť aj ty aj tvoje deti. Je otázne, či ide o genetiku... aj keď lekárske testy to radi potvrdzujú 😠 S celiakiou sa dá ľahko popasovať, máme skúsenosti, aj alergií sa dá ľahko zbaviť, dokonca aj atopického ekzému (s tým bojujeme aj my, mám 1,5 ročného syna). Ak chceš viac info, a ešte stále hľadáš odpovede, napíš mi na mail veronika164@gmail.com, pokecáme o tom. Ahoj 🙂

gabikadt
24. máj 2012

Ja mám atopický ekzém od svojich 3 mesiacov. Dosť mi pomáhajú probiotiká, byť čo najviac v pohode (lebo stresz mi ho zhoršujú) a čo sa týka stravy, tak čo najmenej é-čok. Ja som napríklad po dlhej dobe neustále zhoršeného ekzému zistila, že som alergická na kyselinu citrónovú (postupným pozorovaním). Potom som s hrôzou zisťovala, že ju pchajú skoro do všetkého, takže teraz podrobne sledujem všetko zloženie. Možno aj u vás to môže byť taká vec, ktorá sa bežne netestuje. Trvá to dlho, ale pozorovaním možno tiež zistíte.
A tiež som zistila, že ma dráždia určité farby, ktorými sa farbí textil. Tak som sa postupným vyraďovaním dopracovala až k biobavlne a teraz som spokojná. Len si musím naozaj veľký pozor na tú stravu. Stačí, že si starká povie, že mi troška niečoho, v čom je alergén neuškodí a pridá to do jedla a šup už som vyhádzaná.
Mám aj stránku na tú biobavlnu, ekostyle, tak si to môžeš pozrieť, alebo mi napísať mail na gabika@ekostyle.sk. S ekzémom žijem celý život, tak keď ma ešte niečo napadne, poradím.
Ešte ma napadla rada jednej mojej známej, že treba nasušiť šampiňóny, pomlieť ich a každý deň dať za lyžičky a vraj to skvele pomáha na alergie. Tak možno ešte to by sa oplatilo vyskúšať.

zlatkale
16. jún 2013

ahojte maminy ktore bojujete s atopickým " strasiakom" 🙂 Moja dcera ho ma tiez. zacalo to, ked som ju po siestom mesiaci zacala dokrmovat. mala suchu kozicku a cervene lícka. pediatricka nam kazala vysadit zostravy vsetky alergeny. min. do 3 roku zivota. a vraj z toho moze vyrast. To znamena ze sme vylucili paradajky, jahody, citrusove ovocie, orechy, kakao,ryby a kravske mlieko.kyslomliecne vyrobky sa mozu. treba vyskusat ako reaguje aj na petrzlen a skoricu. My petrzlen nemozeme korenovy, vnat ano, a skorica tiez nerobi problem. vsetko to co som vymenovala nejest v ziadnej forme. to znamena citat zlozenie ptravin kt. kupujete. Verte oplati sa,dodrziavame to rok a pol a ked niekomu poviem ze dcera ma atopicky eksem,pytaju sa kde? ma krasnu cistu tvaricku aj telicko,uz ani nepamatam,kedy naposledy sme pouzili predpisane masticky. problem bol akurat s rodinou,kym si zvykli na to ze mala nemoze papat vsetko,a hlavne sladkosti (za co som tomu eksemu vdacna 🙂 ), chvilu sme s nimi bojovali ako s veternym mlynom,no potom pochopili. Prajem vsetko dobre,Zlatica