Prenikne vitamín D zo slnka cez opalovací krém?

kamilecka
16. máj 2011

Kedze sa blizi leto a s nim aj vela slnka..... a malym detom sa odporuca naberat vitamin D zo slnka a vynechavat rozne nahrady.......tak sa chcem opytat, ak deti natriem opalovacim kremom 30,40,50 uv faktorom....tak to vlastne zabranuje prenikaniu aj vitaminu D zo slnka,je to tak???
Jasne ze deti nevystavim na slnko o 12 na obed. Tak potom natierat ci nenatierat. Natriet a zabranit prirodzenemu vitaminu D dostat sa do tela a radsej pouzit nahrady?

nice202
16. máj 2011

Minule som sa radila s jednou znamou presne o tom, ci pouzivat v lete vigantol ci nie. tvrdila mi, ze davka ktoru dostava z vigantolu sa rovna 15- tim minutam denne na slnku. zial mna nenapadlo sa opytat na kremy ...

mau
16. máj 2011

slnečná ochrana s faktorom vyšším ako 8 blokuje ultrafialové žiarenie ktoré zabezpečuje premenu provitamínov na vitamíny skupiny D ☹

elina313
17. máj 2011

@stvura ahojky, prosím neber toto ako nejaký atak, proste je to len úvaha...
Aféra s vigantolom vystrašila aj mňa, lekárka mi kázala kúpiť v lekárni kvapkadlo a kvapkať vigantol z flašky a vyhodiť uzáver...lenže ja som sa bála, čo ak som ho moc zmačkla a dotklo sa to gumy a potom vytieklo do flaštičky ??? V tomto období som naozaj prestala Vigantol dávať. .. malý mal 1-2 mesiace.... avšak stále som sa informovala o novej rade...
Vieš čo ma zaskočilo na Tvojom príspevku, ja by som si netrúfla len tak vynechať niečo, čo sa má podávať deťom do dvoch rokov... veď koľko počujeme ako sa starý ľudia sťažujú na kosti, koľko je ohnutých chrbtíc, boľavých kĺbov, rakovina... ( Zaujímavé však je, že ak sme opálení alebo ľudia s tmavšou pokožkou budú príjimať oveľa menej déčka, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. Problém nastáva v období od novembra do februára. Dávka slnečných lúčov v zime nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukovalo dostatok vitamínu D)... proste, nechcela by som si raz tĺcť hlavu, prečo ??? dve kvapky denne a priznám sa, že niekedy pozabudnem a malý mi už zaspí...
Prikladám link z wikipedie : http://sk.wikipedia.org/wiki/Vitamín_D

Samozrejme je to tvoje rozhodnutie, ale napr. ovocie tiež nedávaš deťom, lebo na neho pršia kyslé dažde ? alebo zeleninu, ktorá je plná pesticídov, alebo mäso, v ktorom je plno antibiotík a látok podporujúcich rast...
Dnes je to také ťažké vybrať dieťaťu to najlepšie - ja viem, sama som v obchodoch zmätená, ale o vitamín D, by som neukracovala len kvôli chybe vrchnáčiku, ktorý tam už nie je ...
Prosím naozaj som nič z toho čo som napísala nemyslela zle ani ako útok na Teba, ty si maminka a ty rozhoduješ, čo je pre Tvoje detičky najlepšie... ber to prosím len ako moju úvahu... 🙂

sorciera24
17. máj 2011

vit. D uplne staci zo slniecka....ale dieta nie natriet 30 ci 50tkou faktorom, lebo slnecne luce sa neprepustia....proste na 15 min. sdenne, nechat hole ruciciky a nozicky a dietatku to staci......Vigantol sa nepodava do 2 rokov, napr. u ans anse dr. hovoria, ze len do roka, ine, ze do 2, niektore ze len v zime...no tazko.....myslim, ze najlepsie je zistit si aj o tom nieco......ja vigantol tiez neuznavam, hoci dom ho davala skoro do roka, dala som zan nahradu, priodneho rybieho tuku, v ktorom mas vit. D.......skuste si cosi o Vigantole pozistovat, nez vyhasite , ze je to super vec......
http://www.badatel.sk/index.php?option=com_cont...
ale to je moj pohlad...netvrdim, ze vit. D nie je potrebny....ale radsej prirodny ako vo Vigantole...

kamilecka
autor
17. máj 2011

Ide o to ze my mame problem s rebrami a DR povedala ze mame ist radsej na slnko a nemame natierat...ze je lepsi prirodzeny D zo slnka.....preto ma zaujima vas nazor....lebo vacsina co tu citam prestane v lete davat vigantol leboze vsak chodime na slnko....ale toto si neuvedomia ze ked natru dieta tak ten D neprenikne do tela......je to tak???

smejkoh
17. máj 2011

Baby normalne ste ma vyplasili s tym Vigantolom. To je aj ten skodlivy? Mam pocit, ze uz vsetko co donesiem z lekarne nie je pre zdravie, ale pre este vacsiu chorobu 😖
@elina313 Co je v tom uzavere Vigantolu? Dajte mi prosim blizsie info.

aliza
17. máj 2011

u nas (UK) sa vitamin D neberie vobec. Ked svieti slniecko davam maleho na slnko bez kremu.

kamilecka
autor
17. máj 2011

@smejkoh to bolo asi pred rokom.... a nie vigantol ale to gumene kvapatko co bolo tam....uz to vymenili a je to ok 😀

anjelicek26
17. máj 2011

@aliza - aj my zijeme v UK a vitamin D mame len v prirodnej - slnieckovej forme. Nevidim dovod na kvapkanie nejakych umelin. V materskom mliecku bol a do umeleho ho tiez pridavaju, este mu ho budem do pusy kvapkat navyse - to sa mi zda prehnane. Na slniecku sme kazdy den. Aj ked je pod mrakom - slnko tam stale je.

Ja som proti pchani detmi umelymi vitaminmi, floretami, probiotikami... som si na 100% ista, ze za par rokov vyjde nova studia kde vsetci budu vykrikovat, ake to bolo strasne nezdrave. Vzdy to tak je 🙄

elina313
17. máj 2011

@smejkoh myslím, že v septembri alebo tak nejako hovorili v telke, že vigantol s takým gumovým uzáverom, ktorý mal také kvapkadlo, tak že tá guma obsahovala nejaké látky, ktoré pri neviem ako dlhom - ale véééééééľmi dlhom užívaní spôsobovala vyššie riziko rakoviny, či tak nejako... všetky boli vtedy ztiahnuté z trhu a vyrobili nové uzávery, ktoré nemajú kvapkadlo s gumou, ale ako kvapky na kašel 🙂
@sorciera24 a v zime to riešiš ako, keď je naobliekané dieťatko a keď nie je dosť slniečka ? a myslíš, že slnko je tiež zdravé.... ako rozprávať tu čo je a nie je zdravé je už v dnešnej dobe, kedy sú aj "BIO" nebio... a všetko je určitým spôsobom napadnuteľné úplne zbytočné....
Okrem toho rybí tuk ... ja neviem, počula si už o rybách, že obsahujú z morí, ktoré sú znečistené kopec sajrajtu... no a hlavne teraz... ja neviem ... prírodný rybí tuk... by bol z môjho pohľadu získaný z ryby, ktorá je nezávadná a je upravená ako jedlo, lebo ak je vo fľaške, tak už na prírodné môžeme naozaj zabudnúť...

kamilecka
autor
17. máj 2011

Ale ide o to ci natierat alebo nenatierat....ked sa vsade pise ze ako je potrebne deti natierat a najlepsie 50 faktormi...sama chemia. Alebo zasa ze natierat,lebo slnko je skodlive?

Co v nasom pripade ak mame problemy s rebrami a bolo nam odporucane nenatierat...posluchli by ste?

elina313
17. máj 2011

@kamilecka ja by som to riešila asi nenatieraním, ak máš takéto doporučenie a chránila by som dieťatko aspoň do 16 :00 hodiny a potom by som ho nechala na slniečko už bez náteru, ale neviem si predstaviť ak plánujete napr. dovolenku, že ako by som to riešila... a prečo ten súvis s rebrami ? Tomu nerozumiem...a ostatné časti telíčka ako rúčky a nožičky tiež nemôžete ?

kamilecka
autor
17. máj 2011

@elina313 lebo mame problemy s rebrami ..cize sa nam odplavuje z tela viac kalcia ako ma a tak DR povedala ze chodit na slnko a nenatierat a brat 1 kvapku vigantolu az do 2 rokov.

katy1979
17. máj 2011

@kamilecka ja som svoje deti tento rok este nenatrela vobec. najmensi mal vzdy dlhe nohavice a tricko s kratkym rukavom a ciapocku so siltom na hlave chodime aj po slniecku ale nenechavam ho tam vypekat hodiny. starsi chodi do skolky takze nie je natrety tiez. krk a ruky ma uz hnede. v skolke tazko zabezbecim aby ich ponatierali to by sa asi ani von nedostali.
samozrejme ak bude naozaj leto a upek natretý budu. zatial sa mi to zda byt zbytocne.
a vitamin D no my ho neberieme odkedy bola tato afera s uzaverom. maly ma z neho krce a bolesti bruska. ja dufam ze slniecko mu stacit bude.

sorciera24
17. máj 2011

@elina313 neviem, ci citas po sebe...v zime to risim natural rybacim olejom a tukom...netvrdim, ze je to super z cisteho mora...ale ak porovnam Vigantol (ktory je vyslovene umelina), tak ten tuk z trescej pecene mi pride rozhodne prirodnejsi 😉 suhlasim s anjelicek.....a este by som bola za ten normlany vit. D, co bol kedysi, teraz je tusim len v tobolkach od Slovakofarmy...ale nie vigantol, ktory ma so skutocnym vit. D velmi malo spolocne.....

katy1979
17. máj 2011

@kamilecka zavisi aj od typu pokozky aku mate. urcite to dokina nemyslela tak ze ho mas nechat v najvacsich horucavach na slnku. tak asi by som sa slniecku pocas dna vyhybala a nechala ho behat po vonku do tej desiatej a po tej 16. a dala lahky a tenky klobucik a oblecenie s dlhým rukavom. popripade ak to vas typ pokozky dovoli tak kratke tricko a nech slniecko svieti na predlaktia.

sorciera24
17. máj 2011

@kamilecka inak tiez neviem, co riesis...ja som tento rok maleho tiez este nenatrela.....to slniecko u nas nie je take silne (mimo obed)......ine je to ,ak pojdete v lete k moru...tak tam ten tyzden budes natierat...ale tu?....nevidim dovod momentalne natierat napr. 30tkou kremom.....vraj do faktoru 8 sa tvori vit. D .....s yvssim faktorom nie...

aliza
17. máj 2011

@kamilecka urcite sa nic nestane, ak maleho nenatries. Predpokladam, ze v case najvacsieho palenia na slnku aj tak nebudete, takze uplne v pohode moze byt doobeda bez natretia a samozrejme kratky rukav, a poobede tiez. Ja svoje deti nenatieram vobec, iba ked sme pri vode v horucom lete. Na bezne vychadzky po vonku netreba. ako pozeram, tak tvoje su uz vacsie (teda nie babatka), cize su pohyblive a urcite nesedia 2 hodiny na slnku trebars v kociku. Ak sa hybu, maju na hlave klobucik, tak posobenie slnecnych lucov na rucky a nohy nemoze nijak uskodit lebo nejde o pasivne opalovanie.

elina313
17. máj 2011

@sorciera24 😀 čítam a ty ?

kaja73
17. máj 2011

ja som maleho tiež este nanatrela a to sme vonku denne vyse 3h,pokožku ma povodne bledsiu,ale teraz je už pekne hnedy..Faktom je, že od určiteho Uv filtra blokuje krem vstrebavania D vit-myslim od 8 faktoru. A to dečko by som nepodcenovala-v strave ho dost nemame-aj v rybom tuku v 1 pol. lyžicke je len 400IU čo je spodna hranica na den a do mat.mlieka vobec neprechadza.Existuju aj ine pripravky ako vigantol,napr Jamienson už ma kvapovy D vit.,alebo sa cez internet daju objednat zo zahraničia BIO produkty aj to dečko.Ono nejde len o kosti,ale aj o celkovu imunity-zvysuje odolnost voči infektom a urychluje ich priebeh-potom sa mnohe cudujete,že mate v zime,na jesen a na jar stale chore deti-D vit vam velmi može pomoct hlavne v spojitosti s C vitaminom.

stardust
17. máj 2011

@stvura v Nemecku sa tiez predpisuje vitamin D pre deti.

kaja73
17. máj 2011
elina313
17. máj 2011

@stvura vieš čo, tie florove tabletky mi zubárka povedala, že nemáme dávať, ale 1x týždenne elmexovať
ja som už zo všetkého taká zúfalá, na všetko niečo nájdeš....čo tým deťom máme dávať ??? minule som čítala o Activii, že to je samá umelina a Dr. dávajte mu activiu... 😢 😢 😢 😢 ryby sú škodlivé, mäso obsahuje rastové hormóny, zelenina, ovocie pesticídy... môžme sa ísť pásť... aj s deťmi...

daylong_matej
17. máj 2011

@kamilecka @nice202 @sorciera24 @stvura @elina313 @smejkoh Natrením ochranného prípravku sa nezabráni úplnému prenikaniu UV žiarenia do kože a proces vytvárania vitamínu D nie je prerušený. Dôvod je jednoduchý, ani vysoké produkty s vysokým SPF nevyblokujú 100 % UV žiarenia. Napr. faktor 50+ vyblokuje 98 % UV žiarenia. To dostatočne ochráni kožu pred spálením a prepustené UV žiarenie koža využije na potrebné procesy. Pridal som do fotoblogu ilustračný graf:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/daylong_mate...

Navyše, ľudia si často natierajú menšie než odporučené množstvo, v dôsledku čoho sa po nanesení produktu na kožu dosiahne nižší faktor!

Z relevantných knižných zdrojov môžem citovať napr. doc. Ettlera, odborníka na fotoprotekciu v ČR:
„S rozšířením sunscreenů (opalovacích přípravků) vznikla obava, že může dojít k deficitu vitaminu D následkem nedostatečné expozice UV záření. V tomto směru, zdá se, nebezpečí nehrozí. K fyziologické přeměně vitaminu D v kůži stačí jen krátká expozice (asi 1 hodinu do týdne) při dostatečném příjmu potravou. Ohroženi jsou spíše staří lidé, kteří vůbec nevycházejí ven na sluneční světlo a navíc mají nedostatečný příjem v potravě. Teoreticky podobně mohou být ohroženi černoši (velmi účinná přirozená fotoprotekce melaninem) s karenční stravou.“ (Fotoprotekce kůže, Ettler,K., 2004, s. 89)

@kamilecka ak odborník predpísal konkrétny terapeutický postup, konzultoval by som s ním. V hre môžu byť iné dôležitejšie faktory. To musí posúdiť kompetentný lekár.

Ad Vigantol
V tejto téme nie som odborník ale mám osobnú skúsenosť, keďže malému sme ho (teda manželka 😉 ) dávali a túto kauzu sme registrovali. Najpovolanejším orgánom v týchto veciach je ŠÚKL (Štátny ústav pre kontrolu liečiv). Pre verejnosť vydal jasné stanovisko, z ktorého vyplýva, že závada sa týka chute/pachu a táto nečistota nie je toxická, bezprostredné riziko ohrozenia zdravia nehrozí.
http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/bezpecn...

zuan
17. máj 2011

ahojte
@stvura v Belgicku tiez predpisuju vitamin D
naozaj staci denne par minut vystavit dieta slnku, aby dostalo dostatocnu davku vitaminu D. takze kludne natierat ochrannymi kremami. a jasne, vsetko treba robit s mierou. aj slnenie, aj branie roznych vitaminov (nemyslim teraz D) aj ine veci. 😉

daylong_matej
20. máj 2011

@zuan súhlas! Zdravý sedliacky rozum a všetko s mierou.

judka
20. máj 2011

@kamilecka ked ti tak doktorka povedala ja by som posluchla, moja vikinka sa narodila v aprili tak ze cez leto bola uz povyzliekana v kociku a vela sme chodili na prechdzky , nevedela som zakazdym zabranit aby na nu vobec nesvietilo slnko a tiez nevidim dovod troska chytila na nozickach slabsi odtien hnedej ked mala rok zacalo jej velmi opalovat licka do cervena 25 faktor bol slabi ale 30uz stacila samozrejme po tej desiatej hodine rano vlani pri mori som ju natrela pedesiatkou a tento rok jej raz troska spalilo krk v pieskovisku natrela som jemne sudokremom na druhy den ani stopy a odvtedy ked sme vonka uz pred obedom ju natieram 5 faktor zatial je to ok ma licka krasne do hneda...
byvame na dedine tazko to zatvorim v dome a ani ju nechcem nutit sediet doma

petot
22. máj 2011

Dovolím si jednu teoretickú vsuvku.

Treba si uvedomiť jednu zásadnú vec: slnečné spálenie kože vzniká prostredníctvom voľných radikálov, a to až vtedy, keď sa vyčerpá antioxidačná ochrana pokožky. A asi ste si už všimli, že to najhoršie štádium prichádza až po niekoľkých hodinách, resp. na druhý deň. Je to preto, lebo poškodenie sa prenáša cez niekoľko stupňov zápalovej kaskády a je v podstate totožné s popáleninou.

Jednotlivé zložky svetla pôsobia v koži na rôzne látky a rôzne tkanivá. Úlohu pri ochrane pokožky zohrávajú vitamíny skupiny B, preto v USA volali sedliakov z juhu "redneck" - mali často červený spálený krk, kvôli nedostatku vitamínov skupiny B.

A teraz to najlepšie. Užitím B-komplexu a pravidelnými vysokými dávkami vitamínu C sa dá podstatne zvýšiť odolnosť pokožky proti spáleniu. Publikoval to Dr. Klenner, odporúčal dávku vitamínu C 1g každú 1-2h (u dospelého). Vitamín C totiž zvyšuje antioxidačnú kapacitu a sám osebe zháša voľné radikály vznikajúce v pokožke vplyvom slnečného svetla. Vitamín C sa pri tom ničí, to je dôvod, prečo ho treba stále dopĺňať. Avšak radšej neužívať takéto dávky vo forme umelo dofarbovaných prípravkov.

Na sebe to mám odskúšané, a keď som užíval nižšie dávky a krk mi zružovel a začal páliť, vysoké dávky vitamínu C dokázali zastaviť zápalový proces, pálenie prestalo, zafarbenie sa vrátilo do normálu a koža sa mi nezošúpala.

Dôležité je veľmi veľa piť, lebo vitamín C pôsobí močopudne. Napríklad rozrobiť si práškovú kyselinu askorbovú v nápoji a výdatne piť. Vysoké dávky sa neodporúčajú pri poruchách obličiek, metabolizmu železa/medi a deficiencii G6PD.

Výdatné dávky B-komplexu majú ďalšiu výhodu - človek potom menej "chutí" komárom a ďalšej hávedi. 😉 Takže minulé leto na juhu Slovenska som to v horúce slnečné dni plné komárov riešil tak, že deťom (vtedy 5,5 a 4,5r) som dával B-komplex 25mg do 500ml fľašky s bazou ochutenou vodou s 1,5g-2g vitamínu C (prášková kyselina askorbová), na hlavu čiapku so zástenou na krk, a nič iné, žiadne krémy neboli potrebné. Každý vypil cca 3 takéto fľašky za deň, ja 4-5.

Tieto veci berte iba ako experimentálne, nie som lekár a nikoho nenahováram. Ak chcete skúšať na sebe, začínajte so slnením najprv opatrnejšie, aby ste získali predstavu, aké dávky vitamínu sú potrebné a aký účinok môžete očakávať.