Koľko opaľovacieho krému použiť, aby bolo dieťa chránene?

daylong_matej
11. máj 2011

Už ste zažili situáciu, že napriek natreniu opaľovacieho krému ste sa spálili? Ako správne chrániť kožu dieťaťa? Aké sú vaše skúsenosti s dávkovaním, nanášate hrubú/tenkú vrstvu alebo zopakujete natieranie radšej 2 krát? Podeľte sa s Vašimi skúsenosťami a tipmi.

zuzkat1
12. máj 2011

@daylong_matej neviem do ktorej temy smerovat otazku, tak skusim tu🙂 mala ma 15 mesiacov, minuly rok som pouzivala 50ku faktor a tento rok som sa rozhodla pre 30ku s tym ze ju castejsie natriem... je dolezite pouzit 50ku alebo staci aj 30ka u tak maleho dietata?

ikula2
12. máj 2011

@zuzkat1 @daylong_matej presne to by som chcela vediet aj ja ci pri takych malych detickach treba 50tku nie je to zbytocne vysoky faktor, hlavne ak sme tu na SR a nie pri mori. A do kolko rokov ci mesiacov je krem daylong baby a do kolko daylong kids. Dakujem

irsina83
12. máj 2011

@daylong_matej pouzivame daylong od narodenia, cize zainame druhe leto ale jedine co sa mi nepaci neda sa vyprat z veci ani ked dan odskvrnovac priamo na skrvnu...

zuziq
12. máj 2011

@zuzkat1, @ikula2 my ideme s malym na dovolenku k moru. Svagrina ma lekaren a poradila mi tu 50tku... 30tka je v pohode na bezne pouzivanie v lete na nasom slniecku. Je to vraj byvala 40tka ale podla noriem EU ju museli "precislovat", tak nejak mi to vysvetlovala 😀 A podla mojich info daylong je super prave v tom, ze ju nemusis castejsie natierat.. moze sa stat ze by sa vyhadzala. On totizto ostava na pokozke - jedine ak ste napr. pri vode a beha hore dole do vody je dobre opat natriet, ale pred tym treba drobca osprchovat a tak ponatierat

zuzkat1
12. máj 2011

@irsina83 ja nepouzivam daylong teda teoreticky som od konkurencie🙂 ale to co pouzivam nefarbi oblecenie🙂 preto to pouzivam🙂 a nie je to ani zla znacka

irsina83
12. máj 2011

@zuzkat1 posli mi IP 😉 dakujem 😉 😉

ela2710
12. máj 2011

@zuzkat1 ja puzivam a aj budem 50-tku, pretoze i ked nie sme pri mori, u nas je kazdym letom horucejsie a horucejsie..niekedy si uz len tak v duchu vravim, ze keby tu aspon to more bolo, ze sa mam ist kam schladit, u nas bolo tuto jar uz aj 30 stupnov, bohvie kolko je dnes, pojdem neskor kuknut teplomer, lebo ked sa vystrcim z okna, je to zas riadna horucava, radsej teda budem pouzivat vyssi faktor aby ma to potom nemrzelo... 😒

zuzkat1
12. máj 2011

@zuziq no ja s nou k moru este nechystam takze ta 30ka by mala stacit... aj na obale je napisane ze je to vlastne 30+ ze je to vlastne 30-50 dakujem

zuzkat1
12. máj 2011

@ela2710 no ja som niekde citala ci pocula (a preto sa tu aj pytam ze ci je to tak) ze 50ka nie je moc dobra volba ale dovod si uz presne nepamatam... tusim to bolo v casopise zdravie...nejaky suvis s chemikaliami a tak...

novan
12. máj 2011

My používame tiež Daylong Baby, malú natriem asi tak 10-15min predtým ako ideme von a zatiaľ sa mi nikdy nespálila. Ešte ked som nemala tento krém spálila sa jej tvárička, potom mi tu baby na MK odporučili túto značku a veru som s ňou spokojná. Má 30 faktor a vraj to úplne stačí, som počula že vyššie faktory už i tak o nič viac nechránia pokožku, vraj do tej 30tky áno ale po 30+ sú vraj všetky rovnaké, tak neviem. Ja určite odporúčam Daylong krémiky 🙂

ela2710
12. máj 2011

@zuzkat1 neviem, nepocula som o tom, skusim o tom daco najst na nete a uvidim 🙂 i ked je mozne, ze v 50 je chemikalii viac..ktovie..skusim najst ak nieco najdem napisem, mozno aj prehodnotim svoje rozhodnutie..uvidime 😉

anjelicek26
12. máj 2011

My natierame len 30-kou, 50-ka je uz moc pre normalne dieta, mozno tak novorodenca natriet ale zdrave dieta s normalne sa opalujucou pokozkou - tam to fakt nie je potrebne. Max tiez dostava 30-ku... uz je pekne opaleny 😅 Ale spaleny este nebol a to byva cele dni vonku s nami ;)

zuzkat1
12. máj 2011

@ela2710 ved ani ja uz presne neviem co tam bolo🙂 preto ma to zaujima, citala som to este ked nebola mala na svete a minuly rok som pouzivala 50ku ale teraz uz mi pride ze naco... inak nebola este ani spalena ale ani opalenia nie je...je to svetly typ a fakt este nebola nikde ani mierne cervena, tak nemam zatial dovod pochybovat o tej 30ke...

ela2710
12. máj 2011

@anjelicek26 nas maly ma dost citlivu pokozku, dokonca si myslim, ze ma alergiu, lebo sa mu sem tam spravia take cervene mapky, uz to ma do dvoch mesiacov, nasa lekarka aj zastupujuca lekarka povedali, ze to maju vsetky deti, ale mne sa to nezda, na buducej poradni budem trvat na vysetreni krvi, lebo uz sa mu to zacalo robit nielen na nozicke, ale aj na laktoch a na nozickach...je to male tak 1 cm, skoro to ani nevidno, z potravin to nema, kedze papa az od 5-teho mesiaca, a toto sa mu robi od druheho...preto neviem ci by nasmu 30-tka stacila, musim sa poradit na poradni... 😒

ela2710
12. máj 2011

ja pisem ako Talian 😀 malo tam byt od dvoch mesiacov a nielen na tvaricke, ale aj na laktoch a nozickach

cikyta
12. máj 2011

Akú majú záručnu dobu opalovacie kremy ? Nie všade to je napísane a na jednom som mala 12 mesiacov. Moc sa do opalovacích kremov nevyznám,lebo sama ich nepouživam. Nemusím. Mám dobru kožu.
No pri dcerke som začala a kupila som jednu značku,kde dátum spotreby nieje a ak je to rok,možem ho už vyhodiť-skoro celý. A okrem iného farbil oblečenie !😒 Pri druhom som bola zhrozená,lebo mi slzila a štípal v očiach hrozne ! A na nom je napísané , že sa má použivať 12 mesiacov. Ciže ho možem vyhodiť tiež skoro celý.
No fakt neviem,čo kupim tento rok......................A podotýkam,že tie,čo som kupila boli vraj kvalitne,vychytené a najdrahšie z celej lekárne .

zaira301
12. máj 2011

ahoj....som tehotná a už pred dvoma rokmi sa mi objavili fľaky na tvári, ktoré som si možno aj sama spôsobila tým, že som chodila do solárka a netušila som už vtedy, že som tehotná, asi zmenou hormonálnej hladiny bola moja koža citlivejšia na solárne žiarenie a teraz už sa týchto fľakov nemôžem zbaviť aj napriek tomu, že bez ochranného opaľovacieho krému na slnko ani nejdem...používam Eurerin 50 - sun creme.....ale to iba na tvár, kedže mi to odporúčila kamarátka, ktorá mi tvrdila, že na tvár je tento ochranný krém najlepší .....na telo používam Daylong 15, pretože zasa je cenovo dostupnejší ako Eucerin.....
@daylong_matej ak sa zaoberáš touto problematikou, chcela som sa teba opýtať, prečo sa mi narušila pigmentácia na pokože tváre aj keď v solárku som používala ochranný krém, ktorý tam predávali pred opaľovaním? Mohlo to byť z dôvodu toho, že som bola vtedy tehotná? A prečo sa mi to už stále opakuje v letných mesiacoch? Dá sa to nejak liečiť?
Teraz som tehotná opäť a tiež ma zaujíma, či je vhodné sa opaľovať, aj keď používame ochranné krémy, alebo radšej nie? Všade sa píše, že slnenie je vhodné v tehotenstve v malých dávkach, ale ak je narušená pigmentácia, v mojom prípade na tvári, či to nejak mi neuškodí a taktiež aj dieťatku, ktoré čakám? Ďakujem za odpoveď

danielaviki
12. máj 2011

mne sa nepaci na Daylong, ze sa zle rozotiera i ked dam malicko aj ked dam vela.....

abbey1
12. máj 2011

Daylong je fajn, pokiaľ sa nedostane do očiek, čomu je skoro nemožné zabrániť hlavne pri malých detičkách. Potvrdilo mi to štípanie už kopa ľudí a aj naša dermatologička má rovnaké info od svojich pacientov. Možno by ste mohli tam skúsiť nejakú nápravu pri výrobe, hlavnre detských krémov. Inak mi prijde super, ale práve kvôli tomuto som ho prestala používať u detí.

k.a.t.k.a.
12. máj 2011

obidve moje deti mali alergicku reakciu na Daylong 😝 ostatne kremy OK

lipsa
12. máj 2011

@daylong_matej ahoj 🙂 problematika fotoprotekcie ma dost zaujima ... sama som si presla alergiami a vyskusala vsetko mozne. Kedze sme v ocakavani, chcem pre mimco len to najlepsie 🙂 Studovala som si nieco o faktoroch a mam otazku. Kde by som mohla najst vysku ochrany proti UVA ziareniu? Nikde na krabickach som tuto info nenasla a tiez na stranke nic nie je. Je to pre mna dolezite ... a myslim ze tiez pre vsetky mamicky.
Tiez ma zaujima, akym sposobom ochrana v produktoch funguje, ked uvadzate ze natierat 1x denne. Toto je pre mna nepochopitelne ...

sladkasue
12. máj 2011

my sme si kupili ASTRID 25... maleho natieram skoro vzdy ked ideme poobede (16:30) do prirody asi pol hodku pred tym ako ideme von... v tenkej vrstve🙂 zatial sa mu na tvaricke nic nedeje 😎
snad ma kozu po mne a po tatinovi🙂

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@zuzkat1 @ikula2 @irsina83 @zuziq @ela2710 @cikyta @abbey1

Najdôležitejšou vecou pri ochrane dieťaťa je používať zdravý rozum. Pokiaľ nemusím, nevystavujem dieťa priamemu slnku. Dobrou pomôckou je vlastný tieň. Ak je kratší ako moja výška, určite nevychádzam na priame slnko, ak to nie je nevyhnutné. Samozrejme, dieťa oblečiem a potom stačí natrieť ochranný prípravok na časti tela, ktoré odev nezakryje (nezabudnúť na zátylok, nos a uši!).

Pokiaľ nemá dieťa výrazne precitlivelú kožu, postačuje v SR ochranný faktor (SPF) 30. Navyše, z dôvodu ochrany spotrebiteľa, aby neupadol do pocitu falošnej istoty, sa na produkte deklaruje nižší faktor, než aký sa nameral pri testovaní. Napr. Daylong Kids 30 má v skutočnosti SPF 46. Viac k tejto problematike sa dá prečítať tu:
http://www.daylong.sk/sk/znacenie-sunscreenov

Do južnejších zemepisných šírok (a vysokohorského terénu) by som odporúčal min. 30 a vyšší, keďže koža dieťaťa nie je na tieto podmienky pripravená.

Rozdiel medzi Daylong Baby a Kids - Baby je pre deti do 1 roku a obsahuje len fyzikálne filtre. Kids je od 1 roku a má filtre chemické:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/daylong_mate...

K zafarbeniu oblečenia môže dôjsť, keď sa produktu neumožní, aby sa dostatočne zapracoval do kože. Je dôležité natrieť ho cca 20 min. pred pobytom pobytom na slnku , vtedy sa zabezpečí odolnosť voči vode/poteniu a zároveň je to dostatočne dlhý čas na to, aby neostal na povrchu kože a minimalizovalo sa riziko zafarbenia oblečenia a nestiekol potením do očí. Používam Daylong už roky a zatiaľ som pri dodržaní uvedených podmienok nemal neprekonateľný problém so zafarbovaním.

Daylong sa nesmie dostať do očí, inak vyvoláva štípanie. Preto je dôležité dodržať pokyny k používaniu. Na ošetrenie okolia očí a perí (hlavne u detí) sa dajú použiť rôzne tyčinky. Mám 17-mesačného synčeka, ktorého pravidelne natierame a do očí sa mu produkt zatiaľ nedostal. Keď bol mladší, mazali sme ho s Daylong Baby a ten je krém, takže nesteká. Teraz dávame lócio Daylong Kids a tam sa vyhýbame okoliu očí, kde radšej použijeme tyčinku na pery.

Vyššia teplota nemusí automaticky znamenať vyššiu intenzitu UV žiarenia. Je vhodné spolu s predpoveďou počasia sledovať tzv. UV index:
http://www.daylong.sk/sk/ako-si-vybrat/uv-index

Každý seriózny produkt, ktorý chráni pred slnkom musí mať na vonkajšom a vnútornom obale uvedenú exspiráciu - najneskorší dátum, ku ktorému môže byť spotrebovaný. Bez tohto údaju by som nekupoval.

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@lipsa Ahoj.
Či konkrétny produkt poskytuje dostatočnú ochranu pred UVA žiarením je vyjadrené jednoduchým piktogramom, ktorý výrobcovia na odporúčanie Európskej komisie uvádzajú na obale (UVA v krúžku).

Viac o tejto téme je tu:
http://www.daylong.sk/sk/znacenie-sunscreenov

Chemické UV filtre sú zabudované v lipozómoch, ktoré zostávajú vo vrchnej časti kože a bránia vyplavovaniu vodou alebo potom. Pri dodržaní správneho dávkovacie množstva, aplikácie a výbere správneho SPF je možné zredukovať aplikáciu na 1-2x denne. Viac o lipozomálnej technológii:
http://www.daylong.sk/sk/lipozom

weirdo
12. máj 2011

@daylong_matej - ahoj. Chcela by som sa spytat, moja dcera ma 11 mesiacov a pouzivame Daylong Baby. Ma taku suchsiu pokozku, ale pouzivame olej do kupela, takze to ma teraz OK. Po natreti Daylongu je to ok, ale par hodin na to (take 2-3) jej pokozka neskutocne vyschne. Co s tym? Robim nieco nespravne? Dakujem za odpoved 🙂

cikyta
12. máj 2011

@daylong_matej Ked sa chystáme skoro hodinu von (obliekanie, balenie, presviedčanie, umyť rozliaty čaj atd...) tak ešte 20 minut čakať doma s polonahým dieťaťom je na mna teda moc 😅 To už by som ju mohla zase presviedčať a obliekať s plačom ...
Nevravím,že je to tak vždy a rozumiem,že máte pravdu,ale pri deťoch sa neda každe pravidlo dodržať 😉

No a k tomu,že kremy štípu.....napríklad ten náš konkretny nestekal potom do očí,ani som nenatierala okolie očí. On bol natretý trochu na čele a líčkach a štípal jak ďas ☹ a ešte ked ho mala dcerka na ručičke,ktorou si sem tam prešla po tváry,tak zbohom ☹

A moja otazka ešte raz :
Je pravda,že opalovacie kremy maju dátum spotreby iba 1 rok ? ☹

pandula
12. máj 2011

@daylong_matej pises ze od roku ma filtre chemicke. neni to nebezpecne chemicky filter predsa pripravy pokozku o vlastny ochranny filter nabura prvu vrstvu koze tak ze skor do nej prenikne ziarenie.

ja sama by som nepozila chemicky filter na svoju kozu nieto este na male dieta.

daylong do 1 roku je teda cisto zalozeny na prirodnych ingredienciach ?????

dakujem za odpoved.

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@weirdo Slnečné žiarenie namáha a vysušuje kožu aj keď je chránená. Ak je suchá kože výsledkom pobytu na slnku je vhodné kožu ošetriť, premastiť hydratačným produktom (lócio, olej).

daylong_matej
autor
12. máj 2011

@cikyta
Dátum spotreby je vecou výrobcu. Produkt je možné používať do dátumu použitia (exspirácie) uvedenom na obale. Viem sa vyjadriť len k produktom Daylong - tam je exspirácia od 24 do 36 mesiacov v závislosti od produktu.
Na obale produktu môže byť obrázok otvorenej škatuľky s číslom, je to informácia, do koľkých mesiacov od otvorenia ho treba spotrebovať.

cikyta
12. máj 2011

@daylong_matej Ďakujem 🙂