Aké potraviny preferujete v bio kvalite?

billa_martina
12. sep 2013

Na ktorých potravinách si potrpíte, aby boli BIO? U mňa sú to BIO citróny, keď potrebujem ich kôru na varenie, alebo pečenie.

tenerifka
12. sep 2013

Zelenina, najma ta, ktora potrebuje vela hnojiva a postrekov proti skodcom-mrkva, zelena listova zelenina.....
Cerealie vsetkeho druhu vratane ryze a muky, tieto sa snazim kupovat len v bio kvalite, kedze prakticky vsetko kupujem celozrnne a je zname, ze tradicne celozrnne vyrobky v nebio kvalite obsahuju vela postrekov, najma proti skodcom, ked su nimi striekane v skladoch.....
Inak vsetko ostatne sa snazim nakupovat sezonne a z miestnych zdojov

m.i.r.i
12. sep 2013

ovocie a zelenina, podla toho ake samozrejme, ale snazime sa bud z vlastnej zahrady alebo v BIO kvalite z obchodu..tiez maso kolko sa da...bravcove nejeme vobec a hovadzinu len BIO..Kuracie a morcacie ked najdeme..Tiez kupujeme BIO syry, jogurty, pripadne mlieko...

radlinka
12. sep 2013

Jednoznacne maso, ovocie, zelenina, mlieko tiez organicke. U mna BIO je kvalita priamo dopestovana farmarom (mam vybratych dodavatelov ) alebo vlastnou zahradkou a nie kupovana v obchode, ale na nasom slovenskom trhu si bohuzial ludia velmi nenavyberaju a musia vyberat tzv. Bio z pultov obchodnych sieti.

cecil36
12. sep 2013

Vsetko co sa da. Ovocie a zeleninu len z dedkovej zahrady pripadne kamoskinej zahrady. Ak uz nie je kde npr. zemiaky, tak kupujem na trhu. Mäso u farmarov pripad osvedcene mäsiarstvo (nie v supermarkete) atd. Cokolady, oriesky, muku niektore cestoviny v bio obchode. Iba minimum veci kupujem v normalnych obchodoch.

keira
13. sep 2013

@cecil36 ahoj, mas nej iverenych farmarov? dik

keira
13. sep 2013

@radlinka das tip na tvojich overenych?

billa_martina
autor
13. sep 2013

@cecil36 ak máš rada dobrú čokoládu, doporučujem vyskúšať mliečnu alebo horkú čokoládu Naše Bio, tá je výborná 🙂 Vyrába ju pre nás rodinná firma, ktorá sa venuje výrobe čokolády už viac ako sto rokov. Všetky suroviny pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, používajú sa kakaové bôby špičkovej kvality, sú sladené prírodným trstinovým cukrom. Nie je v nich použitý sójový lecitín ani žiadne geneticky modifikované zložky.

billa_martina
autor
13. sep 2013

@tenerifka už si skúsila niektoré z týchto? Ryža je vákuovo balená, čiže sa výrobok konzervuje tým, že sa odstráni všetok vzduch. Tým sa zabráni výskytu/množeniu škodcov, pliesní a mikroorganizmov.

cecil36
13. sep 2013

@billa_martina mozes mi prosim poslat zlozenie tej horkej cokolady? ja som totiz intolerantna alebo alergicka na milion veci a zatial som nasla len jedinu cokoladu, ktora by mi nerobila zle. Bohuzial stoji skor 5 eur, takze ju mam fakt iba obcas 😉

cecil36
13. sep 2013

@keira mam overenych, ale su z okruhu rodiny a znamych, takze nepredavaju vo velkom 😉

argyro
13. sep 2013

@billa_martina áno, bio citrony, tie sú ťažko zohnať. ale dokedy budú u vás zelené? už mesiac čakám na nejaké normálne, lebo tieto zelené už nezožltnú. len hnijú..

billa_martina
autor
13. sep 2013

Je mi jasné, že nie je nič lepšie ako ovocie alebo zelenina z vlastnej záhradky, ale veľa z nás takéto možnosti nemá :( Pre tých máme v ponuke sezónne BIO ovocie a zeleninu pod značkou Naše Bio.

https://www.modrykonik.sk/fotoblog/billa_martin...

zuzana030
13. sep 2013

no ja som sa predchvíľkou vrátila z billy u nás v Leviciach, des....a tie BIO citróny, no hnus, ak je toto bio ovocie, zelenia, tak radšej budem pchať do seba samé Ečka....až 3 balíčky boli vyložené a aj tie boli zelené, niečo aj hnilé tam sa našlo, tvrdé, skôr nedozreté, no otras...ak si to niekto kúpi, tak mu asi ťuk ťuk... 😀 😀 😀
tak dúfam, že aj to kurča, čo sa mi ušlo, tak je min. 3x prebalené 😒 , ako to spomínajú žienky niekde v inej téme,
bohužiaľ, nemám možnosť zo svojej záhradky, ale asi si dám teda riadny cieľ a riadne šetrenie, nech si s mm kúpime nejaký pozemok menší
som znechutená, ceny sú tam ako by bol tovar pomaly zo zlata, výber maličký, takže aj tak musím ísť nakúpiť inde.. ☹

tenerifka
13. sep 2013

@billa_martina , vdaka, ale nebyvam na Slovensku, v bio obchode vsak nakupujem stale 🙂 🙂

Apropo k tym citronom, zelene citrony su OK, u nas rastu citrony kde-tade a teraz zacinaju dozrievat, a jeme ich normalne zelene, a su vsetky BIO 🙂

horana
13. sep 2013

Bio citrony rychlo hniju a maknu, prave preto ze su menej osetrovane chemicky, uz za kratku dobu su prakticky nepouzitelne. Nema ich co "konzervovat" ako umelinu-chemiu. Este som nenasla retazec kde by boli v pohode. Suvisi to s podmienkami prepravy predsa len idu cez pol sveta a skladovania, ktora je rovnaka pre bio aj nebio a bio to logicky "neprezije".

Okrem toho do pecenia by som koru z bio citronov nedavala. Lebo BIO este neznamena ze je nieco nestriekane, len ze je to striekane menej. Su na to normy. Ked to poviem obrazne, na priklade jablk ktore su jedno z najstriekanejsich ovoci, tak obycajne jablko sa vo velkosadoch postrekuje aj okolo 30x! No a bio "len" 15-20x.
Ked uz chcem citrony do pecenia kupim niekde kde je vyslovene uvedene ze su chemicky neosetrene, napr. Kotanyi ma taku koru, ale aj ine zn. v bio obchodoch.

Ono bratislavcania ked si chcu na zimu urobit zasobu zeleniny a maju povedzme pivnicu kde si to mozu skladovat po tom co nakupia naraz viac, je dobre najist si miestnych pestovatelov, my sme jeden rok brali napr. z Gajar (dedinka na Zahori, do pol hodky autom z BA), za dedinou sklad pri poliach kde pestuju bio, od nich berie (minimalne jeden cas viem ze brala) aj Billa, ale daju aj beznym ludom po troske cez vikendy, su tam fajn ludia ti miestni pestovatelia, ukazu certifikaty, vysvetlia v com to spociva a rovno povedia ze ktori velkooberatelia od nich beru, oni si potom tito obchodnici zeleninu umyju, daju do obalu a prihodia 2x taku cenu. Tak ja radsej idem priamo k zdroju.

mikusik
13. sep 2013

ja kupujem bio výrobky tie ktoré konzumujeme a používame často,čo používam málo kúpim aj nebio,ale vždy sa snažím o výrobky v najlepšej kvalite.milujem bio čajíky,kávičku a mlieko 🙂 prajem pekný den

billa_martina
autor
13. sep 2013

@cecil36 jasné, zloženie ti odfotím a pošlem v pondelok 🙂 Tá naša stojí €2,99.

keira
13. sep 2013

@cecil36 skoda 😒 ☹

kazunomiya
13. sep 2013

@tenerifka ja som raz tiez kupila zelene bio citrony, inak nie v Bille, tam som vzdy videla len zlte (aj ich bezne kupujem). Bol to taky mensi obchod, myslim, ze povodom z Rakuska. No a boli naozaj vyborne.
Inak mne aj vydrzia celkom, ale aj bezne nebio citrony lahko chytia plesen... ale celkovo myslim ze citrony treba rychlo minut.

kazunomiya
13. sep 2013

@billa_martina vyslovene si na to nepotrpím, ale v biokvalite si kupujem rada také veci ako sú citrusy (ako aj ty píšeš), červená šošovica, ryža (to bežne dávam prednosť bio ryži, inak kupujem ju často práve v Bille), niektoré čaje (mohli by ste rozšíriť sortiment z Agrokarpát Plavnica, sú výborné), mlieko a potom niektoré výrobky čo sa dajú väčšinou dostať len v bioobchodoch (niektoré ázijské potraviny). Občas nejaké sladkosti. Kvalitnú čokoládu mám tiež rada, skúsim aj tú vašu 🙂

billa_martina
autor
13. sep 2013

@argyro tieto citróny ani nikdy nezožltnú pretože nie sú ošetrované procesmi akými sú "konvenčné" citróny. Zbierajú sa v takzvanej stromovej zrelosti,preto sú zelené. Farba nemá vplyv ani na šťavnatosť ani chuťové vlastnosti citrónov.

billa_martina
autor
13. sep 2013

@kazunomiya ja mám tú horkú čokoládu doma stále! Na jeseň a v zime varím polievku z BIO červenej šošovice pomaly raz do týždňa, mierna závislosť 🙂

argyro
13. sep 2013

@billa_martina takže aké potraviny by som privítala v bio kvalite:
- bio kuracie mäso zo SK
- bio instatné kakao ako náhradu granka od nestlé
- bio maslo zo SK
- bio 100% ovčí syr a ovčia bryndza
- bio orechy viacerých značiek (tie čo aktuálne ponúkate nevyhovujú)
- viac druhov sezonnej bio zeleniny a bio ovocia
- aj iné značky bio výrobkov ako len Naše Bio.

billa_martina
autor
13. sep 2013

@argyro v ponuke máme aj iné BIO výrobky ako len pod značkou Naše Bio - táto je naša vlastná značka a tieto výrobky kúpite iba u nás. Práve preto sú cenovo omnoho výhodnejšie ako napr. iné BIO značky. Čo sa týka ostatných výrobkov, ktoré spomínaš, prezistím 🙂 Prajem všetkým pekný víkend!

anjelicek26
13. sep 2013

@billa_martina - pri bio väcsinou nejde o cenu. Ale o kvalitu. Ja si za tie veci rada priplatim. Ono totiz za urcite ceny sa kvalita proste vyrobit neda a to rozumnemu cloveku doslo uz davno. Nepotrebujem prepchaty kosik somarin a kysnut, ale potrebujem doma kvalitu, ved nase deti z toho rastu - a to doslova.

barcelona94901
13. sep 2013

@anjelicek26 presne,ako píšeš,že "
Nepotrebujem prepchaty kosik somarin a kysnut, ale potrebujem doma kvalitu, ved nase deti z toho rastu - a to doslova. "

svatá pravda v jednej vete,fakt krásne si to zhrnula 😉

zuzana030
14. sep 2013

@billa_martina
martinka, ja osobne viem, že majú byť zelené, trošku blbo v tej mojej emócii zlej som sa vyjadrila, ale som presvedčená, že to bio má byť už len minimálne na pohľad zdravé a nie to, čo bolo u nás v bille. bleee....žiadna hniloba ani staré ovocie,či zelenina by sa predávať nemala. obzvlášť bio.
Billu mám od ruky, tak som tam moc nechodila, ale som odbehla, keď je to tak pekne prezentované, ale teda bio nebio, už ma tam nikto nedostane. A to máme v meste billi dve.
Som veľmi sklamaná, ja by som rada nakupovala bio, ale teda možnosti nie sú..
neviem teda, či všetky pobočky sú takto, ale u nás bohužiaľ.
radšej zbehnem do kauflandu, lidlu, aj supermarket je fajn.

uhnakova
14. sep 2013

Bio kupujem mlieko, obcas aj jogurty a syry, kedze v mliecnom tuku sa ukladaju skodliviny. Dalej sa snazim aspon obcas kupit bio aj ovocie a zeleninu, idealne zo Slovenska alebo prilahlych krajin, nie dovoz zdaleka. Maso sice velmi nejeme a bio maso som v nasich obchodoch velmi nevidela, ale uvitala by som ho. Dalej kupujem bio detske vyzivy pre synceka a aj bio detske caje. Ostatne vyrobky v bio kvalite len prilezitostne.

cecil36
15. sep 2013

@billa_martina dakuejm, pozrela som si dnes zlozenie bio cololady v bille a bohuzial nic pre mna, nakolko obsahuje stopy mlieka a orechov.

standu
15. sep 2013

mliecne vyrobky, maso, muka na chlieb...