Ahojte baby chcela by som sa svami podeliť o moju skúsenosť. Mam 5 týždňovú dcérku, pri narodení mala 3150g po príchode z pôrodnice schudla na 2850 tak mi u doktora kázali aby som ju kojila casto casto no po tyzdni kojenia jej moje mlieko nestačilo a nepriberala vobec tak sme sa rozhodli pre umelé mlieko vyšvihla sa na 3kg a po dvoch týždňoch mala uz 3600 a vtedy mi u dr povedali ze to uz pribrala vela 🙈 je to normálne ? Keď nepribera zle je a ked priberie tiez je zle. Teraz uz ma skoro 4 kila tak sa obávam co mi zase povedia ked pridem na kontorlu najblizsie.
Keď pozorujem ako rastie tak rastie skôr do výšky nie je vobec bacuľatá.
Čo si o tom myslite vy ktoré tiez krmite um?
😊
Moja mala pri narodeni 2320gr.
Bola len na Um
V 3tyzdnoch 3340gr
V 5 týždňoch 4800gr
V 8 týždňoch 5500gr
Ďalej nemám zapísané 😂😂
Bola pekne baculata. 😂😂
Lekár sa ma pýtal, či ju trápi bruško, vraj kolikove babetka majú tendenciu viac papať nakoľko sa cucanim ukludnuju... Vravím nie nič ju neboli.... Ze mam dávať pozor.. A co jej nemám dat jest????
Neriešila som.
V 8mes mala priemernú váhu, o 3 dni bude mať rok, má 10kg.
Nerieš 😉😉😉😉
Najviac sa mi ráta že doktor mi nepovedal nič že je to veľa alebo malo to len sestričky do mna hučali že je to veľa.
@hennyinnsbruck aká je nádherná 😍
@zuzkap142 nerieš... Co nedáš papat????
Mňa to tiež mrzela lekárov výrok ale čo chceš spraviť? Nechať o hlade? Sak ti bude vrieskat.. Ma len 5t potrebuje papat, naozaj nerieš.
@zuzkap142 vidíš aký tucko bola.. Netrcia jej teraz rebrá ale je úplne normálna....
A kľudne môže byť že ti mala bude už bude pomaly priberať. Netráp sa.
@hennyinnsbruck presne veď dieťa do pol roka / roka musí priberať to je fakt choré ako su niektorí ľudia mudri 🤦🏻♀️ Keď začne chodit vybehá to. U nas v rodine ani nemá po kom byt obezna ja mam sotva 50 kg a 160cm 😄😅
@zuzkap142 ak je dieťa kojené nejako extra nie je problém ak priberá dieťa veľa, pretože pri kojení pije ja menej tukové mlieko na začiatku kojenia(predné) a aj tukové mlieko (zadné)...U teba mohla byť chyba že si striedala počas jedného kojenia oba prsníky, takže sa dostalo len k prednému redšiemu mliečku....Pri UM ale dieťa pije len tukové mlieko , preto tam treba sledovať aby nepriberalo veľa, lebo zákonite prijíma veľa tuku....Ak dieťa na UM priberá veľa - natiahni čas medzi jednotlivými kojeniami alebo ak budeš zarábať mlieko , daj ho o niečo menej alebo viac vody.....Rovnako v noci ponúkni miesto jedného papania vodu alebo čaj(ak často pýta papať),
@mogaa necjcem byť múdra keďže mam len 1 dieťa, ale to s tým UM čarovat není podľa mňa dobry nápad.. To som ja nikdy nerobila. Nie zo srandy je tam tabuľka. Keď dá menej prášku malu jej to nezasyti (si myslím)....
@zuzkap142 tam nie je ani problém že dieťa je baculaté , ale ten problém je že v UM prijme veľa tuku....to je ten rozdiel oproti kojeným deťom.....je to ako keby si ty denne pila 1/2litra plnoručného mlieka - pravdepodobne priberieš, aleak ho zaeníš za polotučné alebo nízkotučné tak nepreberieš...ale samotný problém nie je pribratie ako také, skôr to že prijmeš veľa tuku a je jedno či je to z mlieka alebo tlstého mäsa či klobások - tuk je tuk
@zuzkap142 teraz som pozerala... V necelych 8mes mala 7.5kg..
Veru vybeha to neboj.. 😉😉
@hennyinnsbruck je to ako keď sa pred obedom napiješ alebo si dáš napr.vývar - automaticky zješ menej druhého jedla......ja nehovorím že má dať raz toľko vody, ale o málo viac(trochu bude slabšie)...Problém je že dieťa plače nielen od hladu, ale ak začne plakať automaticky mu mamička dáva papať...Pritom ak plače o 2hodiny môže ho bolieť bruško, môže mať vetry alebo chce cítiť maminu alebo je mu chladno....ale mamička automaticky predpokladá že je hladné
@mogaa áno chápem... To je to co mne lekár vravel... Mam si byť istá ze je hladná a nie ze ju bruško boli 😊👍
Malej dávam papat kazde 3 hodiny 100-120ml niekedy sa stane ze vydrzi aj dlhsie aspon tie 4 hodinky. počas toho kym neje spinka alebo lezka a venujem sa jej ked začne plakať a viem ze jedla pred hodinkou..dvomi nedam jej papat vezmem si ju na ruky a snazim sa ju utíšiť. Stolicu ma kazdy den alebo kazdy druhy ale poprdkava si stale 😄 aj si vzdy odgrgne a obcas sa aj povracia.
@hennyinnsbruck nemyslela som to inak tak že treba stále robiť slabšie mlieko, ale len napr. v noci....volakedy sa cez noc automaticky miesto UM ponúkla voda alebo čaj....ak sa dieža na UM zobudilo v noci 4x - nedávalo sa mu automaticky 4x UM ale sa dalo 2x a inak sa dala voda.....veľa mamičiek totižto berie len dávkovanie, ale už nepozerá na to koľko dávok má dieťa prijať....napr.má prijať 6dávok , ale keďže plače(veď je hladné nenechajú ho plakať) tak mu dajú dávok 8 - lebo plakalo a bolo hladné....nemusí riediť mlieko, môže aj natiahnuť čas medzi jednotlivými dávkami alebo dať miesto 1mlieka v noci vodu alebo čaj - to už musí vedieť mamička že je rozdiel či dám v noci 2x papať alebo 4x......
@hennyinnsbruck kazde 3-4 hodiny
@zuzkap142 podľa mňa to robíš správne...
@zuzkap142 len taká otázka, koľko dávok dávaš v noci? práve tam môže byť problém...sú deti na UM ktoré prespia celú noc, príp.sa zobudia 1x ale aj také čo sa zobudia aj 3-4x a mamička vždy dáva mlieko
pozri si toto
https://www.emimino.cz/diskuse/dodrzujete-davko...
@zuzkap142 tak si pozri či ti sedí celkový počet dávok
1 odměrka je na 30 ml vody
Dávku je se podle věku - týdnů.
1. a 2. týden - 90 ml - 3 odměrky - 6krát denně
3. a 4. týden - 120 ml - 4 odměrky - 5krát denně
2. měsíc - 150 ml - 5 odměrek - 5krát denně
3. a 4. měsíc - 180 ml - 6 odměrek - 5krát denně
5. a 6. měsíc - 210 ml - 7 odměrek - 5krát denně
toto konkrétne je na Nutrilon
@zuzkap142 je milión detičiek co boli macate ako babetka... Ja by som jej váhu teraz určite neriešila, podľa písania sa zdá byť zdravucka, nemá ťažkosti...
Moja kým nezačala spať celú noc - ako som písala od 3 mes papala ci den ci noc každé 3 /4hodiny... Ja by som počkala ako sa jej váha bude ďalej vyvíjať a potom možno čas kŕmenia predĺžila na fixné 4h-4.5h..
A jednak... Keď ubere prášok ubere ziviny.... Mne sa vôbec nepáči uberanie prášku 😂😂😂
@zuzkap142 preto si myslím že v noci je lepšie urobiť 1-2 slabšie mliečka ako miesto mlieka dať vodu alebo čaj(to sa bežne volakedy robilo)....nemyslela som tým že každú dávku máš urobiť slabšie mlieko, stačí v noci....ale rovnako môžeš dávať dávkovanie podľa návodu a predĺžiť intervaly(ale ak bude hladná bude plakať,)...tam je dôležité nielen pozerať na dávkovanie ale aj odporučený počet dávok - ak má prijať 6dávok a prijme 8 - tak jasne že priberá viac ako má....ano prijme viac živín ale aj viac tuku - a to je ten problém.....
@zuzkap142 tu sú orientačné údaje o priberaní, nie každé bábo je tabulkové ale nemali by byť z dlhodobého hladiska veľké rozdiely
https://babetko.rodinka.sk/babaetko-po-tyzdni/n...
Ak ti priberie viac 2-3mesiace nič sa nedeje, dôležité je aby nepriberalo veľa stále - preto sa to aj sleduje a pri deťoch na UM sa to aj viac kontroluje, kojené deti priberajú zväčša skokovo, deti na UM rovnomerne.....kamarátka má syna - mal skoro rok a stále jej neštvornoškoval ani sa nestaval - po všetkých vyšetreniach jej dali vojtovku - že je len lenivý lebo je obézny(ako ročný mal 12kg)...ale narodil sa 3kilový.....
@zuzkap142 ahoj, naše dvojičky sa narodili o mesiac skôr a prvé týždne priberali cca 300 -350 g... dr hovorila že rýchlo rastú ale čo s tým? nedáš dieťaťu najesť? chápeš... po cca 3 mesiacoch sa ustálili, už priberajú menej. Aj sa viac hýbu, tak aj viac spália. Asi by som to nebrala tragicky
@zuzkap142 náš doktor ma normu 100-150 za týždeň. Inak, ak ti moc priberá z umelého, dávaj podľa pediatrickeho odporúčania, nie podľa tabuľky na krabici. Pediatrická norma je 150-180 ml na kg dieťaťa za 24 hodin (rozratat na jednotlivé dávky rovnako). Vtedy bude priberať optimálne. Ak pýta viac, dáš dudel, hotovo.
Ale môžeš si aj povedať, chúďa dieťa, bude hladné a dávať mu viac - a bude priberať veľa. A možno z toho vyrastie a možno ostane tučné. Každopádne, máš to teraz v rukách. To, že dieťa pýta viac, neznamená, že viac potrebuje. Častokrát mu jedia oči a akonáhle začne trochu tráviť, tak sa ukludni, lebo mu už bruško pracuje. A pekne sa zobudí na papanie o tri hodiny. A nemá z prejedania koliky, ani hnačky, negrcka (ak nemá reflux). Proste tie výživové odporúčania nie sú úplná blbosť. Ani ty nezjes za deň 10kil jedla, len preto, že to "všetko tak dobre vyzerá".. A ak aj hej, tak ti je dobre zle z toho. A keď si na to žalúdok zvykne, na prejedanie sa, tak budeš aj pekne vypasena... U tých detí to funguje rovnako. Fakt ich netreba prekrmovat, detská obezita je čoraz rozšírenejsi jav. A teda okolo nejakého zdravia to ani nebehalo
Nam povedala nasa lekarka, ze normalne je priberanie 120-250g za tyzden, ze tych 250 g je horna hranica. Nasa mala je tiez na um a pribera cca 200g tyzdenne.