Podávanie UM v pôrodnici

monikafialka
17. júl 2020

Maminky, ktoré ste nemohli/nechceli vôbec kojiť už v pôrodnici, prosím ako ste to riešili? Doniesli ste si so sebou UM, fľašky, dojčenskú vodu, alebo aj ohrievač fliaš na izbu? A ako to je so sterilizovaním fľaštičiek - urobili Vám to v pôrodnici či ešte aj sterilizátor si treba brať? Ďakujem za pomoc.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
suzitok
17. júl 2020

V novozámockej vsetko dali,mlieko mali vzdy pripravene, kedykoľvek sme si mohli vziat...nesmelo sa nosit vlastne, ani mlieko, ani flase.... neviem ako je to v inych porodniciach, mozno inde su inaksie podmienky

hennyinnsbruck
17. júl 2020

Ja som síce nerodila na svk, ale snáď není žiadna pôrodnica na svk 100r za opicami aby si mamička doslova všetko musela brat 😱😱😱
Ja som nekojila (mala bola malinka a nesala) a všetko som mala k dispozícii.. Mali sme zarobené teplé UM vo fľaškach,len sme si preto išli k sestričkam. Cumel s fľašky sme si nechali a ten každý deň menili.

bebotka
17. júl 2020

@monikafialka neviem, kde ideš rodiť, ale závisí ako to tam chodí. rozdiel je, ak nemôžeš kojiť z nejaké dôvodu napr. lieky alebo nechceš len, že nechceš. si myslím, že ked len ty nechceš tak ta aj tak budu nutiť prikladať a skušať kojenie a až ked sa nerozkojíš tak daju um ich nemocničné, ale to tak na tretí deň skôr nie. ak je dieťa na um tak všetko dávajú oni aj mlieko aj fľašu, len si to ty chodíš brávať k sestrám, o tom, že by si si robila sama mlieko som ešte nepočula v pôrodnici

tilko
17. júl 2020

Ono to bude asi konkrétne závisieť od pôrodnice. Treba sa informovať. Ja som rodila v BB dva roky dozadu a mala som VIP izbu. Dcérka bola hladoško a nestačilo jej len odo mňa. Tak som si od sestričiek pýtala na dokŕmenie. Mali v chladničke rozrobené UM a aj materské, ale neboli z toho veľmi nadšené...keďže som prvé dieťa nekojila vôbec (ale rodila som v BŠ,) tak som si aj tu povedala, že tragédia to nebude, hlavne nech som v kľude a nech je všetko v pohode, muž mi doniesol na izbu UM a keď bolo treba, tak som malej spravila na dokŕmenie. Ohrievačka na fľašu bola na izbe.

tilko
17. júl 2020

a nedokrmovala som fľašou ale striekačkou...tú mi dali sestričky

ajka0207
17. júl 2020

@hennyinnsbruck ak matka nemôže kojit tak UM v pôrodnici dostane, ale ak nechce, tak to záleží od pôrodnice.

dominka63
17. júl 2020

Malý bol hladný a dala až sestrička mi na druhý deň večer čo necikal a reval chudák mne sa pustili mlieko až keď sme odchádzali

ivangeline
17. júl 2020

Radšej maj svoje..

zuzuliennka1
17. júl 2020

ja som rodila akutnou sekciou, kojenie v nemocnici sa nerozbehlo, ani sa syn neprisal - a dokrmovala som ho tam, ale nie UM ale mliekom darovanym od mamiciek, bolo to vo flasiach na chodbe v kuchynke v chladnicke, odtial som si vzala ked bolo treba... vzdy to nosili cerstve...
doma som samozrejme dalej skusala kojit, ale neslo to, tak som az doma dala prvykrat UM... no a kojenie som potom po cca mesiaci rozbehla, takze potom som uz kojila 😊

heln
17. júl 2020

Aktualne v BB dokrmuju, kym sa rozbehne laktacia, alebo kym je maminka po sekcii, je na vyber nutrilon, sunar, beba a je mozne si vybrat dokrmovanie flaskou alebo striekackou. A sestricky to podporuju hlavne pri malych babatkach 2,5 - 3 kg.

punka24
17. júl 2020

Ja som síce UM neriešila ale mamička so mnou na izbe mala trošku problém rozbehnúť laktaciu... počas pobytu mali v porodnici mlieko od darkýň a tým sa kŕmilo alebo podľa potreby dokrmovalo... ak by bolo treba UM tak až doma s tým že ak by sa niečo nezdalo tak sa to už konzultuje s pediatričkou a nie v pôrodnici... ale vždy mala mamička možnosť sa poradiť ohľadom UM alebo s akýmkoľvek problémom čo sa kojenia týka... prisatie, nespustena laktacia, poloha na kojenie, ragády a podobne... v pôrodnici nebol problém, dokonca ani s odsavačkou... vždy vysvetlili všetko čo mamička aktuálne potrebovala vedieť...

elementissa
21. júl 2020

Rodila som v BA, z domu som si zobrala odsávačku, vysterilizovane 2 fľašky a to bolo všetko. To som si nachystala keď mi začali kontrakcie. Ja som mala malinke dieťa, trochu predčasne, piť nevedel sám, mne sa spustilo mlieko pomerne ok, takže som mu odsavala, materské môžeš mať pri izbovej teplote na stolíku, nikdy som materské nedávala do chladničky. Keďže bol maličký, nachystali mu aj dokrm, aby mal, kým mne sa spustí mlieko - mala som fľašu so zarobenym mliekom v chladničke, odliala som ai z neho na jednu dávku koľko som potrebovala

elementissa
21. júl 2020

@elementissa ohrievačka bola v kuchynke, takže no problem. Fľašu som sterilizovala raz - keď som išla do porodnice a potom už nikdy. Dieťa bolo na fľaši od narodenia (na prsník sa nikdy nechytilo), teraz bude mať 10 mesiacov, nikdy som nič nevyvarala a nesterilizovala, od narodenia ešte nebol nikdy chorý, ani nemal žaby, afty ani nič podobné. Ani cumel som v živote nesterilizovala. Netreba to tak preháňať, dieťa si musí budovať imunitu. A v pôrodnici majú fakt všetko. Ak nemáš odsávačku, požičajú ti

ladynina
21. júl 2020

Ja som rodila sekciou a mlieko som mala az na druhy den. Ked mi malu doniesli a ja som stale mlieko nemala davali jej len glukozu 🤷 revala mi stale az po desiaty krat co som tam bola klopat sestrickam mi dali umele mlieko 🤦

janmir
22. aug 2020

@monikafialka ja som rodila v DK.od začiatku som bola nastavená na to že kojit nechcem(prosím nech to nikto nekomentuje🙂)dala som mu kolostrum a potom som si chodila po fľašky ku sestrám.dali mi ich bez problémov.nenechali dieťa hladné.niektore sestry má išli prebiť pohľadom a pozerali na mňa akoby som si zabila vlastne dieťa a niektoré to brali športovo a hovorili že je to moja vec a nie som prvá ani posledná čo sa takto rozhodla.zaviazali mi prsniky a dali jednorazovú tabletku na ukončenie laktacie keď som išla domov.ale nič som si do nemocky nenosila🙂dúfam že som aspoň trošku pomohla.kazdopadne dieťa hladné nenechaju.a na noc som ho dávala sestrám aby som si oddýchla tak by im tam tak či tak revalo🙂

superholka77
21. máj 2021

@janmir Dobrý deň môžem sa opýtať mam v plane rovnako v pôrodnici ako vy konať ze chcem dcérke dat len kolostrum prosím na ktorý deň po pôrode ste dali to kolostrum ? A určite si treba povedať obávam sa ci budu pindat sestričky ale je to každého osobná vec tiež kojiť nechcem skúsenosť po prvom synovi so zapalmi atď ale aj sa obávam ze ci nebudem mat tvrdé prsia ci normálne nemali problém vám zviazať prsia a dat tabletku na zastavenie laktacie a ci ste ešte po tej tabletke alebo kým vám dali tabletku odstriekavala do uvoľnenia mlieko alebo nerobila nič s prsnikmi a nechala nech samo sa stratí vstrebe mlieko. Ďakujem kraaasne.

linibini
15. jún 2021

Po skúsenostiach, ktoré som mala pri syncekovi a prístupom sestier, tak veľký nátlak, že už to hranicilo, že sa zrútim, stále som len plakala, keď až môj pôrodnik išiel robiť poriadky, pri dcérke som hneď povedala, že môžu dávať UM, že kojiť nebudem. Rešpektovali, vždy som mohla prísť pre mliecko. Dokonca i na cestu domov som dostala ohriatu miniflastisticku s um. Záleží od pôrodnice, treba však povedať hneď. Mne bolo jedno, či budem za exota, moje telo, moje rozhodnutie. Pre mňa bola dôležitá moja pohoda a moje dieťa.

ivakat248
8. aug 2022

@zuzuliennka1 ako si rozbehla doma kojenie???

zuzuliennka1
8. aug 2022

@ivakat248 stale som ho skusala prikladat, vela som so synom proste len sedela v obyvacke na sedacke koza na kozu, kontakt, pila som vela tekutin, davala som si aj senovku a benedikt (neskor moringu), ked to neslo, dala som flasu a snazila som sa tym nestresovat. Ze “zla zla flasa a uz sa nebude vediet prisat, lebo z flase to tecie inak”…. proste - prvorade bolo spokojne a najedene dieta, aj s flasou, nez ja nervy, on hladny.
Postupne som to rozbehla, zaciatky boli stale take, ze najskor som nakojila a este som potom musela dokrmit UM ale ono to postupne islo, az som potom uz len vylucne kojila 🙂

ivakat248
8. aug 2022

@zuzuliennka1 a ked mas kontakt koza na kozu, stale si ju davas aj na prsnik alebo staci, ze ste tak spolu?

zuzuliennka1
8. aug 2022

@ivakat248 No, co najviac casu som jednoducho mala syna na sebe, koža na kožu. Vola sa to klokankovanie. Babatku aj matke sa pri tom produkuju hormony stastia, dieta citi matkin tep, telesna teplota sa vyrovna, je to najblizsi mozny kontakt po tom, co uz dieta nie je v maternici. Vsetko to spolu suvisi a aj toto prispelo k uspesnemu kojeniu. Jasne ze som stale skusala aj prikladat, ale trvalo to proste dlhsie, nakoniec sa prisal a islo to. Po sekcii som nakoniec dokazala syna kojit jeden a pol roka. Ukoncila som to ja. Inak by sa syn kojil asi aj do troch rokov, aka bol nakoniec prisavka.

aknamorka22
8. aug 2022

Mne pri oboch deťoch nosili mlieko sestričky alebo som si išla sama vypýtať. Na izbe som mala chladničku, v nej som mala mlieko vo fľaške a keď som potrebovala, odliala som do kojeneckej fľašky a zohriala vo vodnom kúpeli. Mala som tam kanvicu a misku. Kojenecku fľašu mi dali tiež v Nemocnici. Ale to bol nadštandard. Kojenecku fľašku som potom normálne umyla v teplej vode. Ja osobne som deťom fľašky vysterilizovala po ich zakúpení a potom už len klasicky umývala. Nesterilizovala som ich po každom použití. Vždy máš možnosť sa dopredu informovať v danej pôrodnici aké majú zvyky 🙂