Ahojte,
Viete mi prosim poradit ako prekonam pocit viny ze sa mi po dvoch tyzdnoch zastavilo uplne mlieko? Mala som akutny cisarsky potom bol maly tyzden na jiske a mne sa mlieko rozbehlo ze by som aj darovat mohla lenze potom nas po dni doma zas hospitalizovali, ja ubolena som s nim nevedela co robit kedze sme boli realne spolu treti den a prestalo mi ist mlieko zo stresu, snazila som sa to doma opat rozbehnut ale bolo to o nervy a vlastne som z toho bola este viac zufala. Rozumiem ze lepsie spokojne dieta na nutrilone ako matka na psychiatrii ale aj tak ma to stale vnutorne skrie ze som ho sklamala, neviem mu dat co potrebuje a pod.. vedel by mi niekto kto si presiel niecim podobnym poradit ako na to?
@zoe_2 nikoho si nesklamal. Ani dieta, ani seba ani nikoho okolo. Su veci, ktore aj pri najlepsej voli neovplyvnis. Spravila sio co si mohla a vedela a dolezitejsie je to, ze dieta je napapane a prosperuje ako cokolvek ine. Ano, mam toto za sebou a povedal som si, ze nemozem si vycitat ked vonku prsi, rovnako si nemozem vycitat, ze moje telo rozhodlo za mna a mlieko jednoducjo nie je.
Dobra mama dba predovsetkym o prospech diatata, a to v tvojej situacii znamenalo kupit Nutrilon. Nic viac, nic menej.
@zoe_2 Ani ja nekojím. Prvé dni boli ťažké, stále som plakala, vyhadzovala si to na oči, že to proste nejde. Aj som to dosť skoro vzdala.. Ale keď som raz zažila, ako malá odmieta, odťahuje sa a plače, že jej nič odtiaľ nejde.. povedala som si, že to, či kojím alebo nie, nie je merítkom pre dobrú mamu. Tak som sa prestavila v duchu na iný mód. Veľmi mi pomohol aj manžel. Takže chce to čas a zmeniť nastavenie.
Jediné, čo si sklamala bola tvoja predstava.
Môžme byt radi, že sme v dobe, kedy to UM existuje. Verím, že tvoje bábätko je spokojne a šťastne. A hlavne bude take, keď ty sama budeš. Preto vkladaj maximum energie pre pozitívne myšlienky 🤍 Drzim palce, nech to čím skôr prebolí….
Podla mna ste si za tie prve dva tyzdne odzili stresu az az, s prepacenim "ser na to", potrebujes znormalizovat psychiku, mat spokojne napapane babo a dovolit tvojmu telu si oddychnut. Je to LEN strava, dobru/zlu mamu robia uplne ine veci, ver mi...
Nebuď sklamaná. Za seba môžem povedať(prvú dcéru som nekojila,syna áno),že kojenie vôbec nieje také úžasné a nadpozemské,ako ťa tu o chvýľu začnú niektoré presviedčať. Dieťaťu dávaš všetko čo potrebuje,teš sa z neho a netráp sa. Niektoré veci jednoducho nejdú a hotovo.
Za ten ,,y,, sa idem zakopať!!😪
@zoe_2 Nesklamala si ho, ale asi len seba. Podla mna daleko najviac potrebuje, aby sa niekto proste onho postaral, dal mu pocit bezpecia a lasku. Ked si budes vycitat kojenie, ostane ti na toto vsetko menej energie.
Ale inak chapem, ja som sice nekojila a vycitky som nemala, ale v prvych mesiacoch som si nasla dost inych dovodov, preco som ako matka totalne zlyhala 🙈 Tie zaciatky su narocne, clovek ma nejake predstavy, aky rodic bude, no v realite sa to casto neda naplnit.
@zoe_2 Presne ako píše
@marianarem . Aj ja som si tým prešla a keď som videla,že je spokojný z fľašou nutrilonu a aj lepšie pospí a ausmieva sa zmierilasom sa ztým,Lebo jeho to vôbec netrápilo že nemá môj prsník,a bol spokojný,z plným bruškom.Vynahradilo mi kojenie moje drhé dieťa do 11mes. 🙂 Takže nezúfaj pozbieraj sa a nemysli neto,pozeraj na svoje dieťatko ak je spokojné tak sa z takých chvíľ nauč tešiť sa,nevyšlo nevadí vyjde nabudúce 🙂.
Si skvelá mamina či kojíš alebo nie. Mojej mamine bolo kojenie nerpíjemné a všetkých nás odstavila do 2 mesiacov a je to skvelá mama, vobec nič sa nestalo sme tu zdravý zo skvelou imunitou a ľúbime ju rovnako ako keby nás tri roky odkojila. Na tom, že svoje dieťa nekojíš nieje nič zlé. Dávaš mu domov, lásku, bezpečie a istotu. Dávaš mu všetko čo je v tvojich silách. Si skvelá bez ohľadu na to čím tvoje dieťa kŕmiš. Hlavu hore, bež za ním, daj mu pusu a ver, že pre neho su superhrdinka.
@zoe_2 Ak tak veľmi chceš dojčiť, tak sa v prvom rade upokoj. Poriadne si oddýchni, pospi, najedz sa, napi sa. Proste vypni. A odsavaj. Aj naprázdno, každých 3-6 hod. Mlieko sa ti môže vrátiť aj po 2-3 týždňov od "odstavenia". Telo to ma ešte zapamätane. Hormóny máš produkované. Pravdepodobne ti to len blokuje stres - psychicky o fyzicky.
Daj sa do pohody. A buď to pôjde alebo budeš na tom aspoň celkovo lepšie keď si oddýchneš. 🙂
@zoe_2 toto som si zazila pri druhom synovi a to sme boli nonstop spolu, ziadne odlucenie ani zdravotne problemy nemal a mlieko mi po 4 tyzdnoch od porodu zmizlo z noci do rána... poznam ten smutok, sklamanie. Ale, mate toho za kratku dobu za sebou dost na to, aby si nemala byt na co hrda. Zvladas to ako najlepsie vies, a to, ze nemas mlieko nie je tvoja vina, proste sa telo vycerpalo.... nic ti nebrani popri krmeni UM skusit este aj prikladat, hoci naprazdno...mozno sa este zadarí, a ak aj nie, nie si o nic horsia matka nez tie co koja 2 roky. Drzim palce, hlavne skus byt vpohode
@zoe_2
ahoj, netrap sa. Baby ti tu dobre pisu. Daj sa po cisarskom dokopy a hlad na sena, nech ti je dobre. Babetku je tiez, ked ho lubis a krmis- aj UM. Jemu to je sumak. Nepocuvaj hlavne tie premotivovane kojomatky! A to ti hovorim ako dlhokojaca. Trvalo mi 3 mesiace, pokial som kojit zacala. Ani tiez som chcela. Ale uprimne ti poviem - keby mam mat babo tyzden na jiske a ja cisarak a bolesti, no nie. Ani milimeter vycitky by som nemala a nemaj ani ty.
Si super mamina, male lubis a to je dolezite.
K imunite z kojenia - sestra kojila 3 deti kazde minimalne 2 roky a viac. Furt su chore. Ja cez dva roky tiez a hadaj? Tiez je casto maly chory! A utechu mu poskytnes aj inak ako prsom. Je to super, vzdy som ho tak ukludnila a nemusela rozmyslat ako ho upokojit aby zaspal, ci prestal plakat. Ale nebazirujem na kojeni za kazdu cenu ani na tom, ze matky, ktore koja su lepsie.
Si a budes super aj s UM, su tam vitaminy mineraly a lasku extra dostane od vas oboch 🙂 Drz sa a uz sa netrap, radsej si to drobatko uzivaj.
Ako na to? Hlavne si uvedomit ze zdravie je prvorade. Ci uz dieta alebo matka.
Zdrave dieta/zdrava mamina. Potom pride aj spokojnost.
Budme radi ze je “nahrada”. Istotne si urobila maximum co si mohla.
Ja ti len poradim-netrap sa nad tym. Uzivaj si kazdy jeden den. Lebo sa uz nebude opakovat 😉
O par rokov budes iba spominat. Tak nech su to krásne spomienky 😉
Presla som si tym. Tlaky zo vsadial,ze kojit, do toho to prasive emicionalne vypate sestonedelie... okolie mi hovorilo, aby som s tym sekla, ja som nedokázala, obvinovala som sa,ze som to nezvladla, ze prenho nerobim to najlepsie. A potom to moj mozog prijal a ja som to po 2 mesiacich vzdala a odlahlo mi.
Boze, preco toto niekto tak preziva? Za rok si ani nespomenies, ze si nekojila. No stress. Ja kojit teraz ani neplanujem, a nemam zo seba ani o pol percenta horsi pocit. 😀
@zoe_2 vytvárala sa veľký emotívny tlak na ženy, aby babatenku dávali materské mliečko, si dobrá mamička. Nevšímaj si diskusie na túto tému. Načo. Čo sii. Nič zlé nerobíš. Aj keby si sa sama dobrovoľne rozhodla nedojčiť. Dôležité je, aby bolo dieťatko nasýtené. Netráp sa. Užívajte si spoločné chvíle. Toto obdobie tak rýchlo nenávratne uletí. Či kojíš, či nie. Si naj maminka pre svojho potomka. Pre to voňavé klbko si celý svet. Preto buď pokojná, z ničoho sa nestresuj a nebuď voči sebe prísna. Užívaj si materskú.... 💙
Nikomu nie si povinná niečo vysvetľovať...... Nikomu sa zodpovedať. Drž sa.
@zoe_2 prezila som uplne to iste, ten pocit "viny" bol vo mne dlho..az som raz natrafila na vetu "nieje dolezite akym mliekom ho vychovas, ale ako ho vychovaš"..casto som si to opakovala a tato veta mi celkom dost pomohla...takze autorka vedz, ze NIEJE DOLEZITE AKYM MLIEKOM HO VYCHOVAS, ALE !AKO! HO VYCHOVAS❣
@zoe_2 Mila Zoe, prosim ta, nerob si sama zle. Absolutne nikoho si nesklamala. To su tie "tlaky spolocnosti" ktore vymyvaju mozgy roznymi tvrdeniami, ako by to "spravne" malo byt. Si skvela maminka a prajem ti hlavne pokoj a vela lasky od babatka.
@zoe_2 ahoj, ja som mala presne takéto pocity, a plus pocity že som úplne na začiatku hneď zlyhala, že nie som dobrá/správna matka, že sa neviem postarať o svoje dieťa, že v niečom tak “prirodzenom” ako je kojenie zlyhávam. Nie si sama a máš plné právo cítiť všetko, čo cítiš. V tých prvých týždňoch je všetko po pôrode tak ťažké, ešte si ubolená, unavená, a myslím že aj menej vážna vec by ťa vedela rozhodiť. A toto je bohužiaľ téma, ktorá sa málo rozoberá, prečo máme nulovú podporu dojčenia v nemocniciach/komunite, ale existuje spoločenský tlak že máš dojčiť lebo je to to pre teba aj bábo lepšie. Keď si budeš chcieť hovoriť tie negatívne veci, skús si odpovedať, čo si dokázala - už si zvládla pôrod, zotavuješ sa po sekcii, tvoje telo zvládlo vyrobiť a porodiť človeka, a zvládaš sa o neho starať a chceš pre to bábo to najlepšie - toto sú tie hodnoty, ktoré z teba robia tú najlepšiu mamu, akú tvoje dieťa potrebuje. Kľudne si to všetko odplač, ak si mala predstavu o dojčení, skús ju oplakať, rozlúčiť sa a poslať ju ďalej - ja osobne som takých predstáv mala niekoľko a to už mám dve deti. To, že máš pocit viny je úplne ok, máš to ťažké, si v náročnej fáze a plus hormóny. Ak máš Instagram, nájdi si profil Rodinná Psychológia, tam Janka výborne píše presne o tom, prečo dojčenie neznamená, že bude mať bábo lepšiu citovú väzbu alebo niečo také, prečo sú to výmysly. Mne to pomohlo. Ak by si sa chcela o tom viac porozprávať, kľudne napíš. A gratulujem k miminku a tebe že si to zvládla!
@zoe_2 nestresuj sa, áno kojenie je fajn, ale ak to nie je možné, tak treba veci brat tak ako sú, urobila si všetko co si v danej chvíli mohla, pre tvoje dieťatko je dôležité aby si bola v pohode a bez stresu. Dnešné UM sú výborné a a z tohto hľadiska dieťatku nič chýbať nebude, dôležité je aby jeho mama - ty si bola v psychickej pohode a užívala si s ním každú chvíľku. 😀
@zoe_2 Nikoho si nesklama. Budes skvela mama ci budes kojit alebo nie ❤️