Mám 6 dnoveho chlapčeka, narodil sa ako hypotrof 2,5 kg v 38 tt. Od začiatku máme problem s papanim - vypije tak 40 ml mlieka, ale trvá mu to strašné dlho, za hodinku cca dokrmim ďalšími 20 ml. Ale je to boj, vôbec nemáme systém. Tlačiť do doňho nechcem, vygrcká to. Radšej mu to dávam pomaly a častejšie. Ale je to na nervy 😩 v noci nič nenaspim, lebo ho budím kazdu hodinu a pol na kŕmenie. Bojím sa aby nechudol. Ale hádam keby bol hladný tak si pýta ?
Inak dávam mu odstriekane materské mlieko, nakoľko malý nevladze sat z prsníka, zaspí, unaví sa a nevyoije ani fľašu. Už riešim laktačnú, dovtedy však musí papať aspoň z fľašky.
Myslíte ze môj postup jedenia ako ho krmim je v poriadku? Nič iné nefunguje, je to slabý jedák 🥺
@domcavesel ano, aj kazdu hodinu a pol je pre novorodeniatko normalne. Popros manzela ci niekoho ineho, nech jedno-dve krmenia za teba urobi nech sa vyspis trosku / v noci alebo cez den. Materske mlieko sa lahko travi, tak rychlo vyhladne. Vydrz este. Vela sil prajem!
@domcavesel nemôžeš sa spoliehať na to, že keď bude hladný, tak si vypýta. Nie, nevypýta, bude spať ďalej. Robíš to dobre, pokračuj. Časom a vekom sa to postupne zlepší, vydrž. Nepíšeš akú váhu a vek má teraz. Ale chodíš na poradne, tam ti ho lekárka určite stále preváži, tak vieš či priberá. Držím palce.
Nebude pýtať. Môj sa narodil 2030g a teda prbe tyzdne sme hodinu krmili hodinu pauza a tak dokola,aby niečo zjedol. Prsnik a potom flaska.. prsia doodsavat po kojeni.. a tak dokola.. v troch týždňoch sme šli na rezim kazde tri hodiny hodinu papat... držte sa. Môj váhu veľmi veľmi rýchlo dobehol.
@domcavesel No ja ti poviem, ze mne sa dcerka narodila v 37tt ako 2300g, schudla na 2200 a toto sme 2 tyzdne nevedeli pokorit. Nakoniec sa rozbehla 🙏🏻 No ale k tomu mnozstvu. Mne ako tyzdnova nevypila viac ako 15ml. Nechceli ma pustit kvoli tomu z porodnice 😩 Papanie tych 15 ml trvalo aj hodinu. Priserne daco. Ale budit treba ☝🏻 Poviem ti, rozbehne sa to, treba len vydrzat. Ale teda teraz ma malicka 4,5mesiaca a viac ako 90ml naraz nevypije. Proste ma malicky zaludok. Fyzicky to nejde. Takze papa castejsie, furt mam po ruke mlieko a teda vacsinou jedava stylom, ze na ex vypije 40ml, potom o pol hodku dopije zvysok. Niekedy este aj daco necha. Pribera pekne, takze ked jej to takto vyhovuje, neriesim ☺️ V noci je hore 2x, kedy vypije 60-90ml.
@domcavesel treba vydrzat a pokracovat v tom, co robis teraz. Mas 6 dnove babatko, je nerealne ocakavat akykolvek system. Ked krmis z flasky, tak prenechaj niektore krmenia na otca dietata. Sestonedelie je o krmeni a vytvarani si puta…. Bude lepsie 🙂
Ahoj, vydrz a pokracuj, ma len 6 dni. Kazdym dnom a gramom to bude lepsie.
Pribera?
Ale 2,6kilovemu pardnovemu davat naraz cez 40ml mi pride dost vela, tolko mi ovela vacsie a starsie dieta niekedy pilo bezne. A priberalo milovymi krokmi. Kolko akoze ocakavas ze bude take male papat naraz? Ved po porode sa jedna naozaj o mensie mnozstva (mledzivo, rozbeh laktacie), babatkam to staci, lepsie je po malych davkach a castejsie.... Aj preto Ti podla mna grcka, davas mu velke davky. Moj nazor.
Ďakujem baby za názory, troška ste ma ukludnili, že nerobím až tak zle. V nemonici má hrozne stresovali, že musí veľa jesť lebo je malý, začať na 40 ml a zvyšovať kazdy deň o 10, čo mi príde hrozne veľa preňho.
Niekedy zje 30/40 na prvý krát ale za 20/30 min, teraz zasa zjedol len 20, ale za hodinku ho chcem dokrmit znova
Zajtra už príde aj laktačná, tak verím, že mi pomôže.
Ahojte baby, nakoniec sme sa rozpapali a malý je plne dojčený 🙏🏼 máme však tentokrát problém so spánkom, ak zaspí, tak len na krátko a potom hneď reve. Učím sa s tým dáko fungovať. Avšak, v noci kojim po leziacky (kvôli chrbtu), maly tak potom rovno aj zaspí, mám dve otázky:
1. Je potrebné ho nechať odgrgnut? Mne to príde nelogické, lebo potom by som ho zobudila a to by znamenal rev, v noci sa potrebujem vyspat....
2. Zaspí na boku, je potrebné ho aj takto v noci keď zaspí po dojčení polohovať? Znova by som ho tým zobudila ....
@domcavesel my sme mali toto isté, najprv sme ho stále dávali odgrgávať a ja som si myslela, že sa už zbláznim z toho stále vstať aj napriek tomu, že spí, aj keď sme sa striedali. Nakoniec sme zistili, že to vôbec netreba robiť stále, len keď je nepokojný. Keď si si istá, že sa dosť napil, tak ho nechaj spať, kľudne aj na boku. Ak by si potreboval grgnúť, tak sa bude metať, bude nespokojný.. ja si ho jedno kŕmenie nechám na jednom boku, druhé na druhom.
@andrea2323 ďakujem, takto som si to aj myslela že je v poriadku
@domcavesel až taky malý neni. Myslím že kombinácia fľaška prsník nevydrží dlho a podľa mňa 40 ml je dosť ved ma 6 dní.
Moje 4,6kg babyzne mali prsník od začiatku len kolostrum žiadne prikrmy samozrejme mlieko bolo neskôr. Ja som odsávala lebo som mala kvantum. Skus len dojčiť ponúkaj často. Chcem tým povedať, že prvé 4 dni im napriek tomu stačilo to minimum. Veď bábätko ma maličky žalúdok. Ja by ho nechala spať a ponúkala v spánku. Určite nie každú hodinu Veď bábätka spia v kuse aj 3 štyri hodiny.
@andrea2323 nemam co viac dodat, ako u nas 😁
@domcavesel bocna poloha je len blba v tom, ze (aspon mne) sa v nej babatko casto precuralo. Kedze sa vycikal a islo to kade tade bokom mimo plienky, takze potom bol mokry aj on aj postel. Radim Ti chviku vyckat kym fakt dobre spi, a potom popod zadocek aspon trosku zadok/nozky pomalinky narovnat.
@domcavesel teším sa. Malý je správny chlap. Na kĺby jednoznačne na chrbte nechať spať. Na boku len pri dojčeni. Kľudne dojčiť v ľahu. Netreba odgrgavat. Prvá mala problém s kĺbom čiže info od ortopéda.
Dieťa sa čo to pohne. Neboj sa .
@domcavesel No ja si myslím že ho zbytočne prekrmujes. Ja som mala predcasniatko a keď mal asi 2 kg tak papal tých 40 každé 3 hodiny.
Ak sa bojíš tak si kúp vahu. Ale myslím si že každú 1,5 hodinu je moc často.