Novorodenca napína po jedle

18. máj 2024

Ahojte, mam doma takmer 3 tyždňoveho novorodenca a papa um (Nutrilon Profutura Duobiotik) + materské mlieko (ale veľmi málo). Vždy keď mu dám odsaté materské mliečko ohriaté z chladničky tak sa mu vráti nestrávené a zrazené. Včera mi ale po materskom malý začal grckať viac a po každom jedle ho napína, kašle a dusí ho 😔 Keď ho dam lažkať začne plakať, pučiť sa a má problém si od včera ogrgnúť. Kupili sme dnes klinový vankúš, dali espumisan a je to trocha lepšie, už aj pospí, ale stále aj po 20ml um ho napína chvíľu a nevie si odgrgnúť, prípadne ho napína a nevygrcká nič alebo len kúsoček mu výjde von. Neviete poradiť niekto prosím? Nemáte osobnú skúsenosť? V pondelok samozrejme hneď volám pediatričke, ale ako si poradiť dovtedy, prípadne na čo sa pripraviť?Inak mliečko mu zatieklo až do nošteka a od včera mu vyťahujem soplíky do žlta a vkuse tak chrapčí a chrčí, ktovie či to nebude reflux…vďaka.

kitycat
18. máj 2024

No moze byt aj reflux.
Po jedle skus drzat aj 20 minut zvislo, kym neodgrgne. Klinovy vankus je fajn aj ja som pouzivala. Ja som velmi nedavala odgrgat lebo to boli vzdy grcky a aj po hodine ci dvoch.

Preco davas odsate? Preco neprikladas?

autor
18. máj 2024

@kitycat mám málo mlieka, keď sa mi podarí 2 dávky na deň odsať tak oslavukem :( chudol nám rapidne, laktačné si u nás vystriedali kľučky ale nič nám nepomohlo 😔 stale pre to robim všetko, ale tvorba sa nejako nezvyšuje..
Presne ako pišeš, ja ho držim aj 20min na rukách a je super, ale dnes keď som ho dala aj po polhodinke ľažkať na klinový tak sa pogrckal a potom aj asi po hodine a pol po jedení grcka na plachte 🙄 S tymto novorodeneckym refluxom si asi nijak nepomožeme len vydržať že? Mate skusenosť?

kitycat
18. máj 2024

Hej len vydrzat. My sme mali sice nepotvrdeny, ale grckals dost. Sesternicin maly aj 10 plienok zagrcanych, ti boli na UM po troch mesiacoch.
Ak chces kojit tak prikladaj, pusti si telku a male maj na prsiach nech si dudla. Ty pi nejake cajicky, birelly vineu. Ked to pojde tak to pojde, ale ked nie tak nie.

Male sa ti nenauci pit z prsa ked mu das tu flasku. Zase budes moct jesg co chces a ist kam chces, mlieko da aj muz 😄

gejb
18. máj 2024

@kitycat tiež to mame podobne..dokonca aj s tým kojenim rovnako. Do odsateho materského som dávala nutriton na zahustenie (predpisala ho pediatricka) a potom sme vymenili aj Nutrilon za ten antirefluxny. Do pondelka výdrž..snáz sa dávať odgrgnut, postieľku podloz na jednej strane knihami tak aby lezalo šikmo, aby málo hlavu vyššie ako bruško lebo mlieko sa mu môže vrátiť hore aj po hodine..
Ja som to s kojenim vzdala, malý sa aj teraz prisaje stále ale nemá veľmi čo piť tak po 3 cucnutiach spustí plač.
Nič si z toho nerob...

autor
18. máj 2024

@kitycat
@gejb
Ďakujem baby ste super 🙏 kupili sme klinový, dala som pod plachtu a spinká, zatiaľ všetko oki. Čo sa týka kojenia, tak presne rovnako u nás, vela tam toho neni tak plače a to som vytrvalá, každé 3 hodky si skúšam odsávať a stimulovať odsávačkou, pijem hroznové šťavy na litre, matyšaka, čierny radler, jačmeň, benedikt senovku od trioherbu, ale nič🙈 nejdem sa z toho akože ošaliť, ale robim pre to všetko😃
No uvidíme, čo nám odporučí pediatrička..možno mu len fakt nesadlo včera to moje..doteraz bol 3 týždne ok a včera zrazu taká reakcia, no nezmenili sme nič🤷‍♀️ espumisan vyzerá, že trocha pomohol dnes

kitycat
18. máj 2024

@gejb ja teda stale kojim, my sme to ustali 😄 vaha isla hore aj napriek grckam. Ked som si predstavila ten nutriton tak ma oblieval pot 😂 grcky prestali az s lozenim, pri plazeni po jedle ojojoooj

@anonym skus tu odsavacku pred kojenim a po kojeni a fak tam davaj male castejsie. Hormony robia vela.
Ale hlavu z toho v smutku nemaj 😊

autor
18. máj 2024

Ďakujeem!🙂 a baby tie žlte sople môžu byť myslíte, že z toho tiež? Lebo to je vyslovene tekuté žlté 🙈

nika23t
19. máj 2024

Moja najstaršia dcérka to takto mala a tiež začala približne, keď mala 3-4 tyzdne. A grcala veľa a casto až dovtedy, kým sa sama nenaučila sedieť. A samozrejme aj prikrmy od polroka to zlepšili. A pila rovnako menej materského mlieka a viac UM. Reflux nám na sone nepotvrdili, ale Dr si bola istá, ze je to reflux. Inak krásne priberala, nemala problém. A tiež niekedy mlieko šlo až cez nos...