Mám dať 5-mesačnému kravské mlieko?

28. feb 2023

Zdravim. Prosím len lerevatne odpovede ku téme a nesudit prečo to chcem takto a aký to má význam a že či chcem malému ublížiť!. Ďakujem.

Mám 5mesacneho synčeka a potrebujem poradiť resp. Ale skúsenosti máte vy zo zavádzaním kravského mlieko vtomto veku dieťatka?. Viem ze každé dieta je iné, ale možno potrebujem povzbudiť a pocut že to bude dobré. Zatiaľ ešte kojim a občas dávam výzivky. Len mlieka mám čoraz menej a bojím sa že sa úplne vytratí. Bohužiaľ na UM. Nemám keďže sme v zlej Fín. situácii. Ak by som aj začala dávať kravské mlieko aké by ste odporučili?, A v akom množstve?. Treba to riediť s vodou alebo len prevariť stačí. Určite mi poviete že prečo sa nespytam detskej doktorky. no skúšala som a ona to hneď zamietla!. O zlej fin. situácii som jej nevravela lebo som sa hanbila. prosím nesudit!. Ďakujem.

marika1918
28. feb 2023

Ahoj ja dávam UM a teda poviem ty že to bude oveľa lacnejšie ako v tejto dobe mlieko.. 600g mi vydrží cca týždeň a dám zato 8€ a ak budeš dávať mlieko tak počítajú stim že také 5 mesačne bábätko potrebuje na deň cca jedno až dve letre mliečna tak to ťa videl 2€ na deň.. ale samozrejme ak to tak chces tak áno už som videla veľa mamičiek ktoré dávali plnotučne mliečko 5 mesačnim deťom

matkahelka
28. feb 2023

kravske mlieko zatazuje oblicky babatka, preto sa neodporuca. existuju uplne lacne varianty, ako beba napr. ja by som radsej sama bola na suchych rozkoch, ale zdravie dietata by som neriskovala.
ak dojcis, castejsie prikladaj, aby sa ti mlieko nestratilo. a ak prikrmujes, tak nie vyzivkami, ale normalne zeleninovymi, neskor masovo-zeleninovymi prikrmami. skus si precitat nieco o tom, ako sa zavadzaju prikrmy.

anjelicek26
28. feb 2023

Kravske mlieko v tomto veku nema dostatocne ziviny a pokazi mu oblicky... v dm drogerii maju ich mlieko - babylove - ktore je financne dostupne (5e). Nemusis kupovat nutrilon (13e). Radsej usetri inde ako tuto. Lekarka to zamietla, lebo tato moznost tvojmu 5 mesacnemu dietatku len uskodi. Rodicak by fakt na to mlieko a plienky stacit mal :(

autor
28. feb 2023

@matkahelka áno len mali pije s prsníka menej a menej pomali už nechce a tým že je hladný tak mi ani nespí pekne a je nervózny a plače

autor
28. feb 2023

@anjelicek26 áno ale keď musím dokľadať ešte do nájmu lebo nevystacime tak fakt mi ostáva dakych 50€ a to kúpim plienky na mesiac 😔

anjelicek26
28. feb 2023

Tak ked muz dojde z prace, nechaj mu maleho a najdi si nejake upratovanie kancelarii po veceroch :( Alebo cez vikend dokladat tovar. Toto nejde takto :( Alebo muz druhy job, nieco musis vymysliet...ale kravske mlieko ako moznost vyskrtnut. Dostane ti ekzem, bude ho boliet brucho a tie bielkoviny v kravskom mu znicia oblicky... vies, kolko potom do buducna poplatis na kremoch a liekoch a znizenej imunite? Radsej zdrave dietatko vazne...drzim palce, nech najdete riesenie.

akvi
28. feb 2023

Tak ak nechce ťahať, tak odsavaj. Mlieko sa ti tvoriť bude. Nechápem, prečo 5 mesacne kojene dieťa prikrmujes, jasné, že sa mu potom nechce ťahať, nie je až tak hladne a len si dudle. Kravské mlieko v žiadnom prípade by som tak malému decku nedala! Pridaj sa na FB do darovacích skupín, najčastejšie tam ľudia darujú práve potreby pre bábätká, často aj UM, ktoré "nesadlo" ich dieťaťu, ale nič mu nie je, odsavacky som tam veľakrát videla, vecičky. Ak si v zlej finančnej situácii, môže aj to pomôcť. Tak isto u nás napr v materskom centre sa nájde plno vecí, ktoré vedia bud zapožičať alebo aj darovať.

skeblicka77
28. feb 2023

nedávaj tak malému kravské mlieko ešte ☹️, budete mať z toho ešte viacej problémov.Keď sa nato pozeráš vyslovene cez peniaze,tak veľmi neušetrís. Také 5 mesačne dieťa pije cca 150mlx5-6x, liter mlieka stojí teraz pomaly 1e, krabica mlieka z DM 6e 500g a máš ju na cca 5-6dni, čiže z finančnej stránky si na tom rovnako. A ako píšu baby vyššie radšej zvýšiť príjem, muž nech hľadá lepšiu prácu, druhú prácu alebo ty brigádu.

matkahelka
28. feb 2023

@akvi a toto je co za teoria? ak by prikmovala 6mes.dieta a mala ten isty problem, aky by bol v tom bol rozdiel? alebo 7 mesacne dieta? moje obe dojcene dcery boli prikrmovane od 5mes.a dojcenie to nijako neovplyvnovalo, mlieka som mala tolko, ze este som ho odsavala a davala aj nasmu psovi. este som od ziadneho lekara nepocula tuto teoriu, ktoru tu ty prezentujes. ved babatka na zaciatku prikrmovania zjedia 2-3 lyzicky, takze sa z toho sotva najedia.

matkahelka
28. feb 2023

a preco ako prve riesenie setrenia je setrenie na dietati? na svojej strave usetrit neviete? partner nefajci? neviete si zohnat lacnejsi podnajom? nevie si chlap zohnat nejaku brigadu popri praci?

slavomira236
28. feb 2023

Moja dcerka pila dlho mlieko a uz pred 3rokmi vyslo ma um z dm lacnejsie ako normalne plnotucne este v teoch rikoch pila pred spanim um z dm babylove

jane1987
28. feb 2023

Su aj lacnejsie alternativy UM- bebelo, z dm, nesla.by som u tak maleho dietata do kravskeho mlieka, ja viem, ze sa najdu matky, ktore Ti budu s hrdostou tvrdit, ze oni to dali, ale ja by som vlastnemu dietatu nechcela ublizit a ani na nom testovat, ci to da alebo nie. A co sa tyka tych vyziviek, skus v prvom rade zaradit zeleninu a realne vyzivne prikrmy a nie detske vyzivy. Neber to ako rypanie ale ako radu.

dadis
28. feb 2023

Ahoj, ake vyzivky davas? Ovocne? Alebo kupujes? Dietaku var zeleninku, masko uvarene namraz v doze na lad. Jablcko/hrusku mu uvar. Nemusis ziadne "vyzivky" kupovat. Mliecka mas presne tolko kolko dietatko potrebuje. No v tomto veku uz deti aj zubk trapia v noci a vacsinou sa vsetkym detom pokazi v tomto obdobi nocny spanok. Kup mu nejake kase radsej na vecer. Ja som v tomto velu zacala odsavat vecer, na zaciatku islo malo, no popar dnoch som kazdy vecer 150ml odsala a na druhy den som s tym mlieckom zarobila dcerke nemliecnu ryzovu kasu. Ale lepsie nespala 😁😁. Ale aspon som vedela, ze to nie je z hladu. Pokojne skus aj mliecnu kasu vhodnu pre jej vek.

sojorez
28. feb 2023

Hanba nehanba, radsej by som doktorke povedala o financnom dovode, nez dokafrala dietatu zdravie. Mozno by napr. vedela predpisat mlieko na recept ..UPSVaR a ich prispevky v hmotnej nudzi si skusala?

zorkahorka
28. feb 2023

Ja som vyrastla na kravskim mlieku a generacie predomnou. Dnes sa to neodporúča. Asi je tazsie stravitelne pre tak male babo. Ja som ho davala az po roku, ale pomerne neprakticke. Kupovala som z mliekomatu, otvorene moze byt len par dni, vzdy to musis prevarit. Ja som ho prevarala v tom starom piskacom hrnci.
Myslim, ze v dm maju lacne mlieko

tamitamitami
28. feb 2023

Určite nie kravské mlieko, ak ťa nepustia financie pozri FB, bazár a podobné stránky kde veľa mamičiek daruje alebo predá za lacno.
A ak nebude iné východisko priznať sa doktorke ona by ti možno vedela mlieko predpísať (prípadne poradiť adekvátne riešenie).

dadis
28. feb 2023

@zorkahorka Ja som davala dcerke cca od roka popri dojceniu klasicke z obchodu pasterizovane (5-dnove). Videla, ze starsi brat mava obcas "kakavko" tak som jej spravila, ked si pytala, alebo ked som robila po roku obcas krupicku/puding, tak uz z kravskeho mlieka. A dojcila som ju vyse dvoch rokov. Krabicu UM som nekupovala ani jednu. Vtedy to tak bolo, ze po roku sa moze postupne zavadzat aj obycajne mlieko. (nie naraz liter asi) Ale dcere i tak chyba laktaza, tak od 11rokov pije iba bezlaktozove(zistene pri fibroskopii, ze nema laktazu). Ale cim to je, ze ten enzym nema, to netusim.

matkahelka
28. feb 2023

@tamitamitami
@sojorez dievcata, nezavadzajte autorku. pediater nemoze predpisat "normalne" UM. pediater predpisuje len mlieko pre specialne vyzivovacie ucely (ak ma dieta alegie, ak ma reflux, atd) a aj na to musi mat vystup od gastroenterologa. a autorka pobera matersku, nema narok na hmotnu nudzu (tu dostavaju ludia, ktori su BEZ PRIJMU).

zorkahorka
28. feb 2023

@dadis tiez som mu neskor davala uz obycajne skatulove, lebo toto cele bolo marocne a aj tak ho nepil, tak som ho vylievala napokon. Mladsi presne ako u vas - videl pit starsueho mlieko, musela som dat aj jemu. Obyčajne zo skatule. Po roku.

anjelicek26
28. feb 2023

@dadis rocne a 5 mesacne je rozdiel, samozrejme, ze neskor pri plnohodnotnej strave to kravske nevadi..ak sa to neprehana s dennym mnozstvom...ale take mini je este dojca, 80% jeho stravy robi mlieko a to proste s kravskym nemoze nahradit...
@matkahelka suhlasim ako pises, tieto moznosti nemaju.

janka_266
28. feb 2023

Babylove nie je take drahé, aspoň do roka, by som davala to, pripadne pracovala na príkrmoch. Pripadne pozrite na nete, stáva sa, že mamy darujú mlieko, ktoré nepotrebujú. Myslím um 😃 ja som tak tiež dala dve krabice.

panda21
28. feb 2023

Asi by som sa skôr zamerala na zvýšenie tvorby. Nenahradzat kojenie prikrmom (kojit pred aj po prikrme), dojčiť a aktívne ponúkať (na prso aj každú hodinu nech ťahá), ak má cumel tak zrušiť, v noci spať spolu alebo aspoň v postielke bez bočnice (v noci sa vytvára najviac mlieka a hormónov).
A mužovi nájsť druhý job, aby ste nemuseli rozmýšľať, ako ušetriť na dieťati.

dadis
28. feb 2023

@anjelicek26 Ved som nepisala, ze 5m je ok. Ja si myslim, ze ani mlieko mu netreba, ak dojci. Nie je mozne, ze v 5m zrazu ostane dieta hladne. Treba plnohodnotne prikrmy, kase (mliecne/nemliecne) a po roku postupne po malickych mnozstvach popri dojceniu moze skusit aj kravske mlieko.(teda ak to opat nezmenili, to bolo pred 13rokmi tak). Kazdy radi UM, ale pre 5m dojcene dieta dieta ho netreba. Ak by mala malo mlieka, tak sa to orejavi v prvych mesiacoch. Ja som ani flasku s cumlom nemala, kravske mlieko som ponukala v detskom hrnceku. UM a flasky su pre deti, co dojcene nie su.

rodinka20
28. feb 2023

Ahoj, autorka napíš mi prosím súkromnú správu

mima172
28. feb 2023

Chápem ta a odporúčam ti skúsiť UM Babylove z DM. Krabica stojí nejakých 5€, čiže ta vyjde cenovo možno aj lepšie ako čisté kravské mlieko. Kravskym mliekom, či už čerstvým, či krabicovým, žiaľ, nedodas dieťaťu takmer žiadne živiny. UM je fortifikované o veľa vitamínov a minerálov. Skus aj tuto možnosť 🙂 A ešte niečo, finančne na tom nie som veľmi dobre, čiže peniazmi neveim pomôcť, no ak môžem nejako pomôcť (niečo na oblečenie, hračka, či kúpiť ti to mliečko), tak napíš prosím.

selest
28. feb 2023

Skor by som skusila usetrit inde.. pripadne najst brigadu tesco, kauf atd. Ja robim 5-10 hodin tyzdenne a to je myslim zvladnutelne v case ked je partner doma. Pripadne moze aj partner popri praci brigadovat. Presne vam to vyjde na mlieko a este aj zostane...Kravske mlieko ta nevyjde ovela lacnejsie a je ozaj nevyzivne pre tak male dieta a moze poskodit organy co sa prejavi v starsom veku. A to predsa nechces, dr vie preco to neodporuca

vevesh
28. feb 2023

Ak nemas na mlieko, tak by som zacala pracovat na prikrmoch a na vyvazenej strave, aby dieta bolo syte. Jedno z mojich deti uz jedlo od ukonceneho 4m, i ked sa nadalej kojilo do 2 rokov, ale zaklad potravy malo uz v 6 mesiaci tuhu rozmixovanu dojcensku stravu a kojenie bol len ozdobny doplnok. Ostatne deti mi napriklad prikrmy uplne do roka odmietali. A kravske mlieko by som este vobec nedavala.

tamitamitami
28. feb 2023

@matkahelka áno ale stále lepšie mlieko HA ako kravské, to sa dá predpísať tuším aj pri alergii rodičov alebo ak má dieťa niaky ekzém, tráviace ťažkosti...ak má normálnu pediatričku verím že niečo spolu vymyslia aby jej vedela pomôcť

simca06022011
28. feb 2023

UM a zacat zavadzat prikrmy. Nie vyzivky, ale normalne prikrmy, aj lacnejsie ta to vyjde ako vyzivky ked tu mrkvu, zemiak,... uvaris