Čakám druhé bábätko a nebudem dojčiť

12. okt 2024

Ahojte, cakam druhe babatko a nejdem kojit. Ste tu take? Co po porode dostali na zastavenie laktacie a podobne?
Zvladali Vase deticky UM hned od zaciatku, bez toho, ze nikdy neskusilo MM?

michaella24
12. okt 2024

Ja som mala síce prvé a teda mám len jedno, nekojila som. Ani som k tomu nemala vzťah, ani to nevyšlo, prišla som o mlieko prirodzene skoro hneď. Takže od začiatku bol na umelom mlieku a podľa mňa je úplne v poriadku 🙂

earlgrey
12. okt 2024

@michaella24 presne u mňa to bolo tak isto...

lneviemmeno
12. okt 2024

Ja mám tiež síce iba prvé babatko. Ale tiež som nedojčila a ani nedojčím, už má 8 mesiacov 🙂 nenašla som si k tomu cestu, nelákalo ma to, už v pôrodnici som bola rozhodnutá. Žiaľ na zastavenie laktácie mi nedali vôbec nič, lebo doktor, že už sa lieky nedávajú kvôli vedľajším účinkom 🙄 iba viazať prsia a málo piť. Nič som nedodržala a mlieko ani neprišlo, asi 2 dni som ich mala naliaté ale masírovala som prsia v sprche a odišlo hneď. Inak so synom máme úžasný vzťah, je strašne mojkavý a oveľa viac ako kamoškina dcérka, ktorá je od začiatku dojčená 😊

autor
12. okt 2024

@michaella24 nemali ste koliky? mne sa pri prvom zadarilo asi 6-7 tyzdnov 🙈
a ako som dala UM, brusko bolkalo, kakat sa nedalo bolo to strasne 😒

autor
12. okt 2024

@lneviemmeno no mne povedal gynekolog hned, ze NO problem dame tabletky 😳 ake vedlajsie ucinky 😢

lneviemmeno
12. okt 2024

Ja si myslím, že iba ten doktor nechcel davat tabletky, takže určite sa potom v pôrodnici opýtaj, prinajhoršom ti ich dá tvoj gynekológ. Aaa o vedľajších účinkov hovoril, že spôsobuje depresie atd, ale ja som teda poporodnu depresiu mala a podľa mňa ju má každá druhá tak či tak 🤷🏻‍♀️

autor
12. okt 2024

@lneviemmeno aj ja som mala, verim, ze za to mohol ten tlak s kojenim na mna 😒

lucia13022023
12. okt 2024

Nechcela som kojiť, mam k tomu odpor. Rešpektovali moje rozhodnutie v nemocnici, dali mi lieky na zastavenie laktacie. Mlieko som ani nemala, prsia sa mi nenaliali ani nič podobné. Malému som dávala bebu a ma 1,5 roka, kolíky nemal, je úplne v poriadku, zdravý. Ani vzťah ani imunita sa materským mliekom nebuduje 🙂

palicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaella24
12. okt 2024

Nie, nemal. Môžem povedať, že bol šťastné bábätko. Pekne spinkal, veľmi rýchlo aj celú noc. Spokojní sme boli obaja. Neľutujem vôbec nič čo sa týka (ne)kojenia. A keby mám mať ďalšie, urobím to znova takto. V pôrodnici mal Bebu, doma som prešla na France lait. Nikdy nemal žiadny problém, naozaj. A ani jeho imunitu to nijako neohrozilo.

lneviemmeno
12. okt 2024

Ano tiež som mala tlak s kojenim, v pôrodnici bola hrozne nepríjemná laktačná poradkyňa, ktorá každú hodinu chodila do mojej izby a nútila ma dojčiť. Šahala mi na prsia a presviedčala ma. Že prečo som taká sebecká, prečo nechcem dať dieťaťu to najlepšie a vedome mu ublizujem. Ohovarala ma pred každým doktorom, každý jeden chodil na vizitu s tým, že "aha to ste vy, tá ktorá nechce dojčiť?"... ešte viac mi to sprotivila a podľa mňa toto bol spúšťač mojej popôrodnej depresie. 🤦🏻‍♀️

taktotedanie
12. okt 2024

Nechces, nechces absolutne sa nic nedeje, mali by respektpvat tvoje rozhodnutie a je to
Uplne v poriadku
To len niektorym matkam udrelo mlieko do hlavy a potom maju take hlupe reci, ja osobne poznam dve jedna chodi na obednajsi spanok kojit do skolky svojho 5 rocneho predskolaka lebo chyta amoky a ona pre to nenastupila do prace a dala vypoved aby bola na obed k dispozicii a dalsiu co este v prvy skolsky den ako prvacika rano rychlo dieta kojila a nasledne z toho chytila depresie a skoncila na psychiatrii lebo syn jej ako 6rocny povedat, ze uz stacilo a je velky chlapec, bola hospitalizovana mesiac a podla mna s tym dodnes nieje zmierena
Dalsiu co poznam koji svoje 1rocne dieta a popritom tandemovo svojho prveho syna ktpry ma 9 rokov 🤷🏻‍♀️
S imunitou to nema nic, lekari su s tym pohode a ked budu tlacit laktacne ci sestricky. Vyslovene ich poziadaj ze si nezelas aby s tebou tuto temu otvarali a keby aj daj si zavolat veducu sestru oddelenia ci namestnicku pre osetrovatelstvo a ona si to vybavi
Postras zlou recenziou … toto je vec do ktprej sa nema kto starat

freepalestine
12. okt 2024

@taktotedanie wow 😯 akoze ja som dost zastanca dojcenia, ale toto je ina kava. Za mna max do 2r a konec. Davat prso 5 a viac rocnemu nechapem..

taktotedanie
12. okt 2024

@freepalestine uz co je vela to je vela..

elzena2
12. okt 2024

@taktotedanie to kde ty žiješ, že máš hneď 3 také prípady, ktoré toto robia a ešte sa s tým zdoveria?

mia_von_prag
12. okt 2024

Mne tak pri prvom kojenie nevyšlo a pri druhom som už bola naklonená nekojeniu.
Cely den som mala pricucnute dieťa na sebe, nejake kvapky mleziva asi boli, ale vahovo 0g. Další deň už bolo hladné, tak dostalo um. Na fľašu si hned zvyknú, skôr je problém prejsť z fľaše zas na kojenie.
Pytali sa ma, či chcem lieky na zastavenie laktacie, ale nebolo treba, lebo laktacia žiadna nevznikla a to som ešte pila tie čaje.
Takže skus len neprikladať, možno sa ti mlieko nevytvorí

7lenka11
12. okt 2024

Mam dve deti a ani jedno nebolo kojené. Prvú som chcela kojiť, ale po pôrode nastalo veľa problémov a mlieko sa mi udržalo iba mesiac. Potom som oň prišla. Pri druhom dieťati som mala tendenciu kojiť, aj v nemocnici som mala laktacnu. Malá sa však zle prisávala (vpadnuté bradavky), vyžadovalo to extrémne úsilie a jedno kojenie bolo aj na celu hodinu. Po týždni sme to vzdali, pretože ma doma čakala 1,5r dcera a proste sa to nedalo zvládnuť. Nonstop kojiť mladšiu a do toho lietať okolo staršej, ktorej išli zuby. To bola riadna psychiatria 🙈
A teda staršia nemala problémy s bruškom, mladšia mala koliky.

nikha2809
12. okt 2024

Druhé dieťa som nekojila, už v pôrodnici som povedala že kojit nechcem.Nemali s tým problém, chodila som si pre mlieko, ale lieky na zastavenie laktacie mi nedali, doktor povedal, že to dávajú len vtedy keď sú na to vážne dôvody, napr.utajeny pôrod alebo zdravotné komplikácie.Ale ja som ani nejaké problémy nemala, cca týždeň som mala trochu naliate prsia a potom sa mi laktacia zastavila

hederamonstera
12. okt 2024

Mne sa nikdy mlieko nerozbehlo, takze obidvaja boli hned na UM a vsetko ok, obidvom sadli hned prve UM ktore v nemocnici dostali (nutrilon profutura a beba comfort)

evaachesa
12. okt 2024

@taktotedanie omg 5 a 9 ročného dojčiť? Veď to je už na psychológa. 😱

larena
12. okt 2024

Ahoj, ja som síce kojila ale asi len 2 týždne..potom mlieko samo odišlo..mne velmi pomohlo brať lecitín na prevenciu hrčiek-zápalu (skus si o tom nieco precitat fakt to pomaha).Malej sadlo UM hned..tiez som z toho mala strach aj výčitky kvôli tomu ako určitá komunita démonizuje UM..akonáhle som jej dala UM prvy krat tak taku spokojnú som ju ešte nevidela..nemali sme ziadne problemy..teraz má 20m chodí do jaslí čiže je v kolektíve a chorá je uplne minimálne..za 10 mesiacov čo chodí bola chorá 3x a to bol len sopel.Pre porovnanie mám známeho čo má syna ktorého mama kojila do 2 rokov a ten je chorý nonstop ale tak že riadne..typu že s ním chodia v noci po pohotovostiach.A ak ti na to bude v nemocnici niekto nieco hovorit tak im povedz ze absolutne nemajú na to pravo ti do toho hovorit..lebo nemaju 😀Môžu ti skusit poradiť a hovorit ake je dojčenie najlepsie atd..tak by som im len povedala že Ano vsetko mam naštudované ale rozhodla som sa takto a bodka.

liv1
12. okt 2024

@taktotedanie tak tomuto ja teda neverim 😀. Akoze urcite sa niekde niekto prepnuty najde, ale naraz tri a naraz taketo story a priznaju sa, no to urcite. Skor to vyzera ako JPP 😁

taktotedanie
12. okt 2024

@elzena2 na slovensku, o dvoch to viem z okolia aj som jednu videla behat do skolky vzdy na obed
O tej s tandemovym kojenim 1 a 9 sa pochvalila na insta

taktotedanie
12. okt 2024

@liv1 nemusis verit. Mne to je uprimne jedno

guliver19
13. okt 2024

@lucia13022023 ak vztah aj imunita sa buduje materskym mliekom . A stupidne vyhlasenie so smajlikom o tom ze nie moze napisat len lucia s cislom 13022023😄. Prosim ta nepis bludy niekto menej veci znaly by ti mohol uverit

lucia13022023
13. okt 2024

@guliver19 k tomuto sa nejdem ani vyjadrovať 🤣 imunita je už veeelmi dávno vyvrátena, to je rovnaké tvrdenie ako to, že mmr spúšťa autizmus. A vzťah? To sa nebuduje pri tom, ako je dieťa nalepené na prsníku. Ale ok. Takéto stupidne vyhlásenie môže napísať len niekto, kto ma nick guliver.

larena
13. okt 2024

@guliver19 o imunite by sa dalo diskutovať..áno dojčenie má podiel na imunite hlavne plné benefitov je dojčenie na začiatku kvôli kolostru.ALE zas to neznamená že dieťa ktoré je kojené bude chodiť do škôlky a nič nechytí alebo bude mať len 3 dni sopel a to ktoré bolo na UM bude mať kazdy týždeň chorobu typu čierny kašeľ..imunita je výsledok mnohých faktorov a materské mlieko je len malá časť ktorá to ovplyvňuje.Tak ako sú deti kojené a málo choré tak sú aj kojené a veľa choré a vice versa tie na UM.Plus mnoho štúdii je robených v USA kde deti chodia do jaslí aj od 3 mesiacov a vysledky sú skreslené tým.Tie ktoré chodia do daycare sú menej kojené pretože mama by musela odsávať v práci+sú v kolektíve=sú viac choré.Tie ktoré sú doma sú viac kojené lebo mama má tú možnosť a neni sú v kolektíve=neni sú choré.
A čo sa týka vzťahovej väzby tak jasné že dieťa ktoré je kojené bude možno viac naviazané na mame veď ju vidí ako zdroj jedla.Ale naozaj?? Taketo reči potom ženám po pôrode ktoré sa trápia s dojčením za každú cenu len preto lebo si myslia že s dieťaťom nebudú mať vztah keď nebudú kojiť spôsobujú všelijaké depky,výčitky a pritom to vôbec neni pravda.Veď vztah buduje to ako sa tá matka k dieťaťu správa ako reaguje na potreby dieťaťa..aká vie byť neskôr dieťaťu podpora pri nejakom probléme.Príklad moja svokra matka 5 detí ktoré vsetky kojila aj tandemovo do 3 rokov..najstarší syn dokonca pil jej mlieko ešte ako 10 ročný (vdaka bohu z pohárika).Dnes sú deti dospelé a vôbec nemajú blízky vztah s mamou ani jedno..nikdy som ich nevidela objať sa,povedať si že sa majú radi (čo ja bežne s mojou mamou ktorá ma mimochodom nekojila praktizujem).Spomínaný najstarší ktorý pil materské mlieko z pohára dokonca volá mamu krstným menom😀takže tolko ku vztahovej vázbe

banalu
13. okt 2024

@taktotedanie mna ani tak nezarazilo to, ze matka prepnuta a chodi kojit do skolky, ale ze skolka vobec nieco take toleruje 😂😂😂 mojej ani cisty chlebik namiesto oblozeneho/pomasteneho nechcu dat, ze sa ma naucit jest co ponukaju.. to bude asi sukromna? Aj ked poznam aj obecnu, kde matka nosi dietatu nutelu v den ked maju palacinky, lebo jej dieta s "dzemikom" nepapa. A vyhoveju jej 😆
Autorka, nie kezda zena sa v kojeni "najde", ja som v tom tiez nikdy nevidela nejaky wau zazitok. Trapila som sa ja aj mala na MM, ked dostala prvu flasu antirefluxneho mlieka mala som zrazu ine - pokojne babatko. Kojit som vydrzala necele tri mesiace a v den ked som povedala, ze dost stacilo, moj muz si povzdychol a povedal "chvalabohu" uz som ti chcel vraviet naco sa trapis tolko 💜
Ja si ani nemyslim, ze tie niektore odporucania su celkom ok, brat niekolkonasobne vyssiu davku odporucanej senovky a benediktu, liat do seba caje... prikladat babatko vkuse... moja sa nechcela nikdy dojcit mimo toho ako bola hladna, revala, odtlacala sa, nechcela. Kym to moja mama nevidela neverila... ved predsa vsetky babatka visia na cicke hodiny! Kontakt koza na kozu? Rev.... vzdy musela byt medzi mnou a nou minimalne bavlnena plienka...

taktotedanie
13. okt 2024

@banalu ano sukromna, dieta vraj malo nekontrolovatelny amok lebo “mamka cicu”

mimikarol
13. okt 2024

Tiež som nekojila, mala som akútnu sekciu, hovorili mi že mlieko sa rozbehne neskôr ale mne sa nerozbehlo vôbec. V nemocnici mi nechceli dávať umelé mlieko, ale malá sa narodila s hmotnosťou 2150g a keď klesla pod 2kg tak horko ťažko dali. Ale pozerali po mne ako po krkavcej materi ktorá hneď ako príde domov dieťa zahrdusi 🙄