Rodili ste predčasne v Martine?

domcavesel
29. aug 2024

Ahojte, som 34+1 a hrozí mi predčasný pôrod najmä kvôli nízkej váhe bábätká, doktorka by to chcela natiahnuť na 37+0 pretože prietoky mám dobré, ale skôr či neskôr bude odchádzať placenta.
Rodil niekto predčasne v Martine ? Ak áno, kedy ? Ako dlho bolo bábätko v nemocnici a v inkubátore ? Aká bola pôrodná baba ?
Ďakujem za zdieľanie skúseností, veľmi mi to pomôže, najmä psychicky 🙂

domka222
29. aug 2024

@domcavesel kamoška rodila ale už cca 14 rokov dozadu v 36tt. Malého mala v nemocnici asi 3 týždne až mesiac. Ale neboj nič, na neonatológii sú veľmi zlatí a o bábätko sa postarajú najlepšie ako vedia.

domcavesel
autor
29. aug 2024

Ďakujem, skôr by ma zaujímalo aj to dokedy zvyknú držať bábätká v nemocnici, či mi bude umožnený prístup k nemu, ako prebieha kŕmenie a pod.

liv1
29. aug 2024

Kamoska rodila 34tt a isli domov o dva tyzdne. Zavisi to od porodnej vahy, resp od vahy pri prepustani. Tusim mal maly okolo 2 kg ked ich prepustili. Ja som rodila ukonceny 36tt a pustili nas normalne o 4-5 dni

domka222
29. aug 2024

@domcavesel ona bývalá blízko od nemocnice a nosila sa mi zdá 3x do dňa odsaté mlieko. Potom ho mala málinko, tak ho tam kŕmili um. Ale viem,že aj potom chodila za ním každý deň . Ono veľa bude závisieť od zdravotného stavu bábätka a ako rýchlo bude priberať. Skús si pozrieť aj stránku neonatologie,možno tam nájdeš niečo užitočné

domcavesel
autor
29. aug 2024

@liv1 ďakujem, ja keď som bola na kontrole 33+5, malý mal len 1550, ale verím že do ďalskej kontroly o týždeň priberie. S predčasným pôrodom som zmierená, len nechcem aby musel byť malý dlho v inkubátore. Tiež ma však znervózňuje to, že nám nedali ešte kortikoidy...

malaopicka
29. aug 2024

@domcavesel kortikoidy sa majú podávať vtedy, ak je takmer neodvratné, že ideš predčasne porodiť. Ich podanie pre istotu má skôr negatívny účínok. Ja myslím, ze v Martine vedia, čom robia. Buď im veríš alebo nie. A to koľko bude dieťa v inkubátore závisí od jeho stavu, nie v akom si týždni alebo od skúseností iných. Najlepšie vydržať čo najdlhšie pokope a uvidí sa, keď sa dieťa narodí.

domcavesel
autor
29. aug 2024

@malaopicka ďakujem, no samozrejme snažím sa dôverovať, ja nie som lekár. Ale z toho čo čítam, mám naozaj taký pocit, že veľa ženám boli tie kortikoidy podávame "pre istotu", a potom mám taký pocit aby u mňa nič nezanedbali...ale hádam naozaj vedia čo robia.

liv1
29. aug 2024

@domcavesel asi zatial nepotrebujes kortikoidy. Rodit od 34tt je uz zdaleka pre dietatko bezpecnejsie, ako medzi 30 a 34 kedy sa “tvoria” plucka. Co to presne znamena odchadzat placenta? Ja ked som porodila maleho - to sme pretahovali liekmi a lezanim ako sa dalo, doktor povedal, ze uz vedel preco sa chcel narodit, voda uz bola zla. No a narodil sa ukonceny 36tt a porodna vaha 3080. Teraz ti bude najviac priberat, kazdy den dobry ☺️. Drzim palce ✊. A mozno v inkubatore ho nebudes mat vobec, zalezi v akej bude kondicii. Mozno ho budu len vyhrievat v takom inom inkubatore, mozno nebude treba..

malaopicka
29. aug 2024

@domcavesel v Martine majú správny prístup k podávaniu kortikoidov. Odporúčam ti navštevovať lekárov a zariadenia, kde budeš ľuďom dôverovať. Potom vznikajú zbytočne trenice, lebo niekto niekoho známy má odniekiaľ inú skúsenosť a to nie je dobré. Nemysli si, že keby nebolo treba tie kortikoidy podať, tak to nespravia. Lekár nedostane viac ani menej peňazí ak niečo podá/nepodá. Každý sa snaží spraviť len to, clo je naozaj správne. Bohužiaľ, je aj percento neúspechu, štatistika nepustí, ale naschval to nikto nerobí. Drž sa

liv1
29. aug 2024

@malaopicka tak ja mam inu skusenost, pre nedbanlivost sestriciek/doktorov, neviem ako to inak nazvat, som v najvacsich porodnych bolestiach musela cakat kym mi dojde infuzka na streptokoka. A tom som im to este pripominala, ze mi ju treba dat 🤦‍♀️. A to v Bratislave. Clovek si niektore veci musi dobre strazit, neznamena hned ze nedoveruje, ale radsej preveruje, ustrazi si sam seba. Uz davno nezijeme dobu, kde sa mozeme 100% spolahnut na zdravotnicky personal. Ani omylom

domcavesel
autor
29. aug 2024

@liv1 súhlasím s oboma názormi. Mne tiež už neraz doktori niečo zanedbali. Preto som veľmi opatrná a toto dieťatko je naozaj vymodlené.

Čo sa týka tej placenty - bábätko ma zatiaľ veľmi malú váhu na 34+1, prietoky aj plodová voda všetko ok, ale doktorke sa vidí že to bude zhorsenou funkciou placenty. V utorok kontrola a uvidí sa či niečo pribral. Verím, tak ako píšeš, že tieto dni priberie čo najviac a každý deň je plus. Chcela by to udržať do 37+0 ale uvidi aký progres bude na váhe.

malaopicka
29. aug 2024

@liv1 platí, čo som napísala. Percento neúspechu nepustí, aj zdravotníci sú len ľudia. Nechce sa mi o tom baviť na takomto fóre. Myslím, že som sa vyjadrila k podstatnej časti toho, čo sa pýtala autorka, ďalšie príbehy nemá zmysel rozoberať. Obom pekný sviatočný deň.

liv1
29. aug 2024

@domcavesel no s tou vahou je to take diakutabilne. Tam sa vedia seknut o vela vela gramov, nie je mozne odmerat babatko az tak spravne. Velakrat povedia ze napr. bude velke babo 4 kg a nakoniec nemusi mat ani 3,5. Ale tak snad bude aspon vidiet ci rastie ako ma. Drzim siilno palce ☺️✊

3petka
29. aug 2024

@domcavesel Ja som síce nerodila v Martine ale v LM. V 33tt. Malý mal 1,6 kg keď sa narodil. Naštastie som mohla byť celý čas s ním v nemocnici i keď pokiaľ bol v inkubátore tak som mala obmedzený prístup, lebo vkuse mali pôrody a vtedy som tam nemohla byť. (skoro 3 týždne - vždy na kŕmenie som bola ak bola v pohode sestrička) Potom už sme boli spolu na izbe kým nemal 2 kg vtedy nás pustili ale to už bol plne dojčený.
Ja som sa bála že nás pošlú do MT nie preto že by bol zlý personál ale preto že som vedela, že maminky tam málo kedy nechajú kvôli kapacite.

domcavesel
autor
29. aug 2024

@3petka ďakujem za skúsenosť, predpokladám, že tiež bol problem s placentou keď bol taký menší ? A dýchal pekne sam ? ☺️ Ja sa práveže presne bojím toho kŕmenia, že ako to bude prebiehať, veľmi by som chcela dávať svoje mlieko a aby mu nedávali UM. Mňa posielajú automaticky do MT, pretože som tam sledovaná a tam sa rodí predčasne, inak som z RK.
A dieťatko predpokladám, že je úplne v poriadku, však ? ,☺️

3petka
29. aug 2024

@domcavesel mliecko budeš môcť nosiť. Inak neviem, len to čo som sa ako tak dozvedela u nás v LM. Ja som mala preeklampsiu vraj prietoky boli ok ale maly chudák v brušku. Tak mi vyvolávali pôrod plus mne už obličky nestíhali.
Keď sa narodil nevedel sám dýchať ( pred tým som dostala aj injekcie na vývoj pľúc) na ventiláciu bol týždeň.
Našťastie všetko max ok.