Ahojte mamicky...moje krsňa (6 rocny predskolak) zrejme zacalo zaujimat co asi tak maju v nohavickach dievcata...stiahol jednemu dievcatku nohavice a ovoniaval jej zadok...mate s takym niecim skusenosti ?? Diky za odpovede
Uplne prirodzene, treba si s nim sadnut, vysvetlit, odpovedat popravde na otazky a vysvetlit co sa moze a co nie.. Aj knihy su vseliake vhodne, na trhu je ich vela.. U nas taketo veci su zmaknute uz davno, lebo mam aj dceru aj chlapca takze je jasne su zvedavi na rozdiely.. Urcite pridu este nejake otazky, vzdy budem uprimna a vysvetlovat to budem tak, aby to bolo vhodne k ich veku..
@byby3 treba mu vsetko pekne vysvetlit, ake su rozdiely medzi chlapcom a dievcatom, muzom a zenou, ja som sa bezne prezliekala pred malym naha, cize mi videl prsia a aj "to dole", vsade chodil za mnou ked bol maly, cudoval sa preco cikam posediacky, tak som mu to vsetko pekne vysvetlila a ukazala, a ked sme sli v lete k moru, tak uz ako maly sa vôbec neobzeral po zenach ktore sa opalovali hore bez...ani okom nemihol, lebo to nebolo prenho tabu...vsetko treba pekne vysvetlit... a bude to v pohode. je prirodzene, ze je zvedavy.
Normalna detska zvedavost. Aj moj 5-rocny syn sa nedavno zaujimal o pohl.organy, lebo v tom case v skolke rozoberali temu ludske telo. Doma mame taku detsku knizku, tak asi tak dva tyzdne "studoval" rozdiely medzi dievcatami a chlapcami. Potom ho to preslo. Ale doma ma este starsieho brata a dvojrocnu sestricku, tak to ma popozerane.
Najviac sa ale bavim na dcere, lebo ta brata potiahne za pipika vzdy, ked ho po kupani natierame. A rozdiely uz vnima, lebo minule so mnou riesila, preco nemame my dve pipika a ocko s bratmi maju.
v 6r. uz mal davno vediet rozdiel medzi dievcatom a chlapcom. Keby mi chlapec siahne takto po dcere v skolke tak by sa rodicia a ten chlapec z toho dlho spamatavali. (je uplne nechutne ked rodicia behaju nahi pred 3r+ detmi len aby sa deti naucili rozdiel a este brat na nuda plaz??? uplne zlyhanie rodicovstva. @zuz02 ja sa najviac budem bavit ked este napises ze deti ucite ako mamka s ockom si tahaju pipikov. ved od mala ucim ze sa nesmie nikoho tam dotykat, aj chlapec musi vediet ze ho tam nema nikto chytat.
Tak ja suhlasim s @tova v tom, ze 6-rocne dieta ma davno vediet rozdiel medzi chlapcom a dievcatom a keby take nieco urobil moj syn, hanbila by som sa v prvom rade ja ako matka, ze moje dieta toto nevie a urobil to.
Presne s tymto skusenosti nemam.. Ale mam doma 6rocneho brata kt.tiez takto zaujimali pohlavne organy.. Nie raz ked sme sa prezliekali prisiel a chytil a ze "cicusky" alebo v kupelni ked siel cikat a niektora z nas sa sorchovala tak len ze to co tam mas a normalne sme mu to vysvetlili :D alebo ked nas nahneva pride chyti za ritku a ze "aka fajna ritka" :D :D chlapca to prejde len je zvedavy 🙂. Treba narovinu a nie ako niektore ze rozdiel medzi chlapcami a babami je ten ze chlapci maju pipika a dievcata gumicky.. Pri tomto ma fakt ide roztrhat...
@tova kto tu pisal o nuda plazi? zlatko citaj pozornejsie...my sme boli pri mori na hoteli, a nikde nezabranis zenam aby sa opalovali hore bez, jedine v moslimských krajinach... a ked sme tam boli, tak som bola rada, ze maly necumi na zenu s odhalenými prsiami ako teľa na nové vráta, ale to ignoruje, lebo vie že také čosi existuje, tak to vezme úplne normálka a ani brvou nemihne 😉 ... a tiez som nepisala o tom ze by sme behali nahi pred dietatom 3+ 🙂... napisala som ze som sa "bezne prezliekala". a bolo to pocas mojej MD 🙂... nepovazujem to za ziadne zlyhanie rodicovstva... naopak, čím viac sa človek kryje, je konzerva, tým viac je dieťa zvedavé a dovolí si také veci ako ošahávať cudzích. z môjho syna vyrástol chalan ktorého nič takéto nenapadlo a ani nenapadne.
No moja nema ani 3 roky a vie ze dievcatka maju cikulku a chlapci pipika....tak si myslim zeby deti v predskolskom veku uz mali vediet pochooit rozdiel medzi chlapcom a dievcatom
@tova to nemyslis vazne s tymi moslimami???? mne to odhalovanie hore bez vôbec nevadi, ved si skodia same ked si vrchy opaluju (ozonova diera, ziarenie) ale napr. neznasam tzv. pruderne americanky, ktore ked vidia v katalógu Avon odhalenu zenu v sprche a reklamu na sampon tak povedia fuuuuuuuuj.... uz aj to som na vlastne oci zazila.... 🙂 🙂 ale uz idem off the topic takze uzatvaram svoj príspevok 🙂
Inak ja by som sa spytala chlapca pdeco to spravil
Ukazat v knizke, su pekne knizky pre taketo deti, velmi vkusne zostavene, symbolicke neurazajuce ilustracie.
Nasi maju vyhodu, su parik a nie je mozne ich udrzat aby pred sebou nepresli nahi napr. do kupelne, nevideli sa pri prezliekani. Beru to uz od najmensieho mala uplne prirodzene a absolutne sa nad tym nepozastavuju, vobec im to neprijde nejake zvlastne. To je vyhoda deti ktore to mozu zazit v rodine, nema to pre ne vobec pridych nicoho zakazeho ale ani zvlastneho a nepidia sa po tom nijak viac...
@tova ty mas nejak vela fantazie. Nic take som nepisala. Presne ako bolo pisane vyssie, treba citat s porozumenim.
Mozno som to zle sformulovala, to uznam, ale nevidim na tom nic chore. Je to prirodzene detske. Deti su ciste bytosti. Ale to len dovtedy, kym im my rodicia nevstepime rozne nase naucene predstavy o zivote. A tu v tejto diskusii sa tazsie mamicky zhodnu na tom, co je spravne. Co rodina, to ine zvyky. Samozrejme nehovorim teraz o patologii. Je to o rodicoch, ako to detom vysvetlia.
@ena70 hore bez ti nevadi, lebo si na to zvyknuta od mala a ked ti to tlacia do oci od narodenia tak ti nepride zvlasne ani ked deti cikaju do travy na verejnosti, kupu sa alebo pobehuju nahe po dvore, otec s dietatom sa kupe spolu vo vani nahy, a je uplne "prijemne" ked si citas napr. Novy Cas na verejnosti a otvoris stranu na a4 formate kde je naha cunda to je rozdiel medzi europou a us napr. @zuz02 "Najviac sa ale bavim na dcere, lebo ta brata potiahne za pipika vzdy, ked ho po kupani natierame" tak bavis sa na dcere predpokladam sa smejes a tym ju viac podporujes aby pravidelne ("vzdy") za pipika chytala brata, co je na tom hystericke? poviem 1,2 krat to sa nespmie, boli to, tam sa nema nikoho chytat a hned pochopi.
@tova myslím si, že tu išlo o to poradiť dotyčnej, a o to ide vždy, a nie rýpať do ostatných mamičiek čo jej tu svojimi názormi prispeli. Mňa vždy na MK odradí pri reagovaní fakt, že vždy sa nájde nejaká "dobrá duša" ktorá sa začne navážať do ostatných mamičiek a celé sa to zvrhne úplne iným smerom... Z tohto je mi smutno...ale že fakt. V USA som žila...viem ako to tam chodí...netreba ma poučovať, napriek tomu som rada, že žijem doma na Slovensku 😉 Amerika nie je pupok sveta... A Nový čas si nekupujem... by the way, net nás zaplavuje toľkými reklamami a obrázkami, že človek aj keď nechce tak ich vidí.... je tam toho pomerne viac než v úbohom Novom čase 😒 That´s all folks 🙂
Bože baby, vám už úplne šibe. Najradšej mám, keď niekto začne ťahať do tém "ako je to v USA". A viete aký bordel deti jedia v škôlkach v USA? A ako sa tam navzájom brutálne šikanujú deti? Chvalabohu, že sme v Európe ešte stálne aspoň trochu európski. Ženy na pláži hore bez sú bežné (najma v ES, IT) a aj dnes sa mi ešte občas stane, že vidím na pláži holé malé dieťa (najmä nemci s takým niečím nemajú vôbec problém), tak čo tu preboha riešite? To odkedy sú slováci takí prudérni? Snáď všetky deti v tomto veku občas urobia niečo podobné-proste sú prirodzene zvedavé. Žijem na západe EU (v konzervatívnej krajine kde je väčšina škôlok a škôl katolíckych, kde sa deti denne modlia) a synov spolužiak (5, skoro 6 ročný) si údajne tiež občas stiahne v škôlke gate a ukazuje sa. Zo srandy. Samozrejme, že mu povedia, že nech to nerobí, ale určite netreba na to reagovat takto hystericky a určite z toho nerobia extra vedu. Známej dcéra chodí do katolíckej školy a deti si tam tiež ukazujú čo majú v gaťkách a dávajú si pusy. Pokojne im povedia, že sa to nepatrí a je - žiadna hystéria. Sexualita je úplne normálna vec a nie je to nič škaredé. Chlapcovi stačí vysvetliť, že sa nepatrí na verejnosti ukazovať a samozrejme sa ho v pokoji spýtať, prečo to urobil. Žiadna dráma. Sú to len deti a nie nejakí úchylaci. Všetko čo robia, robia z prirodzenej zvedavosti...keďže podľa všetkého to chlapec evidentne neodkukal od rodičov. Ja som skôr ostala šokovaná reakciami niektorých matiek tuto na MK.
@byby3 to ze ho to zaujima jenormalne. Iba mu to treba normalne vysvetlit a povedat, ze nohavicenikomu stahovatnesmie.....moja dcera uz ako 18 mesacna hovorila ze adelka ma susku a lukanko (nas syn) ma cicku. Syn ked mal dva a pol roka a cera pol roka sa ma pri prebalovani spytal, ze kedy uz adelke narastie cicka....takze aj taketo male deti si rozdiely medzi pihlaviami vsimaju a zaujimaju ich. Treba to brat ako sucast normalneho zivota a vysvetlovat sposobom zodpovedajucim veku dietata.
Baby, a nemôže ot byť len tak, že chlapec síce "z obrázkov" a z rozprávania tie rozdiely pozná, ale ak nemá súrodenca, nevidel to naživo a tak bol proste na to len zvedavý, ako to vyzerá v skutočnosti? Nemusí za tým vôbec byť nejaká zanedbaná výchova alebo nevysvetlenie...
Mam tiez predskolaka, uz minuly rok sme mali velku temu dievcata - chlapci, pozicali sme si detsku encyklopediu a kupila som knihu ludske telo pre male deti a spolu sme to prebrali
Ze chalani maju pipika a vajka, dievcata pipinku a ked su velke tak im narastu ciciky.
Ze chalani mozu cikat po stojacky a dievcata si kvoknu.
Venoval sa tomu este chvilku a potom zas riesil nieco ine. Cim viac tajnosti sa okolo toho robi, tym to deti viac zaujima.