Zmeny nálad u 5 ročného

22. feb 2022

Dobry den, idem si k Vam po radu ci nazor. Moj 5 rocny syn, pokial je len so mnou sam, je pozorny, mily, vieme sa hrat. Akonahle sa vyskytne 3. alebo aj viac osob, zacne byt nervozny, pripadne sa predvadzat, zrazu vsetkych “neznasa”, pripadne ja mam odist a uz sa nevracat. Vysvetlujem mu to stale po dobrom, ak sa mu nieco nepaci, nech to povie alebo co mu vadi z nicoho nic, ale nezabera nic, scenar stale rovnaky. V skolke ziadne problemy nie su, len doma. Bola som na 2 dni mimo domu, ostal so starymi rodicmi, vtedy bol bezproblemovy, pomahal doma, hrali sa. Po navrate sa chvilu tesil a potom to iste zase. Prisla babka k mam do izby, on sa hned rozcertil a tak ti ide skoro kazdy den. Vecer pred spanim mi povie ako ho to mrzi a uz to nebude robit, no kazdy den odznova… ako postupovat, co zmenit alebo robit inac?

Dakujem.

sissy27
22. feb 2022

Hlavne neočakávať, že 5ročný vie analyzovať svoje pocity, vysvetliť ti to a ešte sa aj kontrolovať. Kým si len ty, tak má v tom jasno s kým sa bude hrať, akonáhle je ľudí viac, tak si nevie vybrať a samozrejme teba odstrkuje lebo už si “obkukaná”.
Byť tebou toto extra neriešim a neberiem osobne, ale teda také že “neznášam niekoho” by som netolerovala - tu by som ho usmernila, že to sú silné slová a môžu niekoho tak uraziť, že nikdy viac sa s ním hrať nebude. Ak niečo alebo niekoho nechce, tak to treba povedať slušne.