Zmena škôlky

25. apr 2022

Ahojte maminy
Potrebovala by som radu a nezávislý názor na tému dieťa v škôlke.
Opíšem našu situáciu.
Dieťa návštevuje druhý rok štátnu škôlku, je snáď bezproblémové dieťa (jasné občas vymyselné, ale v rámci normy), má tam kamarátov, pracuje, zapája sa do činnosti, podľa vyjadrení učiteliek pohodové dieťa. Ale nie je tam šťastné. Vkuse hovorí, že tam nechce ísť, že sa tam nudí, že nič nerobia, že chce ísť domov na obed (aspoň v piatok som to umožňovala a zvyklo si).
Ako rodičia ale nemáme nejaký pozitívny názor na škôlku, skôr neutrálny.
Na stravu sa nevyjadrujem, lebo od zdravej vyvážené stravy to má ďaleko a dieťa zvyčajne zje iba obed. Desiatu ani olovrant neje.
Učiteľky sú povahovo fajn (osobne sa s jednou z nich poznáme dlhé roky), ale mám pocit, že s deťmi malo pracujú. Áno vidím, že majú občas niečo nakreslené (aj keď dieťa nemá moc rado kreslenie - to bola jediná výčitka učiteľky, že ma viac doma kresliť a cvičiť grafomotoriku☹️), že občas povie pár slov novej básničky..denne pozerajú rozprávky v telke. Cez zimu von nechodili, teraz minimálne.. Keď poviem učiteľke, že dieťa sa nudí, tak len mykne plecom..podľa vyjadrení riaditeľa škôlky všetko robia podľa normy, strava je podľa noriem pre škôlky.

Plánujeme sa presťahovať do iného mesta a premýšľali sme, že už teda by sme dali dieťa do škôlky v inom meste (pôvodne sme chceli až do školy) od septembra.
Čo robiť?
Všetci nám hovoria, že je výhoda mať dieťa v škôlke, kde pozná kamarátov, kde nám ho môžu v prípade potreby ktokoľvek z rodiny vyzdvihnúť, že my sme chodili do tej istej škôlky a "stačila" nám...Lenže dieťa tam nie je šťastné, posledný mesiac denne plače, že tam nechce byť.
Riešili by ste novú škôlku s nádejou, že sa tam bude dieťaťu viac páčiť? Keď vidím niektoré súkromné škôlky, čo tam s deťmi robia, v pozitívnom zmysle slova, tak mi je ľúto, že tam naše dieťa nechodí. Tam by mi ale dieťa narýchlo nemal kto vyzdvihnúť v prípade potreby (napr. teplota).
Keď sme sa dieťaťa pýtali, čo by chcelo ísť do novej škôlky, tak povedalo že nie, že tam nebude mať kamošov ☹️ pritom podľa môjho názoru je v pohode, nemá problém nadviazať kontakt s deťmi, hrať sa s novými deťmi. Možno by chvíľu potrebovalo čas na adaptáciu, ale verím že v zaujímavej škôlke by sa dieťaťu viac páčilo.
Čo prosím robiť? Dať do novej štátnej škôlky v nádeji, že tam bude spokojnejšie? Alebo súkromnej škôlky? Ďakujem vopred za názory

pininka1
25. apr 2022

Vies ono tazko takto hodnotit, my sme sa detom maximalne venovali, ale aj tak sa nasli take co tvrdili ze sa nudia, pretoze ano niekomu mozu veci vo vzdelavacom programe prist aj nudne. Treba si uvedomit ci ide o skutocne problemy, ale o iba o to,ze dietatu sa tam nechce byt. To iste sa vam moze stat potom aj so skolou a co ju budete prekladat kazdy rok?

autor
25. apr 2022

@pininka1 ďakujem za názor. Musíme si to všetko prebrať a asi znovu prekonzultovať s učiteľkami. Dieťa má iné záujmy, tak si tiež myslím, že bežný vzdelávací proces je pre neho nezaujímavý. Vdaka

nwnw
25. apr 2022

Mne by vadilo,ze nechodia von. To je u mna zaklad! Potom co robia cele dni. Nasi maluju, tvoria, sadia, ucia sa o prirode, teraz bol den zeme, pred tym vody. Priblizne 1x mesacne maju kulturu (divadlo, navstevu dakych zvierat, kniznicu, cokolvek na spestrenie). Nikdy som nepovolila na vyjednavanie ze sa nudim a chcem ist na obed domov. Ano skusa.

autor
25. apr 2022

@nwnw Ďakujem za reakciu. Žiaľ naša škôlka taká aktívna nie je. Nehovorím, že nerobia nič...ale denne pustenú telku by mať nemuseli. A teda aspoň von by pravidelne chodiť mohli ☹️ A áno, skúša naše hranice, či j zoberieme domov na obed alebo nie. Lebo iné deti chodia domov na obed Ale žiaľ obaja s mužom pracujeme, takže sa to nedá.

januska20
25. apr 2022

Ja mám zase dieťa v súkromnej škôlke. A čo ja viem ,čo tam robia celé dni? Raz týždenne uverejnia fotky, akej téme sa venovali celý týždeň.
Počas nášho pôsobenia v tejto škôlke sa vystriedali majitelia. Nová riaditeľka na prvom rod.združení rozprávala aké má dlhodobé skúsenosti s deťmi, ako sa im venuje, atď,atď..
Ale žiaľ aj keď je taká skúsená, tak ona deti neučí. Má tam nové učiteľky, ktoré akurát skončili školu.
Ak náhodou prídem poobede pre syna a je tam riaditeľka( čo sa málokedy stane ), tak im púšťa rozprávky 😕
Moje dieťa je špecifický prípad. Je to VEĽMI, ale VEĽMI tvrdohlavé dieťa ( neviem po kom to má 😀). Je s ním niekedy problém sa dohodnúť. Verím, že nemajú naňho nervy. Pretože mi aj jedna z učiteliek povedala, že keď má tie svoje výlevy, ona sa ním jednoducho nebaví. Ale ja jej verím, lebo viem čo mám doma.
Druhá mi zase povie, že ona už vie ako naňho.
Tiež skúša koľko mu povolím, ráno mi rozpráva ako tam plače, pritom viem, že to tak nie je.
Mesačná platba - školné je 180 €, z toho mi samozrejme nikto nič nevráti ak je dieťa choré. A práve pre peniaze uvažujem syna dať do štátnej škôlky, pretože má odklad a ja som akurát nastúpila na materskú.
Viem, že po skončení materskej si tú škôlku nebudem môcť dovoliť. A môj syn je v tejto škôlke 2 týždne z mesiaca. V jednom kuse je chorý. Čiže platím a ujedám sa s ním ja doma.
Neviem, či urobím dobre, keď ho preložím k nám do dediny, ale na druhej strane aspoň spozná detičky z našej obce. A nakoniec bude s nimi chodiť aj do ZŠ.
Možno, že v štátnej okolo neho nebudú skákať učiteľky a zmení svoje správanie. Stále hovorím, že mu treba asi nejakú harpiu učiteľku 😀

dennynkoo13
25. apr 2022

Syn chodil do štátnej škôlky a bol spokojný. Potom sme sa sťahovali tak dcéra nastúpila do iného mesta do súkromnej škôlky. Nebola som spokojná z organizáciou dňa a dcéra tiež nie. Mali presne stanovené časy, napríklad pol hodinu kreslili ak aj nestihli niečo dokreslit čas navyše nedostali. Potom išli na hodinu von tiež presne na hodinu žiadny čas navyše. Strašne málo výletov, nejakých aktivít prospešných pre rozvoj. Strava tiež nič moc. Mesačne školné bolo 435 eur. Nakoniec sme dcéru po istom čase preložili do štátnej škôlky v dedine a sme strašne spokojný. Chodia na družstvo na výlety, exkurzie, divadelné predstavenia, raz do mesiaca idú do knižnice. Sadia rôzne rastlinky učia sa o prírode. Myslím že tam je lepšia príprava ako v súkromnej škôlke. Dcéra je spokojná a my tiež. Takže za mňa vyhráva štátna škôlka. Ďalšia dcéra pôjde určite len do štátnej

alexnina777
25. apr 2022

Ahoj, veľmi rada by som ťa podporila a povzbudila..ono je to so sukromnými školkami tak že nie všetky sú programovo, metodicky a zamestnancami tak kvalitné ako sú finančne nákladné..je to vlastne služba ako každá iná ktorú si zaplatíš a očakávaš za tú cenu kvalitnú službu, preto si treba súkromnú školku velmni dobre vybrať, podľa referencii a ísť sa pozrietl a porozprávať aj osobne..mám syna v dobrej a kvalitnej súkromnej školke, s dobrým metodickým prigramom, je predškolák a taký program a predškolská výchova ako majú tam, sa nikdy v žiadnej štátnej školke deťom nedostane si dovolím povedať..televízor v školke????? to je ako možné? za každého počasia každý deň namiesto televízora majú byť tie deti vonku aspoň na chvíľu…syn bol rok v štátnej školke a teda tiež sa učiteľkám nechcelo poobede chodiť veľmi von, o normách v jedle ani nejdem písať..metodika neviem z ktorého letopočtu ale tak podľa nich stačí.. a čo je úplne najhoršie nedajbože aby niektoré dieťa vytŕčalo povahovo z davu, bolo troška živšie alebo malo svoj názor na niečo..to sa vobec nesmie.. tresty v kúte, nekomunikácia, nechať deti vyplakať samé bez objatia a bez pocšimnutia to mi lámalo srdce že by som ich ja išla postískať keď som to videla.. nuda podľa mňa bola na dennom poriadku.. ja tvojmu dieťaťu verím že tam nie je šťastné.. aby som nekrivdila určite sú aj výborné štátne školky kde sa deťom viac a pekne venujú pani učiteľky čo to robia s láskou a nadšením..

asistentka89
25. apr 2022

Súkromná škôlka nie je zárukou,že tam bude tvoje dieťa šťastne!
Ale k veci,my sme sa tiež presťahovali a dcéru sme dali do novej škôlky v podstate do posledného predškolského ročníka.Áno,zo začiatku jej chýbali jej kamaráti zo škôlky a bola z toho chvíľočku nesvoja ale veľmi za kratko si zvykla,kamarátov si našla nových a s nimi pôjde aj do školy🙂
A ešte trochu na porovnanie,v predošlej škôlke mávali tiež menej aktivít,hier a pohybu vonku ako v tejto druhej škôlke.Obe škôlky sú štátne.

engynka
26. apr 2022

Kamoska takto prelozila zo super mega najlepsej skolky so vsetkymi moznymi metodami ucenia a hier (aj finacne jedna z tych drahsich 500+) do obycajnej rodinnej skolky kde je dokopy 10 deti a proste sa im venuju, ked su smutne pomojkaju. zrazu jej dieta je stastne, neplace, tesi sa a pyta sa tam aj cez vikend. a vobec nie je chore. Predtym bolo stale chore a malo to zo stresu a proatredia superskej mega vychyrenej skolky. Tam bol proste problem s ucitelkami, nemali ten cit pre deti. Darmo vyrabali, malovali, ucili sa ale ked bola kriza nikto ich neutesil.
Takze ak po takom case tam tvoje dieta nie je stastne, tak asi nieco tam bude zle. Ono vie ako sa tam citi, staci ak mu budes doverovat. Navyse podla toho ako to opisujes to znie docela ze ta skolka je velmi zla. V dnesnej dobe uz su daleko ine naroky na skolky ako kedysi ked stacilo par hraciek, jedlo a postel.

veronika3110
26. apr 2022

no veru asi je to o pohodlnosti učiteliek.. nechce sa nám obliekať deti, slebo niečo vymýšľať, tak pustime tv.. to určite nie..
Sama učím v MŠ a vzdelávací program musíme rešpektovať, či sa nám paci alebo nie.. ale je dosť voľný na to, aby učiteľky využívali svoju kreativitu a pripravovali pre deti zaujímavé aktivity, niečo kde budú samé objavovať, skúmať, a tak.. proste ich zaujať..
ak by tá skolka fungovala len ako nejake stráženie deti, kde sa nehľadí na ich rozvoj… no asi by som menila…
skolka by mala byt predsa hravá, veselá, plná aktivít… takze osobne ako ucitelka by som dieťa dala od takých lenivých učiteliek prec 😁 samozrejme všade sa take nájdu.. aj medzi mojimi kolegyňami..

autor
27. apr 2022

@veronika3110
@engynka
@asistentka89
@alexnina777
@januska20
@dennynkoo13 Ďakujem za reakcie, odpoviem čo najskôr.