Zlý prvý dojem zo škôlky

22. aug 2022

Dnes sme boli s drobcom na prvom adaptačnom dni v škôlke. Malý bol perfektný, hneď sa začal hrať, komunikoval s každým, úplne zapadol. Mne sa však škôlka absolútne nepáčila. V podstate sme len prišli,učiteľky sa ani nepredstavili, ani nezisťovali kto je kto.Chaos. Až po pol hodine som zistila,kto je učiteľ. Prišlo mi to veľmi neprofesionálne. Tieto ženy nejavili záujem o deti. Ak k nim nejaké prišlo, vrátane môjho synčeka, nepohli ani brvou a komunikovali medzi sebou. Bola som smutná aj za drobca, lebo namaľoval učiteľke obrázok, ukázal jej ho a ona sa na neho ani nepozrela. Z troch tam bola jedna, ktorá javila záujem o deti, aj o rodičov, tá potom spísala dochádzku, bola usmievavá a milá. Zvyšné dve tam boli ako za trest. Takisto sa mi nepáčili hračky. Nič edukačné, dokopy 6 kníh a všade len a len plast. Izba bola dosť malá a to sme tam boli vraj len z polovice. Neviem si predstaviť ako tam chcú nasúkať 22 detí.Škôlka je súkromná, nie práve najlacnejšia a nemá ani školský dvor. Z nej je v podstate východ na parkovisko a hlavnú cestu v centre mesta. Takisto bol problém s toaletou. Je síce malá, ale môj synček má 2,5 roka a potrebuje aj k takejto minimálne schodík. Ten k dispozícii nemali, takže som mu musela s cikaním pomáhať. Pri tej zostave, čo tam dnes bola, pochybujem, že niekto vôbec zaregistruje, že malý potrebuje ísť na toaletu. Do škôlky ísť nemusí, pretože som na rizikovom a čo chvíľu sa mu narodí súrodenec. Chcela som však, aby sa socializoval, lebo detičky má rád. Bojím sa však, že v tej škôlke sa nikam nepohne. Doma sa mu maximalne venujem. Každý deň sa hráme, čítame, športujeme, chodievame na vzduch, pomáha s domácimi prácami. Na 2,5 roka je omnoho šikovnejší ako niektorí jeho rovesníci. Neviem ako to zvládnem s dvoma, ale po dnešnom dni som strašne sklamaná. A teraz otázka. Preháňam a škôlka je ok, alebo by ste radšej nechali drobca doma s vami? Mne dnešok pripadal ako maximálne premárneny čas za veľa peňazí. Myslím, že v štátnej škôlke by boli lepšie podmienky.

vikusjk
22. aug 2022

Ak by to bola statna skolka, tak by ma to neprekvapilo, ale u sukromnej by som to urcite netolerovala. Dcera chodila tiez do sukromnej, ale mali velky dvor a v lete este aj ranajky mali vonku na vzduchu. Riaditelka aj ucitelky tam boli naozaj pre deti a aj s nami komunikovali vzdy a riadne.
Nebola si si skolku predtym pozriet? Mas moznost zmeny skolky?

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. aug 2022

@vikusjk skôr sme pozrieť neboli, lebo všetko bolo plné a aj v tejto bol len na čakačke. V podstate nám zavolali minulý týždeň, že sa uvoľnilo miesto. Sme v zahraničí a tu je problém dostať dieťatko do akejkoľvek škôlky. Súkromnej, či štátnej. Ale predstavovala som si to nejak ako opisuješ ty. Proste škôlka na úrovni a nie to, čo som zažila dnes.

autor
22. aug 2022

@martina1985ba aj manžel vraví, aby sme to ešte skúsili do konca týždňa, no neviem. Nemám chuť sa tam zajtra vracať.

veverickav
22. aug 2022

Ako by si to zvladla s dvoma? No normalne. Koooopec zien ma este mensi vekovy rozdiel a s prehladom to davaju. Co ine ostava. Zas sa netreba podcenovat. Ja by som asi sla cestou takou ze by mladsi ostal doma (kvoli chorobam ktore pravdepodobne zacne domov nosit ) - kvoli mladsiemu a o to viac kruzkov by som mu cez den vybavila nech je aj s detmi.

danieladeley
22. aug 2022

Bud by som sa poobzerala po inej, resp. skusila este v septembri, alebo ho nechala doma...podla mna je to najlepsia volba, kedze si so surodencom na seba zvyknu, nebude nosit choroby a za rok este vyrastie a nastupi ako 3,5 rocny, co je ideal. A ty to zvladnes, neboj, je ovela jednoduchsie vytvarat rezim doma s dvoma ako sa rano a poobede trepat do skoly po dieta a prisposobovat tomu novorodenca. Mam to odskusane ;) Plus ten zly dojem zo sukromnej skolky...To by ma presvedcilo nedavat ho tam asi najviac.

danieladeley
22. aug 2022

plus nemusi sa stat, ze ho das do skolky a o tam aj bude chodit 🙂 vela deti prvy rok viac nechodi ako chodi

mimikarol
22. aug 2022

Moja chodila do štátnej škôlky. Učiteľky mali tričká s nápisom "Pani učiteľka Zuzka", "Pani učiteľka Katka". Boli milé, aj na rodičov aj na deti. Učiteľka v škôlke základ.

xena0
22. aug 2022

Do takejto škôlky by som dieťa teda nedala, už keď učiteľky nejavia záujem o deti ani v prítomnosti rodičov tak lepšie to potom nebude. Tak isto tie materiálne a priestorové podmienky podľa opisu mi príde že by ňu bolo lepšie doma, prípadne hľadať inú škôlku.

letfenixa
22. aug 2022

A to, ako to v škôlke vyzerá, ste vopred nevedeli ???

stanulienkat
22. aug 2022

Ja by som nedala na prvy dojem. Ak by sa dietatu nepacilo a stazovalo sa, potom by som riesila.

autor
22. aug 2022

@mimikarol tiež myslím. Ja nie som učiteľka a k detičkám sa správam úplne rovnako. Proste s úsmevom,záujmom.

autor
22. aug 2022

@stanulienkat Malý je veľmi spoločenský, on by nemal problém nikde. Aj to je dôvod prečo som chcela škôlku.

autor
22. aug 2022

@letfenixa vedeli len prostredníctvom facebooku. Dnes sme boli prvýkrát

stanulienkat
22. aug 2022

Vieš, prvé dojmy bývajú veľmi často nesprávne. To, že si mala pocit, že učiteľka sa neusmieva od ucha k uchu, možno je to jedna kľudná, milá a láskavá učiteľka, možno len práve v tej chvíli nemala naladu. Hľadáš chyby na niečom čo si ešte nedala šancu spoznať.

autor
22. aug 2022

@danieladeley myslím, že máš pravdu

autor
22. aug 2022

@stanulienkat aj ja často nemávam náladu, ale ak idem do práce (pracujem s ľuďmi) nikdy to nikto nepostrehne. Ona tam nebola za trest. Jej práca je venovať sa deťom.

akvi
22. aug 2022

Ak nemusíš, nedaj ho tam. Dieťa v tomto veku potrebuje v prvom rade mamu a nie kolektív a už vôbec nie ofrklu učiteľku.

ichbinich
22. aug 2022

Daj na "brucho". Ja som sa tak rozhodla pre jasle pre syna. Pozreli sme si 3 rozne, ale iba pri jednych som mala pocit, ze to je ono. Aj ked ine boli tiez dobre, ale rozhodla som sa z brucha a bolo to dobre rozhodnutie. Aj ked jasle boli 2km dalej, aj ked by som mala jasle priamo vo vedlajsom dome.
Ak sa ti bude dat, mozes ist s synom do roznych inych skupiniek a pripadne si najst v okoli mamy s podobnymi detmi, aby mal kontakt s inymi detmi.

luccija
22. aug 2022

Nechala by som si ho doma.Neviem kde si v zahranici mozno tam tak vyzeraju bezne skolky..., ale dvor urcite musia mat...mozno niekde medzi blokmi, alebo dochadzaju......deti tam aj spavaju ci len oddychuj?u tusim v Rakusku maju len taky kutik na lahnutie citanie knizky...v skolkach, kde som robila boli vzdy aj nocniky, redukcie a schodiky....
Cikat chodia vacsinou hromadne...ucitelky sa mali urcite predstavit...ver, ze sa mu budes doma venovat ovela viac.Prvy dojem je dolezity a casto sa nim riadim.

luccija
22. aug 2022

Alebo skusila by som zajtra dat tomu este jednu sancu...su deti, ktore tam musia ist, tvoje nemusi...mas obrovsku vyhodu.Vyzera, ze Ta materstvo naplna, venujes sa mu..bude starsi bude to este lepsie, alebo ho daj 2,3x do tyzdna, ked je taka moznost...ale peniaze by som investovala do detskych kutikov, neskor do kruzku 2,5 r dietatu staci byt doma s mamou a bezne aktivity

autor
22. aug 2022

@luccija ďakujem... V podstate úplne súhlasím s každým tvojím slovom. Asi sa len potrebujem vnútorne ubezpečiť, že moje pocity sú oprávnené. Mne sa tu páčia aj iné škôlky, s vlastným školským dvorom a aktivitami. Nevravím, že učiteľky musia robiť deťom program každú chvíľku, ale tam mi to pripadalo ako nejaká úschovňa detí, kým nepríde rodič. Deti majú len oddychovací kútik, nemusia spať. Môj však spí poobede 2,5 hodiny.

lucinka1988
22. aug 2022

ja som do škôlky nedala ani 4,5 ročného, pôjde až do predškolskej- dôvodov je veľa a nie je to tým, že by nemal rád deti alebo nebol šikovný, ba práve naopak, vyniká vo všetkom pri rovesnikoch, je mimoriadne popredu a z môjho pohľadu by ho škôlka len brzdila..Nic nedá dieťaťu viac ako láskavé zaženie matky, čas srraveny s ňou a súrodencom a milión oných dôvodov-a považujem to za najlepšie rozhodnutie v živote- som ale ešte doma s 1,5 ročným, pracujem z domu, takže mám možnosť voľby. Peniaze radšej investujem do krúžkov a výletov, ktoré ho obohatia sto krát viac..Za mňa teda škôlka nie, pokiaľ rodič nie je nútený kvôli tomu, že chodí do práce! Čo je ale pre ktoré dieťa najlepšie, to je veľmi individuálne a len ty sama musíš vedieť, určite nie je podľa mňa vhodné to rozoberať s kýmkoľvek okrem najbližšej rodiny, ktorí najlepšie poznajú Tvoje dieťa a ktorí Ti aj úprimne dobre poradia. Každá má iné prírody, iný pohľad na život, iné limity, čo zvláda a čo nie, resp. čo chce a nechce zvládať, inú životnú situáciu a aj rady ohľadom škôlky môžu byť vytrhnuté z kontextu. Snáď som Ťa aspoň trochu nasmerovala☺️

elizabet173
22. aug 2022

je to materská škola zaradená do siete škôl, alebo len opatrovateľské centrum s hrdým názvom škôlka. To by mohlo vysvetľovať správanie sa učiteliek, v škôlke, ktorá nie je zaradená do siete škôl môžu byť aj nekvalifikované.. Na tvojom mieste by som sa cítila rovnako a hľadala inú škôlku, čo asi teraz nebude ľahké, alebo opatrovateľku na čas, kým škôlku zoženieš. Ja by som tam nešla s dieťaťom už ani zajtra, na čo?

evkamotka
22. aug 2022

Moj syn chodi do mestskej a ma vyborne pozorne, kreativne učiteľky. Samotna skolka nova, velka, moderna, cista.
A bola som uz pozriet aj sukromnu, ktora ehm...nic moc.
Ja by som tomu dala este cas do konca tyzdna a potom sa rozhodni

dagmarovita
22. aug 2022

My sme boli v škôlke a nedaleko nás plakal chlapček a ucitelka nic..ved dieta plače..uteším..ona nič, a ja ze preco place, ona ze za mamou, je z ukrajiny a to od rana má také chvíle. Otras. Vravela som mu, ze mama pride za chvilu, nech sa hrá, reagoval na mna, pozeral, stichol, ale ja som tam bola v inej veci...Takto ho nechala aj 20 minut, lebo este z ulice sme odchadzali plakal pri plote za krikmi. Tak iba jedno slovo viem na cloveka, co neskusa ukludniť dieta ked plače.

kubkovamama
22. aug 2022

Problém je asi v tom,že v zahraničí o rok to miesto asi nedostane a ty zostanes potom doma bez príjmu?Nevieme kde žijete a či dostaneš nejaké dávky atď,či si môžeš potom dovoliť nepracovat,ak možno jedno dieťa ti do škôlky vezmú,druhé nie. Podľa prvého dňa ťažko hodnotiť.U nás bolo naopak,prvé dni super a potom sa učka vykryštalizovala,deti ju nemali rady a mi rodičia tiež 😁 Prešli sme do inej.Zvaz si to,že u vás je problém dostať dieťa do škôlky,pre a proti.Zas ak by bol syn spokojný,prečo nie.O to ide v prvom rade.J by som.ho vodila naďalej a vždy ho môžeš odhlásiť ak sa niečo zmení k horšiemu

borabalazova
22. aug 2022

Ťažko radiť, keď nepoznáme systém konkrétnej krajiny a tamojšie možnosti. No offence, ale ja by som si netrúfla vyberať škôlku podla Facebooku. Síce na Slovensku, ale vytipovala som si skolky v okoli, dohodla si stretnutie a do každej som sa išla osobne pozrieť. Aj to veľa vypovie o škôlke, či su na takéto prezentácie zvyknutí a su Ti ochotní venovať čas. Potom sme v konkretnej škôlke boli s dcérou najskôr individuálne, aby sme sa zoznámili s učiteľkami, a až potom nastúpila na dvojtýždňovú adaptáciu so mnou a až následne chodila do skolky sama. Čiže ak nie si spokojná, skús postupovať nejako podobne.

bluka2
22. aug 2022

V akej krajine je takáto škôlka? Mne by sa teda tiež nepáčila. Dieťa by som tam nechala iba ak by som bola v núdzovej situácii a iba dovtedy, kým nenájdem inú

sisaka
22. aug 2022

Autor - keď nevieme, aké možnosti sú v danej krajine, tak ťažko radiť, ale z vlastnej skúsenosti “škôlky” v zahraničí. Niektoré škôlky sú len odkladovne, skratka rodičia odložia na dobu, kým sú v práci, o deti je postarané v zmysle, v určitom časovom intervale sa im predloží jedlo - buď zabezpečené škôlkou alebo rodičmi, dohliadnu aby si deti neublížili, inak voľný program. Potom sú kvalitné, kde majú aj vzdelávací program a takú škôlku ľahko poznáš. Majú informačné materialy o tom, čo ponúkajú, ako prebieha výchova (vrátane používané výchovné prostriedky) ako vzdelávanie, akú stravu poskytujú, kde oddychujú/spia, kde sa robia športy, čo robia von… U nás sú tiež čakačky na kvalitné škôlky, zapisuješ často, keď sa dieťa narodí. Ja som napríklad syna zapísala, keď škôlka ešte ani nebola postavená… Keďže nepíšeš o akú krajinu ide, tak neviem, či máte možnosť preschool - je to na pár hodín denne, buď každý deň, alebo len niektoré dni v týždni zväčša je to od 2 1/5 roka až do 5. Tu sa vyslovene venujú socializacii, budovaní základných
fyzických, sociálnych, vzdelávacích zručnosti, skratka príprave na školu, formou hier, tvorenia a rôznych aktivít. Často využívané rodičmi, keď jeden z nich je doma, nepotrebuje stráženie dieťaťa, ale ho rozvíjať. Toto by bolo podľa mňa niečo pre tvojho syna.
Ak si nemala dobrý pocit zo škôlky, tak ho tam nedávaj, radšej ho nechaj doma a hľadajte niečo lepšie