Ahojte. Poradte. Čo je normálne dokedy keď detí plaču v škôlke?
Malý mal dni kedy už bolo dobre, plakal na začiatku a potom sa zapájal.
Tento týždeň znova od rána až kým nepridem preňho plač. Poprosili ma učiteľky nech ho necháme iba doobeda. Vraj ruší iné deti. Čo aj chápem. Bije sa vo mne nechať ho alebo zobrať a dať v januári?
Má 2.7 roka takže on si bude škôlku pamätať a môj názor čo si poznám dieťa je, že on bude takto vystrájat aj v januári . Prosím napíšte mi svoje názory poprípade keď Vám deti toto robili a sa ukldunili
@fofina23 my sme tiez teraz nastupili. Maly je koniec decembra, do statnej skolky. Sice je uz koniec septembra ale on bol len prvy tyzden 2 dni, minuly 2 dni a tento je uz cely (boli sme odcestovani). Je zatial doobeda. Rana ma ako kedy, niekedy si poplace, niekedy nie, i okedy sa As odo mna nechce odlepit. Ale s cim my mame problem je, ze sa nepyta kakat a cikat. Tiez som rozmyslala este zo 2 tyzdne vydrzat ako sa to bude vyvijat a ak by to bolo stale to iste, nechat ho 1,5 mesiaca este doma tym ze je taky mensi. Len mam presne tie obavy ako @leo2019 - aby si to nejako nezafixoval a potom po case by to bolo take iste. Tak pevne verim, ze casom sa to napravi lebo sa na nas uz teda vselijako pozeraju. Co samozrejme rozumiem. Len kazde dieta je ine a tiez potrebuje iny cas na adaptaciu a inak sa s tym vyrovnava
@leo2019
@leo2019 trhá srdce. Že z domu ide dobre a ako vidí učiteľku koniec. Včera mi povedal že mamka ja si zamknem ústa a zahodím kľúč. Pýtam sa ho to odkiaľ máš? Že pani učiteľka mu tak hovorí. Minule plakal že mamka prišla si, nenechala si ma tu. Potom mi doma povedal že pani učiteľka ppvedlaal, že keď bude plakať ostane tam spinkať. Skôr mám pocit že ho strašia, jasné snažia sa po dobrom aj zlom. Ale on sa asi bojí že ozaj tam ostane.
Boli dní keď o rána plakal. Ale tento týždne ide s úsmevom už. Aj to im vadí že ho mám na rukách v škôlke. Darmo vysvetľujem že ruky preňho znamenajú istotu.
Ťažká situácia. A hej hlavne to že on si zapamätá že tam bolo zle a nepôjde. Či zmeniť škôlku? Ale aby som mu viac neublížila. Ťažký boj v sebe mám
@11alenka11 ako všade počúvam, že učiteľky by to mali zvládnuť. Ja im dôverujem jasné. Inak by som svoje dieťa v škôlke nenechala. Keby plakal na začiatku a potom už bol tichucko je iné. Ale.on si ide svoje celý deň. Uz sme.skusali aj celý deň, ale pobudil iné deti a tak zasa doobeda. Už mi dnes bolo povedané že aj deti z minulého roka čo sú zvyknuté už plaču kvôli nemu. Deti si také veci pamätajú že vyhrali a siu doma. Preto si myslím že kebyže ho dám od januára, tak to bude také isté aj vtedy. On má vo februári 3 roky
@11alenka11 @fofina23 to isté sme mali aj...držal ma za nohu ze ho učiteľka musela brať. Plač bolo počuť až von zo škôlky. Tiež som počul od syna ze keď budeš plakať pôjdeš za dvere. Každý si tým prešiel niekto viac niekto menej. Dodnes ma stavy sem tam ze ráno sa mu nechce a už robí pirohu...ale poobede ešte 15 minút tam čakám lebo tato ešte musím toto dokončiť toto dostávať toto dokreslit a to už je predskolak. Čiže časom sa to podda. Mne mama vravela ze som sa zárubne držal keď som bol v jeho veku a dve učiteľky ma ťahali cize to je generacne. Ide o to ze deti si to zapamätajú a povedia sú ze vtedy to zabralo a keď už bude musieť tak bude robiť ešte väčšie vzdori a bude ešte väčší problém. Určite komunikacia s ucitelkami musia vedieť dieťa spracovať sú tam od toho. A rodicia to dieťa tiež nejak motivovať. Dám takú radu co mne veľmi pomohlo. Keďže syn chodí ešte pred siedmom a raňajky sa podávajú pred 8 tak ráno ho motivujem ze uznta čaká mliečko a po ceste do škôlky si dáš Čokoládky ale iba ak nebudeš plakať a budeš sa pekne hrať. Čokoládka ta jedna tyčinka kinder alebo podobnú majú aj v lidl je ich tam 8ks ci koľko. Čokoláda deti ukludni aj trochu preberie. A už není problém. 9 z 10 prípadov mi to zaberá. Poznáte si deti niečo určite vymyslite.
Syn keď nastúpil, tak tam chodil chlapček, čo 3 mesiace plakal
@fofina23 problém je učiteľka. akonáhle ju uvidel zacal plakat…a tie reči že si zamkne usta, že tam ostane….neni normálna. nedá sa ho preradiť do inej triedy?
@kristinka92 nemyslim si ze je problem ucitelka, skus tam mat 20 malinkych deti co si rada ze ich ukocirujes, a jedneho co Ti tam hodiny preplace a rusi ostatnych. Ako sama matka povedala, "stale im tam rumazga". Sama iste vies, ake je to len s 1 dietatom narocne a ked place a nechce spolupracovat, nie mat ich na krku 20! Jasne ze skusas vselijak vysvetlovat, hovorit... Nevidim ziadnu tragediu na vyjadreni s klucikom, no tak reval a ucitelka sa mu prihovorila ze skusia zamknut ustocka a zahodit klucit, aby zavrel pusu a prestal plakat. Ja na tom naozaj nevidim nic zle, aby som teraz dieta prekladala na inu skolku a ohovarala ucitelku na fore, ze sposobila mojmu dietatutraumu.
Autorka: Evidentne ma Tvoj maly este problem a je otazne, ci je naozaj pripraveny a o polroka-rok to moze byt lepsie vs. ustupit mu a ci si to zapamata. Lebo je dost mozne ze pripraveny naozaj nie je.
@fofina23 nasa mladsia mala 2 roky a 8 mesiacov ked isla do skolky a tiez najskor plac, potom uz aj dobre bolo a niektore dni zasa plac. Bolo to tak hore dolu, ale aj dospely clovek moze mat zly den a tak isto aj dieta moze mat den, ked nechce spolupracovat, ist do skolky, ked place. Treba len vydrzat. Pre ucitelky je to samozrejme lepsie, ak by dieta ostalo doma, ale to vobec nevyriesi problem. Ten zas pride ked opatovne pojde do skolky. Ja som nasu doma nenechavala. Pokracovala v chodeni do skolky a casom to preslo a tesila sa potom uz. ALe ty si svoje dieta sama najlepsie poznas. Ty sa musis rozhodnut. Niektore deti nikdy nie su uplne ok v skolke, ale to neznamena, ze maju byt doma. Ved ani v skole by ti nepovedali, ze proste dat dieta do skoly neskor....
Tak niektore deti plaču aj dlhsie. U nad v skolke vidim ze najviac placu tie male deti. Zato som dceru dala az ked mala 3,5r. Rozmyslala som aj rok predtym ale dobre som spravila. Tie malucke dlho plakali. Aj teraz uz chodia druhy rok a v satni placu este niektori. Kamoskin syn teraz 2 dni mal totalnu krizu, rev na celu satnu. A to chodi druhy rok.
Ja som dcéru dala až ako 4.5 ročnú...prvý polrok super...viac bola doma ako v škôlke...choroby samozrejme...potom prišiel zlom a už nechcela, ťažko sa jej dýchalo, chytala panické ataky, v noci vrieskala, plakala...tak som ju nedala...nakoniec mi povedala, že jedno dievčatko tam je zlé a nejakí chalani ju bijú...samozrejme pani učiteľka o ničom nevie, nič sa tam nedeje...o tom dievčatku vravela, že ano, je problemove ale nemôžu nič urobiť...tak som dcéru odhlásila...teraz je predškoláčka...to dievčatko už v ich škôlke nie je, 4tý týždeň chodíme s usmevom, dokonca do škôlky bežíme...tak sa teší...takže nesúhlasím s názorom, že raz povolíš a to dieťa to začne využívať...ak je dieťa rozumné, pochopí, že tam chodiť musí...a ak nemusí, nedávala by som...ale to som ja...
@earlgrey super teraz je spokojná...príde zlom a nebude spokojná bude mat konflikt s niekym hoc čo. Odhlásis ju znova? Bude na ZŠ bude konflikt hocijaký odhlasis ju znova? Rozhovor s učiteľkou,riaditeľkou a potom so správcom. Sú to len 4 týždne ešte veľa sa môže zmeniť a to nehovorím o nastúpeni do ZŠ. Samozrejme pointa je aby sa dieťa namalo dôvod báť. Ja som to riešil ak mi dieťa povedalo ze sa bojí alebo nepáči sa mu išiel som za pani ucitelkami porozprával ci je niečo zle prešli sme si program atď...porozprával som so synom ak chcel špekulovať tak som sa opýtal ze ak je to problém ze tato pôjde sa porozprávať vyriešime aby si sa cítil dobre. Povinnosti a režim ale nieje pre dieťa problém a ani diskonfort a nemôže to považovať za prekážku. Za mňa ak už sa tak rodicia rozhodnú ze pôjde vtedy a vtedy treba už to tak držať. Ďalšia vec stačí sa objedná na posudok od detskej psychologicky ak si niesu rodicia istý a ona už povie ci je dieťa spôsobilé alebo ešte počkať.
@fofina23 ako ucka ti píšem ze je básnická pre detičky ktorá je o tom, že keď idú papať zamknu si ustocka na zámok a kľúčik zahodíme. 🙂
Ale mne sa nepáči ze toto vycitaju, mam rovnaký problém s dvoma deťmi a skôr sa snažim ubezpečiť rodičov a vravím im aby dieťa bolo co najčastejšie v školke aby si zvyklo. Ano ruší to, ale treba vydržať.
@leo2019 Nie, ona vie, že je predškoláčka a musí chodiť. A ak by mi hneď povedala, čo sa v škôlke deje, riešila by som to hneď....ale ona mi to nepovedala, učiteliek som sa pýtala, nič sa v škôlke nedialo...povedala mi to asi 3 mesiace po tom, čo do škôlky nechodila...trvalo jej dosť dlho pokiaľ sme tú tému znova mohli otvoriť a to som sa jej stále pýtala, čo sa tam stalo, deje atď. a aj tak chodila len na 4 hodiny 🙂 a ja som doma, tak nevidím dôvod na to, aby som svoje dieťa trápila, aby sa jej týždeň zlé dýchalo...s lekárkou sme to riešili, s psychológom tiež...problém u mojej dcéry vraj žiaden...je šikovná, zapája sa, pozorumenie a chápanie má dobré, robí to, čo sa od nej žiada...ale áno, nie je naučená, aby jej niekto robil zlé alebo fyzicky ubližoval, lebo to nikdy nezažila...súrodenca nemá, takže ani súrodenecké hádky nepozná...teraz je staršia, odvážnejšia a už si nenechá, aby ju niekto udrel alebo jej robil zlé...proste musela dozrieť a každé dieťa dozrieva v inom veku..tak ako aj dospelí ľudia nie? 🙂 to, či dieťa dáme do škôlky alebo nie je čisto na rozhodnutí rodičov a ako sa rozhodnú je ich vec...mali sme aj tento rok "skúšku", že do škôlky nechce, aj si doma poplakala, ale vysvetlila som jej, že musí, je predškoláčka...ale chodí len na 4 hodiny, to jej stačí,..a pochopila a žiaden problém so vstávaním, žiaden problém s ničím...aj da poháda s deťmi v škôlke, aj pohnevá ona iných, veď normálka...ale ako rodič viem, čo je pre ňu najlepšie a kedy to je pre ňu najlepšie...
moje nastúpili ako 5 ročne,dva kusy a úplne v pohode. Žiadne plače,nič,čo je plus,ani choroby. Takže podľa mňa je to o dieťati,buď je zrelé,alebo nie. Pokiaľ nemusíš,tak by som ho proste ešte nedávala. Prostredná išla v necelých troch so svojou sestrou a žiaden problém. Každé dieťa je iné. Ja sa musí,jasné,musí sa,ale ak nie,tak to nestojí za to. Reči,ako bude vymýšľať v škole sú mimo.
@fofina23
@colsami A ako konkrétne malo dieťaťu pomôcť strašenie že keď neprestane plakat tak tam zostane??
“Minule plakal že mamka prišla si, nenechala si ma tu. Potom mi doma povedal že pani učiteľka ppvedlaal, že keď bude plakať ostane tam spinkať. Skôr mám pocit že ho strašia, jasné snažia sa po dobrom aj zlom. Ale on sa asi bojí že ozaj tam ostane.”
@earlgrey áno to je pravda aj som to povedal ze už je to na rodičoch ale hovorím ak uz sa rozhodnú tak ísť do toho...mi sme sa brodili adaptáciou 3 ci 4 mesiace...a nakoniec dobre je šikovný v 3 rokoch vedel napísať svoje meno a prečítať celú abecedu a čísla do 100...v 4 už vedel čítať a písať slová a anglické výrazy....tým som chcel povedať ze aj keď išiel skôr a bolo to trápenie ale zvládol dnes je úplne šťastný aj keď špekuluje ešte sem tam ale zvládol to čiže netreba sa báť a dokonca sme boli aj na psychologickom posudku kde nám odporučila aby sme ho dali ešte na pol roka do jaslí lenže obaja sme si boli vedomí ze keď teraz zdobíme krok späť a bude to horšie. Čiže áno je to na každom rodičovi a ten pozná svoje dieťa.
@fofina23 ahoj môj starší keď začal chodiť do škôlky tiež sa ťažko adaptoval...potom jedna pani učiteľka k nim nebola veľmi príjemná a tak sa to nakopilo že som ho nechávala len doobeda v škôlke. Naobedoval sa a išiel domov. Druhy rok už v pohode ostal na celý deň. Ale starší celkovo nerád chodil do škôlky,ale skôr celkovo kvoly učiteľke...tej sa bálo viacero deti
@fofina23 má v triede určite dve učiteľky. Plače rovnako pri oboch ? Ja som to s dcérou mala rovnako. Prví týždeň ťažší potom super a po 2 mesiacoch plače dokonca vracanie keď mala ísť ráno do škôlky a bola tam jedna učiteľka. Učiteľka bola riadna furia. Keď to dcéra v sebe spracovala povedala mi čo v školke bolo. Ja som ju po 4 mesiacoch zobrala preč zo škôlky. Išla do inej o rok. A bolo všetko bez problémov. Takže skús si niečo zistiť aká to je učiteľka či s ňou nemávajú problémy.
@leo2019 takže vám dieťa trpelo, psychológ odporučil návrat do jaslí aj vy ste si šli svoje, lebo vy máte patent na rozum 🤦🏾♀️🤦🏾♀️🤦🏾♀️ očividne teda ty. Dieťa nie je malý dospelý, dieťa je dieťa. Presne takto sa do budúcna zarába na traumy a problémy, ktoré ľudia často nevedia odkiaľ pramenia a platia nemalé prachy za psycho sedenia. Moje dieťa do škôlky nechodilo vôbec a predstáv si, že vedela sa tiež podpísať, počítať, dokonca ak sčítavať a odcitavat. Vie plynule anglicky od 5 rokov. Z okolia boli podnety ju zaškoliť ako 5 ročnú. A predstáv si, že v škole nemá absolútny problém. Úplne súhlasím s postupom
@earlgrey . Vidno že ma empatiu k vlastnému dieťaťu
@lucia147852 Ja som sa už radšej nevyjadrovala, lebo moja dcéra aj napriek tomu, že do škôlky nechodila...teraz chodí samozrejme, lebo musí...keďže je predškoláčka a vlastne aj ja už chcem ísť niekde do práce, nech sa doma nenudím 😉...tak vie toho dosť ale nie som z tých, ktorí to budú vyťahovať, čo všetko ich dieťa vie...ja som toho názoru, že dieťa musí dozrieť...tak ako musí dozrieť na to, aby sa zbavilo plienky, tak musí dozrieť na to, aby začalo rozprávať...a aj aby da adaptovalo v spoločnosti - socializovalo...samozrejme každé dieťa je iné, jedno sa socializuje hneď, nemá problém s nadviazaním kontaktov, nemá problém byť bez rodičov, proste nemá problém s ničím a potom sú deti, ktoré sú viac citlivé, bojazlivé, spoločnosť iných deti nevyhľadávajú...a nie, nemusí za tým byť žiaden psychologický problém...ja som napr. dopredu zmierená aj s tým, ak by náhodou psychológ dal odklad, že do školy pripravená nie je..nie z dôvodu nešikovnosti, ale z dôvodu napr. neadaptácie atď. Nerobila by som z toho vedu, proste ak moje dieťa potrebuje čas, tak ten čas môjmu dieťaťu doprajem.
@fofina23 podľa mňa možno ešte nie je pripravený.moja má 2r8mesiacov a nedala som ju.Mne sa učiteľkin prístup nezdá...Som bývalá učiteľka v MŠ a tie veci by som dieťaťu nepovedala.Dieťatko potrebuje získať dôveru učiteľky a nie počúvať takéto zastrašovanie.Žiaľ, chce to veľa trpezlivosti z uciteľkinej strany a nezdá sa mi, že ju má. Ale na druhej strane, možno tvoj synček nie je ešte pripravený.
@lucia147852 čítala si poriadne? Dieťa nemá psychické problémy ani nič mame od toho aj posudok. Dieťa odporučila dat na 4 mesiace do jaslí kvôli zlej adaptácii a tak spať do škôlky...význam toto nemalo žiadny ale to bolo len odporúčanie. Nie nemám patent na rozum ale ani vy patent na to čo mám je výchova vlastného dieťaťa takže opatrne s poukazovanim. @earlgrey hocoril som to nie preto aby som vyťahoval čo vie ale presne pre MK psychológov a mudrlantov na výchovu detí ktorý už tu zarábajú na psychické problémy detí ale očividne asi som malo vytiahol :D
@leo2019 V poriadku. Ja som len vyjadrila svoj názor. Každý to má iné. Každý sa rozhoduje podľa vlastného rozumu a presvedčenia. Ale s jedným nesúhlasím a to je to, že ak dieťa do škôlky nedám, resp. ak cúvnem, tak dieťa bude neskôr vymýšľať ešte aj v škole. Každé dieťa vymýšľa, bez rozdielu na to, či rodič poľavuje alebo nie. Sú to proste deti. Ale samozrejme ti tvoj názor neberiem a rešpektujem ho.
@fofina23 sa necudujem ze tam place ked ho ucitelky strasia, pre neho to musi byt strasne tam chodit, toto nie je o adaptacii ze je bez mami ale o pristupe uciteliek. Tebe sa cudujem ze ho tam este davas ak nenusis, moje dieta by tam uz nebolo a hladala by som inu skolku oebo ani v januari to nebude ine …
@fofina23 poradim ti my sme mali to iste...išiel ako 2.5 niektoré deti aj 3 mesiace. Ak teraz ustupis už sa to nezmení budeš mat to isté aj predskolaci plaču no musia. Možno skúsiť postupne pol dna ale to už je na tebe. Je to trápenie poznám to srdce to trhá ale proste v jednom bode to skončí. A bude dobre a stane sa ze poobede budeš mat problém lebo nebude chcieť ísť domov :D