Zbitie predškoláka v škôlke

oravese
27. sep 2014

Stala sa mi takato vec, syn je predskolak, minuly tyzden ho traja chlapci (jeho spoluziaci predskolaci), chytili na zachode dali mu dole tricko a a vyslahali ho palicou. Maly sa doma ani nepriznal len ucitelka mi volala, tak som prisla na pohovor, zavolala aj tri matky tych ostatnych chlapcov co zbili toho mojho. Tie tri matky ludia moji zacali tak do mna kricat a jedna povedala ze povie tomu svojemu aby ho na buduce zbil este viac, no akoze v takom soku som ostala ze som sa rozplakala a nebola som schopna viac nic riesit. P. riaditel povedal ze on to riesit nebude, ze jeho sa to netyka. A tito chlapci uz chodia od troch rokov do tej istej skolky, tak minuly rok tiez tam niekoho zbili a nic z toho nemali. Mam zavola policiu nech to riesia oni, ked ani riaditel nema zaujem to riesit? a Rodicia si ich tak zastavaju, ze som z toho v soku, viem kazda sme citlivi na svoje dieta, ale myslim ze tu ide o podporovanie sikany. Stretli ste sa uz s niecim takym. 😒

mickao
27. sep 2014

@oravese Pokial to nechcu riesit, urcite by som kontaktovala policiu. Neviem si predstavit, ze by sa taketo nieco stalo mne.

25daniela
27. sep 2014

Ja by som si asi vystriehla tych "chlapcekov" a prehovorila im do duse a to dost prudko...
Ked to v skolke nechce riesit riaditel, tak kto by to mal riesit? Co spadol z visne? Ked sa nieco take stane na pode skoly, kto to ma riesit?

simona24
27. sep 2014

A co vyskusat zriadovatela tej skolky?

cerez
27. sep 2014

Jednoznačne sa obrátiť na zriaďovateľa školy! Rovnako by som sa obrátila na políciu a poradila sa v tejto veci. Pán riaditeľ bohužiaľ farizejským spôsobom zatvára oči pred skutočným problémom a svojim postojom dáva jasne najavo, že nechce mať s týmto nič dočinenia a nechce si robiť problémy. Bohužiaľ, práve týmto postojom si ich práve spravil.

strociatka
27. sep 2014

@oravese okamzite by som pisala staznost na zriadovatela a domahala sa napravy v kazdom bode od rodicov deti, ucitelky a ako ceresnicku by som si podala riaditela a jeho pristup. Dozadovala by som sa okamzitej napravy (napr. docasne, alebo trvale vylucenie deti zo skoly - cim by sa pekne vytrestali aj rodicia), okamzite nariadenie inspekcie v skolke a rovnako by som ziadala aj osobne ospravedlnenie a vysvetlenie pristupu od samotneho riaditela skolky, jeho pisomne pokarhanie zriadovatelom skolky a nariadenie preventivneho programu sikanovania v skolke (napr. v spolupraci s CPPPaP).

kikina84
27. sep 2014

@oravese to sa az tazko veri tomu ze predskolaci mali natolko rozum ze by si vedeli takto naplanovat akciu..ved ja ked chodim do skolky pre dcerku tak tie deti su tam take nevinne,to je naozaj zaujimava situacia..a kedy na to mali vobec cas a kde boli ucitelky? a preco vsetci rodicia 3 chlapcov reagovali rovnako? tu je vela otazok na ktore treba odpovede..Skor ma zaraza ten pristup rodicov,to je naozaj divne...kazdopadne by som asi riesila policiu..hned v pondelok by som isla rano a podala trestne oznamenie,nech sa k tomu rodicia vyjadria.. 😒

kaja73
27. sep 2014

cele je to cudne-preco bola palica na toaletach-kde sa tam vzala,to ucitelky nevideli ze tam deti zobrali?
Bavime sa o skolke nie skole kde su toalety uplne mimo tried.
Vecka su v skolke hned vedla triedy-krik hned pocut do triedy-nestihli by ani dva krat udriet a ucitelka by tam doletela na plac dietata. Mne to pride ako fake tema.
A keby to bola pravda ,tak skor je asi probelmovy ten chlapec co dostal narez-asi uz detom liezol na nervy a aj rodicom ked tak reagovali.
Ale skor to vidim na totalny vymysel.
V nasej skolke by sa daka palica na vecku ani neohriala a deti by cas na hromadne zbitie ineho dietat ani nemali.

dasamo
27. sep 2014

Ja to az tak vymyslene nevidim. Preskolaci su uz velke vychcane decka, niektori uz mozu mat 6-7rokov a ti uz schopni vselicoho. Palicu ako velky pro lem nevidim. Nehraju sa deti vonku? Nemohli si zobrat pod bundou, svetrikom dovnutra? Nechapem ked ma matka otázku a prosbu o pomoc, tak preco tu riesite fake? A ako keby ten chlapec aj liezol na nervy, tak ho treba zmlatit????? To by sa vam ako matkam pacilo? Kolko ufnukanych rozmaznanych dievcatiek, chlapcov zere nervy inym ucitelkam, detom, rodicom a mlatia ich. To su zvlastne odpovede na prosbu o radu.

selema
27. sep 2014

ja by som podala sťažnosť na Krajskú školskú inšpekciu, išla by som tam osobne. Oni sú povinní vydať stanovisko do 30 dní, musia to prešetriť a keď zistia, že vaša sťažnosť bola opodstatnená musia nariadiť jej vyriešenie, nápravu. A hlavne musíte ukázať, že sa nebojíte a ísť si tvrdo za svojím!!! Postrašiť ich, že ak nepomôže toto, pôjdete to riešiť "vyššie" So zriaďovateľom by som sa ani nebavila.
My sme niečo riešili pred 3.rokmi, síce v škole , ale to je jedno. Žiadali sme pani riaditeľku jednej ZŠ o nápravu istých vecí, a pohrozili sme jej, že ak to nezmení, budeme to riešiť na inšpekcii, len sa usmiala a povedala "nech sa páči, máte na to právo" Lenže pani riaditeľka si myslela, že ju len strašíme. Manžel najprv volal na inšpekciu v Ba a tam sa s ním veľmi pekne rozprávali, vysvetlili mu, ako má postupovať- oni nás vlastne posunuli na Krajskú inšpekciu. Tak sme išli tam, osobne!!! Riaditeľka Krajskej inšpekcie nás už medzi dvermi odhovárala, aby sme sťažnosť nepodávali, že ona sa s riaditeľkou ZŠ osobne pozná (bola jej dobrá kamoška) porozpráva sa s ňou a dohorí jej, a že sťažnosť je neopodstatnená a bla, bla - nepovolili sme, podali sme sťažnosť. Aké prekvapenie, keď nám domov prišlo vyjadrenie, že naša sťažnosť bola opodstatnená vo všetkých 3 bodoch, riaditeľke školy bola nariadená náprava, riaditeľka nám musela písomne oznámiť, ako urobila nápravu - mala sa nám aj ospravedlniť, ale to bolo pre ňu už moc ponižujúce, takže ospravedlnenia sme sa dodnes nedočkali. Ale ani sme oň nestáli, nám stačilo, že sme mali pravdu a vyhrali sme. Neviem, či to súviselo s našou sťažnosťou, ale pani riaditeľka už od ďalšie šk.roku pani riaditeľkou nebola 😉

bonaqa2013
27. sep 2014

Do školky som chodila niekoľko rokov - chodili tam 2 dcéry po sebe, ale to si ozaj neviem predstaviť, ako sa mohla palica dostať na WC. A keď začali chlapca biť, učiteľka by krik počula a bola by tam do 2 sek. V školke sú WC pre deti hneď vedľa triedy. Skor by som útočila na učiteľku, kde bola ap. Ona je zodpovedná za deti.

maaaria3
27. sep 2014

@oravese To čo je za matku, ktorá povie, nech ho nabudúce zbije viac???????
Ja neviem, tu nepomože nič, keď sú rodičia...

dai
27. sep 2014

@oravese mozes dat k tomu blizsie vysveylenie? Chodite do skolky v nejakej problemivej oblasti? Ste vy ako rodina problemovy? Fakt tomu nerozumiem... beverim zeby sa rodicua nezastali slabsieho, zbiteho... my mame vseliakych aj namyslenych rodicov v skolke ale nieco taketo co ty popisujes by sa nemohlo stat ( nemyslim tu bitku ale ten postoj zvysnych rodicov pkus reakcia skolky)

Ak je vsetko normal a naozaj sa to stalo - urcite treba podat podnet plus preradit svoje dieta do normalneho prostredia... skolku by som pripadne aspon clankom do miestnych novin aj zviditelnila☹ lebo to co si popisala normalne nie je...

cerez
27. sep 2014

Detská šikana je už pomaly normálny aj keď smutný jav už aj v MŠ. Preto som prekvapená, že riaditeľ nezaujal postoj. Deťom sa to prepieklo. Deti sú deti a učia sa čo je správne a čo nie. Samé to nezistia. Musí ich niekto usmerniť. A niekto sa na to vykašľal. Určite to nenechať tak!

silaviat
27. sep 2014

psycholog pre dieta,aby som mala zaznam,volat policiu a okamzite by som podala staznost na riaditelku ... ako moze povedaqt ze sa jej to netyka??? ved je to jej skolka .. jak sa poznam ja by som sa asi pobila aj s tou mrchou matkou co po tebe vrieskala... nikto sa nikdy nedotkne mojej malej .. od toho som tu aby som ju chranila... raz to niekto skusi a menim sa nepoznanie ... ked som bola mensie pobila som sa so spoluzickou .. ona ma napadala a vyvrcholilo to tak ze mi vytrhala celkom dost vlasov z hlavy .. na druhy den uz bola moja mama v skole v riaditelni a take rosambo tam narobila ze sa ma uz nikdy nik nedotkol 😝

belasy_motylik
28. sep 2014

A to nebolo nič vidieť keď ho vyšlahali? Veď na holom tele museli zostať minimálne černvené opuchnuté udrené miesta. Pokiaľ je to objektívne tak, ako si napísala, tak odporúčam nasledovný postup a to čím rýchlejšie, kým je vec "horúca" - zájsť za p. riaditeľom a žiadať ho o riešenie situácie /na to by bolo dobré zistiť, ako sa na incident prišlo, ako to učiteľka zistila, aby sa to nezmietlo pod koberec, že si to chlapec nakoniec akože vymyslel a pod./, žiadosť by som jednoznačne podala písomne, s uvedením, že pokiaľ sa nebude vo veci konať do ..... dní/týždňov napr. v tvojej prítomnosti, príp. bude ti o riešení podaná písomná informácia, tak budeš nútená vec podať na zriadovateľa školy, príp. políciu. Riaditeľ nemá oprávnenie, dať "ruky preč", nakoľko sa to stalo predpokladám, že počas času, kedy prebieha výchovný proces a deti sú zverené pedagógom a stalo sa to na území predškolského zariadenia, za ktoré nesie zodpovednosť. Určite to nenechať tak a tobôž po reakcii p. riaditeľa a rodičov dieťaťa. Svojmu dieťaťu opakovane vysvetli, že je dôležité, aby ti povedal, ak ešte k niečomu dôjde aj v menšom rozsahu a že sa nemusí báť. Držím palce.

traffic
28. sep 2014

@kaja73 myslim si ze vymysel to urcite nie je kedze v triede je 20 deti niekde aj viac a aj ked zachod je vedla tak ucitelka nema sancu zvladnut tak vela deti naraz ked jedno chce toa druhe to, a dalsia vec, ucitelka nechodi s kazdym dietatom na zachod deti su naucene tak chodit same a ak chclapec bol zlaknuty tak ani nemukol,
mojej malej sa stalo nieco podobne mala tri roky a bola dva tyzdne v skolke a ked bola na zachode tak dvaja chlapci sa do nej pustili a bola taka vystrasena ze mi to povedala az doma na nejaky treti den, takteto veci si jednoducho deti nevymyslia a maju to este dlho potom v pamati