Zápis do školy a zmena kolektívu

tinka1987
8. jan 2017

Baby chcem pocuj aj niekoho nestranneho nazor. Sme zo Ziliny a syn je predskolak, so skolkou sme velmi spokojny, ale bliziacim sa zapisom do skoly mame dilemu. Dedinska skola ( ohlasy nic moc) alebo skola v meste. Syn sa tazsie zaraduje do kolektivu, inak je velmi sikovny. Ma problem nadviazat kontakt a je dost citlivy.A tu je hlavny problem vytrhnut ho z kolektivu, zvladne to? On by aj isiel, ale vnimam jeho strach a obavu. Alebo ho hodit do vody a nech plava - jeden z nazorov, ktory pocuvam casto.Riesili ste podobny problem? Velmi mi pomozete. Kludne aj mamina s podobnym problemom, ktora je zo Ziliny.Dik

evittam
8. jan 2017

@tinka1987 Ahoj. Síce náš syn je veľmi prispôsobivý a nikdy mu žiadny kolektív nerobil problém - či už zberné škôlky cez leto, tábory a podobne.....Ja by som povedala, že možno aj ty alebo vy ako rodičia máte väčšie obavy ako on a možno to nevidíš - skús sa na to pozrieť aj z tejto strany. Nehrotila by som to - normálne ísť pozrieť na deň otvorených dverí-do viacerých škôl ( u nás napríklad boli zo škôlky - a syn si vybral sám ), potom zápis a uvidí sa. Inak syn nikam inam nechodí - len do škôlky? Žiadne krúžky, iné aktivity? A "vytrhnúť" ho z kolektívu raz budeš musieť - a neverím, že nebol niekedy vytrhnutý - veď aj deti v škôlke sa menia.....

tinka1987
autor
8. jan 2017

Ved snazili sme sa o futbal, ale efekt ziadny. Bol styrikrat, z toho dva presedel na tribune a zvysne by boli fakt, az na to ked ho trafila lopta plac. Chodi aj na vytvanu, ale tiez v skolke, cize rovnaky kolektiv.A ano mozno mas pravdu aj o nas ako rodicoch, trocha mi v tomto chyba opora u manzela. Strach mam velky, aby som mu neuskodila.

evittam
8. jan 2017

@tinka1987 Tak musíš prekonať hlavne vlastný strach - a ukázať aj synovi, že musí aj on stáť "sám za sebou", že ho nebudeš do nekonečna vodiť za ručičku.....😉

tinka1987
autor
8. jan 2017

Dakyjem za nazor, urcite mi pomoze😉

kacena4
8. jan 2017

rodicia maju casto vacsie obavy ako deti, najma v dnesnej dobe, vsetko riesia omnoho viac a vsetko za deti... a uplne zbytocne. deti nie su z vaty. skolu bude menit este niekolko krat napr. aj ucitelov a prezije to. tak ako v dospelosti zamestnanie.
skor sa spytaj ak zijete na dedine/okrajovej casti co s nim spravi pravidelne dochadzanie do mesta. ranne vstavanie cestovanie, poobedne dochadzanie domov (napr. v zime kedy je skor tma), v meste bude mat kamaratov - spoluziakov z "inej stvrte". u vas uz ich mat nebude, ako si budete "dochadzat" po ulohy - jedine telefonicky, ak budu mat ulohy vytlacene na papiery - musite ich scenovat a tlacit... proste komplikacia... moje dieta chodilo aj tak aj tak poznam to, nemalo kamaratov na sidlisku, lebo vsetci boli na druhej strane mesta a prvostupnove dieta nemoze ist cez cele mesto same za kamaratmi ☹ dovazanie do skoly/zo skoly/na kruzky... proste zbytocna robota. ale je to vsetko o tom ci vam blizsia skola vyhovuje alebo nie...

pribinak
8. jan 2017

Nechala by som ho v dedinskej zs. Naco ho zbytocne trápiť všelijakými prestupmi ak si tažko zvyká na zmeny

Ani skola v meste nemusi byt super, dôležité je ako si dieta zvykne na ucitelku a ich vzájomne fungovanie

hradnapani
8. jan 2017

@tinka1987 u mna by zavazilo, ze v com spocivaju tie nic moc ohlasy. A ja som primarne za to, aby dieta chodilo do skoly, do ktorej budu chodit aj jeho kamarati zo skolky. Ked sa pozriem totiz na moje priatelky a znamych, tak sme to tahali od jasli, cez skolku az po koniec ZS a tie vztahy su ovela pevnejsie ako s detmi, ktore boli zdaleka alebo chodili s nami len kratko. Ja to povazujem za plus, Ale ak by bola dedinska skola naozaj zla (v zmysle neprijemnych uciteliek, rozsirenej sikany atd), tak by som ho tam nedavala.

maminecka2
8. jan 2017

Ahoj, aj podla mna hlavne na 1. stupni nemusi chodit do "super" skoly, skor ide o dobru ucitelku, ta moze byt pripecena kdekolvek... Skor si naozaj zvazte dochadzanie, ako to budete zvladat vy, vozit ho, pripadne stari rodicia ak budu pomahat, kam to maju blizsie. Ked bude vacsi bude vsetko zvladat lepsie, moze uz sam cestovat a napr. na druhy stupen ho mozte prelozit.
Pre mna osobne je dolezite aj ako to vnima dieta, co na to hovori on?
My napr. sa ideme stahovat tak aby uz do predskolky chodil syn tam kde pojde potom aj do skoly- nech tam ma kamaratov. (Inak by sme sa stahovali neskor)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
m.i.r.i
9. jan 2017

podla mna je to tazko poradit, lebo ako tu pisu uz viacere, zalezi od mnohych veci a hlavne od vasich preferencii...preco je ta dedinska skola zla? aku by mal mat syn ucitelku v prvej triede? Lebo vacsinou zalezi skor na ucitelke ako na skole samotnej..teda hlavne na tom prvom stupni...benefit kamaratov zo skolky je samozrejme super, ale podla mna by to nemalo byt rozhodujuce...je mnoho aj vyberovych skol, kam dochadzaju deti z roznych casti miest ci inych dedin..a nie je problem sa dohodnut a najst si kamaratov...s kamaratmi v dedine sa moze hrat aj po skole, aj cez vikendy aj cez prazdniny, nemusia bezpodmienecne chodit spolu do skoly...
Takze ja by som sa riadila hlavne ucitelkou ktora je v jednej ci druhej skole a ozaj si zvazila za a proti, ci to dochadzanie do mesta bude mat svoj benefit..lebo vieme tiez co dokaze spravit nespravna skola/ucitelka, hlavne pre citlive dieta, co sa zda, ze tvoje je...potom moze byt menej bolestive radsej dochadzat do mesta ale mat klud..takze velmi zalezi od vasej konkretnej situacie/skoly/ucitelky...chodte do oboch skol, porozpravajte sa kto bude ucit prvakov, pozistujte si referencie, jedno s druhym a iste sa rozhodnete..

Inak my sme sa stahovali...a syn isiel do skoly uplne inde a vobec nie s detmi co chodil do skolky a nema ziaden problem..ma novych kamaratov a vsetko je super..s tymi ostatnymi so skolky sa navstevujeme, su si vzacni, cez prazdniny sme s nimi boli tiez, ideme aj lyzovat, na dovolenku, na navstevu...a tu ma novych kamosov...deti to zvladaju uplne bez problemov, tak niekedy zas netreba vidiet problem kde nie je...

tinka1987
autor
9. jan 2017

Dakujem za nazory👍

maykaaa1122
9. jan 2017

Nechala by som ho v dedinskej zs. Naco ho zbytocne trápiť všelijakými prestupmi ak si tažko zvyká na zmeny . Ani skola v meste nemusi byt super, dôležité je ako si dieta zvykne na ucitelku a ich vzájomne fungovanie