3 ročné dieťa sa cca mesiac po nástupe do MŠ začalo zajakavat. Po 2 mesiacoch dostalo kiahne, teda je 3 týždne doma. Zajakavanie sa viditeľne zlepšilo, nezmizlo úplne ale vidno podstatné zlepšenie. V MŠ plakaval pár prvých dní, nič extra. Nechodí tam moc rád, keď som to rozoberala s ucitelkami, vraj sa chová ako väčšina detí, nevystupuje ničím z radu. Deti mu zle nerobia, nesmeju sa mu. Neviem co robiť, bojím sa ho opäť dat do škôlky aby sa mu to zase nezhorsilo. Zvažujem návštevu psychológa a logopéda, no doma z prace úplne zostať nemôžem. Mate niekto podobnu skúsenosť, ako to nakoniec dopadlo u vašich detí?
mali sme aj my tento problem, absolvovali sme rôzne vysetrenia - neurologia, logopedia, psycholog - a ten konstatoval, že sa to objavuje u chlapcov po tretom roku a trva do šiesteho roku priblizne, mozog pracuje rychlejsie ako rec, vyšlo mu vyssie IQ. Nášmu zajakavanie trvalo do priblizne 5,5 roku a preslo to zo dna na den, tak ako to prislo. Dnes je šikovný štvrták, bez poruchy reči. Ale musím povedať to zajakavacie obdobie bolo pre mna ako matku strašné.
@buchta666 čítala som o tom, že je to bežné v tomto veku lebo reč napreduje rýchlejšie ako mozog. Verila by som, že je to aj jeho prípad keby to nebolo spojené s nástupom do škôlky. Skôr si myslím, že je to stres z toho, že nebol ešte pripravený na škôlku. Celkovo na mne veľmi lipne, až prehnane, keď to porovnám so starším.
@letfenixa takéto niečo myslíš? Máš skúsenosť, že to zaberá?
zakakavanie v tomto obdobi je fyziologicky jav. ma ho vela deti. znamena ze rychlejsie rozmysla ako dokazu usta vyslovit malo by to casom prejst az po cca 6m zajakavani sa riesi odbornik