Zajakávanie a škôlka

8. máj 2024

3 ročné dieťa sa cca mesiac po nástupe do MŠ začalo zajakavat. Po 2 mesiacoch dostalo kiahne, teda je 3 týždne doma. Zajakavanie sa viditeľne zlepšilo, nezmizlo úplne ale vidno podstatné zlepšenie. V MŠ plakaval pár prvých dní, nič extra. Nechodí tam moc rád, keď som to rozoberala s ucitelkami, vraj sa chová ako väčšina detí, nevystupuje ničím z radu. Deti mu zle nerobia, nesmeju sa mu. Neviem co robiť, bojím sa ho opäť dat do škôlky aby sa mu to zase nezhorsilo. Zvažujem návštevu psychológa a logopéda, no doma z prace úplne zostať nemôžem. Mate niekto podobnu skúsenosť, ako to nakoniec dopadlo u vašich detí?

kacena4
8. máj 2024

zakakavanie v tomto obdobi je fyziologicky jav. ma ho vela deti. znamena ze rychlejsie rozmysla ako dokazu usta vyslovit malo by to casom prejst az po cca 6m zajakavani sa riesi odbornik

buchta666
8. máj 2024

mali sme aj my tento problem, absolvovali sme rôzne vysetrenia - neurologia, logopedia, psycholog - a ten konstatoval, že sa to objavuje u chlapcov po tretom roku a trva do šiesteho roku priblizne, mozog pracuje rychlejsie ako rec, vyšlo mu vyssie IQ. Nášmu zajakavanie trvalo do priblizne 5,5 roku a preslo to zo dna na den, tak ako to prislo. Dnes je šikovný štvrták, bez poruchy reči. Ale musím povedať to zajakavacie obdobie bolo pre mna ako matku strašné.

autor
8. máj 2024

@buchta666 čítala som o tom, že je to bežné v tomto veku lebo reč napreduje rýchlejšie ako mozog. Verila by som, že je to aj jeho prípad keby to nebolo spojené s nástupom do škôlky. Skôr si myslím, že je to stres z toho, že nebol ešte pripravený na škôlku. Celkovo na mne veľmi lipne, až prehnane, keď to porovnám so starším.

letfenixa
8. máj 2024

@autorka môžeš mu skúsiť dávať Bachove kvapky antistresove.

autor
8. máj 2024

@letfenixa takéto niečo myslíš? Máš skúsenosť, že to zaberá?

letfenixa
8. máj 2024

@autorka áno, presne tie. Bežne sa kvapnu pod jazyk, malému dieťaťu môžeš na vnut.stranu zápästie a sluchy potriet. Áno, zaberajú.