Ahojte žienky, chcela by som sa Vás opýtať či máte niektorá rovnaký problém ako momentálne my. Máme 4ročného syna ktorý v poslednom období máva výbuchy zlosti. Uvediem príklad: keď ma malý neposlúchne aj keď ho napomínam aj niekoľko krát , tak mu za trest vypnem tv(a dopredu mu poviem ak neprestane vypnem mu rozprávku no on si aj tak robí svoje) dostane strašný záchvat nervov plač ako keby ho ťahali z kože, búchanie so všetkým čo mu príde pod ruku. Vôbec neviem čo mam v takej situácii robiť, skúšala som ho upokojiť vysvetliť mu že prečo som tv vypla a.t.d no on má vôbec nepočúva len kričí a bucha. S manželom sa tiež kôli tomu hádame, lebo keď ja niečo synovi zakážem on ako ,, dobrý ocko,, povolí a nakoniec som najhoršia ja😒. Ďakujem za všetky rady.
Nas tiež skúšal, žiadne vysvetľovanie, v takej chvíli môžeš hovoriť co chceš a nebude ta počúvať, ignor a nepovoliť ani ty ani muz, keď raz je trest. A dobre to napísala @elizabet173 nenapominaj dookola. Prve upozornenie, druhe uz vysvetli aj z tým co bude nasledovať a tretie je uz trest a neboj, rýchlo pochopi.
@mili2016 normalne obdobie. Len vydrzat. A vysvetlovat pocas zachvatu je hadzat hrach o stenu... najlepsie je byt ticho a davat pozor aby sk neublizil.. ked sa ukludni mozes mu k tomu nieco povedat. A co sa mamzela tyka mali by ste si dohodnut pravidla. Riadne by ma nahnevalo kebyze ja nieco poviem a muz povie inak , a tiez naopak. My sme v tomto jednotni chvalabohu a vsetko si povieme mimo maleho aby mepocul. Pred nim tak ako povedala maminka /tatinko plati! A bodka nediskutujem.
@mili2016 Ahoj ☺️ pár rokov som pôsobila ako školský psychológ a tento jav je bežný ale nebezpečný. Malý môže prejsť do stavu, kedy zadrží dych a prestane dýchať až sfialovie, je to len otázkou času a intenzity toho, ako často máva záchvaty zlosti. Tým ťa nechcem strašiť, len upozorniť čo sa v najhoršom prípade môže stať.
Ja by som práve vo vašom prípade využila situáciu "dobrý ocko", nech si ocko sadne k chlapcovi s tým, že ty nie si pri nich a nepočuješ ich, povie mu "malé tajomstvo"... Že nesmie toľko kričať, nesmie veci ničiť, že je to dobrý chlapec, múdry chlapec, ktorý nebude maminku rozčuľovať. Ak malý rozpráva bez problémov, tak sa ho môže opýtať, prečo sa tak zvykne zlostiť.... A nech majú spolu "dohodu" že ak sa nahodou nahnevá, nech ide rovno za ockom a nebude viac kričať a trieskať vecami.
Neboj sa, možno to bude vyzerať, že ideme z ocka urobiť ešte lepšieho akým je... Ale to je len otázkou pár pokusov. Malý musí najprv cítiť oporu, že ak je zle, niekto je pri ňom a že mu nikto nechce škodiť.
On si neuvedomuje, že tvoj príkaz je dobrý....preňho je to niečo strašné, a v tom momente by mal radšej ísť ockovi, aby sa predišlo záchvatom zlosti. U takýchto malých detí, je to automatická reakcia, "raz som dostal záchvat, aj druhý krát ho dostanem".... Čiže, raz som išiel za ockom, ktorý ma objal a chytil na ruky, aj druhý krát pôjdem.... A potom sa dieťaťu vyblokuje spomienka na záchvaty, ktorými sa presadzuje. To, že ho ocko potom na rukách pochváli, že super to funguje, že maminka je spokojná.... Dieťa úplne rozptýli od toho, že vôbec chcel byť nahnevaný. Porozpravajte sa s mužom o tomto, prečítajte si čo vám píšem...
Ale, je to ťažké poradiť, keďže neviem aký vzťah máte s mužom, či je kontaktný k malému, ťažko sa radí keď nepoznám vaše fungovanie. Ale je to o partnerstve, pre dieťa je každý deň novým dňom. Tak ako ste možno neboli kontaktní, tak už môžete byť.
@mili2016 s manzelom musite byt jednotni, aj ked on v danej chvili s tebou nesuhlasi, nesmie nikdy dovolit to, co si ty zakazala. A samozrejme aj naopak, co on zakaze, ty nesmies povolit. Nenapominaj syna niekolkokrat, povedz mu, ze sa ti nepaci to, co robi, ak pokracuje, zopakuj to s tym, co bude nasledovat, ak neprestane. Treti krok je trest. Tie zachvaty hnevu ma zrejme preto, ze s nimi par krat dosiahol to, ze bol trest otcom zruseny. Toto si musite s muzom ujasnit, inac sa nepohnete. Na druhej strane sa snaz, aby mal syn co najmenej prikazov a zakazov. Neviem, co robil pri tom TV, ale vela zakazov sa da povedat inac - nie neskac po sedacke ale ak z tej sedacky zletis, mozes si zlomit ruku alebo rozbit hlavu a to boli. Este ma napadlo, ci toho TV nema privela, ci nemava aj tablet, alebo mobil, to by som zrusila uplne. Hry v tablete alebo mobile mozu posobit tak, ze u deti vzbydzuju agresivitu